Japonsko detekovalo doteraz neznámy variant koronavírusu

Japonské ministerstvo zdravotníctva v nedeľu uviedlo, že u štyroch ľudí, ktorí 2. januára pricestovali do Tokia z Brazílie, sa zistilo, že boli infikovaní novým variantom koronavírusu SARS-CoV-2. Takadži Wakita, vedúci japonského Národného ústavu infekčných chorôb, uviedol, že tento variant sa líšil od tých, ktoré sa už rozšírili z Británie a Južnej Afriky. Dodal, že nateraz neexistujú dôkazy o tom, že by "nový kmeň koronavírusu bol nákazlivejší". Podľa Wakitu "je istá podobnosť" s britským a juhoafrickým variantom.

10.01.2021 07:00 , aktualizované: 21:22
koronavírus, Izrael Foto: ,
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dostal v sobotu 9. januára 2021 v lekárskom stredisku Šeba v izraelskom Ramat Gan druhú vakcínu Pfizer/BioNTech proti COVIDU-19.
debata (52)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:22 V Košiciach otestovali počas dobrovoľného plošného testovania od piatka do nedele vyše 53-tisíc ľudí, z toho pozitívnych bolo takmer 900, čo predstavuje 1,67 percenta z celkového počtu. TASR o tom informoval hovorca mesta Vladimír Fabian.

Ako ďalej priblížil, v nedeľu na odberných miestach otestovali vyše 20.000 ľudí, z ktorých vyšlo takmer 400 pozitívnych. Miera pozitivity v percentách je na úrovni 1,86.

Testovanie v Košiciach pokračuje aj v pondelok. Verejnosť sa môže dať otestovať v Kulturparku na Kukučínovej ulici od 9.00 do 17.00 h a v areáli U. S. Steel od 7.00 do 19.00 h.

17:46 Japonské ministerstvo zdravotníctva v nedeľu uviedlo, že u štyroch ľudí, ktorí 2. januára pricestovali do Tokia z Brazílie, sa zistilo, že boli infikovaní novým variantom koronavírusu SARS-CoV-2.

Takadži Wakita, vedúci japonského Národného ústavu infekčných chorôb, uviedol, že tento variant sa líšil od tých, ktoré sa už rozšírili z Británie a Južnej Afriky.

Dodal, že nateraz neexistujú dôkazy o tom, že by „nový kmeň koronavírusu bol nákazlivejší“. Podľa Wakitu „je istá podobnosť“ s britským a juhoafrickým variantom.

Podľa ministerstva boli v Japonsku zistené aj tri nové prípady nového tzv. britského kmeňa koronavírusu. Ten sa považuje za nákazlivejší.

16:00 V súvislosti so zlou pandemickou situáciou sa budú v Zlatých Moravciach zatvárať viaceré materské školy (MŠ). Rozhodol o tom magistrát.

Ako informoval na mestskej webovej stránke, prevádzka sa preruší na MŠ Parková, v mestskej časti Prílepy a na MŠ Slnečná a MŠ Štúrova. Zriaďovateľ rozhodol o prerušení prevádzky týchto materských škôl na základe požiadaviek ich riaditeliek, prieskumu medzi zákonnými zástupcami detí a vzhľadom na vývoj epidemiologickej situácie, oznámil mestský úrad.

15:37 Približne 2000 ľudí sa zúčastňuje na nedeľňajšej demonštrácii českej iniciatívy Chcípl PES, ktorá sa zasadzuje za zachovanie prevádzky reštaurácií a bojuje proti vládnym opatreniam. Informoval o tom s odvolaním sa na údaje polície portál Novinky.cz s tým, že účastníci volajú po otvorení Česka.

Protestná akcia sa začala v nedeľu popoludní o 14.00 h na pražskom Staromestskom námestí a podľa polície bol prekročený maximálny povolený počet účastníkov. Ako napísala polícia ČR na Twitteri, zhromaždenie je zatiaľ pokojné a prebiehajú prejavy rečníkov. Ako dodali, riešili už niekoľko podozrení pre nedodržiavanie vládnych nariadení.

Dav protestujúcich skandoval napríklad heslo „My chceme žiť!“ a mával českými vlajkami a transparentmi s nápismi „Stop covid tyranii. Zastavme totalitu v mene covidu!“, „Nie sme ovce“, „V pondelok do školy!“ či „Stop koronateroru“. Organizátorov protest podporil i exprezident Václav Klaus. „Už toho bolo dosť. Už bolo dosť všetkých príkazov a zákazov, ktoré zásadnými spôsobmi poškodzujú naše životy,“ vyhlásil Klaus. Na úvod demonštrácie vystúpil na pódiu spevák Daniel Landa, ktorý ľudí vyzval na nenásilný protest. „My sme sila, my ale nie sme násilie. Sme mierové zhromaždenie. Je to veľmi dôležité,“ uviedol.

14:23 Epidemiologická situácia v Hlohovskom okrese sa zhoršuje. Primátor Miroslav Kollár preto na pondelok zvoláva mestský krízový štáb a požiada aj o zvolanie okresného krízového štábu. Uviedol to v nedeľu na sociálnej sieti.

Podľa primátora počet pozitívnych prípadov v okrese Hlohovec v posledných dňoch prudko narástol. V sedemdňovej incidencii sme sa dostali do prvej desiatky najhorších okresov a vývoj je stúpajúci. Priebežne konzultujem prípravu ďalšieho postupu s hygienikmi, epidemiológmi, dátovými analytikmi a kolegami primátormi, aby sme zvolili vhodný postup na spomalenie priebehu ochorenia v meste a okrese. Hovorím aj s veľkými zamestnávateľmi, informoval Kollár.

Ako pripomenul, najbližšie nemocnice v Nitre, Trnave a v Piešťanoch sú na hranici kapacít. Najlepšie sa zatiaľ vieme ochrániť sami dodržiavaním opatrení a minimalizovaním sociálnych kontaktov. Očkovanie sa rozbieha, už boli zaočkovaní aj prví zdravotnícki a sociálni pracovníci z nášho mesta. Spolu to ešte pár týždňov a mesiacov, kým prebehne plošné očkovanie významnej časti populácie, nejako musíme zvládnuť, zdôraznil Kollár.

12:57 V Británii už zaočkovali proti koronavírusu už približne dva milióny ľudí. Oznámil to v nedeľu britský minister zdravotníctva Matt Hancock, ktorého citovala agentúra Reuters.

Británia odštartovala masové očkovanie svojho obyvateľstva 8. decembra. Stala sa tak prvou západnou krajinou, ktorá spustila rozsiahlu vakcinačnú kampaň proti novému typu koronavírusu.

11:44 Vo Vrábľoch v Nitrianskom okrese otestovali na ochorenie COVID-19 v sobotu 9. januára celkovo 4482 ľudí. Ako informovala radnica, antigénové testy zachytili 138 pozitívnych, čo predstavuje 3,08 percenta.

Vo Vrábľoch je počas víkendového plošného testovania zriadených deväť odberových miest. Mesto na nich umožnilo testovanie aj ľuďom z iných obcí a miest. Z celkového počtu testovaní sa počas prvého dňa zúčastnilo 2835 obyvateľov s trvalým bydliskom vo Vrábľoch. Z nich bolo pozitívne tetovaných 74, čo predstavuje 2,61 percenta, oznámila mestský úrad.

11:42 Záujem o regionálne antigénové testovanie na ochorenie COVID-19 v meste Púchov prejavilo v sobotu 2963 ľudí, pričom pozitívny test malo 22 z nich. Miera pozitivity tak dosiahla 0,74 percenta. TASR o tom informovala Laura Krošláková zo sekretariátu Mestského úradu v Púchove.

Dokopy s výsledkami zo všetkých ďalších zapojených obcí v okrese Púchov prišlo v sobotu na testovanie 7063 ľudí. Pozitívny test malo 61 z nich, čo tvorí 0,86-percentnú mieru pozitivity. „Približne tretina pozitívne testovaných boli občania z iného okresu ako Púchov,“ dodala Krošláková.

9:38 V Českej republike pribudlo v sobotu 8406 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom. Počet aktívnych prípadov tak vzrástol na viac ako 160-tisíc, informovalo v nedeľu ráno ministerstvo zdravotníctva ČR.

V krajine pre nepriaznivú epidemiologickú situáciu už 12. deň platí najvyšší, piaty stupeň pohotovosti. Najvážnejšia situácia je v okresoch na západe, severe a severovýchode Českej republiky: Cheb, Trutnov, Náchod, Rychnov nad Kněžnou, Hradec Králové, Ostrava či Opava.

S ochorením COVID-19 je aktuálne v nemocniciach 6741 pacientov, avšak počet hospitalizovaných sa v posledných dňoch mierne znižuje. Naopak mierne rastie tzv. reprodukčné číslo, a tiež priemerný počet nakazených na 100-tisíc obyvateľov aj v kategórii seniorov.

8:54 Už viac ako 40-tisíc ľudí zomrelo v Nemecku na komplikácie súvisiace s novým koronavírusom. Vyplýva to z najnovších údajov, ktoré v nedeľu ráno zverejnil na svojej webovej stránke berlínsky Inštitút Roberta Kocha (RKI).

Za uplynulých 24 hodín sa potvrdený počet obetí pandémie v Nemecku zvýšil o 465 na celkových 40 343. Za rovnaké obdobie pribudlo 16 946 nakazených, ktorých už v krajine celkovo zaznamenali 1 908 527.

V mnohonásobne menšom Belgicku, ktoré má len približne 11,5 milióna obyvateľov, počet obetí pandémie prekročil hranicu 20-tisíc, informovala v nedeľu agentúra AFP.

Celkovo už v krajine evidujú 20 038 úmrtí súvisiacich s koronavírusom a 662 694 prípadov nákazy. Viac ako polovicu z uvedeného počtu úmrtí zaznamenali v domovoch dôchodcov, uviedol belgický inštitút verejného zdravotníctva Sciensano.

8:43 Celkovo deväť ľudí zadržali v sobotu v dvoch dánskych mestách na demonštráciách proti epidemiologickým obmedzeniam, ktoré vyústili do násilností. S odvolaním sa na miestnu políciu a médiá o tom v sobotu neskoro večer písala agentúra AFP.

Na demonštrácii v hlavnom meste Kodaň sa zišlo podľa odhadov polície a médií približne 200 –250 osôb, zatiaľ čo v severodánskom meste Aalborg vyšli do ulíc protestovať desiatky ľudí.

Protesty proti reštrikciám, ktoré prijala vláda v snahe zamedziť šíreniu nového koronavírusu, zorganizovala skupina nazývajúca sa „muži v čiernom“. Demonštranti na akciách vykrikovali heslá ako: „Sloboda pre Dánsko, už toho máme dosť“.

7:00 Izrael za tri týždne naočkoval proti COVIDU-19 už 1,8 milióna obyvateľov, čo je pätina jeho populácie. Tamojší premiér Benjamin Netanjahu podľa denníka The Times of Israel uviedol, že všetci Izraelčania starší ako 16 rokov by mohli byť naočkovaní do dvoch mesiacov, maximálne do konca marca. Teda do mesiaca, keď krajinu čakajú ďalšie predčasné parlamentné voľby.

Netanjahu a minister zdravotníctva Juli Edelstein, ktorí boli v Izraeli pred troma týždňami očkovaní ako prví, v sobotu opäť ako prví dostali druhú dávku americko-nemeckej vakcíny firiem Pfizer a BioNTech. Podľa Edelsteina je zaočkovaných už 70 percent Izraelčanov z rizikových skupín, vrátane väčšiny zdravotníkov a celkovo dvadsať percent obyvateľov. Vláda je však terčom kritiky za to, že neočkuje Palestínčanov na okupovanom Západnom brehu Jordánu, hoci tam vakcínu dováža židovským osadníkom.

Izrael očkuje proti COVIDU-19 najrýchlejšie na svete. Podľa údajov Oxfordskej univerzity aplikoval Izrael vakcínu takmer 20 percentám obyvateľov, a je tak prvou na svete, nasledovaný Bahrajnom, ktorý naočkoval takmer 10 percent obyvateľov. Tretie sú Spojené arabské emiráty (takmer päť percent) a štvrté USA, ktoré naočkovali proti COVIDU-19 len asi dve percentá svojich obyvateľov.

Epidemická situácia sa v Izraeli v posledných týždňoch zhoršila, takže krajina v decembri pristúpila už k tretiemu lockdownu od začiatku pandémie. Opatrenia od tohto piatku vláda ešte sprísnila – zavreli sa školy a všetky obchody s tovarom, ktorý nie je nevyhnutný a ľudia majú vychádzať z domu len z nutných dôvodov. Obmedzenie pohybu kontroluje polícia, ktorá preto na cestách inštalovala približne dve stovky zábran a zosilnila policajné hliadky.

Za posledných 24 hodín sa v Izraeli potvrdilo približne 7 800 nových nákaz koronavírusom SARS-CoV-2. Celkový počet doteraz zaznamenaných infekcií v tejto krajine s približne deviatimi miliónmi obyvateľov tak vzrástol na 485 000. Úmrtí s COVIDOM-19 eviduje doteraz Izrael 3 633, z toho 46 za posledný deň. Pozitívnych bolo za posledný deň približne 6,5 percenta testovaných. Zvýšil sa však počet hospitalizovaných pacientov s COVIDOM-19 vo vážnom stave na 964, čo je najviac od začiatku pandémie.

Ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že sa v Izraeli potvrdili štyri prípady nákazlivejšej mutácie koronavírusu z JAR. Takzvaná britská mutácia koronavírusu SARS-CoV-2, ktorá je tiež nákazlivejšia, sa v Izraeli objavila už skôr. Podľa štúdie univerzity v texaskom Galvestone vakcína od firiem Pfizer a BioNTech chráni proti obom týmto mutáciám.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus