Írom chcú predĺžiť lockdown, Rusi majú tretiu vakcínu

Írsko chce ponechať lockdown v krajine až do konca apríla, napriek tomu, že počet prípadov nákazy od januára prudko klesá.

20.02.2021 07:00 , aktualizované: 22:21
Nikaragua, koronavírus, svadba Foto: ,
Novomanželia v období pandémie. Kráčajú pod oblúkom zo šabieľ počas 18. ročníku masového svadobného obradu, ktorý zorganizovala miestna rozhlasová stanica v Manague v Nikarague počas Valentína. Približe 400 párov si povedalo áno v rámci valentínskej tradície.
debata (61)
Vývoj počtu vyliečených

V grafe je znázornený počet vyliečených za deň a celkový počet

vyliečení za deň
celkový počet vyliečených

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:20 Novozvolená riaditeľka Svetovej obchodnej organizácie (WTO) vyzvala Britániu, aby začala už teraz poskytovať vakcíny chudobnejším krajinám a nečakala na to, kým ich bude mať prebytok. „Nemyslím si, že by sme mali čakať na prebytky,“ povedala pre BBC generálna riaditeľka WTO Ngozi Okonjová-Iwealová. „Myslím si, že všetky dary, ktoré prichádzajú, by mali prísť teraz… Dôvod je jednoduchý. Mať k vakcínam spravodlivý prístup je v záujme tak bohatých, ako aj chudobných krajín,“ dodala.

Premiér Boris Johnson v piatok na on-line stretnutí lídrov G7 povedal, že Británia by darovala prebytočné vakcíny, no iba vtedy, keď už budú zaočkovaní samotní Briti. Takmer 17 miliónov ľudí v Británii už bolo zaočkovaných prvou dávkou vakcíny a tempo očkovania je tam rýchlejšie než vo väčšine krajín sveta vrátane štátov Európskej únie. (tasr)

21:20 Sedemdňové reprodukčné číslo v Nemecku malo v piatok večer hodnotu 1,01 a v sobotu dokonca 1,07. Znamená to, že 100 infikovaných v priemere nakazí ďalších 101 respektíve 107 ľudí. Do piatku zostával tento údaj niekoľko týždňov pod číslom jedna. Podľa agentúry DPA to znamená, že sa aj napriek obmedzeniam rýchlejšie šíria nákazlivejšie varianty vírusu.

„Možno sme znovu v bode obratu. Klesajúci trend posledných niekoľkých týždňov už zjavne nepokračuje,“ uviedol v piatok podľa DPA riaditeľ RKI Lothar Wieler. Ten v sobotu v diskusii s ministrami zdravotníctva jednotlivých spolkových krajín apeloval najmä na dodržiavanie protiepidemických opatrení.

„Falošné sľuby nikomu nepomôžu a je to jednoducho tak, že musíme tieto opatrenia, ktoré sú známe, určitý čas ešte dodržiavať,“ povedal.

Spolkový minister zdravotníctva Jens Spahn vyhlásil, že Nemecko sa teraz nachádza vo „veľmi ťažkej fáze“ pandémie, pretože ľudia už sú po dvanástich mesiacoch unavení. „Desaťročné dieťa strávilo desatinu svojho života za pandémie,“ ilustroval svoje slová šéf rezortu zdravotníctva a varoval najmä pred dôsledkami šírenia mutácií koronavírusu. (čtk)

18:24 Taliansko si pripomína rok od chvíle, keď sa v krajine potvrdil prvý domáci prípad nákazy koronavírusom. Práve tento deň preto vláda vyhlásila za sviatok zdravotníkov. Ich úsilie v boji proti pandémii v sobotu ocenili aj prezident Sergio Mattarello a pápež František. Ten hovoril o tom, že odhodlanie lekárov a sestier je „vakcínou proti individualizmu a sebectvu“.

Taliansko bolo prvou európskou krajinou, kde sa začiatkom minulého roka začal šíriť vírus SARS-CoV-2 prvýkrát objavený v Číne. Práve 20. februára 2020 potvrdilo laboratórium nákazu koronavírusom u 38-ročného muža v severotalianskom meste Codogno, ktoré sa vzápätí stalo ohniskom šírenia infekcie. Po roku má 60-miliónové Taliansko takmer 2,8 milióna nakazených a viac ako 95-tisíc obetí COVIDU-19. (čtk)

16:25 V Rumunsku bolo zaočkovaných proti novému koronavírusu takmer 300 bezdomovcov. Krajina sa tak zaradila k prvým v Európe, ktorá túto skupinu obyvateľstva pri očkovaní uprednostnila. „Títo ľudia patria k najohrozenejším, čo sa týka rizika infekcie. Pre väčšinu z nich je náročné dodržiavať protipandemické opatrenia,“ povedal v sobotu pre agentúru AFP Andrei Baciu, štátny tajomník ministerstva zdravotníctva. Rumunsko sa podľa vzoru Dánska a po tlaku charitatívnych organizácií rozhodlo presunúť bezdomovcov medzi prioritné skupiny pri očkovaní. Spolu s občanmi staršími ako 65 rokov, chronicky chorými a učiteľmi tak budú zaočkovaní hneď po zdravotníckych pracovníkoch. (tas­r)

15:00 Stovky pedagógov začali cez víkend očkovať v dočasnom centre, ktoré vzniklo v spolupráci Banskobystrického samosprávneho kraja a súkromného zdravotníckeho zariadenia. Rovnakú akciu plánuje župa spustiť v desiatich okresných mestách od marca (viac).

13:52 Trnavský samosprávny kraj otvoril v sobotu svoje prvé veľkokapacitné očkovacie centrum v priestoroch Strednej zdravotníckej školy v Trnave. Ambulantní lekári a sestry od rána podávajú vakcíny od AstraZeneca pedagógom všetkých škôl v kraji do 55 rokov veku. Počas víkendu sú pripravení zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 celkovo 3000 učiteľov. Krajská samospráva má ambíciu vytvoriť postupne desať očkovacích centier v rámci celého kraja. (tasr)

11:55 Počet nakazených novým druhom koronavírusu dosiahol v Maďarsku 400 111, keď za uplynulý deň pribudlo 2995 infikovaných. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo v tomto čase 107 pacientov, informoval v sobotu operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu. Počet obetí pandémie koronavírusu stúpol na 14 252. Aktuálne je nakazených 81 179 ľudí. Hospitalizovaných je 4 147 osôb s ochorením COVID-19, z nich 351 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. V úradne nariadenej domácej karanténe je 26 068 osôb. Z ochorenia sa zotavilo 304 680 osôb.

Po druhej vlne nákazy novým druhom koronavírusu, ktorá v Maďarsku ešte ani nedoznela a začala opäť stúpať, sa začala tretia vlna. Vyhlásila to vo štvrtok v Budapešti šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová s odvolaním sa na aktuálny vývoj nákazy.

Očkovanie proti koronavírusu absolvovalo dosiaľ 427 309 obyvateľov Maďarska, z ktorých 172 739 dostalo aj druhú dávku vakcíny. V Maďarsku v súčasnosti očkujú vakcínami od firiem Pfizer/BioNTech a AstraZeneca a ruskou vakcínou Sputnik V. (tasr)

9:57 V Českej republike pribudlo v piatok 11 192 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je o 502 menej ako v predchádzajúci deň, ale o 2367 viac než pred týždňom, a najmenej súvisiacich 91 úmrtí. Vyplýva to z údajov zverejnených v sobotu ráno na webovej stránke Ministerstva zdravotníctva ČR. Denný nárast nových prípadov ochorenia COVID-19 sa tak v Česku už štvrtý deň po sebe drží nad hranicou 10 000 prípadov. Od začiatku pandémie sa tam potvrdilo 1 146 321 prípadov infekcie a 19 097 súvisiacich úmrtí. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo 1 012 094 osôb.

Česko eviduje 115 130 aktívnych prípadov nákazy. V nemocniciach je hospitalizovaných 6366 osôb, o 427 viac ako pred týždňom, stav 1290 z nich je vážny. Súhrnný index rizika podľa protiepidemického systému (PES) sa znížil z 80 na 75 bodov, čo zodpovedá štvrtému z piatich stupňov pohotovosti. Môže za zo pokles podielu hospitalizácií pod 45 percent, uviedol web iDNES.cz. V Česku však platí od 27. decembra najvyšší, piaty stupeň pohotovosti.

Takzvané reprodukčné číslo vírusu sa opäť mierne zvýšilo, tentoraz z 1,15 na 1,19. Zdravotníci v Česku aplikovali doteraz 538 448 dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19. V piatok bolo zaočkovaných 15 268 ľudí. Minister zdravotníctva Ján Blatný bude cez víkend ďalej rokovať s epidemiológmi a inými odborníkmi o ďalších opatreniach. (tasr)

8:55 Ruské ministerstvo zdravotníctva zaregistrovalo v sobotu tretiu vakcínu proti novému koronavírusu domácej výroby. Ide o preparát CoviVac vyvinutý Federálnym vedeckým centrom pre výskum a vývoj imunobiologických prípravkov M.P. Čumakova Ruskej akadémie vied, informovala agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na oznámenie ruského premiéra Michaila Mišustina. V Rusku doteraz vyvinuli dve vakcíny proti koronavírusu SARS-CoV-2: Sputnik V (vrátane verzie Sputnik Light) je produktom Gamalejovho vedecko-výskumného inštitútu epidemiológie a mikrobiológie (NICEM), očkovacia látka EpiVacCorona pochádza z dielne Štátneho výskumného centra virológie a biotechnológie Vektor.

