Očkovanie nestačí, Briti opäť otvárajú poľné nemocnice

V Británii zaočkovali už milión ľudí proti koronavírusu a od pondelka tempo ešte zrýchlia, pretože pridajú očkovanie vakcínou vyvinutou spoluprácou Oxfordskej univerzity a spoločnosti AstraZeneca. Odborníci varujú, že to stačiť nemusí, lebo rýchlosť šírenia vírusu sa dramaticky zrýchľuje.

02.01.2021 08:00 , aktualizované: 20:37
debata (49)
Počet vykonaných testov

Počet testov, ktoré boli vykonané v jednotlivé dni

počet testov za deň
celkový počet testov

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

20:35 Lyžiarske strediská v Taliansku budú môcť otvoriť najskôr až 18. januára. Informoval o tom v sobotu taliansky minister zdravotníctva Roberto Speranza, píše podľa TASR agentúra DPA. Pôvodne mali rezorty privítať lyžiarov už 7. januára. Regionálne úrady verejného zdravia však informovali taliansku vládu, že na splnenie koronavírusových opatrení potrebujú viac času. Jedným z najťažších problémov je podľa stredísk logistické vyriešenie obmedzeného počtu ľudí na vlakoch a na lanovkách. Talianska vláda pre zvýšenú mieru šírenia koronavírusu oddialila začiatok zimnej sezóny už v decembri. Od začiatku pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 tam zaznamenali viac ako dva milióny prípadov nákazy a takmer 75.000 úmrtí.

Rozhodnutie ponechať strediská zatvorené až do polovice januára však môže mať zdrvujúce finančné následky pre spoločnosti spravujúce tieto rezorty. Tie dátum 18. januára označili za „posledný možný časový bod“ na záchranu tohtoročnej zimnej sezóny, približuje DPA. Počas vianočných a novoročných sviatkov musela zatvoriť väčšina lyžiarskych stredísk v Európe. Výnimkou je však mikroštát Andorra, ktorý rezorty v sobotu, naopak, otvoril – avšak len pre tamojších obyvateľov, píše agentúra AFP.

17:20 Viac ako 800 000 ľudí v Rusku už zaočkovali vakcínou proti ochoreniu COVID-19, informovala podľa TASR agentúra DPA s odvolaním sa na sobotňajšie oznámenie ruských zdravotníckych úradov. Očkovanie v Rusku vyvinutou vakcínou Sputnik V sa v krajine začalo v 5. decembra 2020. Ruský minister zdravotníctva Michail Muraško v sobotu pre agentúru TASS povedal, že do jednotlivých regiónov krajiny bolo rozvezených celkovo 1,5 milióna dávok tejto vakcíny. Zaočkovaní ruskí občania môžu od piatku prostredníctvom internetu požiadať o potvrdenie o absolvovaní očkovania, píše DPA. Očkovanie je v Rusku dobrovoľné a bezplatné. Muraško 26. decembra oznámil, že ruské ministerstvo zdravotníctva schválilo použitie vakcíny Sputnik V aj na očkovanie ľudí starších ako 60 rokov.

Rusko je v počte prípadov koronavírusu SARS-CoV-2 štvrtou najviac postihnutou krajinou po USA, Indii a Brazílii. Nákazu od začiatku pandémie v Rusku potvrdili u viac ako troch miliónov ľudí, píše DPA s odvolaním sa na oficiálne údaje. V sobotu zdravotnícke úrady hlásili ďalších viac ako 26.300 nových prípadov za obdobie posledných 24 hodín.

16:50 Rezort obrany zabezpečil 1. januára vo večerných hodinách leteckú prepravu piatich pľúcnych ventilácií z Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana Prešov do Fakultnej nemocnice Nitra. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková. Na prevoz z Prešova bol použitý vojenský vrtuľník UH-60 Black Hawk, ktorý prepravil náklad na Sliač. Pre zlé počasie boli odtiaľ zariadenia do Nitry prevezené pozemnou technikou Ozbrojených síl SR.

15:55 Na Orave zostali v piatok niektoré kostoly napriek protipandemickým opatreniam otvorené a konali sa tam bohoslužby. Vecou sa už zaoberá polícia, informovala v sobotu žilinská krajská polícia na sociálnej sieti. „Polícia v Trstenej v súčasnosti eviduje dve oznámenia, ktoré poukazujú na slávenie svätej omše za prítomnosti veriacich 1. januára dopoludnia. V tejto veci vykonávame preverovanie,“ uviedla na sociálnej sieti žilinská krajská policajná hovorkyňa Gabriela Kremeňová.

13:47 Žilinský biskup Tomáš Galis má ochorenie COVID-19. Pred niekoľkými dňami ho hospitalizovali vo Fakultnej nemocnici v Žiline, informovala o tom v sobotu na svojej stránke na sociálnej sieti Žilinská diecéza. Liečba Galisa podľa vyjadrenia diecézy nevyžaduje nadštandardnú starostlivosť. Žilinský biskup oslávil koncom decembra minulého roka svoje 70. narodeniny.

10:55 Ministerstvo zdravotníctva sprístupnilo online registračný formulár na očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Formulár je prístupný pre všetkých zdravotníckych pracovníkov. Dostupný je na stránke korona.gov.sk. Prioritu majú tí pracovníci, ktorí diagnostikujú, liečia a zabezpečujú starostlivosť o pacientov s ochorením COVID-19. TASR o tom informoval tlačový odbor rezortu.

10:30 Za piatok, deň štátneho sviatku, pribudlo 1 736 nakazených zo 4 954 testov. Antigénových testov bolo 12 766, z nich 368 pozitívnych. VIAC.

9:55 V Česku laboratóriá v piatok odhalili 3 441 prípadov nákazy koronavírusom. Vzhľadom na štátny sviatok však vykonali len 6 533 testov, infikovaná tak bola približne polovica z celkového počtu testovaných. Informoval o tom v sobotu spravodajský server TN.cz. Rizikový index českého protiepidemického systému PES, od ktorého závisí úroveň opatrení, zostal na hodnote 90, na ktorú vystúpil v piatok. Je to doterajšie maximum, zodpovedajúce najvyššiemu piatemu stupňu pohotovosti, ktorý znamená kritický stav. Mierne sa zhoršilo reprodukčné číslo, ktoré ukazuje priemerný počet ďalších nakazených od jedného pozitívne testovaného, a to z 1,44 na 1,45. Naopak klesol – o 50 na 1090 – počet nových infikovaných za posledných 14 dní v prepočte na 100.000 obyvateľov. Mierne sa tiež spomalilo šírenie nákazy medzi ľuďmi vo veku nad 65 rokov.

8:00 Británia začala očkovanie proti COVIDU-19 už začiatkom minulého decembra, zatiaľ ale má plnú imunitu len zlomok z takmer 67-miliónovej populácie. Vládny poradca Chris Whitty vládu vyzval, aby zmenila stratégiu a predĺžila rozostup medzi dvoma dávkami vakcíny až na 12 týždňov zo súčasných troch týždňov, aby tak čo najrýchlejšie zvýšila počet ľudí, ktorí dostali aspoň jednu dávku.

Počet osôb nakazených koronavírusom sa teraz v Británii rýchlo zvyšuje, od utorka do piatku úrady hlásili viac ako 50 000 nových prípadov nákazy za 24 hodín, v dvoch prípadoch išlo o rekordný počet. Dáta štatistického úradu ONS ukazujú, že nový nákazlivejší variant vírusu sa preukázala u 63 percent infikovaných v Anglicku a dokonca u 77 percent infikovaných v Londýne, upozornil denník The Independent.

V piatok zverejnená štúdia epidemiológov z londýnskej Imperial College uvádza, že nový variant vírusu zvyšuje takzvané reprodukčné číslo zhruba o hodnotu 0,4 až 0,7; v Anglicku sa preto tento údaj dostal nad hodnotu 1,0, čo znamená ďalšie šírenie epidémie. Reprodukčné číslo uvádza, koľko ďalších osôb v priemere nakazí jeden infikovaný.

Predstavitelia zdravotného systému NHS varujú, že prepracovaným zdravotníkom akútne hrozí syndróm vyhorenia a že hrozí tiež preťaženie nemocníc, kde už teraz leží viac pacientov s COVIDOM-19 než počas vrcholu jarnej vlny pandémie. Podľa aktuálnych čísiel pacienti s kovidom vo väčšine anglických nemocníc obsadzujú viac ako tretinu všetkých lôžok a v niektorých oblastiach vrátane Londýna dokonca viac ako polovicu. Celkovo je teraz v Spojenom kráľovstve v nemocniciach takmer 24 000 pacientov, 1 847 z nich potrebuje pľúcnu ventiláciu.

Krajina kvôli rastúcej obsadenosti lôžok znovu aktivovala poľné nemocnice, ktoré zriadila už na jar. K dispozícii sú tam tisíce lôžok, asociácia zdravotných sestier ale upozornila na to, že už teraz sa mnoho zariadení stretáva s nedostatkom personálu a že teda bude zložité alebo takmer nemožné zabezpečiť v poľných nemocniciach dostatok kvalifikovaných zamestnancov.

Na zhoršujúcu sa situáciu v Londýne reagovalo aj ministerstvo školstva, ktoré nariadilo, aby všetky základné školy v metropole prinajmenšom do 18. januára prešli na vzdialenú výučbu. Ešte nedávno pritom šéf rezortu Gavin Williamson podobný krok vylučoval. „Nariadiť pre ďalšie časti Londýna výučbu na diaľku je skutočne tá posledná možnosť a ide len o dočasné riešenie,“ povedal minister.

Za posledných 24 hodín sa nákaza v Británii potvrdila u viac ako 53 000 ľudí, uviedlo ministerstvo zdravotníctva. Úmrtí pribudlo 613 a medzi obeťami bolo aj osemročné dieťa. Celkovo krajina registruje už vyše 2,5 milióna nakazených a viac ako 74 000 obetí a zdá sa, že čo do počtu mŕtvych čoskoro prekoná Taliansko, ktoré je v tomto smere zatiaľ najviac postihnutým európskym štátom.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus