Politologička Malová v Ide o pravdu: Víťazom koaličnej krízy je Matovič. Kollára porazil šéf SIS

Kauza obvinenia šéfa SIS môže byť pre koalíciu zničujúca. „Ak sa potvrdí korupcia, Boris Kollár (Sme rodina) by mal odstúpiť z pozície šéfa parlamentu,“ povedala v relácii Ide o pravdu profesorka politológie Darina Malová z Univerzity Komenského v Bratislave.

11.03.2021 20:00
debata (58)

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Dariny Malovej v relácii Ide o pravdu.

Video
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Prvú vážnejšiu koaličnú krízu politickí lídri nateraz zažehnali. Pred niekoľkými dňami ju spustil utajovaný nákup ruskej vakcíny Sputnik V, ktorý sa udial pod taktovkou premiéra Igora Matoviča (OĽaNO). Strana SaS žiadala výmenu na poste šéfa kabinetu, strana Za ľudí hovorila o rekonštrukcii vlády bez konkrétnych mien. Predseda vlády Matovič zostáva, odchádza minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

„Premiér sa nedá vymeniť, to nie je rozhodnutie koaličných partnerov,“ reagovala v relácii Ide o pravdu Darina Malová, profesorka politológie z Univerzity Komenského v Bratislave.

Vyslovila pochybnosti o tom, či najsilnejšie koaličné hnutie OĽaNO disponuje kandidátom, ktorý by vymenil lídra Matoviča.

Pokračovanie vlády v pôvodnom zložení štyroch strán ju neprekvapilo. „Po dlhom čase dostali šancu vládnuť, a teraz nebuchnú dverami,“ vysvetľuje Malová. Podľa nej preto menšie strany koalície súhlasia s minimálnou zmenou, a tou je odchod ministra Krajčího.

Profesorka Malová upozornila na napätie v poslaneckom klube strany Za ľudí, ktorý sa chystajú opustiť viacerí poslanci. „Rozpad poslaneckého klubu by priniesol veľkú koaličnú roztržku,“ dodala. Tri koaličné strany by podľa nej okamžite žiadali kreslá, ktoré patria vo vláde a v parlamente strane Za ľudí.

Končiacu sa koaličnú krízu podľa Malovej vyhral premiér Matovič, ktorý nepripustil zásadné zmeny vo vláde ani spochybnenie vlastnej pozície. Politologička upozornila na nedávne video, ktoré premiér zverejnil na sociálnej sieti. „Po prvýkrát v ňom nikoho neobviňoval, komunikoval inak, pokojne,“ upresnila Malová. Tento krok podľa nej potvrdzuje, že šéf kabinetu si začal uvedomovať negatívny vplyv vlastnej komunikácie na sociálnych sieťach.

Či Matovič zásadne zmení správanie a komunikáciu, ktoré podľa politologičky neúnosne rozdeľujú spoločnosť, nie je isté. Na otázku, či ďalšie fungovanie koalície ohrozuje najmä premiér Igor Matovič, odpovedala Darina Malová bez zaváhania: “Áno. Platí to od začiatku fungovania kabinetu, a nezmení sa to.“

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu #Darina Malová #koaličná kríza pre Sputnik