100-ročný britský hrdina sa nakazil covidom, v Európe sa protestovalo

Tri milióny zaočkovaných, 1,7 milióna z nich už druhou dávkou. Napriek tomu pribúdajú v Izraeli ľudia nakazení koronavírusom v tisícoch.

31.01.2021 06:30 , aktualizované: 21:54
koronavírus, Los Angeles Foto: ,
Vodič autobusu s ochrannou maskou a rukavicami neďaleko Staples Center v centre Los Angeles.
debata (85)
Vývoj počtu vyliečených

V grafe je znázornený počet vyliečených za deň a celkový počet

vyliečení za deň
celkový počet vyliečených

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:53 Farmaceutická spoločnosť AstraZeneca súhlasila, že dodávku vakcín proti koronavírusu pre Európsku úniu do konca marca navýši o deväť miliónov dávok, oznámila na Twitteri predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

AstraZeneca podľa von der Leyenovej dodá do konca marca celkom 40 miliónov dávok vakcíny, ktorú vyvinula v spolupráci s Oxfordskou univerzitou, a s dodávaním začne o týždeň skôr, ako bolo pôvodne plánované. „Spoločnosť takisto navýši svoje výrobné kapacity v Európe,“ napísala von der Leyenová.

Týchto 40 miliónov dávok je však len polovica z množstva, ktoré EÚ v období do konca marca od spoločnosti AstraZeneca očakávala, píše agentúra DPA. Európska komisia v mene členských štátov EÚ objednala od spoločnosti AstraZeneca celkom 300 miliónov dávok vakcín.

21:35 Toma Moora, 100-ročného veterána druhej svetovej vojny, ktorý na jar 2020 počas pandémie vyzbieral milióny libier pre britských zdravotníkov, hospitalizovali s ochorením COVID-19. Informovala o tom Moorova dcéra Hannah Ingramová-Moorová na Twitteri.

Ingramová-Moorová oznámila, že jej otec sa posledné týždne liečil na zápal pľúc a minulý týždeň mal pozitívny test na COVID-19.

Do nemocnice v meste Bedford ho prijali, pretože potreboval „pomoc pri dýchaní“. Toma Moora podľa jej slov hospitalizovali na bežnom oddelení, nie na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Ingramová-Moorová označila zdravotnú starostlivosť, ktorú jej otec v posledných týždňoch dostáva, za „pozoruhodnú“ a vyjadrila presvedčenie, že personál v nemocnici v Berforde urobí všetko, čo je v jeho silách, aby sa Tom cítil pohodlne a čoskoro sa vrátil domov.

Tom Moore sa stal celosvetovo známym na jar 2020, keď vyzbieral pre britskú Národnú zdravotnú službu (NHS) viac ako 32 miliónov libier (viac ako 36 miliónov eur). Svojou dobročinnou iniciatívou vyvolal sympatie britskej verejnosti a záujem médií po celom svete, ktoré mu dali prezývku kapitán Tom.

Moore si v rámci svojej iniciatívy dal za cieľ, že do dňa svojich 100. narodenín stokrát prejde svoju 25 metrov dlhú záhradu s pomocou chodúľky, ktorou sa podopiera pri chôdzi. Podarilo sa mu to 16. apríla.

Tohto veterána druhej svetovej vojny v hodnosti kapitána koncom apríla – pri príležitosti jeho 100. narodenín – vymenovali za čestného plukovníka. Britská kráľovná Alžbeta II. ho v júli pasovala za rytiera.

20:35 V Nitre otestovali od piatku do nedele 25 042 ľudí, 211 z nich malo pozitívny test na COVID-19. Miera pozitívnych testov tak dosiahla 0,84 percenta. O výsledkoch informoval primátor Marek Hattas s tým, že je v nich zarátané aj testovanie z výrobných závodov. Prichádzali aj ľudia z okolitých obcí, pretože tie už po troch kolách ďalšie testovanie neorganizovali.

V okrese Nitra sa podľa pôvodne prezentovaných výsledkov skríningu už ďalšie testovanie nemalo konať. Miera pozitívnych testov tu podľa zverejnených výsledkov bola nižšia ako jedno percento. Mesto Nitra napriek tomu otvorilo 20 odberných miest na dobrovoľné testovanie na COVID-19.

V Nitre sa testovalo už štyri víkendy po sebe. Mestá a obce začali s testovaním dobrovoľne po dramatickom zhoršení situácie na prelome rokov. Pred týždňom už testovali spoločne s ďalšími okresmi v rámci celoslovenského skríningu.

