NAKA zadržala šéfa SIS, Pčolinský údajne prijal úplatok od Kollára

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského (nom. Sme rodina).

11.03.2021 07:07 , aktualizované: 16:25
pčolinský Foto: ,
Vladimír Pčolinský.
debata (963)

Informoval o tom Denník N na svojej internetovej stránke. Dôvodom sú podľa denníka podozrenia z korupcie, zadržanie mal odobriť Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). „K prebiehajúcim vykonávaným úkonom sa ÚŠP nebude vyjadrovať,“ uviedla k prípadu hovorkyňa Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky Jana Tökölyová.

Po štvrtkovom výsluchu šéfa SIS uviedla jeho obhajkyňa Eva Mišíková, že Pčolinský sa necíti byť vinný a ak bude jeho argumentácia podložená dôkazmi, malo by sa to preukázať. Dodala, že keďže jej klient zatiaľ nebol pozbavený mlčanlivosti, vypovedal len o skutočnostiach, ktoré nie sú utajované.

VIDEO: Pčolinský dodá dôkazy, že je nevinný, tvrdí Mišíková
Video

Pčolinský zostáva naďalej zadržaný. „Nejaví žiadne známky nervozity, lebo si myslí, že skutočnosti, ktoré bude dokazovať v rámci obhajobného prednesu, presvedčia orgány činné v trestnom konaní, že skutok nespáchal,“ podotkla.

Keďže bolo voči šéfovi SIS vznesené obvinenie, Mišíková zdôraznila, že je povinnosťou vyšetrovateľa zopakovať výsluchy svedkov tak, aby si mohli uplatniť právo na obhajobu.

O prípadnom návrhu na vzatie jej klienta do väzby nechcela špekulovať. „Musela by som mať veštiacu guľu, nemám v tomto slova zmysle záver,“ dodala.

Podľa informácií Pravdy mal Pčolinského obviniť z korupcie jeho bývalý námestník Boris Beňa. Ten mal vypovedať, že Vladimír Pčolinský zobral úplatok od podnikateľa a konkurzného advokáta Zoroslava Kollára. Polícia Kollára zatkla koncom októbra 2020, stále je vo väzbe. O jeho žiadosti o prepustenie bude rozhodovať Najvyšší súd SR.

VIDEO: Advokát Zoroslava Kollára Martin Berec k zadržaniu Pčolinského.
Video

Martin Berec, advokát Zoroslava Kollára, potvrdil že jeho klientovi bolo vznesené obvinenie v korupčnej trestnej veci, v ktorej bol ráno zadržaný Pčolinský. Berec skutok bližšie nešpecifikoval, uviedol len, že proti obvineniu svojho klienta plánuje podať sťažnosť.

Čaputová sa rozhodne

Prezidentka Zuzana Čaputová v najbližších hodinách rozhodne, či Pčolinského dočasne postaví mimo službu. „Prezidentka sa dôkladne oboznámi so situáciou a v najbližších hodinách rozhodne, či riaditeľa SIS dočasne postaví mimo službu,“ uviedol hovorca prezidentky Martin Strižinec.

O dočasné postavenie Pčolinského mimo službu požiadal prezidentku ešte ráno listom predseda Národnej rady SR a hnutia Sme rodina Boris Kollár.

Vo funkcii je Vladimír Pčolinský od apríla 2020, kedy v nej vystriedal nominanta SNS Antona Šafárika. Je bratom poslanca Petra Pčolinského a jeho manželkou je poslankyňa Adriana Pčolinská (obaja Sme rodina). Napriek rodinným väzbám na poslancov Národnej rady SR sa Pčolinský v deň vymenovania ohradil voči rodinkárstvu, ale aj rôznym politickým vplyvom na spravodajskú službu. Opozícia v tejto súvislosti hovorila o bezpečnostnom riziku, keďže Pčolinský má blízko aj k predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi, v minulosti spájanému s organizovaným zločinom.

Vladimír Pčolinský v minulosti pôsobil ako šéf kancelárie ministra vnútra Vladimíra Palka, neskôr aj Daniela Lipšica. Bol tiež predsedom Ústrednej volebnej komisie pre voľby do orgánov samosprávnych krajov. Celé jeho profesijné pôsobenie však známe nie je. Dlho sa hovorilo, že má blízko aj k tajným službám a viacerým osobám z tohto prostredia. V minulosti sa dokonca kvôli tomu objavili špekulácie, že bol stále aktívnym členom SIS. Pčolinský to síce opakovane poprel, ak by však aj pre spravodajské služby pracoval, priznať by to nemohol.

Slovenská informačná služba podľa zákona získava a vyhodnocuje informácie o činnostiach, ktoré ohrozujú naše ústavné a demokratické zriadenie, celistvosť či zvrchovanosť republiky a tiež získava a vyhodnocuje informácie o činnostiach, ktoré ohrozujú bezpečnosť a hospodárske záujmy krajiny. Doteraz mala SIS osem riaditeľov.

© Autorské práva vyhradené

963 debata chyba
Viac na túto tému: #SIS #NAKA #Vladimír Pčolinský #Zoroslav Kollár #Boris Beňa