Rakúsko zostane zavreté až do Mikuláša

Rakúsko od utorka pre koronavírus zatvorilo krajinu, otvorené zostali len obchody so základnými životnými potrebami. Potrvá to do 6. decembra.

17.11.2020 07:00 , aktualizované: 21:19
debata (48)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:19 Počet prípadov koronavírusu v Európe presiahol 15 miliónov, uviedla agentúra AFP. Vo Francúzsku sa dnes štatistiky prehupli cez hranicu dvoch miliónov nakazených, takmer dva milióny prípadov registruje Rusko a v Španielsku sa množstvo infikovaných dostalo nad 1,5 milióna. Viac ako milión pozitívne testovaných majú aj Británia a Taliansko.

AFP ale upozornila, že pandémia v Európe mierne spomaľuje. V poslednom týždni pribudlo na kontinente v priemere 265-tisíc nakazených denne, čo je v porovnaní s predchádzajúcim sedemdňovom obdobím pokles o deväť percent. (čtk, afp)

20:36 Vyše tisíc ľudí sa v utorok podvečer zišlo na Václavskom námestí v Prahe, kam pri príležitosti štátneho sviatku 17. novembra prišli protestovať proti epidemiologickým opatreniam vlády. Polícia mnohých musela vyzvať, aby si nasadili rúška, čo napriek tomu niektorí z demonštrantov odmietli.

Portál Novinky.cz odhadol účasť na 1500 až 2000 demonštrantov, spravodajca TV Nova informoval, že na pochod prišli tisíce ľudí. Z Václaváku zamieril dav na Národnú triedu. Demonštranti niesli vlajky ČR a skandoval: „Nie sme ovce!“ a „Máme toho dosť!“ Na Národnú triedu dorazil dav po piatej hodine večer, odtiaľ sa vrátil späť na Václavák. Približne o dve hodiny neskôr sa zhromaždenie skončilo.

20:06 Počet úmrtí súvisiacich s novým koronavírusom je v Taliansku naďalej vysoký. V utorok tamojšie úrady hlásili ďalších 730 obetí ochorenia Covid-19 za posledných 24 hodín. Takéto počty úmrtí v krajine zaznamenali aj začiatkom apríla počas vrcholu prvej vlny pandémie, informovala agentúra DPA.

Celkovo stúpol počet mŕtvych v 60-miliónovom Taliansku od februára na takmer 46 500. Experti však s ohľadom na aktuálne šírenie koronavírusu počas druhej vlny pandémie poukázali aj na pozitívne signály. Denné počty úmrtí súvisia s infekciami, ku ktorým došlo už pred určitým časom. V utorok úrady zaznamenali niečo viac ako 32-tisíc novoinfikovaných. Pred týždňom to bolo ešte vyše 35-tisíc nových prípadov nákazy za deň.

Vláda v Ríme od októbra zavádza čoraz prísnejšie obmedzenia. Sedem regiónov Talianska je zaradených medzi tzv. červené zóny, v ktorých môžu obyvatelia vychádzať z domu len vo výnimočných prípadoch, ako sú cesta do práce a na nákupy. (tasr, dpa)

18:31 Britský premiér Boris Johnson mal negatívny výsledok testu na koronavírus SARS-CoV-2, ale keďže bol v kontakte s osobou, u ktorej sa nákaza potvrdila, zostáva aj naďalej v izolácii. Informovala o tom v utorok agentúra AP. Podľa nariadení vydaných britskou vládou osoba, ktorá bola v blízkom kontakte s nakazeným, musí absolvoval 14-dňovú karanténu.

Johnsonov úrad tvrdí, že premiér bol testovaný pomocou rýchlotestu, ktorý nie je nutné vyhodnocovať v laboratóriu. Takéto testy zatiaľ nie sú v Británii bežne dostupné, pracovníci úradu predsedu vlády sú nimi testovaní v rámci pilotného projektu.

Na prelome marca a apríla mal Johnson pozitívny výsledok testu na Covid-19. Aj keď ochorenie uňho malo spočiatku mierny priebeh, neskôr sa choroba zhoršila a tri dni strávil dokonca na jednotke intenzívnej starostlivosti. Z nemocnice ho prepustili v polovici apríla. (tasr, ap)

17:53 Grécka polícia v utorok zadržala niekoľko ľudí a použila aj slzotvorný plyn proti demonštrantom, ktorí sa zišli napriek zákazu zhromažďovania, aby si pripomenuli výročie potlačenia študentského povstania proti vojenskej junte z roku 1973.

Každý rok 17. novembra, v deň výročia potlačenia povstania, sa pri budove polytechnickej univerzity v Aténach koná slávnostný ceremoniál kladenia vencov, po ktorom nasledujú pochody k veľvyslanectvu USA. Spojené štáty totiž podporovali diktatúru, ktorá vládla v Grécku v rokoch 1967–74. Manifestácie v minulých rokoch sprevádzali strety ľavicových extrémistov s políciou.

Tento rok vláda tieto zhromaždenia zakázala, pričom sa odvolala na epidemiologickú situáciu v Grécku, ktoré sa momentálne snaží zvládnuť nárast počtu nakazených koronavírusom SARS-CoV-2. Preto v krajine celoplošne až do konca novembra platia obmedzenia pohybu osôb i v ekonomike. Tesne pred výročím študentského povstania boli tieto nariadenia sprísnené o zákaz zhromažďovania viac ako troch osôb, ktorý platí od 15. do 18. novembra. (tas­r)

17:23 Európska únia v utorok podpísala zmluvu s nemeckou farmaceutickou spoločnosťou CureVac, ktorá počíta s počiatočným nákupom 225 miliónov dávok vakcíny proti ochoreniu Covid-19 v mene všetkých členských štátov EÚ a s možnosťou požiadať o dodanie ďalších 180 miliónov dávok, len čo sa vakcína ukáže ako bezpečná a účinná proti novému typu koronavírusu.

V poradí piatu dohodu s farmaceutickou spoločnosťou potvrdila aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Zmluva s CureVac rozširuje už aj tak široké portfólio vakcín, ktoré sa majú vyrábať v Európe. Únia už podobné dohody uzavrela s farmaceutickými spoločnosťami AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV a BioNtech-Pfizer. Ukončila tiež prieskumné rokovania s americkou firmou Moderna. (tasr)

16:50 Švédsko, ktorého odlišná stratégia v boji s koronavírusom priťahuje svetovú pozornosť, zaznamenalo od piatku 61 úmrtí s ochorením Covid-19 a celkový počet úmŕtví od začiatku epidémie tak dosiahol 6225.

Švédske úrady zverejnili aktualizované údaje o koronavíruse po štyroch dňoch. Cez víkend Švédsko bilanciu neaktualizuje. Podľa najnovších údajov odhalili švédske laboratória od začiatku epidémie 192 439 prípadov nákazy koronavírusom. Od piatku pribudlo vo Švédsku 15 084 prípadov infekcie, čo je o niečo menej ako za rovnaké obdobie pred týždňom, kedy to bolo 15 779.

Švédsko je v štatistikách veľmi sledovanou krajinou, pretože sa rozhodlo s nákazou bojovať inak ako väčšina štátov. Vláda sa doteraz situáciu snažila zvládnuť bez plošných zákazov a nariadení, vydávala odporúčania a spoliehala sa predovšetkým na zodpovednosť občanov. Teraz ale aj Švédsko opatrenia výrazne sprísňuje. V pondelok premiér Stefan Löfven oznámil, že na verejnosti sa od štvrtka bude smieť stretávať iba osem ľudí, zatiaľ čo doteraz to bolo 300. Premiér pritom vyzval občanov, aby nenavštevovali posilňovne, knižnice a nepozývali hostí na večere. (čtk)

15:42 Koronavírusom sa od začiatku pandémie nakazilo vo svete už viac ako 55 miliónov ľudí. Vyplýva to zo štatistík, ktoré zverejňuje americká Univerzita Johnsa Hopkinsa (JHU). Najviac prípadov infekcií majú Spojené štáty, India a Brazília. S ochorením Covid-19, ktorý vírus spôsobuje, vo svete zomrelo viac ako 1,3 milióna pacientov.

Podľa rebríčka JHU sa v USA nakazilo vírusom SARS-CoV-2 viac ako 11,2 milióna ľudí, v Indii viac ako 8,87 milióna a v Brazílii vyše 5,87 milióna. V Európe eviduje najviac infekcií Francúzsko, a to 2,04 milióna.

Spojené štáty sú prvé, aj pokiaľ ide o celkový počet mŕtvych. S Covidom-19 v krajine zomrelo podľa JHU vyše 247-tisíc ľudí. Brazília hlási vyše 166-tisíc mŕtvych a India 130-tisíc. (čtk, jhu)

15:17 Nemecko za uplynulých 24 hodín ohlásilo 14 419 nových prípadov nákazy koronavírusy. Počet úmrtí s ochorením Covid-19 sa zvýšil o 267. Informoval o tom dnes berlínsky Inštitút Roberta Kocha (RKI).

V Nemecku, ktoré má približne 83 miliónov obyvateľov, sa od začiatku epidémie prítomnosť koronavírusu potvrdila u 815 746 ľudí, 12 814 pacientov s Covidom-19 zomrelo.

Kancelárka Angela Merkelová v pondelok uviedla, že rýchlosť šírenia koronavírusu sa v Nemecku spomalila. Krajina však podľa nej ešte nedosiahla ciele, kde by v boji proti infekcii chcela byť. Merkelová verejnosť vyzvala, aby sa vzdala súkromných osláv a aj cestovania, pokiaľ to nie je nevyhnutné. (čtk, rki)

14:53 Do štvrtého kola plošného testovania, v ktorom sa majú uskutočniť odbery v obciach a mestách, kde bol počet pozitívnych nad jedno percento, sú zaradené aj Plavecký Mikuláš, Reca, Hrubý Šúr a Vinosady z Bratislavského kraja, v ktorom sa neuskutočnilo tretie kolo testovania. Vyplýva to z tabuľkového zoznamu obcí, ktorých sa týka víkendové (21. – 22. 11.) testovanie.

Starostovia Plaveckého Mikuláša i Rece netaja prekvapenie, že sa v tabuľke ocitli a že sa zaradenie do zoznamu odvíja od percentuálneho podielu pozitívnych v prvom celoplošnom testovaní (31. 10. – 1. 11.). Aj Peter Válek, ktorý je na čele samosprávy v Plaveckom Mikuláši, aj Adrián Takács – starosta Rece pri Senci zhodne tvrdia, že výsledky ovplyvnili „cezpoľní“, ktorí sa do obcí prišli testovať, aby sa vyhli dlhým radom na iných odberových miestach.

„Podľa mojich informácií, až 65 percent z pozitívne testovaných tvorili tí, ktorí u nás nemajú trvalý pobyt,“ uviedol Takács o situácii v Reci, kde dosiahol počet pozitívnych testov 1,21 percenta. "Ak by sa brali len pozitívne vzorky našich rezidentov, určite by sme neboli v zozname,“ dodal Válek z Plaveckého Mikuláša, poukazujúc i na to, že stanovený limit bol prekročený len o jednu stotinu percenta. (tasr)

14:01 Hasiči otestovali v pondelok 16. novembra na odberných miestach Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) 1 371 osôb, pričom u 100 z nich sa potvrdilo ochorenie na Covid-19, čo predstavuje 7,29 percenta. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia HaZZ Zuzana Farkasová.

Najviac testov urobili hasiči na odbernom mieste na Slnečných jazerách v Senci (266) a na Hasičskej stanici Šaľa (253). V utorok hasiči netestujú. (sita)

13:30 Na Ukrajine zaznamenali v pondelok 11 968 nových prípadov nákazy novým koronavírusom a 159 súvisiacich úmrtí. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil v utorok ráno Systém monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RBNO) a informovala o nich agentúra UNIAN.

Celkový počet prípadov nákazy, ktoré v tejto krajine potvrdili od začiatku pandémie, sa tak zvýšil na 557 657, pričom úmrtí súvisiacich s koronavírusom tam už dosiaľ zaznamenali 9856. Z ochorenia Covid-19, ktoré nový koronavírus spôsobuje, sa za posledných 24 hodín vyliečilo ďalších 6786 osôb, čím sa celkový počet vyliečených od začiatku pandémie zvýšil na 250 983. (tasr, unian)

13:03 V Rusku za posledných 24 hodín zomrelo v súvislosti s koronavírusom 442 pacientov, čo je doteraz najviac od vypuknutia pandémie. Krajina tiež hlási už štvrtý deň v rade viac ako 22-tisíc novo potvrdených prípadov infekcie SAR-CoV-2, testy za posledných 24 hodín preukázali koronavírus pri 22 410 osobách. Informovala o tom dnes agentúra TASS s odvolaním sa na ruský operatívny štáb.

Celkovo sa v Rusku nakazilo od začiatku šírenia nákazy vyše 1,9 milióna ľudí. Z toho 33 931 infikovaných zomrelo. Naopak zotavilo sa viac ako 1,4 milióna ľudí. (čtk, tass)

12:44 V Poľsku pribudlo od pondelka 19 152 nových prípadov koronavírusu SARS-CoV-2 a 357 súvisiacich úmrtí. Informovala o tom v utorok agentúra PAP s odvolaním sa na najnovšie údaje poľského ministerstva zdravotníctva.

Na celkových 752 940 tak stúpol počet prípadov nákazy, ktoré Poľsko zaznamenalo od vypuknutia pandémie. Ochorenie Covid-19, ktoré koronavírus SARS-CoV-2 spôsobuje, si tam doteraz vyžiadalo 10 848 obetí na životoch. Spomedzi 357 nových obetí zomrelo 70 ľudí na Covid-19, zvyšní mali okrem nákazy aj pridružené choroby.

Podľa utorňajších údajov ministerstva je aktuálne hospitalizovaných 23 033 ľudí s potvrdenou koronavírusovou infekciou, ďalších 415 174 osôb je v karanténe a 25 618 pod hygienicko-epidemiologickým dohľadom. Z ochorenia Covid-19 sa dosiaľ v Poľsku vyliečilo 324 282 ľudí. (tasr, pap)

11:55 V Spojených štátoch v pondelok pribudlo viac ako 166-tisíc potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Vyplýva to z údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa (jk), ktorá vývoj pandémie dlhodobo sleduje.

Od začiatku pandémie sa v USA nákaza vírusom SARS-CoV-2 potvrdila u viac ako 11,2 milióna ľudí. Vyše 247-tisíc z nich s Covidem-19 zomrelo, z toho 995 za posledných 24 hodín. USA majú zďaleka najvyššiu bilanciu mŕtvych s Covidom-19 na svete. Druhá najpostihnutejšia krajina na svete, Brazília, doteraz potvrdila 166-tisíc úmrtí pacientov na pľúcnu formu Covidu. V prepočte na počet obyvateľov sú ale USA počtom mŕtvych až na 13. mieste. (čtk, jp)

11:49 Súčasťou Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) sú aj profesionálni zdravotníci. Práve tí počas pandémie nového koronavírusu už od marca vykonávajú odbery pri testovaní ľudí na ochorenie Covid-19, priblížilo Ministerstvo vnútra na sociálnej sieti.

„Podobne ako iné povolania, ani hasiči nie sú jednoliata masa, ale špecializujú sa na rôzne odbornosti,“ vysvetľuje rezort. Odbery biologického materiálu môže v rámci HaZZ vykonávať len hasič záchranár špecialista – zdravotnícky záchranár, ktorý je zaradený na výkon funkcie v špecializovaných ambulanciách HaZZ v odbore urgentná medicína. „Títo príslušníci majú odbornú spôsobilosť na výkon zdravotníckeho povolania a ukončené požadované zdravotnícke vzdelanie,“ doplnilo ministerstvo.

V ôsmich ambulanciách HaZZ pôsobí vyše 80 príslušníkov HaZZ. Zriadené sú na každom krajskom riaditeľstve HaZZ na hasičskej stanici v sídle kraja. (tasr)

10:06 V pondelok na Slovensku pribudlo 1 326 prípadov koronavírusu pri 7 837 PCR testoch, miera pozitivity tak predstavuje 16,9 percenta.

Celkový počet pozitívne testovaných osôb tak stúpol na 88 602. V priebehu uplynulého dňa pribudlo 31 úmrtí na pľúcnu formu Covid-19. Z ochorenia sa naopak vyliečilo ďalších vyše 2 800 pacientov. (Viac tu)

9:52 Svetová zdravotníctva organizácia (WHO) od vypuknutia pandémie zaznamenala 65 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 vo svojej centrále vo švajčiarskej Ženeve.

V pondelok o tom informovala tlačová agentúra AP. Hovorkyňa WHO Farah Dakhlallahová potvrdila počet nakazených zamestnancov, zároveň však spresnila, že vedenie WHO zatiaľ nemá informácie o tom, či sa ich pracovníci nakazili medzi sebou v práci.

Epidemiologička WHO Maria Van Kerkhoveová sa ešte 2. novembra pre médiá vyjadrila, že organizácia neeviduje žiaden prípad nákazy či prenosu infekcie vo svojej centrále. Zároveň dodala, že situáciu každodenne monitorujú. Skupina nakazených ľudí údajne zahŕňa i blízkeho spolupracovníka riaditeľa WHO Tedrosa Adhanoma.

Za normálnych okolností pracuje v ženevských kanceláriách WHO približne 2400 ľudí. Pre pandémiu koronavírusu však vedenie apeluje na svojich zamestnancov, aby čo najviac pracovali z domu. Prístup do budovy je nateraz obmedzený a všetci návštevníci sú povinní nosiť ochranné rúška. (tasr, ap)

Logo Svetovej zdravotníckej organizácie Foto: SITA/AP, Anja Niedringhaus
WHO / Svetová zdravotnícka organizácia / Logo Svetovej zdravotníckej organizácie

8:46 Novozvolený prezident USA Joe Biden vyzval v pondelok dosluhujúceho šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa, aby s ním koordinoval opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

Biden varoval, že ak s ním Trump nebude v boji proti pandémii spolupracovať, môže to mať vážne následky vrátane vyššieho počtu obetí pandémie v USA. „Ak sa nebudeme vzájomne koordinovať, môžu zomrieť ďalší ľudia,“ povedal Joe Biden počas pondelkovej tlačovej konferencie vo Wilmingtone v štáte Delaware.

Podľa agentúry AP ide o doposiaľ najtvrdšie Bidenovo vyjadrenie k tomu, že Trump naďalej odmieta uznať svoju volebnú porážku a spolupracovať s tímom novozvoleného prezidenta na pokojnom odovzdaní moci. Joe Biden a jeho spolupracovníci zdôrazňujú nevyhnutnosť toho, aby dostávali dostatočné informácie o krokoch, ktoré dosluhujúca administratíva prijíma v boji proti pandémii, predovšetkým v kľúčovej otázke distribúcie budúcich očkovacích látok. (tasr, ap)

8:35 Debatu o bezpečnosti prijímania vína spoločnou lyžičkou z kalicha, ako je to zvykom v pravoslávnej cirkvi, vyvolala v Grécku smrť biskupa Joannisa. Ten bol veľkým zástancom tohto spôsobu prijímania „pod obojím“ aj v čase pandémie vyvolanej koronavírusom SARS-CoV-2. Tvrdil, že pri prijímaní vína nie je žiadne riziko nákazy.

Mesto Lagadas, kde biskup pôsobil, sa nachádza neďaleko prístavu Solún na severe Grécka, kde evidujú najvyšší počet nakazených v krajine, informovala v pondelok agentúra AP.

Chrámy v celom Grécku sú momentálne zavreté v rámci trojtýždňového celoplošného lockdownu, ktorý sa začal 7. novembra. Mal by sa uvoľniť pred vianočným obdobím, keď Gréci zvyknú častejšie a vo väčšom počte navštevovať chrámy.

V reakcii na kritiku spôsobu prijímania vína v pravoslávnych chrámoch, označovaného kritikmi za nezodpovedné v čase pandémie, grécka biskupská synoda v pondelok vydala stanovisko, v ktorom uviedla, že v rámci cirkvi sa dodržiavajú všetky nariadenia vlády. Deklarovala tiež, že kritici „citujú nevedecké korelácie o šírení koronavírusu, ktoré sú v rozpore s epidemiologickými dôkazmi.“ (tasr, ap)

7:10 V Českej republike pribudlo v pondelok celkovo 5 406 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Vyplýva to z úplnej bilancie, ktorú v noci na utorok zverejnilo ministerstvo zdravotníctva ČR. Podľa servera Novinky.cz je zaznamenaný pondelkový počet prípadov zhruba trikrát vyšší než v nedeľu, keď sa však vo všeobecnosti menej testuje.

Bilancia za 16. november je však zhruba o tisícku nižšia než v pondelok pred týždňom, keď pribudlo 6 048 nových prípadov infekcie. Je to najmenej za mesiac pri číslach počas pracovných dní. Aktuálne v ČR bojuje s nákazou 117 858 ľudí; 6 592 je v nemocniciach, avšak počet hospitalizovaných s ochorením Covid-19 klesá.

Od začiatku pandémie bolo v krajine potvrdených už 465 523 infiko­vaných a 6 416 úmrtí. Za pondelok pribudlo aj 85 nových úmrtí, informovala TV Nova. Najviac nakazených na počet obyvateľov je aktuálne v okresoch Havlíčkův Brod, Pelhřimov, Chrudim a Jičín. Celkové denné nárasty nakazených v ČR v posledných dňoch klesajú. Najhoršia situácia bola v krajine v polovici októbra. Problémom však zostáva vysoký podiel pozitívnych testov; takýto výsledok má zhruba každý štvrtý testovaný. (tasr)

7:00 V Rakúsku začali platiť sprísnené opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Testy infekciu naposledy odhalili u 4 657 ľudí za deň, od utorka okrem predajní potravín, lekární či drogérií zatvoria všetky obchody, rovnako musia zavrieť poskytovatelia osobných služieb – napríklad kaderníctva, kozmetické salóny alebo maséri. Školy prejdú na dištančné výučbu a nepretržite bude platiť obmedzenia vychádzania. Opatrenia budú platiť do 6. decembra.

V krajine sa už potvrdilo vyše 208-tisíc prípadov nákazy koronavírusom a v niektorých spolkových krajinách, ako sú Korutánsko, Vorarlbersko či Horné Rakúsko, rastie počet nových prípadov exponenciálne­. (čtk)

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19