CoviVac patrí medzi celovirionové vakcíny. Takéto prípravky obsahujú buď umelo oslabené vírusy, ktoré nie sú schopné spôsobiť ochorenie, alebo už mŕtve (inaktivované) vírusy. Existujú celovirionové vakcíny proti chrípke, hepatitíde A, B či kliešťovej encefalitíde. Prvých 120 000 dávok novej vakcíny by podľa Mišustina malo byť vyexpedovaných v polovici marca. Jej výrobca plánuje expandovať aj na zahraničné trhy. Vakcína CoviVac má byť účinná aj proti novým variantom koronavírusu. Prvá fáza klinických testov sa spustila začiatkom októbra a počas nej neboli zaznamenané nežiaduce udalosti. Druhá fáza bude čoskoro ukončená, ďalšie testy sa uskutočnia na skupine 3000 dobrovoľníkov, píše RIA Novosti. Výrobca odporúča aplikovať vakcínu zatiaľ pre osoby vo veku od 18 do 60 rokov. Indikácie môžu byť rozšírené po ukončení druhej fázy testov, na ktorej sa podieľajú aj dobrovoľníci nad 60 rokov a rovnako staré osoby so sprievodnými ochoreniami. (tasr)

7:57 Kanada ponechá svoje hranice s USA uzatvorené pre všetky osoby, ktoré nevykonávajú neodkladné cesty, do 21. marca. Oznámil to v piatok kanadský minister verejnej bezpečnosti Bill Blair, ktorého citovala tlačová agentúra AFP. „Obmedzenia pre nie nevyhnutné cestovanie medzi Kanadou a Spojenými štátmi boli predĺžené do 21. marca 2021. Pri rozhodovaní budeme aj naďalej vychádzať z najlepších dostupných rád v oblasti verejného zdravia, aby sme Kanaďanov chránili pred (koronavírusovým ochorením) COVID-19,“ uviedol Blair na sociálnej sieti Twitter.

Hranice boli pôvodne uzatvorené v marci 2020 so zámerom spomaliť šírenie danej pandémie. Odvtedy sa ich uzatvorenie obnovovalo každý mesiac. Povolený je iba obchod s tovarom a nevyhnutné cestovanie.

Najnovšie rozšírenie týchto opatrení prichádza v čase, keď Kanada i USA síce zaznamenávajú výrazný pokles prípadov nákazy, ale v oboch krajinách zdravotnícke úrady registrujú infekčnejšie varianty nového druhu koronavírusu, čo predstavuje riziko.

Pandémia ochorenia COVID-19 si v Kanade vyžiadala už viac než 21.000 mŕtvych a v USA sa podpísala pod úmrtie takmer 500 000 ľudí.

Tí, ktorí do Kanady pricestujú letecky, budú musieť od pondelka ísť na tri dni do karantény v hoteloch a na vlastné náklady. Počas čakania na výsledok povinného PCR testu ich pritom čaká prísny dohľad úradov.

Ak výsledok ich testu bude negatívny, budú môcť dokončiť svoju celú 14-dňovú karanténu doma. (tasr)

7:00 V Írsku trvá takmer dva mesiace tretí lockdown a premiér Micheál Martin oznámil, že krajinu „čaká pokračovanie prísnych obmedzení“ až do konca apríla. To aj napriek faktu, že počet prípadov nákazy koronavírusom od januárového vrcholu prudko klesá. Informácie priniesla v piatok tlačová agentúra DPA.

Premiér vyslovil varovanie vo štvrtok neskoro večer v interview pre noviny Irish Mirror. Povedal tiež, že predĺženie lockdownu „stojí za to“.

Líderka hlavnej opozičnej strany Sinn Féin, Mary Lou McDonaldová, odsúdila Martinove výroky ako „ľahkovážne“. Šéf malej opozičnej strany Aontú, Peadar Tóibín, vyhlásil, že vládou navrhované predĺženie sa rovná „politickej prehre“.

Počas lockdownu platia rôzne zákazy, ľudia napríklad okrem „nevyhnutných“ ciest nemôžu cestovať od svojho bydliska ďalej ako do vzdialenosti piatich kilometrov. Mnohé podniky museli zatvoriť a nezamestnanosť sa v januári blížila k takmer rekordným 27 percentám.

Reštaurácie a kaderníctva pravdepodobne zostanú zatvorené ešte dlho po prípadnom uvoľňovaní obmedzení koncom apríla, varoval Martin. Dodal, že Írsko je vystavené „britskému variantu“ koronavírusu, ktorý zároveň označil za „vysoko prenosný“.

Martin uviedol, že vakcíny proti ochoreniu COVID-19 sú „svetlom na konci tunela“ – hoci Írsko spolu s väčšinou Európy v očkovaní veľmi zaostáva za susednou Britániou.

Ústredný štatistický úrad v piatok oznámil, že počty hospitalizovaných v súvislosti s koronavírusom a pacientov umiestnených na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) tiež klesajú už od začiatku januára.

Počet úmrtí súvisiacich s koronavírusom v Írsku prekročil tento týždeň 4000 a začiatkom februára hlásili celkovo vyše 1500 úmrtí v opatrovateľských domovoch. (čtk)

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus