Rakúske sprísnenie pre pendlerov môže zahltiť hranice

Počas týždňa prejdú hranice s Rakúskom zaťažkávajúcou skúškou, keďže začnú platiť sprísnené pravidlá pre pendlerov aj zo Slovenska.

07.02.2021 07:30 , aktualizované: 22:01
očkovanie, Anglicko, koronavírus, Británia, Pfizer Foto: ,
Očkovanie vakcínou Pfizer/BioNTech vo vnútri katedrály v anglickom Salisbury v druhej polovici januára.
debata (99)
Vývoj počtu vyliečených

V grafe je znázornený počet vyliečených za deň a celkový počet

vyliečení za deň
celkový počet vyliečených

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:01 Miera pozitivity víkendového antigénového testovania na ochorenie COVID-19 v Banskej Bystrici dosiahla 0,72 percenta. „V nedeľu sa prišlo dať otestovať 9261 záujemcov, z toho pozitívnych na ochorenie COVID-19 bolo 82 ľudí,“ informoval v nedeľu večer banskobystrický primátor Ján Nosko na svojom profile na sociálnej sieti.

„Počas soboty sa podarilo otestovať 8898 ľudí, z toho pozitívnych na ochorenie COVID-19 bolo 49,“ doplnil.

21:08 Demonštrácie proti pandemickým opatreniam v Rakúsku sa v nedeľu stretli vo Viedni len s malým záujmom – zúčastnilo sa na nich menej ľudí než bolo ohlásených a mali pokojný priebeh. Informovala o tom agentúra APA.

Na jednu z demonštrácií v centre Viedne prišlo podľa tamojšej polície namiesto ohlásených 1800 vozidiel len približne 20 osobných áut a jeden autobus. Malý počet protestujúcich sa zhromaždil i na Námestí Márie Terézie, kde bola situácia tiež pokojná. O 14.00 h sa na tam zišlo i približne 100 ľudí na neohlásenom „fašiangovom sprievode“.

Niekoľko desiatok osôb sa na rovnakom mieste stretlo o hodinu neskôr na zhromaždení s názvom „Za reformu demokracie“. Policajti, ktorí dohliadali na priebeh týchto akcií, vyzývali ľudí, aby mali na sebe rúško a dodržiavali dvojmetrový odstup.

20:59 Nemecko chce pomocou nového nariadenia, ktoré vstúpi do platnosti v pondelok, urýchliť očkovanie proti novému koronavírusu flexibilnejšími pravidlami. Tie vo výnimočných prípadoch napríklad umožnia, aby bola vakcína podaná aj iným osobám než tým, ktoré patria do prioritných skupín. Oznámil to v nedeľu nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn, informovala agentúra DPA.

Spahn už predtým uviedol, že prasknuté fľaštičky s vakcínou sa radšej majú využiť pre zdravotnícky personál než by sa mali vyhodiť.

Osoby mladšie ako 65 rokov by mali podľa nových pravidiel dostávať prioritne vakcíny od firmy AstraZeneca, ktorá sa zatiaľ pre starších ľudí neodporúča pre chýbajúce dáta o jej účinnosti pre tieto vekové skupiny. Týka sa to aj zdravotníckeho personálu, ktorý patrí v Nemecku medzi prvé tri prioritne očkované skupiny obyvateľstva.

Pre ľudí nad 80 rokov tak zostane viac očkovacích látok od spoločností Biontech/Pfizer a Moderna, vysvetlil Spahn. „Starší ľudia tak budú môcť vakcínu dostať skôr než sa plánovalo,“ zdôraznil. Dodal, že nariadenie týkajúce sa očkovania nasleduje po odporúčaniach očkovacej komisie a reaguje tiež na očkovaciu prax.

