Slovensko eviduje najviac obetí od začiatku pandémie

Na Slovensku v stredu pribudlo 3045 pozitívne testovaných na koronavírus SARS-CoV-2. Laboratóriá pritom urobili 14 921 PCR vyšetrení. Počet úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19 sa znovu zvýšil. Podľahlo mu ďalších 69 ľudí a celkový počet obetí tak dosiahol 1 378. Vyliečilo sa ďalších 1 153 osôb. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií.

17.12.2020 10:17 , aktualizované: 16:52
debata (132)

Podľa údajov Ministerstva zdravotníctva SR pribudlo za uplynulý deň aj 3 454 pozitívne testovaných antigénnymi testami. „Je to 20,41 % z 14 921 pozitívne ukončených RT-PCR vyšetrení a 6,78 % z 50 948 anti­génnych testov,“ dopĺňa rezort.

Najviac pozitívne testovaných bolo v Prešovskom kraji (466), tesne za ním nasledujú Trenčiansky (461) a Košický kraj (455). Potom pokračujú Banskobystrický (379), Nitriansky (357), Žilinský (333), Trnavský (312) a Bratislavský (282). Medzi pozitívne testovanými je 1 435 mužov a 1 610 žien.

Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

V nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných 2 355 pacientov, z nich potvrdené ochorenie má 2 149 ľudí. Na JIS je 131 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 147 osôb. Celkovo sa z ochorenia doteraz zotavilo 102 737 osôb.

Celkový počet ukončených laboratórnych PCR testov je doteraz 1 261 501, pričom takýmto spôsobom bolo pozitívne testovaných 142 133 ľudí. Celkový počet vykonaných antigénnych testov je 1 050 280, z čoho bolo pozitívne testovaných 46 799 osôb.

Lockdown s výnimkami

V sobotu ráno o piatej začína platiť zákaz vychádzania. Otvorené zostanú len nevyhnutné obchody, lekárne, pošty, kostoly. Vláda odporúča, aby sa počas celých sviatkov stretávali najviac dve domácnosti. Môžu však spolu vycestovať aj na chalupu.

Zákaz vychádzania má množstvo výnimiek. Slováci môžu chodiť do práce, hoci vicepremiér Štefan Holý a minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) dôrazne odporúčajú, aby čo najviac zamestnancov pracovalo z domu. Dovolené sú nákupy v najbližších potravinách či obchodoch s potrebami pre zvieratá, cestovanie nie je zakázané. Dokonca ani návšteva kostolov a lyžiarskych stredísk. Podrobnosti majú upravovať vyhlášky hlavného hygienika. Krajčí apeloval na verejnosť, aby dodržiavala zákaz vychádzania.

zväčšiť Foto: Ministerstvo zdravotníctva SR
Ako prežiť Vianoce, ministerstvo zdravotníctva, graf, koronavírus, opatrenia

Polícia vyšetruje muža, ktorý s pozitívnym testom nedodržiaval karanténu

Vyšetrovateľ z Galanty vyšetruje konanie 21-ročného muža s podozrením na zločin šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby. Informovalo o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trnave na sociálnej sieti.

Po testovaní začiatkom novembra vyšiel mužovi z dediny v okrese Galanta pozitívny výsledok. „Namiesto dodržiavania domácej karantény sa však išiel ešte ostrihať. Nasadol do taxíka a v uzavretých priestoroch sa mal stretnúť s ďalšími kamarátmi. Keď im oznámil, že má pozitívny výsledok, niektorí sa zľakli a radšej odišli,“ informuje polícia.

Do kontaktu prišiel podľa svedkov minimálne so šiestimi osobami vrátane vodiča taxislužby. „Policajná hliadka ihneď po nahlásení podnetu vykonala previerku s cieľom preverenia informácií o dodržiavaní nariadenej karantény. Hliadka zistila, že muž nakoniec skončil v prenajatom byte v izolácii,“ doplnila polícia. V prípade odsúdenia je za tento zločin trestná sadzba vo výške od štyroch do desiatich rokov nepodmienečne.

V súvislosti s pandemickou situáciou preverili policajti v rámci Trnavského kraja za posledný týždeň 23 podnetov. Z toho deväť sa týkalo nedodržania povinnej karantény, štyri podnety smerovali na prevádzky a policajti skontrolovali desať osôb, ktoré sa nechránili rúškom. Od začiatku pandémie spolu preverili 1036 podnetov.

132 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus