Exsudca Molnár obvinený v kauzách Búrka a Víchrica zostáva vo väzbe

Bývalý sudca Krajského súdu v Bratislave Richard Molnár obvinený v kauzách Búrka a Víchrica zostáva vo väzbe. Rozhodol o tom v utorok sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Rozhodnutie nie je právoplatné. TASR o tom informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

16.02.2021 18:11
sudca molnár Foto: ,
Obvinený sudca Krajského súdu v Bratislave Richard Molnár (uprostred) na ŠTS v Banskej Bystrici, 14. marec 2020.
debata

„Sudca pre prípravné konanie žiadosť obvineného R. M. o prepustenie z väzby na slobodu zamietol a predĺžil lehotu trvania väzby do 11. júna 2021. Väzbu obvineného súd dohľadom probačného a mediačného úradníka nenahradil,“ objasnila Kudjáková.

„Osobne som prekvapený, podali sme sťažnosť voči obom výrokom, necháme rozhodnúť Najvyšší súd SR a uvidíme ďalej. Jediné, čo mne zarezonovalo a priznám sa, nie úplne tomu rozumiem, je, že pri prvom predĺžení sudca pre prípravné konanie konštatoval prieťahy zo strany orgánov činných v trestnom konaní a konštatoval ich aj teraz. Aj napriek tomu zase väzbu predĺžil,“ povedal obhajca Molnára Ondrej Urban.

Myslí si, že aj keď pre skutky súvisiace s poslednými výpoveďami Norberta Paksiho a nebohého Františka Böhma nebolo vznesené obvinenie, tak v prospech jeho klienta to nepomohlo, čo bolo aj v prokurátorkinej žiadosti o predĺženie väzby. Keďže sudca povedal iba stručné zhrnutie a celé 42-stranové uznesenie má v papierovej podobe, ide si ho naštudovať.

Molnár je jedným z 13 sudcov, ktorých vlani 11. marca počas akcie Búrka zadržala a obvinila Národná kriminálna agentúra (NAKA). Obvinený je z trestného činu prijímania úplatku.

Obvinený je aj v rámci minuloročnej jesennej akcie Víchrica. Vtedy príslušníci NAKA zadržali a obvinili aj podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára a ďalšie osoby. Medzi nimi je aj bývalá podpredsedníčka Najvyššieho súdu SR Jarmila Urbancová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Akcia Víchrica #Richard Molnár #akcia Búrka