Česko hlási rekordnú pozitivitu prípadov Covidu

V Česku za štvrtok zaznamenali 4363 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, laboratória celkovo v tento deň vyhodnotili vyše 10-tisíc testov, pričom pozitívnych ich bolo 43 percent, čo je najviac od začiatku epidémie.

25.12.2020 07:00 , aktualizované: 20:52
Karlov most Foto: ,
debata (33)
Vývoj počtu vyliečených

V grafe je znázornený počet vyliečených za deň a celkový počet

vyliečení za deň
celkový počet vyliečených

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

20:52 Túžobne očakávané svetlo na konci tunela je stále jasnejšie, ale aj v posledných metroch boja s pandémiou Covidu-19 je nutné zachovať trpezlivosť a rozvahu. Vo vianočnom prejave k národu to dnes povedal nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. Uviedol tiež, že s myšlienkami je pri tých, ktorí s koronavírusom bojujú na jednotkách intenzívnej starostlivosti a tiež pri tých, ktorí svoj zápas prehrali.

Pandémia podľa prezidenta ukázala, ako krehké a zraniteľné je to, čo považujeme za normálny život. „Ale dozvedeli sme sa aj niečo iné, to ako sme silní, keď sa staráme o seba navzájom, keď sme tu jeden pre druhého,“ povedal.

Prezident tiež vyhlásil, že Nemci sa museli mnohého zrieknuť a že nielen pre mladých ľudí bolo vynútené upokojenie života až príliš veľké. „Majte ale na pamäti aj v týchto dňoch, že vírus nás od seba neoddeľuje. Je to naopak, privádza nás k sebe,“ povedal. Rovnako sa podľa Steinmeiera ukázalo, aká silná je v Nemecku demokracia. „Tí, ktorí o nebezpečenstve vírusu klamú, sú obzvlášť hlasní. Ale tých rozumných je úplná väčšina. A oni sa starajú o to, aby sme mohli ochrániť ľudské životy a zvládnuť krízu,“ povedal prezident. „To je tá dobrá správa tohto roka,“ poznamenal.

Očkovanie, ktoré v Nemecku podobne ako v mnohých krajinách Európskej únie začne v nedeľu, je podľa Steinmeiera nádejou. „Ešte je ale pred nami dlhá a náročná cesta. Ale vytúžené svetlo na konci tunela vidíme stále jasnejšie. Ku koncu krízy sa blížime krok za krokom,“ povedal. Podľa Steinmeiera môže k rýchlejšiemu koncu pandémie prispieť každý. „Zostaňme do posledných metrov rozumní a trpezliví,“ vyzval obyvateľov prezident. „Môžeme sa však tešiť, že budúce Vianoce oslávime tak, ako ich máme radi – vo veľkom rodinnom kruhu, s priateľmi, s objímaním a spevom,“ dodal nemecký prezident. (čtk)

20:22 Do Talianska v piatok dorazila prvá várka vakcín proti koronavírusu SARS-CoV-2. Informovalo o tom tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Prvých 9750 dávok vakcíny od americko-nemeckého konzorcia Pfizer-BioNTech do Talianska dorazilo z Belgicka bez Brennerský priesmyk na severe krajiny. Ďalšie dávky by do Talianska mali doraziť v januári budúceho roka.

Dodávku vakcín následne odviezli za policajného sprievodu do metropoly Rím. Taliansko plánuje zaočkovať prvých občanov v nedeľu 27. decembra, rovnako ako ostatné členské štáty EÚ.

Prvou osobou, ktorá bude v Taliansku zaočkovaná vakcínou od Pfizer-BioNTechu, sa má stať 29-ročná zdravotná sestra Claudia Aliverniniová, ktorá pracuje v rímskom Národnom ústave infekčných chorôb Lazzara Spallanzaniho, napísala v stredu agentúra ANSA. (dpa, ansa, tasr)

19:21 Japonsko potvrdilo v piatok päť prípadov nákazy novou mutáciou koronavírusu u občanov, ktorí len nedávno pricestovali z Británie. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na japonské ministerstvo zdravotníctva.

Pätica občanov do Japonska pricestovala v rozpätí dní 18. – 21. decembra – ešte predtým, ako Japonsko sprísnilo hraničné kontroly po príchode z Británie. Iba jeden muž – šesťdesiatnik po nákaze pociťoval únavu, ostatní boli bez príznakov ochorenia. Všetci sa hneď po príchode na letisko odobrali do domácej karantény. Japonská vláda medzičasom zakázala cestujúcim z Británie vstup do krajiny. Výnimku však majú japonskí občania a obyvatelia s povolením na pobyt.

Od začiatku pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 zaznamenali v Japonsku takmer 215-tisíc prípadov nákazy a 3004 úmrtí. V porovnaní so situáciou v USA či vo viacerých európskych štátoch sa Japonsku darí držať prudké nárasty prípadov pod kontrolou, v decembri však už zaznamenali aj denný rekord v podobe 3000 nových prípadov nákazy. (the guardian, ap, tasr)

18:25 Úrady v prístavnom meste Ta-lien na severovýchode Číny testujú milióny jeho obyvateľov. Deje sa tak po tom, čo tam za ostatných 24 hodín potvrdili sedem nových prípadov koronavírusu. Klaster, ktorý sa v meste objavil nedávno, tak vzrástol na 12 prípadov.

V piatich častiach mesta úrady zavreli školy a verejné priestory a obmedzili vychádzanie obyvateľov z ich domovských areálov, ak nie sú nevyhnutní pracovníci. Úrady sú v strehu aj v Pekingu po tom, čo tam zaznamenali dva bezpríznakové prípady. Minulý týždeň tam tiež potvrdili dva prípady nákazy. Mesto už začalo hromadné testovanie v štvrti a na pracovisku jedného z bezpríznakových prípadov. (sita, ap)

17:57 Británia vyslala v piatok do prístavu v meste Dover ďalších 800 príslušníkov armády, aby pomáhali s kontrolovaním vodičov nákladných vozidiel, ktorí pred vstupom na trajekt potrebujú predložiť negatívny test na Covid-19.

Trajektovú dopravu medzi Doverom a francúzskym prístavom Calais obnovili vo štvrtok. Francúzsko na niekoľko dní uzavrelo svoje hranice aj pre nákladnú dopravu po tom, čo sa v Anglicku objavil zmutovaný koronavírus SARS-CoV-2. V dôsledku blokády uviazli v kolónach tisíce vodičov.

V piatok na štátny sviatok sa doprava vracala do normálu len pomaly. Väčšina nákladných vozidiel stále parkovala na ceste, pretože vodiči museli absolvovať test potrebný na prekročenie Lamanšského prielivu. Vojaci pri vstupe do Doveru kontrolujú vozidlá a doklady vodičov. Británia predtým do prístavu vyslala 300 vojakov. Britské úrady očakávajú, že kritická situácia potrvá ešte niekoľko dní. (reuters, tasr)

17:36 Uplynulý rok, poznačený pandémiou Covidu-19, ľudí síce rozdeľoval, zároveň ich ale v mnohom aj zblížil. V tradičnom vianočnom príhovore to v piatok povedala britská kráľovná Alžbeta II. V reči, ktorá trvala necelých päť minút, poďakovala zdravotníkom aj ďalším dobrovoľníkom, ktorí pomáhali v Británii a ďalších častiach sveta v boji s koronavírusom.

„Toto obdobie roka bude u mnohých poškvrnené smútkom: niektorí smútia kvôli strate tých, ktorí im boli drahí, iným chýbajú priatelia a členovia rodiny, ktorí s nimi nemôžu kvôli bezpečnosti byť, a pritom všetko, čo si k Vianociam naozaj želajú, je len objatie alebo stisk ruky, "uviedla kráľovná. "Ak ste jedným z týchto ľudí, nie ste sami. A verte, že na vás myslím a modlím sa za vás,“ dodala.

V tradičnej prednahratej vianočnej reči Alžbeta II. hovorila o nádeji i vďake, ktorý ona aj celá jej rodina pociťujú voči zdravotníkom a dobrovoľníkom, ktorí sa postavili do prvej línie v boji s Covidom-19.

16:13 Na juhu Británie stále zostáva asi 5-tisíc kamiónov, ktoré tam uviazli, keď Francúzsko v noci na pondelok uzavrelo hranicu. Reagovalo tým na novú, výrazne nákazlivejšiu mutáciu koronavírusu zistenú v Británii. V utorok dal Paríž súhlas, aby sa hranice otvorili pre ľudí s negatívnym testom na koronavírus, čo ale premávku značne spomaľuje. Podľa serveru BBC potrvá kritická situácia ešte niekoľko dní.

Britské ministerstvo dopravy informovalo, že z 2367 testov vykonaných u vodičov kamiónov boli len tri negatívne. Väčšina testov sa vykonáva na bývalom letisku Manston, ktoré leží asi 30 kilometrov od prístavu Dover. Úrady rozdávajú vodičom zadarmo teplé pitie a jedlo a na miesto bolo dopravených aj viac ako 250 mobilných toaliet. Dobrovoľníci doručujú potraviny a nápoje tiež vodičom v kolóne na diaľnici M20. (čtk, bbc)

15:29 Na Ukrajine zaznamenali za posledných 24 hodín 11 035 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím celkový počet nakazených od vypuknutia epidémie stúpol na 1 012 167 osôb. Na svojom konte na sociálnej sieti Facebook to v piatok oznámil ukrajinský minister zdravotníctva Maxym Stepanov.

Informoval tiež, že medzi novopotvrdenými prípadmi nákazy je aj 484 detí a 388 zdravotníkov. V nemocniciach v súvislosti s nákazou pribudlo 2739 pacientov. Covidu-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín 186 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 17 581. Z ochorenia sa za posledných 24 hodín uzdravilo 15 337 ľudí, od začiatku pandémie už 646 772. (ukrinform, tasr)

15:15 Obete prinesené v súvislosti s ochranou ľudí počas koronavírusovej pandémie sa nesmú premárniť počas sviatočného obdobia, uviedol generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Milióny ľudí prinášali „srdcervúce obete“ tým, že na Štedrý deň neboli so svojimi blízkymi, povedal Tedros vo videu zverejnenom na Twitteri vo štvrtok neskoro večer.

„S blížiacim sa koncom roka 2020 bráni pandémia historických rozmerov mnohým z nás oslavovať tak, ako by sme chceli,“ uviedol Tedros. „Namiesto toho dnes stovky miliónov ľudí prinášajú veľké a srdcervúce obete tým, že si udržujú odstup, aby zostali v bezpečí. Týmto však dávajú tie najcennejšie dary: dary života a zdravia,“ skonštatoval.

„Na celom svete sme počas tohto doteraz najťažšieho obdobia boli opakovane svedkami obetí toľkých ľudí v rámci ochrany a zachovania života. Nesmieme premrhať ich obete, ani tie, ktoré prinieslo mnoho rodín tým, že počas sviatočného obdobia budú sedieť za rodinnými stolmi bez známej tváre,“ uviedol.

Tedros vo svojom vianočnom posolstve ďalej uviedol, že napriek stratám má svet nádej. „Vakcíny, ktoré sa v súčasnosti postupne zavádzajú v krajinách po celom svete, ponúkajú východisko z krízy, ktorá tento rok zachvátila planétu,“ dodal s tým, že očkovanie však bude trvať istý čas. (afp, tasr)

15:06 Bratislavské Nové Mesto sa pripravuje na možný návrat detí do školských lavíc po zimných prázdninách, ak to pandemická situácia v súvislosti s koronavírusom dovolí. Podmienkou prechodu z dištančnej na prezenčnú formu štúdia je vytvorenie bezpečného prostredia a s tým spojené testovanie.

Mestská časť preto hľadá zdravotníkov, ktorí by jej s tým pomohli. Samospráva o tom informuje na svojej webovej stránke. Zdravotníci, ktorí by chceli samospráve pomôcť, sa môžu prihlásiť prostredníctvom e-mailovej adresy sekretariat@banm.sk.

14:41 V Európe zaznamenali dosiaľ celkovo vyše 25 miliónov prípadov nákazy novým koronavírusom, informovala v piatok tlačová agentúra AFP. Pri vlastnom výpočte vychádzala z oficiálnych údajov zdravotníckych úradov, platných k 12.00 h SEČ.

Prvé prípady infekcie hlásili na kontinente začiatkom tohto roka. Región Európy je najpostihnutejším na svete. Nasledujú Spojené štáty a Kanada s 19,2 milióna prípadov, Latinská Amerika a Karibik s 15 miliónmi infikovaných a Ázia s 13,6 milióna prípadov.

Európa sa stala prvým regiónom na svete, kde počet úmrtí súvisiacich s koronavírusom prekonal polmiliónovú hranicu. Krajiny sveta zaznamenali od začiatku pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 spolu vyše 79 miliónov prípadov nákazy. (afp, tasr)

14:37 Viac ako tri desiatky nových kníh kúpil pre knižnicu v Dubnici nad Váhom anonymný darca – zdravotník. Zaplatil ich z odmeny viac ako 400 eur, ktorú dostal za prácu počas prvej vlny pandémie. „Hlavným dôvodom je môj nesúhlas s dlhodobým stavom zdravotníctva v našej krajine,“ priblížil svojskú formu protestu anonymný zdravotník. (Viac tu)

14:02 Pápežovmu tradičnému posolstvu Mestu a svetu (Urbi et orbi) dominovala téma sociálnych a hospodárskych dôsledkov pandémie Covidu-19. Pápež František okrem iného vyzval krajiny, aby zdieľali vakcínu proti tejto chorobe.

„V tejto historickej chvíli, poznamenanej ekologickou krízou a vážnou hospodárskou a sociálnou nerovnováhou zhoršenou pandémiou, je viac ako inokedy dôležité, aby sme sa k sebe správali ako bratia a sestry,“ vyzval svet pápež.

Apeloval tiež na medzinárodnú spoluprácu politických a vládnych predstaviteľov s cieľom zabezpečiť všetkým prístup k vakcíne a na liečbu. „Tvárou v tvár výzve, ktorá nepozná hranice, nesmieme stavať múry. Všetci sme na jednej lodi,“ povedal pápež. Pontifex dnešné posolstvo predniesol vnútri Apoštolského paláca len pred niekoľkými málo veriacimi, ktorí mali rúška a dodržiavali bezpečný odstup. Akt bol prenášaný v priamom prenose. (reuters, čtk)

13:48 Deň pred Štedrým dňom evidovala Fakultná nemocnica Trnava hospitalizovaných s diagnózou nového koronavírusu spolu 73 pacientov a dvoch s podozrením naň. Na jednotke intenzívnej starostlivosti bolo osem pacientov, na anesteticko-resuscitačnom oddelení rovnaký počet a na umelej pľúcnej ventilácii ich bolo 12. Informuje o tom nemocnica na svojom webe.

Medzi zamestnancami eviduje nemocnica 88 pozitívne testovaných (pred týždňom to bolo 78), z toho 77 zdravotníckych pracovníkov – 20 lekárov, 34 sestier a 21 ostatných zdravotníckych zamestnancov, k tomu 11 nezdravotníckych zamestnancov pozitívnych na ochorenie Covid-19. (fntt.sk)

13:06 Neopatrnejšie správanie sa, ale aj slabšia imunita. Alkoholu by sa mali vyhýbať aj tí, ktorí si pohár vína či piva doprajú len občas. Veľkým rizikom je zásobiť sa počas Vianoc alkoholom. Upozornil na to Ľubomír Okruhlica, riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí v Bratislave.

Alkohol výrazne vplýva na myslenie, úsudok a rozhodovanie sa. Následkom je menej opatrné správanie sa. „Oslabuje tiež imunitnú ochranu pred infekciou ochorenia Covid-19. Ak sa niekto nakazil a konzumuje aj v menšom množstve alkohol, potom priebeh ochorenia bude ťažší,“ varoval Okruhlica. Alkohol tiež zvyšuje riziko akútneho respiračného stresu, ktorý je najzávažnejšou komplikáciou ochorenia Covid-19 a končí často smrťou. „To sú silné dôvody, prečo v tomto období pandémie nekonzumovať alkohol,“ poukázal Okruhlica.

Počas sviatkov by mali ľudia podľa odborníka dodržiavať viaceré zásady. Dôležité je nenakupovať alkohol a už vôbec nie do zásoby. „Potom je tendencia, že ľudia strácajú kontrolu nad konzumáciou alkoholu. Fajčiari by nemali piť, aby nemali zvýšenú chuť fajčiť,“ dodal Okruhlica.

Fajčiari sú ohrozená skupina aj tým, že chronický fajčiar má oslabené pľúca, viac zraniteľné aj na iné infekcie. „Namiesto alkoholu radšej cvičte. Silná chuť na alkohol sa dá prekonať aj cukríkom, keď sa uspokoja mozgové centrá zamerané na pôžitok,“ vysvetlil odborník. (tasr)

12:37 V Maďarsku pribudlo za uplynulý deň 2610 nakazených novým druhom koronavírusu. V súvislosti s ochorením Covid-19 zaznamenali 104 úmrtí. Informoval o tom v piatok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov­.hu.

V krajine sa od začiatku pandémie nakazilo koronavírusom 314 164 ľudí. Celkový počet úmrtí v súvislosti s chorobou Covid-19, ktorú vírus spôsobuje, sa zvýšil na 8833. Momentálne je v Maďarsku 181 342 aktívnych prípadov nákazy.

S Covidom-19 je hospitalizovaných 6006 pacientov, z ktorých 489 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Z ochorenia sa doposiaľ zotavilo 123 899 osôb. V súčasnosti platné prísne epidemiologické opatrenia vrátane zákazu nočného vychádzania maďarská vláda minulý týždeň predĺžila najmenej do 11. januára. (koronavirus.gov­.hu, tasr)

12:21 Ústavný súd (ÚS) SR evidoval k decembru 62 podaní týkajúcich sa opatrení prijatých v súvislosti so šírením ochorenia Covidu-19. Z toho 28 ústavných sťažností súd uznesením odmietol a 21 podaní ešte nebolo prerokovaných. Informoval o tom predseda ÚS Ivan Fiačan.

Z podaní 11 bolo vybavených odložením, keďže z ich obsahu sa zistilo, že nejde o návrhy na začatie konania. „Jedno podanie bolo vybavené zastavením z dôvodu späťvzatia návrhu na začatie konania. Na jedno podanie Ústavný súd neprihliadal, keďže predmetné podanie bolo podané v elektronickej podobe bez autorizácie a sťažovateľ Ústavnému súdu podanie dodatočne nedoručil v listinnej podobe alebo v elektronickej podobe autorizované podľa zákona o e-Governmente,“ uviedol Fiačan. Údaje sú k 10. decembru tohto roka.

K podaniam patrili aj sťažnosti týkajúce sa povinnej štátnej karantény, ktorú v apríli určil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR pre ľudí prichádzajúcich zo zahraničia. V súvislosti s odmietnutím takýchto sťažností ÚS v minulosti uviedol, že napadnuté opatrenie je správny akt vydaný orgánom verejnej správy pri plnení jeho úloh preskúmateľný správnym súdom v rámci konania o správnej žalobe. Sťažovatelia pritom nevyčerpali všetky účinné právne prostriedky na ochranu ich základných práv a slobôd, ktoré im priznáva zákon, a obrátili sa priamo na ÚS.

ÚS sa zaoberal aj vládnym vyhlásením núdzového stavu pre pandémiu od 1. októbra, dospel pritom k záveru, že bolo v súlade s Ústavou SR a ústavným zákonom o bezpečnosti štátu. (tasr)

12:02 Krivka šírenia koronavírusu v Rakúsku mierne vzrástla. Za posledných sedem dní pribudlo 163 nových prípadov na 100-tisíc obyvateľov. Informovala o tom v piatok vládna Agentúra pre zdravie a potravinovú bezpečnosť (AGES). Ukazovateľ stúpol z predošlej hodnoty 158 nových infekcií na 100-tisíc obyvateľov.

Ochoreniu Covid-19 zatiaľ v Rakúsku podľahlo 5 672 osôb. V nemocniciach je hospitalizovaných 2 775 osôb, z toho 472 na jednotkách intenzívnej starostlivosti. (sita, ages)

11:44 Cestujúci z Británie sa budú musieť pred letom do Spojených štátov preukázať negatívnym výsledkom testu na koronavírus SARS-CoV-2, oznámilo americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb. Dôvodom je nový kmeň koronavírusu, ktorý bol objavený vo Veľkej Británii.

Počnúc pondelkom musia ľudia smerujúci z Británie do USA predložiť leteckej spoločnosti negatívny test na koronavírus, ktorý bol vykonaný najviac 72 hodín pred odletom, píše sa vo vyhlásení, ktoré Centrum zverejnilo vo štvrtok večer.

Centrum ďalej uviedlo, že z dôvodu cestovných obmedzení v súvislosti s pandémiou, ktoré platia od marca, sa letecká premávka medzi Britániou a USA znížila o 90 percent. (ap, cdc, tasr)

10:54 Kvôli šíreniu koronavírusu musia tento rok korčuliari na najväčšom vonkajšom klzisku v centre Viedne dodržiavať rozostupy. Stráži ich pritom zvláštne zariadenie, ktoré spustí alarm vždy, ak sa dvaja ľudia z rôznych domácností priblížia na menej ako dva metre. Nosiť ich budú korčuliari povinne na krku. (Viac tu)

10:44 V Česku za štvrtok zaznamenali 4363 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 83 súvisiacich úmrtí. Vyplýva to z najnovších údajov zverejnených v piatok ráno na webstránke českého ministerstva zdravotníctva.

Laboratória celkovo v tento deň vyhodnotili 10 152 testov, pričom pozitívnych ich bolo 43 percent, čo je najviac od začiatku epidémie. Laboratória však vykonali oveľa menej testov ako zvyčajne. Každý pracovný deň sa vykoná zhruba 20 000 – 35 000 testov. Podiel pozitívnych testov je v priemere 20 – 25 percent. V stredu sa vykonalo dokonca 37 178 testov.

Rizikový index českého protiepidemického systému PES je už ôsmy deň za sebou na hodnote 81, čo zodpovedá piatemu, a síce najvyššiemu stupňu ohrozenia. Česko v súčasnosti eviduje 96 308 aktívnych prípadov nákazy. Celkovo sa v ČR od začiatku pandémie nakazilo 664 863 ľudí a zomrelo 10 859 osôb. Doteraz sa z ochorenia vyliečilo 557 696 osôb. Do piatku 07.58 h bolo podľa údajov ministerstva hospitalizovaných 4455 pacientov.

Vzhľadom na vysokú hodnotu rizikového indexu začnú v ČR v nedeľu 27. decembra opäť platiť prísnejšie epidemiologické opatrenia, ktoré podľa vlády potrvajú najmenej do 10. januára. (tasr, novinky.cz, mzcr.cz)

10:08 Za štvrtok pribudlo na Slovensku 4 046 nových prípadov koronavírusu pri 18 443 PCR testoch (pozitivita 21,9 percenta), celkový počet pozitívne testovaných osôb tak stúpol na 165 608. Nepri­budlo žiadne úmrtie na pľúcnu formu Covid-u, celkový počet obetí tak ostáva na čísle 1 732. Z ochorenia sa vyliečilo ďalších 1 396 osôb, celkovo sa z koronavírusu uzdravilo už 115 663 pacientov. (Viac tu)

9:42 Nemecko zaznamenalo za uplynulý deň 25 533 prípadov koronavírusu a 412 úmrtí pacientov s ochorením Covid-19, informoval Inštitút Roberta Kocha (RKI). RKI počas sviatkoch očakáva nižší počet testov a menší počet hlásení nových prípadov od jednotlivých zdravotníckych úradov.

V Nemecku, ktoré má približne 83 miliónov obyvateľov, sa od začiatku pandémie oficiálne nakazilo 1 612 648 ľudí, z toho 29 182 nakazených zomrelo. Z ochorenia sa zatiaľ vyliečilo 1 206 200 ľudí.

RKI za celé Nemecko registruje takmer 189 nových prípadov na 100-tisíc obyvateľov za posledných sedem dní. Zďaleka najhoršia je situácia v Sasku, kde tento počet predstavuje asi 441 na 100-tisíc obyvateľov, teda viac ako dvojnásobok celonemeckého priemeru. (dpa, rki, čtk)

9:28 Ľudia bez domova na Slovensku, ktorí si privyrábajú predajom pouličného časopisu, sa počas pandémie zápasia s poklesom príjmu aj s obmedzením sociálnych kontaktov. Dôvodom je výraznejšie znížený pohyb ľudí v uliciach slovenských miest, v ktorých bezdomovci mesačník Nota Bene ponúkajú. Uviedla to Niňa Beňová, predstaviteľka občianskeho združenia proti prúdu, ktorá časopis vydáva.

"Mobilita ľudí je kvôli pandémii takmer už rok veľmi obmedzená a predaj nie je možný tak ako doteraz. Aktuálne klesol o viac ako 30 percent. Predajcovia si nechávajú polovicu z ceny časopisu, pri tak nízkom predaji je však vážne ohrozený ich príjem, z ktorého platia základné životné potreby a strechu nad hlavou, "povedala Beňová.

Dodala, že s podobnými problémami sa stretávajú predajcovia pouličných časopisov aj v iných krajinách. Práve zabezpečenie strechy nad hlavou pre predajcov magazínu označila Beňová za jednu z najväčších priorít združenia.

Okrem poklesu príjmu prišli podľa občianskeho združenia predajcovia časopisu aj o sociálne kontakty. Mnohí z nich kvôli nevyhovujúcemu bývaniu v rôznych ubytovniach, kde zdieľajú kúpeľne a izby, chodili do ulíc miest aj počas platnosti takzvaného Lockdownu, teda karanténnych obmedzení, ktorá viedla k všeobecne menšiemu pohybu obyvateľstva a k výpadku turistov. (čtk)

7:50 Viac ako 600-tisíc obyvateľov Veľkej Británie už dostalo prvú dávku vakcíny od spoločností Pfizer a BioNTech od spustenia očkovacieho programu proti nákaze koronavírusom v krajine začiatkom tohto mesiaca, vyplýva z informácií zverejnených vo štvrtok britskou vládou.

„Počet ľudí, ktorí boli v Británii v období od 8. decembra do 20. decembra zaočkovaní, dosiahol 616 933,“ uvádza sa vo vyhlásení britského ministerstva zdravotníctva a sociálnej starostlivosti. Británia povolila očkovanie vakcínou od spoločností Pfizer a BioNTech začiatkom tohto mesiaca ako prvá krajina na svete. Británia si objednala celkovo 40 miliónov kusov vakcíny Pfizer. Minister zdravotníctva Matt Hancock očakáva, že do konca roka prídu do krajiny milióny kusov vakcíny.

Vláda uviedla, že očkovacie látky sa podávajú obyvateľom domovov sociálnych služieb, ľuďom vo veku 80 rokov a viac, a zdravotníckym a sociálnym pracovníkom prostredníctvom viac ako 500 očkovacích miest. V Británii nedávno zistili výskyt novej mutácie koronavírusu, ktorá sa podľa odborníkov šíri výrazne rýchlejšie. Podľa britského premiéra Borisa Johnsona je nový kmeň koronavírusu prenosnejší o približne 70 percent. (tasr, reuters)

7:00 V závere tohto týždňa sa v Rakúsku opäť sprísnia opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Od soboty 26. decembra nebudú otvorené obchody okrem tých, ktoré predávajú tovar každodennej potreby. Znovu zavreté budú aj služby s tesným telesným kontaktom. Školy prejdú po prázdninách od 7. do 15. januára na dištančnú výučbu.

Za posledných 24 hodín Rakúsko zaznamenalo 2 847 nových prípadov koronavírusu. S Covidom-19 zomrelo ďalších 91 ľudí. Celkovo od začiatku epidémie v Rakúsku s koronavírusom zomrelo 5 745 ľudí. Nákaza SARS-CoV-2 sa preukázala u viac ako 345-tisíc ľudí.

Napriek zlej epidemickej situácii sa na Vianoce v Rakúsku rozbehla lyžiarska sezóna. V horských strediskách sú ale zatvorené hotely aj reštaurácie, a na zjazdovky tak môžu prakticky vyraziť len ľudia z blízkeho okolia. Podľa agentúry APA si mnoho ľudí počas prvého dňa zalyžovať neprišlo, a to aj pre zlé počasie.

Počas Štedrého dňa panovali na väčšine rakúskeho územia teploty nad nulou, mnohé horské strediská zahalila hmla. Podľa nej prevádzkovatelia vlekov s nádejou vzhliadajú k nadchádzajúcemu víkendu, keďže má byť slnečno. Aj kvôli zlému počasiu na zjazdovky vo štvrtok mnoho ľudí nedorazilo.

Hovorca spoločnosti prevádzkujúcej lanovky zdôraznil, že sa lyžiari, ktorí na svah vyrazili, správajú veľmi disciplinovane. „Ľudia berú koronavírusovú situáciu veľmi vážne. Takmer každý má vlastné rúško,“ uviedol. Na zjazdovkách boli väčšinou ľudia z bezprostredného okolia. (čtk, apa)

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19