18:48 Približne 5000 ľudí protestovalo v uliciach Viedne proti karanténnym opatreniam, ktoré majú obmedziť šírenie nového koronavírusu. Demonštráciu zorganizovala Slobodná strana Rakúska (FPÖ). Množstvo z účastníkov protestu ignorovalo nariadenia vlády a nedodržiavali povinné rozstupy resp. nemali na sebe ani ochranné rúška.

Medzi demonštrantmi sa údajne nachádzali aj neonacisti a policajní provokatéri. Dav protestujúcich sa odmietal rozísť a pochodovaním k budove parlamentu demonštranti zablokovali dopravu. Polícia vzápätí zasiahla a niektorých z nich zadržala, píše AFP.

Rakúska polícia zakázala väčšinu demonštrácií, ktoré sa počas tohto víkendu mali konať vo Viedni – vrátane protestu, ktorý zorganizovala strana FPÖ. Zo 17 ohlásených demonštrácií zakázala polícia celkovo 15.

Protestovalo sa aj v Bruseli, kde polícia zadržala najmenej 200 ľudí a ukončila nepovolený protest proti belgickým koronaopatreniam. „Ukončujeme demonštráciu pred Centrálnou stanicou," upozornila už skôr v tvíte bruselská polícia. Spomenula železničnú stanicu a zároveň stanicu metra v centre belgickej metropoly.

V Bruseli bol v nedeľu rozmiestnený veľký počet policajtov. Polícia zároveň vopred varovala ľudí plánujúcich účasť na protestoch, aby sa vyhýbali svetoznámemu monumentu Atómium a Centrálnej stanici, inak im hrozilo zadržanie.

17:56 Ďalšia demonštrácia proti vládnym pandemickým opatreniam sa v konala na Václavskom námestí v Prahe. Organizátori túto akciu na podporu slobody nazvali „Sme ľudia, nás nevypnete!“

Usporiadatelia k pozvánke na demonštráciu uviedli: „Diktát sa začína tam, kde sa končí sloboda! Sme v období, keď už ani nami volení poslanci nemôžu vyjadriť svoj názor. Nebudeme sa ďalej prizerať.“ Dodali, že podporujú čin poslanca Lubomíra Volného. Ten vystúpil na pódiu, rovnako ako český boxer Lukáš Konečný a zaspievať prišla Ilona Csáková.

Na protest v hornej časti Václavského námestia sa zišli stovky ľudí s českými vlajkami a píšťalkami. Skandovali heslá o slobode a žiadali demisiu vlády premiéra Andreja Babiša. „Máme toho dosť, slobodu, slobodu!“ zaznievali heslá z davu.

Na zhromaždení nemal takmer nikto rúško a ľudia nedodržiavali odstupy, napísali Novinky.cz.

Na akcii bol prekročený povolený limit sto účastníkov, zdôraznil portál iDNES.cz. Ak počet ľudí na proteste porušuje súčasné vládne obmedzenia, polícia nahlási zvolávateľov príslušnému správnemu orgánu. Polícia riešila aj prípady ľudí bez rúšok na tvári, informovala hovorkyňa pražskej polície Violeta Siřišťová.

Dodala, že akcia prebiehala až do konca v pokoji.

Poslanec Volný bol minulý týždeň na rokovaní Snemovne bez rúška, atakoval dokonca svojho kolegu, podpredsedu dolnej komory Tomáša Hanzela z ČSSD. Za svoje správanie ho odvliekli z rokovacej miestnosti, pripomenul kauzu portál iDNES.cz.

16:05 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 3 177 na celkovo 1 219 455. Vyplýva to z údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO).

Medzi novoinfikovanými sa nachádza 146 detí a 86 zdravotníkov, napísal ukrajinský minister zdravotníctva Maksym Stepanov na Facebooku. Zároveň dodal, že za rovnaké časové obdobie pribudlo tiež 1960 hospitali­zovaných pacientov.

Chorobe COVID-19 podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín 79 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 22 707. Z ochorenia sa za posledných 24 hodín uzdravilo 4 126 ľudí, od začiatku pandémie už 1 018 784.

Námestník ukrajinského ministra zdravotníctva a hlavný hygienik Viktor Ľaško v sobotu uviedol, že Ukrajina dostane vo februári 117 000 dávok vakcíny od spoločností Pfizer a BioNTech na základe globálnej schémy COVAX.

13:47 Ak Európska lieková agentúra (EMA) schváli žiadosť o registráciu ruskej vakcíny proti novému koronavírusu Sputnik, môže to rozšíriť možnosti očkovania aj na Slovensku. Zhodli sa na tom europoslanci Ivan Štefanec (KDH) a Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) v diskusnej relácii TA3 V politike.

zväčšiť Ruskú vakcínu Sputnik využívajú napríklad aj v... Foto: SITA/AP, Juan Karita
sputnik Ruskú vakcínu Sputnik využívajú napríklad aj v Bolívii.

Obaja zdôraznili, že treba dôverovať odborníkom z EMA. „Ak vakcínu inštitúcia schváli, rozšíri to možnosti vakcinácie a nemám s tým problém,“ uviedol Štefanec. Pripomenul, že nejde o čisto ruskú vakcínu, na jej vývoji sa podieľala Oxfordská univerzita a firma AstraZeneca.

Kým nebude vakcína schválená, jej využitie europoslanci odmietli. „Veľa otázok je zatiaľ aj okolo európskeho očkovacieho preukazu, či bude platný napríklad v prípade, keď bude človek očkovaný aj vakcínou, ktorá nebude schválená EMA,“ poukázala Ďuriš Nicholsonová.

S využitím ruskej vakcíny po schválení nemá problém ani Veronika Remišová (Za ľudí), podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Svoj postoj vyjadrila rovnako v diskusnej relácii.

12:06 Druhé kolo skríningového testovania prebieha počas víkendu v troch okresoch Prešovského kraja, ktoré sa po prvom kole ocitli medzi tzv. horšími okresmi. V okrese Humenné zaznamenali pred týždňom pozitivitu na úrovni 1,22 percenta, v okrese Snina 1,19 percenta a v okrese Medzilaborce až 1,8 percenta.

V Humennom otestovali počas soboty 30. januára na všetkých desiatich vytvorených antigénových odberových miestach spolu 3 974 osôb. Z toho pozitívnych bolo 33 ľudí, čo predstavuje 0,83-percentnú mieru pozitivity. V porovnaní so sobotou 23. januára bola účasť na testovaní vyššia o 600 osôb.

Počas soboty v Snine otestovali na piatich mestských odberových miestach antigénovými testami 2 358 ľudí, z ktorých malo pozitívny výsledok testu 21 ľudí. Predstavuje to pozitivitu na úrovni 0,89 percent. Minulý týždeň bolo v sobotu na šiestich odberových miestach antigénovými testami testovaných 2 279 ľudí, z ktorých malo pozitívny výsledok testu 24 ľudí, čo bolo 1,05 percenta.

V meste Medzilaborce sa cez víkend testuje na troch odberových miestach. V sobotu vykonali 704 testov, z ktorých boli tri pozitívne. Miera pozitivity tak bola 0,42 percenta. Pred týždňom v sobotu 23. januára mali v mete pri 591 testoch jediného pozitívneho (0,17 percent), v nedeľu ale zaznamenali pri 492 testoch až 13 pozitívnych. Celková miera pozitivity tak stúpla na 1,29 percenta.

10:33 Odborníci zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorí skúmajú pôvod nového druhu koronavírusu, navštívili dve trhoviská v stredočínskom meste Wu-chan, kde sa pred vyše rokom objavili jedny z prvých ohnísk nákazy.

Tím WHO si najskôr v sprievode veľkého počtu čínskych predstaviteľov prezrel veľkoobchodnú tržnicu Paj-ša-čou, jednu z najväčších vo Wu-chane, ktorá bola tamojším centrom distribúcie potravín počas vlaňajšieho 76-dňového uzavretia mesta.

zväčšiť Konvoj s odborníkmi WHO na trhovisku s morskými... Foto: SITA/AP, Ng Han Guan
who, wuchan Konvoj s odborníkmi WHO na trhovisku s morskými plodmi Chua-nan v čínskom Wu-chane.

Členovia misie následne dorazili na trh Chua-nan s morskými plodmi, ktorý je uzavretý od januára minulého roka. Novinárom vstup nepovolili a experti na ich otázky neodpovedali, aj keď jeden z nich reagoval zdvihnutým palcom na otázku, či sú spokojní s prístupom, aký im umožnili čínske úrady.

Medzinárodná skupina expertov – z oblastí veterinárstva, virológie, bezpečnosti potravín a epidemiológie – dosiaľ vo Wu-chane navštívila dve nemocnice, ktorá patrili k prvým, kde liečili pacientov s ochorením COVID-19. Na programe majú aj návštevy tamojšieho inštitútu virológie a laboratórií.

Dlho odkladaná misia WHO, zameraná na výskum pôvodu celosvetovej pandémie, sa stala spolitizovanou, keď sa Čína snaží vyhnúť pripisovaniu zodpovednosti za údajné chybné kroky v prvotnej reakcii na šírenie koronavírusu, konštatuje AP.

9:50 Miera pozitivity vo Zvolene dosiahla počas sobotného testovania 0,6 percenta. Druhé kolo skríningového testovania sa v meste, na rozdiel od minulého víkendu, konalo len jeden deň. Na sociálnej sieti o výsledkoch informovala primátorka mesta Lenka Balkovičová.

„Na naše odberné miesta prišlo 13 378 ľudí, pričom pozitívnych bolo 80 z nich,“ uviedla Balkovičová. Samospráva počas soboty zriadila 12 odberových miest, na ktorých vykonávalo testy 24 tímov zdravotníkov. Jednodňové testovanie má podľa primátorky šetriť sily potrebného zdravotníckeho personálu.

Počas minulého víkendu sa do odberových miestností zriadených samosprávou prišlo otestovať 14 273 ľudí, pozitívny výsledok malo 100 z nich. Miera pozitivity v okrese Zvolen dosiahla v prvom kole skríningového testovania 1,04 percenta.

9:18 V Českej republike pribudlo v sobotu 4 025 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je o 200 menej než pred týždňom. Vyplýva to z údajov zverejnených v nedeľu ráno na webovej stránke Ministerstva zdravotníctva ČR.

Súhrnný index rizika podľa českého protiepidemického systému PES stúpol zo 68 na 70 bodov, čo naďalej zodpovedá štvrtému stupňu pohotovosti. V krajine od soboty platia prísne opatrenia vrátane uzavretia hraníc pre takmer všetkých cudzincov.

Česko aktuálne eviduje 96 549 aktívnych prípadov nákazy, čo je za posledný deň pokles o 7550. Počet hospitalizovaných pacientov v sobotu klesol o 476 na 5391, stav 951 pacientov je vážny.

Od začiatku pandémie v krajine potvrdili 984 774 prípadov infekcie a 16 308 súvisiacich úmrtí. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo 871 917 osôb. Zdravotníci v Česku aplikovali doteraz 266 066 dávok vakcíny proti COVID-19.

8:45 Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn vyhlásil, že Nemecko objednáva očkovacie preparáty proti COVID-19 na rok 2022. „Objednávame vakcíny z preventívnych dôvodov,“ uviedol Spahn. Podľa neho tak chce stať zaručiť, že bude mať v prípade potreby dostatok očkovacích dávok. Bavorský premiér Markus Söder zase v rozhovore s denníkom Die Welt vyzval európske úrady, aby zvážili schválenie vakcín proti COVIDU-19 vyrobených v Rusku a Číne.

7:35 Nemecko v súčasnej dobe nie je pripravené na obnovu prezenčného vyučovania na školách, hoci sa epidemiologická situácia zlepšuje. Uviedla to nemecká kancelárka Angela Merkelová. Inštitút Roberta Kocha oznámil, že prípadov infekcie bolo za posledných sedem dní zachytených menej ako 100 na 100 000 obyvateľov. Na výrazné uvoľnenie karanténneho režimu ale nemeckí politici chcú počkať, až údaj klesne pod 50. Lockdown v Nemecku platí do 14. februára.

6:30 Od spustenia očkovacej kampane proti chorobe COVID-19 v Izraeli pred šiestimi týždňami dostali prvú dávku vakcíny už približne tri milióny ľudí, čo je asi jedna tretina tamojšej 9,3-miliónovej populácie. Približne 1,7 milióna Izraelčanov dostalo aj druhú dávku. Oznámilo to v sobotu izraelské ministerstvo zdravotníctva.

Podľa agentúry DPA počet prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 zostáva v Izraeli vysoký – okrem iného v dôsledku toho, že ultraortodoxné židovské komunity ignorujú epidemiologické opatrenia a dostávajú sa do konfliktov s políciou, ktorá sa ich pokúša uplatňovať. V sobotu úrady hlásili, že za posledných 24 hodín mali 6435 nových prípadov nákazy.

Židovský štát už predtým avizoval, že plánuje zaočkovať všetkých svojich obyvateľov do jari tohto roka.

V Izraeli v súčasnosti platí už tretí lockdown, ktorý úrady tento týždeň ešte sprísnili, keď zrušili takmer všetky medzinárodné letecké spoje do krajiny i z krajiny. Cieľom tohto opatrenia je zabrániť zavlečeniu ďalších variantov vírusu SARS-CoV-2. Podľa oficiálnych informácií vyvolala mutácia prvýkrát objavená koncom minulého roka v Anglicku až 40 percent nových prípadov nákazy.

© Autorské práva vyhradené

85 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus