Krajiny Európy vystavujú stopku vakcíne od AstraZenecy

Viaceré európske krajiny pozastavujú očkovanie vakcínou AstraZenecy. Z preventívnych dôvodov tak urobilo Holandsko, Dánsko, Nórsko, Island, Bulharsko a Írsko, a teraz aj Nemecko či Taliansko.

15.03.2021 05:50 , aktualizované: 23:09
AstraZeneca Foto: ,
debata (116)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:02 Slovinská vláda oznámila, že sa pridáva k ďalším európskym krajinám, ktoré preventívne pozastavili očkovanie vakcínou od firmy AstraZeneca.

Slovinský minister zdravotníctva Janez Poklukar uviedol, že vláda prijala rozhodnutie s cieľom „zaistiť najvyššiu možnú úroveň bezpečnosti“. Dodal, že pozastavenie používania vakcíny od AstraZenecy „nie je podložené žiadnymi vedeckými poznatkami“, ale ide o preventívne opatrenie do vydania stanoviska Európskej agentúry pre lieky (EMA).

22:36 Rakúsko podobne ako Slovensko bude naďalej používať pri očkovaní proti ochoreniu COVID-19 vakcínu od spoločnosti AstraZeneca. Príslušné predbežné odporúčanie oznámila v pondelok večer Národná komisia pre očkovanie. Zdôraznila však tiež, že ešte nemá dostatok údajov, preto nemôže vydať „definitívne odporúčanie“, informovala tlačová agentúra APA.

Doterajšie hlásenia o predpokladaných vedľajších účinkoch z rôznych európskych krajín sú momentálne ešte neúplné a ťažko porovnateľné, takže nie je možné vyvodiť súhrnné hodnotenie ani jednoznačné závery, píše sa vo vyhlásení rakúskej komisie.

Tá tiež priblížila, že v utorok budú predložené nové údaje Európskej agentúry pre lieky (EMA), ktoré by mali byť rozhodujúcim podkladom pre ďalší postup. Rakúska komisia pre očkovanie bude preto o záležitosti ďalej diskutovať v utorok.

Rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober ešte pred vyhlásením komisie vyzval na spoločný celoeurópsky postup v tejto otázke. Podľa jeho slov by EMA mala vydať „čo najrýchlejšie a jasné stanovisko“ pre členské krajiny.

21:35 Belgicko sa nepridá k desiatke európskych krajín, ktoré pozastavili očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca, a bude pokračovať v aplikácii tejto očkovacej látky. Uviedli to viaceré belgické médiá.

Rozhodnutie bolo prijaté na úrovni Národnej rady pre zdravie a odobrila ho aj mimoriadna pracovná skupina pre očkovanie. Ich odporúčania sa rozhodli rešpektovať ministri zdravotníctva federálnej vlády a regionálnych vlád, ktorí sa v pondelok popoludní stretli na medzirezortnej konferencii o verejnom zdraví. „Je to veľmi dobrá vakcína a ochrana pred chorobou, ktorá zabíja,“ zdôvodnil toto rozhodnutie federálny minister zdravotníctva Frank Vandenbroucke.

Podobne ako Belgicko, aj Poľsko a Ukrajina pokračujú v očkovaní AstraZenecou. Poľský minister zdravotníctva Adam Niedzielski povedal, že prínosy používania vakcíny od AstraZenecy prevážia nad rizikami. „V tejto chvíli sme ešte stále presvedčení… že prínosy tejto vakcíny z hľadiska zvyšovania bezpečnosti verejnosti sú oveľa väčšie ako možné riziká,“ povedal Niedzielski.

Poľsko sa podľa Niedzielského však bude riadiť odporúčaniami, ktoré by mala Európska agentúra pre lieky (EMA) zverejniť v priebehu tohto týždňa. „Musíme byť na jednej strane veľmi opatrní, ale zase nie hysterickí,“ povedal a dodal, že Poľsko by malo v apríli dostať milión dávok vakcín od AstraZenecy.

Pozastaviť očkovanie AstraZenecou podľa AFP neplánuje ani Ukrajina. „Ani sme na do nepomysleli,“ povedal v pondelok v súvislosti s možným pozastavením ukrajinský minister zdravotníctva Maxym Stepanov.

19:25 Po Nemecku, Francúzsku a Taliansku aj Španielsko preventívne pozastavilo používanie vakcíny proti Covidu-19 od britsko-švédskej firmy AstraZeneca a bude čakať na stanovisko Európskej agentúry pre lieky (EMA), ktorá zvolala mimoriadnu schôdzu na štvrtok a očakáva sa jej stanovisko k vakcíne.

Španielska vláda oznámila, že očkovanie vakcínou od AstraZenecy pozastavuje zatiaľ na dva týždne, uviedli miestne médiá. Ministerka zdravotníctva Carolina Dariasová rozhodnutie oznámila po mimoriadnom on-line stretnutí so zástupcami autonómnych regiónov, z ktorých niektoré už predtým pozastavili očkovania jednou zo šarží tejto vakcíny.

Po pozastavení očkovania v niekoľkých krajinách vydala dnes EMA vyhlásenie, v ktorom opakuje, že krvné zrazeniny sa u očkovaných nevyskytujú častejšie ako u zvyšku populácie. Jednotlivé prípady nežiaducich vedľajších účinkov EMA už začala skúma. EMA tiež zopakovala, že „prínosy vakcíny AstraZeneca v prevencii covidu-19 a s tým spojených rizík hospitalizácie a smrti prevažujú nad rizikom vedľajších účinkov“.

19:00 Prísne opatrenia na území Českej republiky budú platiť i po 21. marci a ich uvoľnenie nenastane ani počas Veľkej noci, oznámil v pondelok český minister zdravotníctva Jan Blatný. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz. „Opatrenia po 21. marci sa nebudú výrazne líšiť. Na Veľkú noc je potrebné zachovať obmedzenie voľného pohybu,“ povedal Blatný. Takisto sa podľa neho nebude odporúčať ani zrušenie obmedzení pohybu medzi okresmi. „Epidémia sa zastavila, ale záťaž v nemocniciach razantne neklesá,“ povedal.

Prísne pravidlá sú podľa Blatného efektívne a viedli k zastaveniu nárastu nových prípadov. „Situácia sa nevyvíja úplne kriticky, ale ani nie úplne optimálne. Ideme strednou cestou,“ povedal minister a dodal, že vláda zváži uvoľnenie najprísnejších opatrení.

18:30 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyzbierala vo forme súkromných darov na boj proti pandémii koronavírusu takmer 250 miliónov amerických dolárov (takmer 210 miliónov eur). S odvolaním sa na vyhlásenie WHO o tom informovala agentúra AFP.

Jednotlivé štáty na boj proti nákaze koronavírusom, ktorá si od výskytu prvého potvrdeného prípadu koncom roka 2019 celosvetovo vyžiadala už viac ako 2,6 milióna obetí, prispeli miliardami eur, pripomína AFP.

Po tom, čo zaznamenala záujem o finančnú pomoc v pandemickej situácii aj zo strany širokej verejnosti, však WHO vytvorila pred rokom Fond solidárnej reakcie na COVID-19.

Do pondelka 15. marca – presne rok od založenia fondu – naň WHO prijala finančné dary vo výške 242 miliónov dolárov (203 miliónov eur) od viac ako 661.000 osôb, spoločností a rôznych organizácií. Túto skutočnosť WHO nazvala „bezprecedentnou ukážkou podpory“.

Financie z fondu zdravotnícka organizácia OSN využila na zakúpenie ochranných a zdravotných pomôcok či testovacích súprav pre milióny zdravotníkov. Vyzbierané peniaze zároveň poslúžili na zrýchlenie výskumu vakcín, testov a liečiv, ako aj na pomoc pre najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva, ako sú migranti, či boj proti šíreniu dezinformácií spojených s pandémiou koronavírusu, priblížila WHO.

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus vyzdvihol štedrosť všetkých darcov, ktorá je podľa jeho vyhlásenia dôkazom, „čo všetko sme schopní spoločne dokázať v ťažkých časoch“.

WHO tiež zdôraznila, že súkromné finančné dary sú „dôležitým zdrojom financovania“ nástrojov na boj proti koronavírusu, avšak opätovne pripomenula, že cieľom organizácie je ďalej vyzbierať 1,96 miliardy dolárov (1,6 miliardy eur), ktoré WHO podľa vlastných slov potrebuje na vyrovnanie sa s pandemickou situáciou do konca roka 2021.

17:47 Francúzsko a Taliansko pozastavujú očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca. Francúzsko podľa prezidenta krajiny Emmanuela Macrona pozastavilo očkovanie vakcínou AstraZenecy najmenej do utorka popoludnia. Európska agentúra pre lieky (EMA) vtedy vydá svoje odporúčanie v súvislosti s touto vakcínou.

Macron dôvody tohto rozhodnutia neuviedol. Prezident však podľa svojich slov dúfa, že krajina bude môcť touto vakcínou čoskoro opäť očkovať.

Talianska agentúra pre lieky (AIFA) uviedla, že očkovanie vakcínou od firmy AstraZeneca prerušuje v rámci bezpečnostných a dočasných opatrení a čaká na rozhodnutie EMA.

Viaceré európske krajiny už očkovanie vakcínou AstraZenecy pozastavili. Nemecké ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že rozhodnutie o pozastavení očkovania prijalo ako preventívne opatrenie na základe odporúčania nemeckého Inštitútu Paula Ehrlicha (PEI), ktorý v súvislosti s vakcínami od AstraZenecy žiada ďalšie vyšetrovanie.

Očkovanie látkou od tejto britsko-švédskej spoločnosti v nedeľu z preventívnych dôvodov pozastavilo aj Holandsko a predtým tak urobili i Dánsko, Nórsko, Island, Bulharsko a Írsko.

Vakcína od výrobcu AstraZeneca je v EÚ schválená od januára. Vo viacerých európskych krajinách bola pôvodne povolená iba pre osoby do 65 rokov, pretože spočiatku chýbali spoľahlivé údaje o jej účinnosti u starších ľudí. Neskôr ju regulačné úrady odporučili aj pre túto vekovú kategóriu.

16:18 Napriek zákazu verejných zhromaždení približne tisíc demonštrantov v Budapešti v pondelok žiadalo ukončenie lockdownu. Protest zorganizovala krajne pravicová strana Hnutie naša vlasť. Demonštranti prerazili cez policajný kordón a pochodovali k budove parlamentu v centre Budapešti. „Vyvolávajú paniku a využívajú to na obmedzenie našej slobody a Maďarsko je ruinované," vyhlásil spolupredseda Hnutia naša vlasť László Toroczkai, ktorý prečítal požiadavky jeho strany na zrušenie reštrikcií uplatňovaných od 11. novembra.

K protipandemickým obmedzeniam v Maďarsku patrí zákaz vychádzania od 20:00 do 5:00. Okrem toho reštaurácie môžu predávať jedlá iba prostredníctvom donášky alebo na odnos so sebou a na stredných a vysokých školách sa vyučuje iba dištančne. Minulý týždeň prijali aj dodatočné opatrenia, vrátane povinného zatvorenia väčšiny obchodov.

15:55 Koordinátor rakúskej vlády pre očkovanie proti koronavírusu Clemens Martin Auer odstúpil zo svojho postu. Oznámil to v pondelok v relácii Ö1-Morgenjournal rozhlasovej stanice ORF rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober.

Auer v nedeľu požiadal šéfa rezortu zdravotníctva, aby ho uvoľnil z funkcie. Dôvodom je, že v určitom momente ministra neinformoval o možnosti zaobstarať dodatočné vakcíny proti koronavírusu od spoločností Pfizer/BioNTech, píše agentúra DPA. Malo ísť o dávky vakcín z rezervného fondu, ktorý tvorili dávky očkovacích látok, ktoré iné členské štáty nepoužívajú, vysvetlil Anschober podľa agentúry AFP.

Minister zdôraznil, že do Rakúska bolo napriek tomu dodaných 31 miliónov dávok vakcín od konzorcia Pfizer/BioNTech, ktoré si krajina objednala. Dosiaľ dostalo prvú dávku vakcíny 8,4 percenta Rakúšanov.

15:40 Situácia vo zvolenskej nemocnici je pre koronavírus aj naďalej vážna. TASR o tom v pondelok informovala Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK, pod ktorú nemocnica vo Zvolene patrí. Nemocnici pre vážnu situáciu aj naďalej pomáhajú vojaci.

„V pondelok evidujeme 65 hospitalizo­vaných pacientov s novým koronavírusom na štandardných lôžkach, sedem pacientov si vyžaduje pripojenie na umelú pľúcnu ventiláciu, piati sa nachádzajú na JIS," uviedla riaditeľka zvolenskej nemocnice Ľudmila Veselá s tým, že u troch pacientov zaznamenali zdravotníci ťažký postcovidový syndróm. „Zároveň je stále práceneschopných 50 našich zamestnancov, u deviatich z nich je potvrdené ochorenie COVID-19,“ dodala.

14:35 Odbery kloktacími testami sú pripravené a odskúšané. Uviedol to minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS). Ak sa na škole objaví pozitívny prípad, školy si môžu objednať testovanie ostatných žiakov. Formulár na prihlásenie môžu nájsť riaditelia po zadaní svojho EDUID na stránke https://covid2021.iedu.sk/.

Minister zároveň dodal, že sa s prítomnosťou vírusu bude musieť verejnosť zmieriť. „Nový koronavírus tu medzi nami je a, žiaľ, aj zostane. A teda aj to, že školy sa budú regionálne otvárať a aj zatvárať. Je len na nás, aby sme robili všetko pre to, aby sme mali v školách čo najbezpečnejšie prostredie,“ dodal Gröhling.

12:58 Nemeckí lekári z jednotiek intenzívnej starostlivosti vyzvali v pondelok na okamžitý návrat k čiastočnému lockdownu v krajine. Upozornili, že jedine takto je možné vyhnúť sa nebezpečnej tretej vlne pandémie ochorenia COVID-19. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na nemecké médiá. Nemecko hlásilo v pondelok podľa údajov RKI 6604 nových prípadov nákazy, čo je o zhruba 1600 viac než pred týždňom. Pribudlo 47 obetí.

Šéf Inštitútu Roberta Kocha (RKI) Lothar Wieler minulý týždeň konštatoval, že tretia vlna pandémie sa už v Nemecku začala. Karagiannidis pripomenul, že nemecká vláda a spolkové krajiny sa dohodli, že ak sedemdňová incidencia nákazy v určitom regióne prekročí hranicu 100 infikovaných na 100 000 obyvateľov, nastane tam opätovný lockdown.

12:06 Čína zaočkovala proti chorobe COVID-19 už 65 miliónov svojich obyvateľov, uviedol v pondelok podpredseda čínskeho Národného zdravotného výboru Li Pin, ktorého cituje agentúra AP. Po celej krajine dohliadajú na očkovaciu kampaň a jej harmonogram zdravotnícke tímy, priblížil Li Pin na tlačovej konferencii.

Čína doteraz podala vakcínu necelým piatim percentám svojich obyvateľov, čo znamená, že očkuje pomalšie než mnoho iných krajín vrátane USA. Zároveň plánuje vyviezť do zahraničia zhruba desaťkrát viac dávok vakcín, než vyhradila pre domáce použitie. S očkovaním sa v Číne už teraz nemusia veľmi ponáhľať, pretože úradom sa vo väčšine krajiny podarilo úplne zastaviť lokálny prenos nákazy koronavírusom SARS-CoV-2.

11:41 Česká republika zaznamenala za nedeľu 3291 potvrdených prípadov choroby COVID-19, čo je o 690 menej ako pred týždňom. Zároveň ide o najnižší nárast prípadov za nedeľu od polovice februára. Zdravotnícke zariadenia v ČR však naďalej čelia veľkému náporu chorých, a to aj napriek pokračujúcemu očkovaniu. Informoval o tom v pondelok spravodajský portál iDNES.cz s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva ČR.

Počet hospitalizovaných s koronavírusom SARS-CoV-2 sa v medzitýždňovom porovnaní takmer nezmenil: v českých nemocniciach je aktuálne 8362 pacientov. Takmer 2000 z nich je vo vážnom stave – pred týždňom ich bolo o 120 menej. V nedeľu bolo v krajine proti covidu zaočkovaných ďalších 11.199 ľudí. Podaných bolo o 360 vakcín menej ako pred týždňom.

10:57 Za posledný deň pribudlo v Maďarsku 7706 nakazených koronavírusom a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 131 ľudí, informoval v pondelok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu. Aktuálne je nakazených 152.296 osôb. Hospitalizovaných je 9300 chorých s covidom, z nich 1008 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Na očkovanie sa zaregistrovalo vyše 3,2 milióna ľudí, z ktorých zaočkovali dosiaľ 1.334.595. Obe dávky očkovacej látky dostalo už 398.962 osôb.

Spomienka na 30-tisíc ľudí, ktorí zomreli v New... Foto: SITA/AP, Craig Ruttle
koronavírus, New York Spomienka na 30-tisíc ľudí, ktorí zomreli v New Yorku pre pandémiu choroby COVID-19.

9:00 V troch veľkokapacitných očkovacích centrách, ktoré zriadil Trnavský samosprávny kraj (TTSK), bolo cez víkend zaočkovaných proti ochoreniu COVID-19 prvou dávkou vakcíny od spoločnosti AstraZeneca 8327 ľudí. TASR o tom informovalo komunikačné oddelenie TTSK.

Za štyri víkendy kraj zaočkoval spolu už takmer 19 000 záujemcov. „Išlo najmä o ľudí vo veku 60 až 70 rokov. Teší ma, že tempo očkovania zrýchľujeme. Pripravujeme sa na rozšírenie kapacít súčasných centier v Dunajskej Strede, Skalici a Trnave. Odhadujem, že nás čaká 25 očkovacích víkendov, pričom sa postupne pripravujeme aj na podávanie druhej dávky v horizonte desiatich týždňov po prvej. Ako sme avizovali, v prípade zvýšenia počtu dostupných vakcín sme pripravení zriadiť podobné centrá v ďalších mestách,“ uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič.

8:39 Mesto Myjava po dohode s riaditeľmi škôl v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti zatvorilo na základe vyhlášky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Trenčíne od pondelka všetky materské školy (MŠ), prvý stupeň základných škôl (ZŠ) a základnú umeleckú školu. TASR o tom informoval hovorca mesta Martin Kovanič. Ako doplnil, výchovno-vzdelávací proces bude prebiehať dištančne.

„Pre deti rodičov z kritickej infraštruktúry bude v prevádzke jedna trieda v MŠ v elokovanom pracovisku Hoštáky,“ uviedol Kovanič. Podmienkou nástupu detí a žiakov do škôl a školských zariadení pre zákonných zástupcov naďalej zostáva preukázanie sa negatívnym výsledkom RT-PCR testu alebo antigénového testu nie starším ako sedem dní, preukázaním sa dokladom o prekonaní ochorenia COVID–19 nie starším ako 90 dní, respektíve dokladom, že osoba bola zaočkovaná aj druhou dávkou vakcíny a od tohto očkovania uplynulo viac ako 14 dní.

Zákonný zástupca je povinný predložiť čestné vyhlásenie, v prípade pretestovania na odberných miestach v meste nie je potrebné doklad o pretestovaní predložiť škole. Túto povinnosť zabezpečí mesto, doklad z odberových miest mimo mesta je rodič povinný predložiť.

7:00 Rok po začiatku koronavírusovej pandémie si americké veľkomesto New York v nedeľu emotívnym ceremoniálom pripomenulo svojich viac ako 30 000 obetí. Informovali o tom podľa TASR agentúry AFP a DPA. Starosta Bill de Blasio počas virtuálneho spomienkového podujatia povedal, že novému koronavírusu podľahlo viac obyvateľov New Yorku, ako ich prišlo o život počas druhej svetovej vojny, vojny vo Vietname, vyčíňania hurikánu Sandy a útokoch z 11. septembra 2001. De Blasio vzdal hold zdravotníkom, ktorých označil za „hrdinov“.

Ceremoniál vysielaný naživo v televízii, počas ktorého vystúpili aj členovia newyorskej filharmónie, sa začal minútou ticha na počesť obetí. Na piliere Brooklynského mosta sa následne premietali zábery niektorých obetí pandémie. S 30 258 úmrtiami na koronavírus je New York pandémiou najviac postihnutým mestom v USA. De Blasio bol kritizovaný za to, že na pandémiu nereagoval vlani na jar dostatočne rýchlo zatvorením obchodov a škôl, čo viedlo k masívnemu rozšíreniu nákazy.

5:50 Holandsko v nedeľu z preventívnych dôvodov na dva týždne pozastavilo očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca. Informovala o tom podľa TASR agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Ministerstvo uviedlo, že pozastavenie očkovania odporučil Holandský úrad pre lieky po tom, ako bolo v Dánsku a Nórsku hlásených šesť prípadov „možných vedľajších účinkov“ po podaní vakcíny od tohto britsko-švédskeho výrobcu.

Toto opatrenie bude platiť najmenej do 29. marca. Rezort dodal, že v Holandsku „nie sú v súčasnosti známe žiadne podobné prípady“. „Zásadná otázka je, či sa tieto komplikácie vyskytli po očkovaní alebo z dôvodu očkovania. O vakcínach by nemali byť žiadne pochybnosti,“ uviedol vo vyhlásení holandský minister zdravotníctva Hugo de Jonge.

Vo štvrtok oznámili preventívne pozastavenie očkovania vakcínou AstraZeneca Dánsko, Nórsko, Island, v piatok sa pridalo Bulharsko a v nedeľu Írsko.

Vakcína od výrobcu AstraZeneca je v EÚ schválená od januára. Vo viacerých európskych krajinách bola pôvodne povolená iba pre osoby do 65 rokov, pretože spočiatku chýbali spoľahlivé údaje o jej účinnosti u starších ľudí. Neskôr ju regulačné úrady odporučili aj pre túto vekovú kategóriu.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok uviedla, že nie je dôvod nepoužívať vakcínu vyvinutú firmou AstraZeneca a Oxfordskou univerzitou. Aj samotná AstraZeneca tvrdí, že jej vakcína je bezpečná.

5:45 Viaceré štáty EÚ sú nespokojné s tým, ako sa prideľujú v EÚ vakcíny. Šéf maďarskej vlády Viktor Orbán uviedol, že keby neočkovali vakcínami z východu, mali by v Maďarsku vážny problém.

Brusel objednávky koronavírusových vakcín pokazil a Maďarsko by teraz malo veľký problém, keby si neobjednal ďalšie dodávky na Východe. V nedeľu to podľa agentúry MTI povedal rozhlasovej stanici Kossuth maďarský premiér Viktor Orbán. Izrael už naočkoval takmer všetkých obyvateľov a v Británii dostalo vakcínu 30 až 40 percent ľudí. V Európskej únii je ale priemerná miera zaočkovanosti 6,8 percenta, uviedol Orbán. To je podľa neho „jasné znamenie, že niečo nie je v poriadku“.

„A nejde o politický problém ani to nie je obvinenie alebo druh antipatie k byrokratom z EÚ alebo k Bruselu, sú to fakty. Je to tak: spackali to,“ vyhlásil. Podľa jeho slov dodávky objednané úniou prichádzali buď neúplné alebo nastávali výpadky.

Na otázku, čo súdi o pláne Rakúska, Česka, Slovinska, Bulharska a Lotyšska na zvolanie summitu o prideľovaní dávok vakcín, povedal, že táto iniciatíva rakúskeho kancelára je správna. Uviedol tiež, že sa členské štáty Európskej únie dohodli na prideľovaní vakcín podľa počtu obyvateľov, ale že sa tak nedeje.

Maďarsko sa ale nepripojilo k listu predsedov vlád žiadajúcich od vedenia EÚ rýchle usporiadanie summitu o distribúcii vakcín. „Vidíme, že niektoré krajiny dostávajú (vakcín) viac a niektoré menej,“ povedal Orbán a zdôraznil, že jeho krajina by teraz mala „veľký problém“, keby neobjednala 3,5 milióna očkovacích preparátov z Ruska az Číny, ktorými je teraz zaočkovaných 500 000 ľudí.

116 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus