Kolíková v Ide o pravdu: Sudcovia ukážu osobné účty. Preverí ich aj SIS

Nový správny súd, ale aj zásadné zníženie počtu okresných súdov zo súčasných 50 na 24. Menej krajských súdov, z ôsmich zostanú len tri. Reforma súdnictva je na začiatku, spustila ju posledná zmena ústavy. „Koalícia má pri reforme jasnú zhodu,“ povedala v relácii Ide o pravdu Mária Kolíková (Za ľudí), ministerka spravodlivosti.

10.12.2020 20:00
debata (126)

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Márie Kolíkovej v relácii Ide o pravdu.

Video

Reláciu si môžete vypočuť aj ako podcast

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Slovenskú justíciu čaká v najbližších mesiacoch veľká reforma. Súdna rada bude podľa zákonných postupov preverovať podozrivé údaje v majetkových priznaniach sudcov.

„Oveľa intenzívnejšie sa budú skúmať majetkové pomery kandidátov na sudcov,“ zdôraznila Mária Kolíková (Za ľudí), ministerka spravodlivosti. V tejto súvislosti potvrdila, že koalícia chce zmeniť aj zákon a preukazovaní majetku verejných činiteľov. „Pridať by sa mali aj prokurátori,“ dodala.

Podrobne Kolíková v relácií vysvetlila zmenu počtu všeobecných súdov, ktoré chce výrazne zredukovať. „Chceme, aby sa sudcovia špecializovali. Pretrhnutie prípadných korupčných vzťahov vnímam ako bonus tejto náročnej operácie,“ povedala ministerka.

Odmietla kritiku niektorých sudcov, že reforma je politicky účelová. Kolíková pripustila, že nová organizácia súdov môže negatívne zasiahnuť do profesijného ako aj do osobného života niektorých sudcov.

„Chcem, aby zostali sudcami, a dám im dobré ponuky,“ dodala ministerka spravodlivosti. V relácii šéfka rezortu spravodlivosti reagovala na vymenovanie nového generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Neodmietla komentovať ani napäté vzťahy medzi prezidentkou Zuzanou Čaputovou a premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO).

© Autorské práva vyhradené

126 debata chyba
Viac na túto tému: #Mária Kolíková #Ide o pravdu