Prednosť by mali po novom dostať i osoby s ťažkými ochoreniami ako napríklad rakovinou, vážnymi pľúcnymi chorobami, cukrovkou či chronickými ochoreniami pečene a obličiek. Tí by mali byť zaradení do skupiny s druhou najvyššou prioritou očkovania, do ktorej patria i lekári. V tretej zostanú naďalej učitelia a vychovávatelia – tí totiž žiadali rýchlejší prístup k očkovaniu.

20:34 Miera pozitivity v Košiciach dosiahla počas antigénového testovania v nedeľu 0,76 percenta. TASR o tom informoval hovorca mesta Vladimír Fabian s tým, že veľkoodberné miesta na testovanie budú otvorené do konca februára.

Odberové tímy vykonali v nedeľu, v rámci plošného testovania v meste, dokopy 30 840 testov na ochorenie COVID-19 a zistili 235 pozitívnych prípadov. „Od stredy bolo vykonaných 79 634 testov s pozitivitou 0,88 percenta, čo predstavuje 701 prípadov,“ uviedol.

19:39 Miera pozitivity víkendového antigénového testovania na ochorenie COVID-19 v Prešove dosiahla 0,52 percenta. TASR o tom informoval hovorca mesta Vladimír Tomek.

„Na deviatich odberných miestach zriadených mestom Prešov sa prišlo otestovať celkovo 6953 ľudí, pričom 36 z nich malo test s pozitívnym výsledkom,“ uviedol s tým, že testovanie trvalo od piatka do nedele.

Odberné miesta boli v súvislosti s pondelkovým otváraním škôl určené pre rodičov detí, respektíve zamestnancov škôl. Z dôvodu zníženého záujmu ich v nedeľu sprístupnili aj širokej verejnosti.

19:34 Český premiér Andrej Babiš v nedeľu oznámil, že navrhne, aby sa ľudia starší ako 60 rokov mohli od marca registrovať a rezervovať si termín na očkovanie proti novému koronavírusu. Informoval o tom portál ČT24 s tým, že rokovať by sa o tomto návrhu malo budúci týždeň.

Aktuálne sú v ČR očkovaní prioritne zdravotníci, seniori nad 80 rokov a klienti a zamestnanci v domovoch dôchodcov. Tieto skupiny mali byť podľa pôvodného plánu zaočkované do konca februára, neskôr sa udávala polovica či koniec marca.

„Navrhnem, aby sme otvorili ďalšiu registráciu od 1. marca pre vekové kategórie 60 plus,“ povedal Babiš s tým, že prednosť pri podaní vakcíny musia mať zároveň osoby trpiace viacerými ochoreniami.

15:41 Základné a materské školy (MŠ) v okrese Bánovce nad Bebravou sa od pondelka neotvoria. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Trenčíne vydal vyhlášku, ktorá zriaďovateľom a riaditeľom škôl a školských zariadení v okrese zakazuje prejsť na prezenčnú výučbu.

Zákaz sa týka materských a základných škôl (ZŠ), špeciálnych ZŠ, zariadení starostlivosti o deti do troch rokov i základných umeleckých škôl (ZUŠ). Rovnako platí pre zariadenia, ktoré majú oprávnenie uskutočňovať výchovu a vzdelávanie, prevádzkarne starostlivosti o deti do šiestich rokov a prevádzkarne výchovy a mimoškolského vzdelávania detí a mládeže.

15:07 Vakcína od konzorcia AstraZeneca/Oxford nezabráni miernemu a stredne závažnému priebehu choroby COVID-19, ktorú spôsobuje juhoafrický variant koronavírusu SARS-CoV-2. Vyplýva to zo štúdie, ktorej výsledky získal denník Financial Times.

AstraZeneca v štúdii, ktorú chce zverejniť v pondelok, ďalej uvádza, že jej očkovacia látka vážnemu priebehu choroby zabrániť môže. Ani u jedného z 2000 účastníkov štúdie sa totiž neprejavili vážne príznaky. Spoločnosť však vzápätí dodáva, že nemá dostatok údajov, aby toto tvrdenie s istotou potvrdila.

„Možno (naša vakcína) nezníži celkový počet prípadov, ale stále poskytne ochranu pred úmrtím, hospitalizáciami a vážnym (priebehom) choroby,“ uviedla vedúca vývoja Sarah Gilbertová.

Vedci v súčasnosti pracujú na upravenej vakcíne, zameranej na juhoafrický variant. „Veľmi by sme chceli“, aby bola pripravená na jeseň, dodala Gilbertová.

13:34 Vyučovanie na prvom stupni základných škôl a umeleckej školy v Galante bude pokračovať od pondelka dištančnou formou. Informuje o tom mesto na svojej webovej stránke, dôvodom je aktuálne nepriaznivá pandemická situácia v okrese Galanta.

13:33 Mesto Zvolen v pondelok svoje školy a škôlky neotvorí. Samospráva poukazuje na súčasnú zhoršujúcu sa situáciu v súvislosti s počtom pozitívnych občanov na ochorenie COVID-19. Uvádza to na svojej oficiálnej webstránke.

O tom, že školy zostávajú zatvorené, rozhodol krízový štáb mesta Zvolen. „Výnimku tvorí vzdelávanie detí rodičov z kritickej infraštruktúry, ktoré môže byť v doterajšom rozsahu a za podmienok dodržania platnej legislatívy. Rozhodnutie bolo prijaté aj na základe predošlých konzultácií s regionálnym úradom verejného zdravotníctva a riaditeľmi jednotlivých škôl,“ pripomína mesto.

11:45 Izrael v nedeľu čiastočne uvoľnil epidemiologické opatrenia proti šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2, ktoré zaviedol pred šiestimi týždňami. Informovala o tom agentúra AP.

Obyvatelia židovského štátu sa tak môžu od nedele pohybovať viac ako kilometer od svojho bydliska. Zároveň sú otvorené kaderníctva, kozmetické salóny, parky či prírodné rezervácie. Hotely však zostávajú naďalej zatvorené a reštaurácie budú môcť vydávať stravu len na osobný odber.

11:10 Po sobotňajšom dennom prírastku 1561 nakazených novým druhom koronavírusu zaznamenali v Maďarsku v nedeľu 1370 nových prípadov infekcie. V tomto čase klesol aj počet úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19. Kým v sobotu ich zaznamenali 96, v nedeľu zomrelo 64 pacientov, informoval operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Aktuálne je infikovaných 83 642 ľudí. Hospitalizovaných je 3578 chorých, podporu pľúcnej ventilácie si vyžaduje stav 291 z nich.

9:46 Rakúsky kancelár Sebastian Kurz súhlasí, aby sa ruské a čínske očkovacie látky proti covidu vyrábali priamo v Rakúsku, ak budú schválené Európskou agentúrou pre lieky (EMA).

„Keď ide o vakcíny, nezáleží na geopolitickom boji, ale na ich účinnosti, bezpečnosti a rýchlej použiteľnosti,“ povedal Kurz v rozhovore pre aktuálne vydanie nemeckého nedeľníka Welt am Sonntag. Z interview citovala rakúska tlačová agentúra APA.

Kancelár reagoval na otázku, či by sa on sám dal zaočkovať radšej ruskou vakcínou Sputnik V, alebo očkovacou látkou čínskej výroby.

8:43 Polovica Nemcov je proti uvoľneniu pravidiel lockdownu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu, ktorý pre agentúru DPA vypracoval inštitút YouGov.

Nemeckí krajinskí a spolkoví predstavitelia rozhodnú v nasledujúcich dňoch, či predĺžia celoštátny lockdown aj po 14. februári.

Respondentom položili otázku, či si myslia, že opatrenia by sa mali úplne odstrániť alebo uvoľniť, alebo či by mali zostať rovnaké alebo sa sprísniť.

V prieskume sa zistilo, že 50 percent Nemcov je proti zmierneniu opatrení, 37 percent je za pokračovanie súčasných obmedzení aj po 14. februári a 13 percent je za ďalšie sprísnenie pravidiel.

8:28 Rakúsky kancelár Sebastian Kurz sa vyslovil za výrobu ruských a čínskych vakcín priamo v Rakúsku, keď ich schváli Európska agentúra pre lieky (EMA). V tejto veci nesmie existovať žiadna geopolitická tabu, povedal Kurz v rozhovore s nemeckým nedeľníkom Welt am Sonntag.

Po schválení oboch vakcín „by sa Rakúsko celkom určite pokúsilo poskytnúť výrobné kapacity u vhodných domácich podnikov pre ruské alebo čínske očkovacie látky“, povedal Kurz. „Rovnako ako pre výrobcov z ostatných krajín,“ dodal kancelár.

„Ide predsa o to získať rýchlo čo najviac bezpečné vakcíny – a je jedno, kto ju vyvinul,“ zdôraznil Kurz, ktorý sa podľa APA už vo štvrtok vyslovil za to, aby EMA skúmala aj možnosť schválenie vakcín z Ruska a Číny. V tomto ohľade podľa šéfa rakúskej vlády nesmie existovať „geopolitická ta­bu“.

Na otázku, či by sa sám nechal zaočkovať ruskú vakcínou Sputnik V alebo čínskym preparátom, Kurz odpovedal kladne. „Áno, ak budú očkovacie látky v Európe schválené,“ povedal. „U vakcín ide jedine o účinnosť, bezpečnosť a o rýchlu použiteľnosť, nie o geopolitické boja,“ zdôraznil Kurz.

Za terajšej nedostatočnej zaopatrenie občanov únijných krajín vakcínami môže podľa Kurza aj pomalosť v schvaľovacom procese. Rakúsky konzervatívny politik považuje za „problematické, ako byrokraticky a pomaly pracuje Európska agentúra pre lieky pri schvaľovaní vakcín“.

Ako prvú v EÚ predbežne schválilo ruskú vakcínu Sputnik V v januári Maďarsko. Podľa zmluvy z januára má Rusko Maďarsku dodať počas troch mesiacov dva milióny dávok, čo bude stačiť na naočkovanie milióna ľudí. Podmienečnú registráciu v Maďarsku získala tiež vakcína čínskej firmy Sinopharm. Český premiér Andrej Babiš v piatok v Budapešti uviedol, že ak by Česko malo možnosť získať aj inú ako v EÚ schválenú vakcínu, mohlo by zvážiť podobný postup ako Maďarsko.

7:30 Maďarsko sa pre sprísnené podmienky vstupu do krajiny pre pendlerov, ktoré zavádza Rakúsko, obáva, že vodiči budú musieť na hraniciach čakať v dlhých radoch. Informovala o tom v sobotu agentúra APA.

Novela týkajúca sa pravidiel vstupu do Rakúska, ktorú schválilo ministerstvo zdravotníctva, nadobudne účinnosť 10. februára. Pendleri musia na základe nej každý týždeň absolvovať test na koronavírus, ako aj povinnú online registráciu.

O sprísnenom režime na hraniciach sa maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v piatok telefonicky rozprával so svojím rezortným kolegom z Rakúska Alexandrom Schallenbergom. Szijjártó poznamenal, že nové pravidlá budú mať na maďarských pendlerov dochádzajúcich za prácou negatívny dosah.

Szijjártó na sociálnej sieti Facebook napísal, že Maďarsko budúci týždeň zhrnie dôsledky týchto zmien v cezhraničnej doprave a odovzdá ich šéfovi rakúskej diplomacie s prosbou, aby ich v budúcnosti zohľadnil.

„Samozrejme je v záujme oboch krajín zaistiť, aby bol vplyv na dopravu pendlerov čo najmenší, a aby cezhraničná ekonomika aj naďalej hladko fungovala,“ uviedla hovorkyňa rakúskeho ministra zahraničia. Dodala, že obaja ministri budú v tejto súvislosti v pravidelnom kontakte a budú sledovať i možné následky nových nariadení.

99 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus