Do väčšiny štátov EÚ už dorazili vakcíny proti Covidu

Vakcíny proti koronavírusu už boli rozposlané do všetkých krajín Európskej únie. Do väčšiny už aj dorazili. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová verí, že po začatí očkovania sa život v jednotlivých krajinách začne postupne vracať do normálu.

26.12.2020 06:00 , aktualizované: 22:03
Zdravotníci / Covid / Foto: ,
debata (94)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:03 Švédsko v sobotu oznámilo, že v krajine zaznamenalo prvý prípad nákazy nového a zrejme nákazlivejšieho druhu koronavírusu, ktorý sa nedávno objavil v Británii. Cestujúci, ktorý sa v uplynulých dňoch vrátil z Británie bol pozitívne testovaný na nový zmutovaný variant koronavírusu, uviedla Sara Byforsová zo švédskeho úradu verejného zdravotníctva.

Osoby, s ktorými žije v spoločnej domácnosti, však mali negatívny výsledok testu na koronavírus, uviedol infektológ Signar Mäkitalo. Povedal tiež, že cestujúci bol „obzvlášť opatrný“ a snažil sa eliminovať akékoľvek riziko prenosu nákazy.

Otestovali ho 21. decembra, pričom prítomnosť novej verzie nákazy mu potvrdili v sobotu. Jeho meno, vek, štátnu príslušnosť ani pohlavie úrady nezverejnili. Po príchode do Švédska sa však podrobil domácej karanténe. „Nemôžeme vylúčiť, že sa v krajine nenachádza viacero prípadov,“ dodal Mäkitalo. (dpa, tasr)

21:52 V Spojenom kráľovstve hlásili za uplynulý deň ďalších 34 693 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a 210 súvisiacich úmrtí. Vyplýva to zo sobotňajších údajov britskej vlády.

Pripomína súčasne, že skutočné počty sú pravdepodobne vyššie, keďže Škótsko od 24. do 28. decembra nezverejňuje údaje o úmrtiach a Severné Írsko v tomto období neposkytuje údaje o úmrtiach ani prípadoch nákazy.

Počet nových prípadov v Spojenom kráľovstve sa uplynulý týždeň pohyboval na zvýšenej úrovni okolo 30-tisíc za deň, čo možno pripísať aj posilnenému testovaniu. Zdravotnícki predstavitelia sa domnievajú, že nárast počtu prípadov nákazy, najmä na juhovýchode a východe Anglicka, je sčasti dôsledkom šírenia nového, prenosnejšieho kmeňa koronavírusu, odhaleného nedávno.

Predpokladá sa, že tento rýchlejšie sa šíriaci „variant“ je už prevládajúci v častiach Anglicka. Podľa škótskych a waleských predstaviteľov sa už „uchytil“ aj v týchto častiach Spojeného kráľovstva. (sky news, reuters, tasr)

21:33 V nemeckej spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko začali už v sobotu s očkovaním proti novému koronavírusu. Vakcináciu tam spustili o deň skôr, než sa začne v celkom Nemecku i vo väčšine krajín EÚ, informuje agentúra DPA.

Vakcinačná kampaň sa začala v Krügerovom centre pre seniorov v meste Halberstadt. Ako prvú zaočkovali 101-ročnú obyvateľku tohto centra; Edith Kwoizallaovú. Podľa pozorovateľov bola počas vpichnutia očkovacej látky pokojná a napriek nasadenému rúšku na tvári bolo vidieť, že sa usmieva, uvádza DPA. Dohromady zaočkovali 40 obyvateľov tohto centra a desať tamojších zamestnancov.

21:09 Turkménsky prezident Gurbanguly Berdymuchamedov v sobotu povedal, že nákazu koronavírusom môže vyliečiť sladké drievko. Ide o dosiaľ posledný z údajných zázračných liekov propagovaných autoritárskym prezidentom postsovietskeho Turkménska, v ktorom dodnes oficiálne nepotvrdili ani jeden prípad nákazy koronavírusom.

„Vedci zo všetkých krajín hľadajú účinné lieky, vykonávajú rôzne štúdie, pričom jedným z nich (takýchto liekov) by mohol byť koreň sladkého drievka,“ povedal Berdymuchamedov turkménskym ministrom.

Bez uvedenia akýchkoľvek vedeckých dôkazov ďalej tvrdil, že „sladké drievko zabráni koronavírusu v rozširovaní“ a že dokonca aj slabá koncentrácia tejto rastliny vo vodnom roztoku má v súvislosti s nákazou neutralizačný účinok. Dodal, že Turkménsko má „dostatočné zásoby“ sladkého drievka a tamojšej akadémii vied nariadil, aby preskúmala zdravotné účinky tejto rastliny.

Berdymuchamedov, pôvodným povolaním zubár, je známy svojimi kontroverznými botanickými tvrdeniami ako aj dlhodobou snahou o propagáciu fauny a flóry svojej krajiny. Už v marci ľuďom pre boj s koronavírusom odporučil „systematicky“ páliť a vdychovať dym z aromatickej rastliny z púštnej oblasti, nazývanej peganum harmala (harmala stepná), známej aj ako ruta stepná či ruta africká. V dôsledku tejto rady výrazne stúpla jej cena. (afp, tasr)

20:30 V Anglicku otestovali na koronavírus viac ako 15-tisíc kamionistov uviaznutých na ceste do Francúzska. Britský minister dopravy Grant Shaps v sobotu na sociálnej sieti Twitter uviedol, že dosiaľ otestovali 15 526 osôb, pričom len 36 z nich malo pozitívne výsledky.

Hranicu medzi Anglickom a Francúzskom môžu po mori alebo cez tunel prejsť len tí vodiči, ktorí mali negatívny test na koronavírus. Z obáv pred novým kmeňom koronavírusu, ktorý sa objavil v Anglicku, Francúzsko pred týždňom uzavrelo svoje hranice s Britániou. Tento krok zanechal pred vianočnými sviatkami v neistote tisíce kamionistov. (dpa, tasr)

Londýn a Paríž sa v stredu dohodli na znovuotvorení hraníc pod podmienkou, že sa všetci vodiči cestujúci z Anglicka otestujú na koronavírus pred príchodom na európsky kontinent. Nepoužívané letisko Manston v juhovýchodnom anglickom grófstve Kent, ktoré premenili na obrovské parkovisko, kde vodiči kamiónov čakali na testovanie, je momentálne prázdne, dodal Shapps. Na pomoc pri testovacej operácii povolali 1000 príslušníkov britskej armády.

20:05 Počet potvrdených prípadov koronavírusu po celom svete prekročil 80 miliónov. Vyplýva to z údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa oznámených v sobotu po tom, ako na Prvý sviatok vianočný bolo celosvetovo zaznamenaných 472-tisíc prípadov. Počet úmrtí súvisiacich s koronavírusovou pandémiou zostal na úrovni 1,75 milióna.

Spojené štáty sú krajinou, ktorú šírenie koronavírusu SARS-CoV-2 zasiahlo zďaleka najviac, keď do soboty hlásili celkovo takmer 18,8 milióna prípadov. Nasledujú India s 10,2 milióna a Brazília so 7,45 milióna prípadov nákazy. V USA dosiaľ zaregistrovali viac než 330-tisíc súvisiacich úmrtí, v Brazílii ich bolo 190-tisíc a v Indii 147-tisíc.

Je pravdepodobné, že mnohé ďalšie prípady infikovania sa koronavírusom sa do týchto štatistík nedostali z rôznych dôvodov, ako je ich nenahlásenie, nákaza bez príznakov či nevystopovanie kontaktov. (jhu, ap, tasr)

19:14 Slovensko začalo s očkovaním proti koronavírusu, ako prvý dostal vakcínu infektológ Vladimír Krčméry. Vakcínu Krčméry označil za vianočný darček pre Slovensko. Po zaočkovaní uviedol, že sa cíti dobre, a že doposiaľ nikdy nezažil žiadnu vážnu nežiaducu reakciu pri všetkých 17 zaočkovaniach, ktoré absolvoval. (Viac tu)

18:46 O očkovanie proti koronavírusu prejavili záujem približne dve tretiny Nemcov, vyplýva z prieskumu YouGov pre agentúru DPA. Tretina ľudí, presne 32 percent, chce byť očkovaná čo najskôr. Ďalších 33 percent o vakcínu prejavili záujem, ale chcú počkať na prípadné nežiaduce účinky u prvých očkovaných. Pätina Nemcov očkovanie odmieta, 16 percent ešte nie je rozhodnutých.

Očkovanie v Nemecku má začať v nedeľu, vakcíny od spoločností Pfizer a BioNTech boli prevezené na 27 miest v krajine, odtiaľ budú distribuované do očkovacích centier a mobilných tímov. Prednosť pri očkovaní dostanú ľudia nad 80 rokov, zdravotné sestry a zamestnanci nemocníc. (dpa, yougov, čtk)

18:25 Japonsko v sobotu rozhodlo o dočasnom pozastavení vstupu cudzích štátnych príslušníkov na svoje územie po tom, ako v krajine potvrdili sedem prípadov nákazy novou mutáciou koronavírusu identifikovanou v Británii. Opatrenie bude v platnosti od pondelka 28. decembra do konca januára.

V piatok Japonsko oznámilo päť prípadov nákazy novou mutáciou koronavírusu u svojich občanov, ktorí nedávno pricestovali z Británie a ktorých umiestnili do domácej karantény. Do krajiny sa vrátili ešte predtým, ako Japonsko vo štvrtok dočasne zakázalo príchod návštevníkov zo Spojeného kráľovstva. Dvoch ďalších infikovaných – pilota, ktorý bol v Británii, a jeho príbuzného – potvrdili v sobotu. Oboch hospitalizovali v Tokiu, uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

Správa prišla v čase, keď Japonsko hlásilo viac ako 3870 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je denné maximum od začiatku pandémie už štvrtý deň po sebe. Rekordných 949 nových infekcií zaznamenali aj v Tokiu. (kjódó, dpa, tasr)

17:15 V Spojených štátoch zaznamenali zrejme prvý prípad vážnej alergickej reakcie po podaní vakcíny proti Covidu-19 od spoločnosti Moderna. Pacientom bol lekár Hossein Sadrzadeh z jednej z nemocníc v Bostone, ktorý podľa serveru ABC trpel silnými alergiami, a to predovšetkým na mäkkýše.

„Pichli mi tú vakcínu a asi za menej ako minútu som cítil, že mi veľmi rýchlo búši srdce,“ povedal lekár s tým, že mu rýchlo privolané sestry namerali asi 154 úderov za minútu. „Cítil som také brnenie, znecitlivenie jazyka a tiež krku. Bol to taký známy pocit, ktorý som mal pri alergických reakciách už skôr,“ dodal.

Lekárovi klesol tlak tak nízko, že ho podľa jeho slov nebolo možné namerať na prístrojoch. Sestry mu preto dovolili, aby si aplikoval núdzovú injekciu s adrenalínom, ktorú ako silný alergik nosí vždy pri sebe. Následne bol prevezený na pohotovosť a o niečo neskôr prepustený, pretože sa jeho stav stabilizoval.

Americké regulačné úrady minulý týždeň pri posudzovaní bezpečnosti látky firmy Moderna diskutovali o možnom riziku alergických reakcií. V testoch sa tiež následky objavili v súvislosti s očkovaním len raz, a to desať dní po aplikácii látky u účastníka, ktorý mal tiež alergiu na mäkkýše, uviedla vtedy jedna z vedkýň firmy Moderna.

Uznávaný americký epidemiológ Anthony Fauci nedávno upozornil, že ľudia trpiaci alergiami by sa mali nechať očkovať v lekárskych zariadeniach, kde sa o nich v prípade nežiaducej reakcie budú schopní postarať. (abc, čtk)

17:00 Český prezident Miloš Zeman sa vo svojom sobotňajšom vianočnom posolstve venoval pandémii nového koronavírusu. Ľudí vyzval, aby sa nechali zaočkovať a nepočúvali tých, ktorí sa tvária „akoby epidémia vôbec neexistovala“ a nabádajú ostatných napríklad aj k nenoseniu rúšok. Očkovanie pritom prirovnal k „svitaniu“ na obzore.

Po prvej vlne epidémie ČR podľa Zemana „zaspalo na vavrínoch“, lebo sa domnievalo, že epidémiu už potlačilo. „Hovorila to opozícia, ktorá vyzývala k uvoľneniu, hovorila to vláda, a predovšetkým si to priala celá verejnosť. A vďaka tomu došlo k druhej vlne epidémie,“ uviedol český prezident. Ľudí nabádal, aby neurobili rovnakú chybu a opäť nepodľahli pokušeniu vyzývať vládu na ďalšie uvoľnenie, hoci by bol takýto postoj populárny.

„Milí priatelia, budúci rok, dúfam, tá pandémia odvanie, ako odviala pandémia kiahní alebo detskej obrny. V oboch prípadoch pomohlo očkovanie. Preto znovu vyzývam – nechajme sa očkovať. Nemusí to byť práve príjemné, ale je to užitočné. Pomôžeme tým nielen sebe, ale predovšetkým druhým,“ povedal. (novinky.cz, tasr)

16:13 Viac ako 1 400 ľudí sa dalo bezplatne otestovať antigénovými testami na nový koronavírus v budove Magistrátu mesta Košice od štvrtka (24. 12.) do soboty.

Ako uviedol hovorca mesta Košice Vladimír Fabian, na Štedrý deň bolo z 335 testovaných 54 pozitívnych prípadov. V piatok (25. 12.) sa prišlo otestovať 442 ľudí a 65 z nich bolo pozitívnych.

V sobotu využilo možnosť bezplatného testovania 670 ľudí a 76 z nich malo pozitívny výsledok. „Spolu je to 195 pozitívnych prípadov pri 1447 testovaných,“ povedal Fabian. (tasr)

16:00 Peking vyzval obyvateľov, aby neopúšťali mesto počas sviatkov v období čínskeho Nového roka. Čína sa rozhodla v krajine zaviesť nové opatrenia po tom, čo sa tam minulý týždeň objavilo niekoľko nových prípadov nákazy koronavírusu.

V piatok krajina potvrdila dva lokálne prípady nákazy, infikovanými boli predavač v obchode a zamestnanec dodávkovej služby. Ďalšie dva bezpríznakové prípady sa v Pekingu objavili začiatkom tohto týždňa.

V oblastiach a pracoviskách, kde sa potvrdili nové prípady nákazy, nariadil Peking v obmedzenej miere testovanie. Mesto v súvislosti s novými prípadmi zakázalo hromadné verejné podujatia ako športové akcie a náboženské slávnosti. Kultúrne priestory ako kiná, knižnice a múzeá môžu byť otvorené do 75-percentnej kapacity. Peking zároveň vyzval obchodné spoločnosti, aby neorganizovali služobné cesty mimo mesta a v zahraničí. (ap, tasr)

15:55 Dovedna desiati pracovníci mestskej polície (MsP) v Lučenci a zamestnanci chránenej dielne, ktorá sídli v rovnakých priestoroch, boli pozitívne testovaní na ochorenie Covid-19. Samospráva o tom informovala na svojej oficiálnej stránke na sociálnej sieti.

„Momentálne je nás o desať menej a pokrývame len základné služby, teda hliadka vykonáva zásahovú činnosť. Museli sme však i naďalej zabezpečiť 24-hodinový plynulý chod a kontrolu pri centrálnom pulte ochrany,“ uviedol náčelník MsP Ján Tuček.

Dodal, že napriek zníženému počtu zamestnancov bude MsP počas týchto dní kontrolovať nariadenia týkajúce sa verejného poriadku a používania zábavnej pyrotechniky. „V prípade porušenia budeme aj ukladať sankcie,“ avizoval náčelník.

15:33 Vakcíny proti koronavírusu od konzorcia BioNTech/Pfizer už boli rozposlané do všetkých krajín Európskej únie. Do väčšiny už aj dorazili. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová verí, že po začatí očkovania sa život v jednotlivých krajinách začne postupne vracať do normálu.

Hneď ako sa zaočkuje dostatok ľudí, bude možné začať opäť cestovať, stretávať sa s priateľmi a rodinou a tráviť sviatky tak ako kedysi. „Dovtedy však musíme byť opatrní a chrániť seba i svojich blízkych,“ varovala šéfa exekutívy EÚ.

EÚ podľa nej zabezpečila dostatok dávok vakcíny pre všetkých 450 miliónov obyvateľov svojich členských krajín. Prvé očkovania označila za „dojímavý okamih jednoty“.

Von der Leyenová ubezpečila, že čoskoro bude k dispozícii viac vakcín. „Spravme z roku 2021 náš rok oživenia a nádeje pre Európu,“ uzatvorila von der Leyenová.

14:33 Banskobystrická Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta je na začiatok očkovania proti ochoreniu Covid-19 pripravená. Potvrdila to jej hovorkyňa Ružena Maťašeje, podľa ktorej sa očkovanie v tomto zdravotníckom zariadení začne v nedeľu 27. decembra o 10.00 h.

„Museli sme zriadiť vakcinačné ambulancie a vybaviť ich potrebným materiálno-technickým vybavením, pripraviť harmonogram zamestnancov. Sme už prichystaní a neregistrujeme žiadne problémy či komplikácie,“ uviedla hovorkyňa s tým, že meno prvého očkovaného a celkový počet predpokladaných očkovaní bude známy až v nedeľu. (tasr)

14:22 Štát poskytne antigénne testy ktorémukoľvek primátorovi či starostovi, ktorý sa rozhodne zorganizovať komunitné testovanie podobné tomu v Trenčíne, potvrdil premiér Matovič na sociálnej sieti. Premiér sa zároveň vyjadril k testovaniu v Trenčíne, ktoré podľa neho ukázalo, že chybovosť použitých antigénnych testov pri určení niekoho za falošne pozitívneho je dramaticky menšia v porovnaní s tým, čo udáva výrobca.

14:18 Najmenej sedem ľudí prišlo o život a niekoľko ďalších utrpelo zranenia pri požiari, ktorý vypukol v nemocnici určenej na liečbu pacientov s koronavírusom v meste Ubur ležiacom na severovýchode Egypta – neďaleko Káhiry.

Požiar vypukol na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS) v tamojšej nemocnici al-Amál. Zasahovali tam dve hasičské autá. Pacientov z oddelenia evakuovali. Príčina požiaru nebola bezprostredne známa. Prokuratúra incident vyšetruje. Obeťami boli pacienti hospitalizovaní na JIS.

Egypt zažíva nárast v počte osôb infikovaných novým koronavírusom i súvisiacich úmrtí. V piatok tamojšie ministerstvo zdravotníctva informovalo, že za ostatný deň pribudlo 1133 nových prípadov nákazy a 49 súvisiaceho úmrtí. Celkovo tak v tejto najľudnatejšej arabskej krajine zaznamenali od začiatku pandémie už 130 126 prípadov nákazy a 7309 súvisiacich úmrtí. (dpa, tasr)

14:07 V Maďarsku začali v sobotu, o deň skôr ako vo väčšine ostatných krajín Európskej únie, s očkovaním proti novému koronavírusu SARS-CoV-2. Vakcínu od konzorcia Pfizer/BioNTech dostanú ako prví zdravotnícki pracovníci.

„Začali sme s očkovaním zdravotníckych pracovníkov podľa predtým schváleného plánu,“ potvrdil hovorca vlády. Prvá dodávka vakcíny dorazila do maďarskej metropoly Budapešť v sobotu ráno s policajným sprievodom. Jej množstvo bude stačiť na zaočkovanie 4875 ľudí.

Prví zdravotníci boli zaočkovaní v Juhopeštianskej centrálnej nemocnici (Dél-Pesti Centrumkórház). Očkovať sa v sobotu bude aj v Korányiho národnom pneumologickom ústave, na klinike Semmelweisovej univerzity, v župnej nemocnici v Nyíregyháze a v priestoroch v debrecínskej Nemocnice Gyulu Kenézyho.

Za uplynulý deň pribudlo v Maďarsku 1198 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 118 súvisiacich úmrtí prevažne starších a chronicky chorých osôb. Vyplýva to z údajov zverejnených v sobotu na webovej stránke koronavirus.gov­.hu. (reuters, mti, koronavirus.gov­.hu, tasr)

13:38 Španielsko v sobotu potvrdilo štyri prípady nákazy novým, obzvlášť infekčným, variantom koronavírusu. Do tejto krajiny zároveň v sobotu dorazili prvé dávky vakcíny od spoločností Pfizer-BioNTtech. Očkovanie proti novému druhu koronavírusu sa nimi v Španielsku, tak ako vo väčšine krajín Európskej únie, začne v nedeľu.

Prítomnosť nového druhu koronavírusu, ktorý sa v uplynulých dňoch objavil v Británii, dosiaľ potvrdili u štyroch osôb v autonómnom spoločenstve Madrid. Podľa regionálnej vlády ide o vôbec prvé prípady nového druhu nákazy v krajine. Všetky nakazené osoby prišli v uplynulých dňoch do Španielska z Británie, tvrdí predstaviteľ regionálneho zdravotníckeho úradu Antonio Zapatero.

„Pacienti nie sú vážne chorí, vieme, že nový druh koronavírsu je nákazlivejší, nespôsobuje však závažnejší priebeh ochorenia,“ dodal. Prítomnosť nového typu vírusu testovali u ďalších troch osôb, ich výsledky budú podľa Zapatera dostupné v utorok alebo v stredu. (afp, tasr)

13:09 Celoplošné testovanie antigénovými testami v Trenčíne má obrovský význam pre celé Slovensko aj pre vedu. V sobotu to povedal trenčiansky primátor Richard Rybníček. „Antigénové testy, ktorými sa testovalo počas celoslovenského plošného testovania a ktoré sa použili aj teraz v Trenčíne, sú na 99,8 percenta spoľahlivé v prípade, že sa nájde zdravotnícky personál, ktorý vynikajúcim spôsobom robí stery. Následné PCR testovanie preukázalo validitu antigénových testov,“ skonštatoval Rybníček.

Rybníček zároveň vyzval Slovákov, aby sa dali zaočkovať vakcínou proti novému koronavírusu. „Ak chceme normálne žiť, mali by sme sa dať normálne očkovať. Niet sa čoho báť a treba sa dať očkovať rýchlo,“ zdôraznil Rybníček. (tasr)

12:43 Na Slovensko dorazili prvé vakcíny proti Covidu-19. Transport, otvorenie a následné uskladnenie vakcín v hlboko mraziacom boxe vo Fakultnej nemocnici Nitra prebiehalo za prísnych teplotných i bezpečnostných podmienok. S očkovaním sa začne v sobotu o siedmej večer. Ako prvý má byť zaočkovaný profesor a infektológ Vladimír Krčméry. (Viac tu)

12:10 V Ruskej federácii sa koronavírusom oficiálne nakazili už vyše tri milióny ľudí, vyplýva z údajov krízového centra. Za ostatných 24 hodín pribudlo 29 200 nových prípadov, čím ich celkový počet dosiahol 3 021 964, spresnil operačný štáb. Hranicu milióna infikovaných Rusko prekonalo 1. septembra hranicu dvoch miliónov 19. novembra.

Počet úmrtí na komplikácie spôsobené koronavírusom vzrástol o 567 v porovnaní s 563 úmrtiami hlásenými o deň skôr a dosiahol 54 266. Z ochorenia sa doposiaľ vyliečilo 2 426 439 paci­entov, z toho len za posledný deň 28 185 ľudí.

Ruský minister zdravotníctva Michail Muraško v sobotu vo vysielaní televíznej stanice Rossija 24 oznámil, že jeho rezort schválil použitie vakcíny Sputnik V aj na očkovanie ľudí starších ako 60 rokov. Podľa Muraška štúdie potvrdili, že použitie vakcíny je pre starších ľudí bezpečné. Ruský prezident Vladimir Putin (68) a zatiaľ zaočkovať nedal práve s argumentom, že vakcína nebola schválená pre osoby nad 60 rokov. Jej vývojári tvrdia, že má účinnosť 91,4 percenta. Doteraz ju dostalo viac ako 700-tisíc ľudí.

Analytici spoločnosti Sberindex dospeli k záveru, že skutočný počet obyvateľov Ruska, ktorí od začiatku pandémie ochoreli na Covid-19, môže byť až šesťkrát vyšší ako uvádzajú oficiálne štatistiky. Pri absencii povinného komplexného testovania zostávajú totiž prípady mierneho a bezpríznakového priebehu ochorenia neodhalené.

Podľa analytikov sa môže v súčasnosti koronavírusom infikovať každý deň asi 165-tisíc ľudí. Do konca roka môže skutočný počet nakazených v Rusku prekonať hranicu 16 miliónov. (tass, rossija 24, meduza.io, tasr)

11:31 Zo 156 Trenčanov a obyvateľov okolitých obcí, ktorí boli pozitívne testovaní antigénovými testami a nemali príznaky, bolo pri následných PCR testoch 11 negatívnych. V sobotu o tom informovala trenčianska regionálna hygienička Ľudmila Bučková.

Počas minulotýždňového (19. – 20. 12.) celoplošného testovania v Trenčíne odhalili antigénové testy 560 pozitívnych osôb, zamestnanci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne oslovili pozitívne osoby bez príznakov a pozvali ich na testovanie PCR testami.

„Úspešnosť antigénového testovania tak vyšla na 99,8 percenta. Antigénové testovanie je na takéto použitie veľmi vhodné. Tým, ktorí sú pozitívni a nemajú žiadne príznaky, budeme odporúčať, aby sa dali otestovať PCR testami,“ doplnila Bučková. (tasr)

11:14 Do Francúzska dorazila v noci z piatka na sobotu prvá dodávka vakcín konzorcia BioNTech/Pfizer proti novému druhu koronavírusu. Informoval o tom reportér agentúry AFP.

Prvých okolo 19 500 dávok priviezli z belgického mesta Puurs do centrálneho skladu liekov pre parížske nemocnice. Po prebalení ich budú distribuovať do dvoch domovov dôchodcov v meste Sevran ležiacom v metropolitnej oblasti Paríža a do Dijonu na východe Francúzska.

Očkovanie proti novému druhu koronavírusu sa vo Francúzsku, tak ako vo väčšine krajín Európskej únie, začne v nedeľu. Celoštátna očkovacia kampaň by sa mala začať v novom roku. Na komplikácie spôsobené koronavírusom SARS-CoV-2 zomrelo vo Francúzsku už viac ako 62-tisíc ľudí. (afp, tasr)

10:49 Pre milióny ľudí v Británii začali od soboty platiť prísnejšie obmedzenia súvisiace s pandémiou nového koronavírusu. Štvrtý – najvyšší stupeň výstrahy pred nákazou -, ktorý zahŕňa nariadenie prikazujúce ľuďom, aby zostali doma, platí od druhého vianočného sviatku zhruba pre šesť miliónov obyvateľov vo východnej a juhovýchodnej časti Anglicka.

Najprísnejšie opatrenia, ktoré znamenajú zatvorenie všetkých obchodov s výnimkou tých, čo poskytujú produkty každodennej potreby, ako aj kaderníctiev, plavární či telocviční, sa tak vzťahujú už na približne 24 miliónov obyvateľov Anglicka, teda viac ako 40 percent tamojšej populácie.

Do ďalšej fázy lockdownu vstúpili v sobotu aj Škótsko a Severné Írsko. Vo Walese sa opatrenia opäť sprísnili po ich čiastočnom zmiernení počas vianočných sviatkov. Počas prvého týždňa (do 2. januára) šesťtýždňovej karantény budú v Severnom Írsku platiť mimoriadne tvrdé opatrenia vrátane skrátenia otváracích hodín obchodov (do 21.00 h) a zakázané bude aj športovanie na verejnosti.

Počet obetí koronavírusu v Británii v piatok podľa oficiálnych štatistík presiahol 70-tisíc po tom, čo Anglicko hlásilo 570 ďalších úmrtí na ochorenie Covid-19. Pribudlo i 32 725 infi­kovaných, čím ich celkový počet stúpol na najmenej 2 221 312. (bbc, tasr)

10:31 Ako prvý na Slovensku má byť v sobotu večer proti Covidu zaočkovaný profesor Vladimír Krčméry, uviedla to v statuse na sociálnej sieti vicepremiérka Veronika Remišová. „Keďže sa (prof. Krčméry – pozn. red.) boju proti infekčným chorobám venuje na Slovensku aj vo svete, práve on je veľkým symbolom zápasu, ktorý zvádzame s chorobou,“ poznamenala Remišová. (Viac tu)

10:12 Za piatok pribudlo na Slovensku 1 041 nových prípadov koronavírusu pri 4 249 PCR testoch (pozitivita 24,5 percenta), celkový počet pozitívne testovaných osôb tak stúpol na 166 649. Najviac pozitívne PCR testovaných bolo v Trenčianskom a Košickom kraji.

Antigénne testovanie odhalilo z 3 337 odobratých vzoriek ďalších 199 pozitívnych prípadov koronavírusu (pozitivita 5,96 percenta). Nepribudlo žiadne úmrtie na pľúcnu formu Covid-u, z ochorenia sa vyliečilo ďalších 1 285 osôb. (Viac tu)

9:31 Do pražskej nemocnice v Motole v sobotu ráno dorazilo prvých 9750 dávok vakcíny od firiem Pfizer a BioNTech proti novému koronavírusu SARS-CoV-2. S očkovaním prvých ľudí by sa malo začať v nedeľu, uviedla Česká televízia.

Dávky sa budú distribuovať do ďalších troch pražských a dvoch brnianskych nemocníc. Ako prví by sa mali očkovať zdravotníci a dôchodcovia, ktorí sú hospitalizovaní alebo žijú v ústavnej starostlivosti. Medzi prvými zaočkovanými budú aj premiér Andrej Babiš a minister zdravotníctva Jan Blatný. Od februára sa spustí centrálny rezervačný systém, ktorý umožní objednať sa na očkovanie širokej verejnosti.

V Česku za piatok zaznamenali 2669 nových prípadov koronavírusu. Je to výrazne menej ako pred týždňom (8829), vzhľadom na vianočné sviatky sa však vykonalo iba 7696 testov. Vyplýva to z najnovších údajov zverejnených v sobotu ráno na webe českého ministerstva zdravotníctva.

Rizikový index českého protiepidemického systému PES klesol podľa servera novinky.cz na 76 bodov zo 100, čo je spodná hranica najvyššieho piateho stupňa pohotovosti. (čt, mzcr.cz, novinky.cz, tasr)

8:49 Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán (35) dostal v piatok svoju prvú dávku vakcíny proti novému koronavírusu. Očkovanie nasledovníka trónu po kráľovi Salmánovi (84) je súčasťou národnej očkovacej kampane v krajine, ktorú spustilo tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

Na celom svete sa nechalo zaočkovať už viacero vrcholných politikov vrátane novozvoleného amerického prezidenta Joea Bidena, izraelského premiéra Benjamina Netanjahua či srbskej predsedníčky vlády Any Brnabičovej.

Iní politici, ako napríklad rakúsky kancelár Sebastian Kurz či kanadský premiér Justin Trudeau, chcú s očkovaním počkať dovtedy, kým prídu na rad podľa stanoveného očkovacieho plánu. „Nepatríme k skupine ľudí starších ako 80 rokov,“ odpovedal Kurz na otázku, prečo sa členovia jeho vlády nenechajú zaočkovať medzi prvými v krajine. (reuters, spa, apa, tasr)

7:40 Viac ako miliardová pevninská Čína eviduje 20 novo nakazených, zatiaľ čo predchádzajúci deň ich bolo 14. Dvanásť nových prípadov bolo podľa úradov zavlečených z cudziny. Medzi ôsmimi miestnymi prenosmi pripadá šesť na severovýchodnú provinciu Liao-ning a dva na hlavné mesto Peking.

Okrem toho čínski zdravotníci v piatok zachytili ďalších 19 asymptomatických prípadov, ktoré úrady počítajú zvlášť a nezahŕňajú ich do štatistík potvrdených infekcií. Pevninská Čína doteraz eviduje dohromady 86 933 prípadov koronavírusovej nákazy. Celkový počet súvisiacich úmrtí zostáva bez zmeny, je ich 4 634. (čtk)

7:21 Do Rakúska dorazila v noci z piatka na sobotu prvá dodávka vakcín konzorcia BioNTech/Pfizer proti novému koronavírusu. Informovala o tom stanica ORF s odvolaním sa na rakúske ministerstvo vnútra. Dodávka približne 10 000 dávok vakcíny vyštartovala z belgického mesta Puurs a cez Nemecko sa v sobotu nadránom okolo 02.00 h dostala na hraničný prechod Suben v Hornom Rakúsku.

Na hraniciach prepravu očkovacích látok prevzali jednotky dopravných oddelení spolkových krajín Viedeň a Horné Rakúsko. Zásielku, ktorá smerovala do skladu vo Viedni, sprevádzali policajné vozidlá. Zo skladu vo viedenskej štvrti Simmering sa budú vakcíny distribuovať do jednotlivých spolkových krajín. Každá z nich má podľa slov kancelára Sebastiana Kurza nárok na 975 dávok vakcíny.

Očkovanie proti novému druhu koronavírusu sa v Rakúsku, tak ako vo väčšine krajín Európskej únie, začne v nedeľu. Prvé dávky dostane od 09.00 h päť vysoko rizikových pacientov starších ako 80 rokov špeciálnej ambulancie v priestoroch Lekárskej univerzity vo Viedni (MedUni). Ďalšie dodávky vakcín budú do Rakúska prichádzať od 28. decembra.

V januári bude mať táto krajina k dispozícii 240-tisíc dávok, vo februári 332-tisíc a v marci ďalších 375-tisíc. Podľa ministra zdravotníctva Rudolfa Anschobera Rakúsko objednalo celkovo 18,5 milióna dávok vakcíny. Podpísané sú predbežné zmluvy na dve miliardy dávok. (orf, tasr)

6:00 Mutácia koronavírusu z južného Anglicka bola prvýkrát odhalená aj vo Francúzsku. Oznámilo to v piatok večer francúzske ministerstvo zdravotníctva. Vysoko nákazlivý variant vírusu našli v Tours v centrálnej časti krajiny u Francúza, ktorý trvalo žije v Británii. Nakazená osoba je bez príznakov a bola izolovaná vo svojom bydlisku. Pricestovala z Londýna 19. decembra. O dva dni neskôr v univerzitnej nemocnice odhalili pozitivitu. Ide o prvý hlásený prípad nakazenia „variantom VOC 202012/01“ vírusu spôsobujúceho Covid-19 vo Francúzsku, uviedlo ministerstvo. Zdravotnícke úrady vykonávajú trasovanie kontaktov infikovaného.

Odhalenie novej mutácie vírusu SARS-CoV-2 oznámil britský minister zdravotníctva Matt Hancock minulý týždeň. Podľa neho sa šíri predovšetkým na juhu Anglicka. Desiatky krajín sveta vrátane susedného Francúzska kvôli tomu obmedzili alebo úplne zrušili dopravné spojenie s Britániou. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok uviedla, že zatiaľ neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by nová mutácia spôsobovala vážnejší priebeh Covidu-19. Nový variant vírusu odhalili už napríklad aj v Dánsku, Taliansku, Belgicku, Nemecku či Libanonu. (afp, čtk)

© Autorské práva vyhradené

94 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #vakcína #koronavírus #Covid-19