Krajčí skončil, Matovič mu poďakoval za statočnú prácu a zaútočil na ľudí

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) podal v piatok do rúk prezidentky Zuzany Čaputovej demisiu. Svoje rozhodnutie Krajčí odôvodnil tým, že nechce byť prekážkou pre pokračovanie koalície.

12.03.2021 08:31 , aktualizované: 16:27
demisia Foto: ,
Marek Krajčí po podaní demisie do rúk Zuzany Čaputovej.
debata (567)

„Chcem sa vám poďakovať za úsilie a námahu, ktoré ste vynaložili pri výkone funkcie. Verím, že vaše rozhodnutia boli vedené dobrými úmyslami. Ale niekedy ani toto neprináša také výsledky, aké potrebujeme,“ povedala prezidentka.

VIDEO: Čaputová prijala demisiu Krajčího
Video

Podľa Čaputovej Krajčího v boji s pandémiou nepodržali ani niektorí iní ministri. „Faktom je, že sa vám vaše viaceré kľúčové odporúčania nepodarilo presadiť a nepodržali vás pri tom členovia vlády, ani vlastní ministri. Situácia sa aj preto kontinuálne zhoršovala,“ uviedla.

zväčšiť Zuzana Čaputová poverila dočasným vedením... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
heger, čaputová Zuzana Čaputová poverila dočasným vedením rezortu zdravotníctva ministra Eduarda Hegera.

Prezidentka zároveň odmietla, že demisia Krajčího bola obetou. „Chcem pripomenúť, že práve vyvodzovanie politickej zodpovednosti bolo jednou z veľkých tém pred voľbami a hnutie OĽANO očakávania verejnosti na jej vyvodzovanie podporovalo. O to menej sa viem stotožniť s interpretáciou, kedy je vaša demisia podávaná ako obeta. Je to prirodzený následok situácie, ktorej v pandémii a v celej spoločnosti čelíme,“ dodala s tým, že od nového ministra očakáva dôraznejší tlak na presadzovanie opatrení v boji s pandémiou. „Pretože ak by minister zdravotníctva v čase pandémie aj naďalej zostal bezmocný, znamená to, že sme bezmocní všetci. Čo je stav, ktorý je pre občanov Slovenska neprípustný,“ uviedla.

Video

„Je mojou veľkou túžbou, aby táto vláda mohla pokračovať ďalej. Preto som dnes demisiu podal,“ uviedol po oficiálnom akte teraz už bývalý minister Krajčí.

Premiér zvalil vinu na iných

Matovič poďakoval Krajčímu „za rok statočnej práce“. „Dnes končí v kresle ministra zdravotníctva človek, ktorý každým jedným svojom krokom chránil životy a zdravie ľudí. Keby sme sa všetci správali tak, ako nám pán minister Krajčí odporúčal, situácia by bola dnes zásadne, zásadne lepšia,“ uviedol premiér.

Podľa slov Hegera si koaliční partneri dali odchod Krajčího ako jedinú podmienku pre pokračovanie koalície. „V tejto chvíli považujeme túto dohodu za splnenú a veríme, že si už nikto nebude klásť žiadne ďalšie podmienky,“ povedal a dodal, že na včerajšej tlačovej besede hovorili tak, ako to cítili. „Ak sa to niekoho dotklo, tak sa mu ospravedlňuje­me,“ dodal.

Demisia Krajčího, poverenie Hegera

Prezidentka Zuzana Čaputová prijala demisiu Mareka Krajčího a dočasne poverila vedením rezortu zdravotníctva Eduarda Hegera.

Fotogaléria
Demisia Mareka Krajčího a poverenie Eduarda...
Demisia Mareka Krajčího a poverenie Eduarda...
+7Demisia Mareka Krajčího a poverenie Eduarda...

V ministerskom kresle Krajčího podľa informácií Pravdy následne nahradí štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek alebo štátny tajomník rezortu zdravotníctva Peter Stachura. Niekoľkí adepti už ponuku odmietli.

Krajčí pritom ešte začiatkom týždňa hovoril, že sa nechystá odísť, ale pripomínal, že bude rešpektovať rozhodnutie poslaneckého klubu. Jeho abdikácia pritom bola podmienkou pokračovania koalície. Pred dvoma týždňami sa vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) ponúkol, že ho vo funkcii vystrieda. Matovič vtedy reagoval slovami: „To bol zlý vtip.“ „Zdravotníctvo bolo v katastrofálnom stave po dvanástich rokoch vládnutia Smeru. Nikto z koalície nemal o zdravotníctvo záujem, bola to jama levova,“ povedal vo štvrtok Matovič s tým, že Krajčí spolu s rezortom prebral na seba aj boj s koronavírusom.

Šipoš: Rokujeme o viacerých menách

Hnutie OĽANO rokuje o viacerých menách na post ministra zdravotníctva. TASR to potvrdil šéf poslaneckého klubu hnutia Michal Šipoš. „V hre je viacero mien, rokujeme,“ uviedol Šipoš.

Žiadne meno zatiaľ nechce potvrdzovať ani vyvracať. „Keď budeme mať meno na 100 percent potvrdené, dáme vedieť,“ odpovedal Šipoš na otázku, či je v hre aj meno poslankyne Národnej rady (NR) SR za OĽANO a lekárky Evy Horváthovej. Tá uviedla, že ponuku na post šéfky rezortu zdravotníctva nedostala.

OĽANO chce podľa Šipoša za ministra človeka, ktorý bude bojovať proti korupcii a nadviaže na dobrú prácu Mareka Krajčího. „A nebude v područí finančných skupín a oligarchov,“ dodal.

VIDEO: Sulík: Matovič tlačovkou zrušil dohodu, sme na bode nula.

Video

„Mrzí ma to, ale v takýchto situáciach je zahodno si položiť otázku, čo od nás voliči chceli. Sľúbili sme im, že sa nebudeme pozerať v takýchto kritických situáciach na záujmy strany,“ vyhlásil Matovič s tým, že v záujme zachovania súčasnej koalície Krajčí abdikuje. „Mrzí ma, že ľudia, ktorí mu ani raz za celý rok nepomohli, chceli mať z neho rituálnu obeť,“ dodal Matovič. Nakoniec však jeho odchod podmieniť rozbehnutím očkovania vakcínou Sputnik V, ktorej dovoz odpálil koaličnú krízu.

Vo štvrtok sa mali lídri vládneho štvorlístka verejne zaviazať k memorandu dobrého vládnutia. Po Matovičových vyhláseniach však Sulík aj Veronika Remišová (Za ľudí) odmietli verejne vystúpiť. Sulík dodal, že rokovania pokračujú. Konanie premiéra ho mrzí, myslel si, že dohoda platí, uviedol v piatok pred rokovaním vlády. Dodal, že cez víkend sa chcú v strane poradiť a v pondelok oznámi SaS svoj postoj a ďalšie kroky, ktoré chce podniknúť.

Krajčího rozhodnutie by malo byť krokom k upokojeniu situácie a možno aj zažehnaniu koaličnej krízy.

VIDEO: Matovič: Demisia Krajčího je neľudská, najviac si to odmakal.

Video

Naď: Rozhodnutie Krajčího je prejavom najvyššej politickej kultúry

Fakt, že minister zdravotníctva Krajčí oznámil, že v piatok podá demisiu, je dostatočným dôvodom na to, aby sa nehľadali ďalšie argumenty pre spochybňovanie fungovania koalície. Pred rokovaním vlády to povedal minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Je presvedčený, že Krajčí neurobil na svojom poste žiadny morálny ani politický prešľap, podľa jeho názoru nie je korektné ani spochybňovať jeho odborné rozhodnutia. „Jeho krok, ktorý má zmierniť napätie v koalícii, je prejavom najvyššej politickej kultúry,“ povedal minister obrany. Koaličným partnerom zároveň odkázal, že je čas „prestať politikárčiť a začať pracovať pre ľudí“.

Remišová: Zmena prinesie novú energiu

Zmena na poste ministra zdravotníctva môže priniesť novú energiu do riešenia pandémie a naštartovať veľké reformy v zdravotníctve. Uviedla to vicepremiérka a predsedníčka koaličnej strany Za ľudí Veronika Remišová.

„Zmena na poste ministra zdravotníctva, ktorú sme žiadali, môže priniesť novú energiu do riešenia výziev spojených s pandémiou a zároveň naštartovať veľké reformy spojené s nevyhnutnou obnovou zdravotníctva, ktoré je zdevastované po rokoch vlády Smeru-SD a na pokraji síl pre dlhotrvajúcu pandémiu,“ povedala vicepremiérka.

Pre stranu je dôležité, aby koalícia lepšie fungovala. Musí sa podľa Remišovej výrazne zlepšiť komunikácia v rámci nej aj navonok. „Vláda má riešiť problémy ľudí, nie ľudia problémy vlády,“ podotkla.

VIDEO: Sulík hovorí, Matovič bez slova uniká.

Video

Lúčil sa so slzami v očiach

Marek Krajčí mal vo štvrtok slzy v očiach, keď hovoril, že sa rozhodol abdikovať. Za jeho chrbtom stáli všetci ministri hnutia OĽaNO. Poďakoval mu aj šéf poslaneckého klubu obyčajných. A potom premiér Matovič povedal, že Krajčí z rezortu neodíde, až kým sa nezačne na Slovensku naplno očkovať ruskou vakcínou Sputnik V.

V stredu večer sa stretli zástupcovia koaličných strán, aby urovnali spor, ktorý ohrozil fungovanie vlády. Jednou z podmienok zažehnania krízy bol aj odchod Krajčího z postu ministra zdravotníctva. Hoci on sám už niekoľko dní zdôrazňoval, že odísť sa nechystá, ale podrobí sa rozhodnutiu poslaneckého klubu obyčajných v parlamente.

Nakoniec v stredu na pôde úradu vlády vystúpil spolu so straníckymi kolegami na ministerstvách. Podporiť ho prišiel aj Michal Šipoš, predseda poslaneckého klubu, a Gábor Grendel, podpredseda Národnej rady.

Výsledkom boli Krajčího slová o abdikácii. Podmienky jeho odchodu však neboli celkom priame. "Zdravotníctvo bolo v katastrofálnom stave po dvanástich rokoch vládnutia Smeru. Nikto z koalície nemal o zdravotníctvo záujem, bola to jama levova,“ povedal Matovič s tým, že Krajčí spolu s rezortom prebral na seba aj boj s koronavírusom.

"Nepoznám človeka, ktorý by každým jedným krokom sledoval ochranu životov a zdravia. Žiaľ, tí, ktorí mu na tejto ceste najmenej pomáhali, sa rozhodli z neho urobiť terč. Urobili na to zámienku nákupu dvoch miliónov vakcín Sputnika V,“ vysvetľoval premiér s odkazom práve na začiatok koaličnej krízy.

Koaliční partneri totiž nesúhlasili s nákupom a dovozom ruskej vakcíny. Napriek tomu vojenské lietadlá 1. marca doviezli na košické letisko prvú zásielku Sputnika. Priamo na mieste mal tlačovú besedu Matovič spolu s Krajčím.

"Mrzí ma to, ale v takýchto situáciách je záhodno si položiť otázku, čo od nás voliči chceli. Sľúbili sme im, že sa nebudeme pozerať v takýchto kritických situáciách na záujmy strany,“ vyhlásil Matovič s tým, že v záujme zachovania súčasnej koalície Krajčí abdikuje. "Mrzí ma, že ľudia, ktorí mu ani raz za celý rok nepomohli, chceli mať z neho rituálnu obeť,“ dodal Matovič. Ten už viackrát naznačil, že ak má odstúpiť minister zdravotníctva, mal by odstúpiť aj minister hospodárstva a líder SaS Richard Sulík. No poukázal aj na stranu Za ľudí, ktorá má podľa neho tiež podiel na Krajčího odchode. "Pani ministerka Kolíková povedala, že je to neľudská požiadavka, ale politicky správna,“ opísal Matovič dialóg s ministerkou Máriou Kolíkovou zo strany Za ľudí.

Matovič Krajčího odchod obhajoval slovami, že "politika nie je fér a musíme sa s tým naučiť žiť“. "Boli sme reálne postavení do situácie, keď sme boli veľmi blízko k rozpadu vlády. Bolo by fér, keď už si chce niekto z Mareka urobiť obeť, aby odstúpili aj tí, ktorí burcovali proti opatreniam. Dostal som jednoznačnú odpoveď: V tom prípade naša strana odchádza z koalície. A to by znamenalo predčasné voľby a návrat mafie na veľkom bielom koni,“ opäť sa vrátil premiér k strane SaS.

V podobnom duchu pokračoval aj sám Krajčí. "Dve menšie koaličné strany podmienili svoje zotrvanie vo vláde mojou demisiou. V takejto situácii, keď ľudia čakali viac ako dvanásť rokov na zmenu, by bolo nesprávne robiť obštrukcie. Nie som prilepený na moju stoličku,“ takto sa Krajčí v podstate lúčil so svojou funkciou.

Potom premiér objasnil, že Krajčí bude z úradu odchádzať postupne. Niekoľko týždňov by teda mal ministerstvo viesť spolu so svojím nástupcom či nástupkyňou.

Na záver však Matovič v podstate znegoval Krajčího odchod. "Keďže ako rozbušku alebo zámienku celej vládnej krízy použili koaliční partneri dovoz vakcíny Sputnik na Slovensko, bol by som rád, keby minister Krajčí podal demisiu až momentom, keď bude naplno rozbehnuté očkovanie vakcínou Sputnik na Slovensku. Aby mali ľudia, ktorí robili všetko proti jej dovozu, motiváciu neblokovať jej použitie,“ vyhlásil Matovič.

© Autorské práva vyhradené

567 debata chyba
Viac na túto tému: #demisia #štvorkoalícia #Marek Krajčí #koaličná kríza pre Sputnik