Laboratóriá potvrdili vyše 1700 infikovaných. Pribudlo 111 úmrtí

PCR testy zachytili uplynulý deň na Slovensku 1 724 pozitívnych na ochorenie COVID-19, celkovo vykonali 9 410 testov. Počet obetí súvisiacich s koronavírusom sa zvýšil o 111. Chorobu prekonalo ďalších 2 684 pacientov. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií.

09.02.2021 10:08 , aktualizované: 16:18
škola, banska bystrica Foto:
Žiaci s rodičmi prichádzajú do Základnej školy na Radvanskej v Banskej Bystrici po obnovení vyučovania. 8.2.2021
debata (199)

Podľa údajov zverejnených Ministerstvom zdravotníctva SR, pribudlo zároveň sa Slovensku 4 474 pozitívne testovaných antigénnymi testami. Pozitivita RT-PCR testov bola 18,32 percenta, pri antigénových vystúpila na 1,21 percenta. Najviac pozitívne testovaných RT-PCR testami bolo v Bratislavskom kraji (484) a najmenej v Banskobystrickom kraji (103).

V nemocniciach je hospitalizovaných 3 652 pacientov, o 48 viac než v pondelok, z nich potvrdené ochorenie má 3 453 ľudí. Na JIS je 281 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 316 osôb. Celkový počet úmrtí „na COVID" je 5 382 a celkový počet úmrtí „s COVIDOM" je 1 189. Z ochorenia sa zotavilo 248 386 ľudí.

Covid automat od 9. 2., 15 čiernych okresov

Epidemiologická situácia k 9. 2. 2021, Ministerstvo zdravotníctva SR

Fotogaléria
+7

Zaočkovaných je aktuálne prvou dávkou vakcíny 191 900 Slovákov, za predchádzajúci deň ich pribudlo 6 849. Druhú dávku vakcíny už dostalo 35 016 ľudí, za uplynulý deň ňou bolo zaočkovaných 3 884 osôb.

Celkový počet ukončených laboratórnych PCR testov je doteraz 1 846 218, pričom takto bolo pozitívne testovaných 265 807 osôb. Celkový počet vykonaných antigénnych testov doteraz je 7 798 814, z čoho bolo pozitívne testovaných 217 528 osôb.

2,5 milióna nosových antigénových testov

Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR chce nakúpiť 2,5 milióna nazálnych antigénových testov na ochorenie COVID-19. Informoval o tom predseda SŠHR Ján Rudolf. Štátne hmotné rezervy kúpia testy prostredníctvom priameho rokovacieho konania.

Na základe spresnenej špecifikácie, ktorú štátnym rezervám zaslalo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v piatok, vyhlásila SŠHR v pondelok verejné obstarávanie na nákup nosových antigénových testov. Uchádzači majú možnosť zasielať svoje ponuky do stredy (10. 2.) do 12.00 h.

„Nazálne antigénové testy sú menej invazívne ako antigénové testy založené na výtere z nosohltana. Preto sú napriek nižšej citlivosti odporúčané aj pri vyšetreniach detí,“ vysvetlila SŠHR s tým, že výter sa vykonáva z prednej časti nosa, približne do hĺbky dvoch centimetrov. Takýto výter je lepšie tolerovaný okrem detí aj v skupine ľudí zdravotne ťažko postihnutých. Metóda založená na menej invazívnom odbere z prednej časti nosa je lepšie tolerovaná aj pri opakovanom a častom testovaní osôb.

Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

„Tento typ testov nebol doposiaľ v Slovenskej republike dostupný. Nákup štát realizuje preto, lebo má záujem testovať čo najšetrnejším spôsobom, predovšetkým deti,“ podotkol Rudolf.

Štátne rezervy pripomenuli, že minulý týždeň zaobstarali aj 8,4 milióna antigénových testov, ktorými sa v súčasnosti testujú obyvatelia Slovenska v rámci celoplošného skríningu, respektíve COVID automatu.

Vyše 500 odberných miest

Na Slovensku je aktuálne k dispozícii viac ako 100 odberových miest na RT-PCR testovanie a 431 odberných miest na bezplatné antigénové testovanie, z toho na 204 miestach sa dá objednať. Pre TASR to uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová s tým, že ministerstvo v týchto dňoch vyhodnocuje ďalšie žiadosti a počet mobilných odberových miest (MOM) do konca týždňa ešte narastie.

„Regionálne úrady verejného zdravotníctva schválili zároveň v priebehu januára 1416 nových MOM tak, aby sa mohol testovať každý, kto chce,“ poznamenala Eliášová. Ministerstvo tak reagovalo na pondelkové vyhlásenie Únie miest Slovenska (ÚMS), ktorá vyjadrila nádej, že rezort zdravotníctva do utorka dokončí povoľovanie vzniku súkromných MOM v slovenských mestách a obciach.

Únia to totiž považuje za absolútne nevyhnutné, pretože mnohé samosprávy už nie sú schopné a ani ochotné „brať víkendové pretestovanie obyvateľov naďalej iba na svoje plecia“. ÚMS taktiež apeluje na rezort zdravotníctva, aby čo najskôr v spolupráci s fakultnými nemocnicami a samosprávami zriadil vakcinačné centrá. "Veríme, že v najbližších týždňoch bude na Slovensku taktiež dostatok potrebných vakcín, uviedla vo vyhlásení ÚMS.

Aktuálne sa podľa ministerstva očkuje v 60 vakcinačných centrách a 71 nemocniciach po celom Slovensku. „Pilotný projekt hromadného očkovania na jednom mieste sa zrealizoval v uplynulú sobotu v Trenčíne, podobné hromadné očkovanie bude závisieť od množstva vakcín, ktoré na Slovensku máme a ktoré sú dodávané v rámci centrálneho nákupu prostredníctvom Európskej komisie do našej krajiny,“ reagovala Eliášová.

Ministerstvo zdravotníctva deklaruje, že komunikuje so samosprávami a ambulantnými lekármi a nastavuje spoločnú spoluprácu v oblasti očkovania na ďalšie obdobie.

199 debata chyba
Viac na túto tému: #Správa štátnych hmotných rezerv #koronavírus #antigénové testy