Vakcíny chránia Izrael, Čína prvýkrát zaočkuje celé mesto

Vakcíny pomohli Izraelu výrazne znížiť počet nakazených koronavírusom aj hospitalizovaných s ťažkým priebehom choroby.

02.04.2021 08:00 , aktualizované: 22:22
Francúzsko, koronavírus, kostol Foto: ,
Kostol Saint Pierre de Montrouge v Paríži. Zelené papieriky označujú miesta, kde sa ľudia môžu modliť, na sedadlá s červenými papierikmi si veriaci sadnúť nemôžu.
debata (242)
Počet vykonaných testov

Počet testov, ktoré boli vykonané v jednotlivé dni

počet testov za deň
celkový počet testov

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

**22:19 Slovinsko Českej republike sľúbilo 10 000 dávok vakcín proti COVID-19 a pridalo sa tak k Rakúsku, ktoré sľúbilo 30 000 dávok.

„Pred rokom na začiatku pandémie, keď sme nemali dostatok ochranných pomôcok, bola Česká republika prvá, ktorá nám pomohla a poslala nám 1,5 milióna rúšok a ďalšie vybavenie,“ napísal na Twitteri slovinský premiér Janez Janša.

21:58 Ruský štatistický úrad Rosstat oznámil, že od začiatku pandémie v Rusku zomrelo už 225 572 ľudí, ktorí sa nakazili koronavírusom. To je viac ako dvojnásobok toho, čo na dennej báze uvádza federálny operatívny štáb, ktorý v súčasnej dobe eviduje 99 633 úmrtí, upozornila agentúra Reuters. Rôzne štatistiky už skôr vysvetľovala vicepremiérka Taťjana Golikovová – operatívny štáb započítava len zomrelých, u ktorých koronavírus skôr potvrdili testy, zatiaľ čo štatistický úrad počíta aj tie, pri ktorých covid preukázala pitva.

Rosstat, ktorý zverejňuje štatistiky o úmrtiach spojených s covidem raz mesačne, zároveň informoval, že tento rok vo februári zomrelo o 29 493 ľudí viac ako v rovnakom období minulého roka, keď Rusko ešte neregistrovalo žiadne prípady nákazy. Z týchto úmrtí 24 369 podľa Rosstatu súviselo s covidom. Rusko, ktoré má približne 146 miliónov obyvateľov, zaregistrovalo prvú nákazu vlani na začiatku marca, odvtedy testy v krajine odhalili viac ako 4,5 milióna infekcií.

20:52 Celkovo 30 prípadov zriedkavých krvných zrazenín zaznamenali v Británii medzi viac ako 18 miliónmi ľudí zaočkovanými proti ochoreniu COVID-19 vakcínou od spoločnosti AstraZeneca. Oznámil to britský Regulačný úrad pre lieky a zdravotnícke výrobky (MHRA).

„Výhody vakcín proti COVID-19 naďalej prevažujú nad akýmikoľvek rizikami,“ uviedol MHRA a verejnosť vyzval, aby sa ďalej nechala očkovať vakcínou od AstraZenecy.

Do 24. marca bolo v Británii po očkovaní touto látkou zaznamenaných 22 prípadov trombózy intrakraniálneho venózneho systému (CVST) a osem prípadov krvných zrazenín v spojení s nízkym počtom krvných doštičiek.

„Riziko takýchto špecifických typov krvných zrazenín je veľmi malé… Počet a charakter domnelých nežiaducich reakcií, aké sú zatiaľ hlásené, nie je nezvyčajný v porovnaní s inými typmi bežne používaných vakcín,“ uviedol MHRA a dodal, že očkovanie je najúčinnejším spôsobom znižovania počtu úmrtí či prípadov vážneho priebehu ochorenia COVID-19.

Agentúra AFP však pripomína, že v prípade vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech dosiaľ takéto nežiaduce účinky hlásené neboli.

19:57 Ľudia s ukončeným očkovaním proti covidu môžu znova cestovať po Spojených štátoch, ak budú dodržiavať preventívne opatrenia, ako je nosenie rúška, sociálny odstup a vyhýbanie sa davom. Vyplýva to z aktualizovaných pokynov, ktoré zverejnilo americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

V rámci USA nebudú úplne zaočkovaní ľudia musieť po cestovaní absolvovať karanténu ani test na Covid-19. Pasažieri zo zahraničia smerujúci do Spojených štátov by však mali mať negatívne výsledky testu pred nastúpením do lietadla, podstúpiť niekoľko dní po príchode test a nastúpiť do karantény, ak to budú tamojšie úrady vyžadovať, uviedlo CDC vo vyhlásení.

Dodalo, že zaočkovaní cestujúci môžu ísť do zahraničia bez predošlého testu na Covid-19, ak nie je takýto test vyžadovaný v ich cieľovej lokalite. Nezaočkovaní ľudia by sa podľa centra mali naďalej vyhýbať cestovaniu, ktoré nie je nevyhnutné.

V USA dosiaľ podali najmenej jednu dávku vakcíny proti covidu takmer 100 miliónom ľudí, teda asi 30 percentám obyvateľov krajiny. Ukončené očkovanie má viac než pätina dospelých v krajine.

18:02 V Holandsku dočasne pozastavia očkovanie ľudí vo veku menej ako 60 rokov vakcínou proti covidu od spoločnosti AstraZeneca. Opatrenie oznámila v piatok holandská vláda po hlásení krvných zrazenín u niekoľkých ďalších ľudí, ktorých zaočkovali.

Rozhodnutie prišlo tri dni po tom, ako používanie vakcíny od AstraZenecy u ľudí pod 60 rokov prerušili z rovnakých dôvodov v Nemecku.

Holandská organizácia, ktorá monitoruje vedľajšie účinky vakcín, v piatok uviedla, že dostala správy o výskyte krvných zrazenín v spojení s nízkym počtom krvných doštičiek u piatich zaočkovaných žien vo veku 25 – 65 rokov, a to v čase sedem až desať dní po zaočkovaní.

V období hlásenia týchto piatich prípadov podali vakcínu od AstraZenecy v Holandsku celkovo približne 400 000 ľuďom.

Holandský minister zdravotníctva Hugo de Jonge uviedol, že dočasné zastavenie očkovania je preventívnym opatrením. Potrvá do 7. apríla, keď by mala Európska agentúra pre lieky (EMA) vydať aktualizované odporúčanie v tejto záležitosti.

17:18 Polícia v Taliansku zadržala počítače a ďalšie zariadenia, ktoré štyria Taliani údajne použili na zaslanie vyhrážok smrťou a urážlivých e-mailov ministrovi zdravotníctva. Motívom mal byť nesúhlas s jeho pevným postojom v otázke protipandemických opatrení.

zväčšiť Taliansky minister Roberto Speranza počas... Foto: TASR/AP, Roberto Monaldo
Taliansko Rím Parlament Dolná Komora Opatrenia Koronavírus Taliansky minister Roberto Speranza počas vystúpenie v dolnej komore talianskeho parlamentu.

Špecializovaná jednotka karabinierov pre ochranu verejného zdravia v piatkovom vyhlásení uviedla, že inkriminované e-maily boli zaslané od októbra minulého roka do januára prostredníctvom počítačových serverov v zahraničí. Autori sa vyhrážali násilím ministrovi zdravotníctva Robertovi Speranzovi a jeho rodine.

Voči štyrom Talianom vo veku 35 – 55 rokov, ktorí pochádzajú zo štyroch rôznych miest, začali vyšetrovanie pre obvinenia z „vyhrážania sa s priťažujúcimi okolnosťami“.

Speranza patrí k skupine členov talianskej vlády presadzujúcej prísne obmedzenia s cieľom zastaviť šírenie koronavírusu, píše AP. Počas pandémie má v prieskumoch verejnej mienky vysokú podporu. Je tiež jedným z niekoľkých ministrov, ktorí zostali vo funkcii po nástupe kabinetu nového premiéra Maria Draghiho vo februári tohto roka.

16:14 O šesť mesiacov skôr, ako bolo pôvodne plánované, dostane Slovensko 680 587 vakcín od Pfizer/BioNTech. Tie prídu na Slovensko v nasledujúcich troch mesiacoch. Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) tiež uviedol, že 340 000 Slovákov tak bude pred ochorením COVID-19 chránených registrovanou vakcínou o pol roka skôr. Zdôraznil pritom, že ide o konkrétny prejav solidarity 19 členských štátov voči SR, ktorá sa ocitla v závese pri objednávaní tejto vakcíny. „Ďakujeme za to a budeme si to pamätať, keď sa s prosbou o solidaritu na nás obrátia iní,“ poznamenal šéf slovenskej diplomacie.

Zároveň zdôraznil, že skorší príchod vakcín sme dosiahli aj vďaka úsiliu slovenských diplomatov, keďže o túto vakcínu je v EÚ záujem. Ocenil pritom prácu diplomatov, ktorí veľa nehovoria, „ale o to viac konajú a práve na tom sa dá vidieť, čo robí diplomacia pre Slovensko“.

Šéf slovenskej diplomacie sa osobitne poďakoval veľvyslankyni SR pri EÚ Petre Vargovej, ktorá sa stala prvou ženou na najdôležitejšom diplomatickom mieste vyslanou už počas pôsobenia ministra Korčoka na poste ministra. Zároveň sa poďakoval i kolegom zo Stáleho zastúpenia SR pri EÚ, ako aj Ľubici Karvašovej, poradkyni predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽANO).

15:47 Pápež František uskutočnil vopred neohlásenú návštevu centra, kde proti chorobe COVID-19 očkujú bezdomovcov a sociálne slabších Rimanov. Na fotografiách zverejnených Vatikánom je 84-ročný pápež, ako sa zdraví s lekármi, zdravotnými sestrami, dobrovoľníkmi i očkovancami. Vo Vatikáne sa proti covidu očkuje v posluchárni prispôsobenej pre potreby očkovacieho centra, keďže počas pandémie tento priestor nemôže byť využívaný na svoje pôvodné určenie, dodala agentúra AFP.

Bezplatnú vakcínu vo Vatikáne zatiaľ dostalo okolo 800 ľudí bez domova alebo v núdzi a najmenej 400 ďalších ju ešte dostane.

František, ktorý už je zaočkovaný – rovnako ako emeritný pápež 93-ročný pápež Benedikt -, začiatkom januára uviedol, že „z etického hľadiska“ by sa mal dať proti covidu zaočkovať každý, pretože „od toho závisí zdravie a životy iných ľudí“.

Na margo ľudí, ktorí sa odmietajú dať zaočkovať, vtedy pápež povedal, že ide o popieranie hraničiace so samovraždou, ktoré si on nedokáže vysvetliť. Zdôraznil, že sa „treba dať zaočkovať“.

Počas Františkovho pontifikátu Vatikán zriadil niekoľko štruktúr na pomoc obyvateľom Ríma bez domova – vzniklo zdravotné stredisko, umyvárne, holičstvo a kaderníctvo.

15:09 Rakúsko poskytne Českej republike 30 000 dávok vakcín proti covidu. Podľa agentúry Reuters oznámila kancelária spolkového kancelára Sebastiana Kurze. Tento krok nazvala ukážkou solidarity potom, čo podľa neho Európska únia po nedávnych rokovaniach zlyhala pri snahe napraviť nerovnosti v distribúciu očkovacích látok medzi jednotlivými členskými štátmi.

Kurz tiež uviedol, že k podobnému kroku sa voči Českej republike chystajú aj ďalšie krajiny.

Kurz kritizoval, že Česko, ktoré je mimoriadne vážne postihnuté pandémiou a má stále vysokú mieru nových prípadov nákazy koronavírusom, nedostane pri rozdeľovaní vakcín v EÚ ako jediné dodatočné dávky vakcíny.

„Nepodporiť práve Česko považujeme za neférové a nesolidárne,“ uviedol rakúsky kancelár vo vyhlásení. Keď je podľa neho pokrok pri očkovaní v niektorých krajinách príliš pomalý, výsledok je zlý pre všetkých. Na východe Rakúska, no tiež na východe Nemecka vidno, že koronavírus sa nezastaví na hraniciach, zdôraznil Kurz.

Členské krajiny EÚ vo štvrtok nedospeli k jednotnému rozhodnutiu okolo rozdelenia vakcín. Rakúsko, Česko a Slovinsko odmietli kompromisný návrh, podľa ktorého by sa časť z desiatich miliónov dávok vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech prerozdelilo v prospech štátov, ktoré majú nedostatok očkovaných látok.

Desať miliónov dávok tak bude rozdelených na základe počtu obyvateľov jednotlivých štátov Únie. Zvyšných 24 krajín sa však podľa diplomatov dohodlo na darcovskom programe, v rámci ktorého sa vzdajú 2,85 milióna dávok, ktoré prerozdelia v prospech Bulharska, Estónska, Chorvátska, Lotyšska a Slovenska.

Slovinský premiér Janez Janša odôvodnil odmietavé stanovisko svojej krajiny, Rakúska a Česka tým, že navrhované riešenie nebolo výhodné pre Českú republiku. „Pre Rakúsko a Slovinsko bolo toto riešenie prijateľné, nie však pre Česko, ktoré je v súčasnosti veľmi zasiahnuté (pandémiou),“ napísal Janša na sociálnej sieti.

Podľa šéfa slovinskej vlády by zo zmienených dodatočných desiatich miliónov dávok vakcíny muselo byť podľa princípu solidárnosti rozdelených najmenej päť miliónov, aby sa zvýšená podpora týkala aj Česka.

14:14 Srbská polícia predvolala na výsluch tamojšiu známu lekárku a ďalších antivakcinačných aktivistov. Tí podľa Belehradu ohrozujú úspešný proces očkovacej kampane proti koronavírusu v krajine.

Podľa štátnej televízie psychiatričku Jovanu Stojkovičovú, ktorá patrí k popredným osobnostiam srbského antivakcinačného hnutia, previezli na policajnú stanicu v Belehrade. Čelí obvineniam, že svojimi príspevkami na sociálnych sieťach i verejným vystupovaním šíri medzi ľuďmi „strach a paniku“.

Stojkovičová, ktorá vedie menšiu krajne pravicovú stranu, často prichádza na verejnosť s konšpiračnými teóriami namierenými proti očkovaniu. Okrem nej policajti vypočuli ďalších päť osôb. Bola medzi nimi i nemenovaná bývalá srbská basketbalistka.

Lekárka tvrdí, že ju obvinili po tom, ako zdieľala články o vakcínach, pričom dodala, že jej komentáre boli „založené na vedeckom výskume a na tom, čo hovoria iní lekári“. Ministerka spravodlivosti Maja Popovičová však uviedla, že rezort vnútra a prokurátori konajú v súlade so zákonom.

Srbsko patrí v zaočkovanosti populácie medzi najlepšie štáty v Európy. Prispel k tomu aj veľký nákup čínskych vakcín Sinopharm a ruskej očkovacej látky Sputnik V. Balkánska krajina taktiež používa vakcíny vyvinuté spoločnosťami Pfizer/BioNTech a AstraZeneca. V 7-miliónovom Srbsku už dostali najmenej jednu dávku vakcíny viac ako dva milióny ľudí.

13:51 Nemecká Stála komisia pre očkovanie (STIKO) odporučila ľuďom mladším ako 60 rokov, ktorým už bola podaná prvá dávka vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca, aby druhú dávku očkovacej látky dostali od firiem Pfizer/BioNTech alebo Moderna.

Šéf STIKO Thomas Mertens poznamenal, že o rizikách po podaní dvoch dávok vakcíny od AstraZenecy je zatiaľ možné len špekulovať. „Z môjho pohľadu je jasným východiskom to vôbec neskúšať, ale pre istotu podať ako alternatívu inú vakcínu,“ uviedol.

Nemecké ministerstvo zdravotníctva v utorok preventívne pozastavilo očkovanie proti chorobe COVID-19 vakcínou od spoločnosti AstraZeneca v prípade osôb mladších ako 60 rokov pre podozrenia z jej možných vedľajších účinkov, konkrétne tvorby krvných zrazenín.

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn a predstavitelia spolkových krajín jednomyseľne súhlasili, že táto očkovacia látka sa bude v Nemecku podávať len osobám starším ako 60 rokov. Mladší ľudia sa ňou môžu zaočkovať po dohode s lekárom v prípade, že patria do skupiny osôb, ktorým hrozí vážny priebeh choroby COVID-19.

12:14 Poľská vláda plánuje po Veľkej noci zrýchliť tempo očkovania proti novému koronavírusu – týždenne má vakcínu dostať až milión ľudí. Povedal to splnomocnenec poľského premiéra pre očkovaciu kampaň Michal Dworczyk.

„Počas prvého týždňa po Veľkej noci, konkrétne od 12. do 18. apríla začneme očkovať proti koronavírusu milión ľudí za týždeň,“ povedal Dworczyk s tým, že tento počet zohľadňuje rovnako prvú i druhú dávku očkovacích látok. Dodal, že v krajine budú za týmto účelom zriadené aj mnohé ďalšie vakcinačné centrá.

Dosiaľ zaočkovali prvou dávkou vakcíny 6 270 976 osôb, pričom 2.039.663 z nich dostalo už obe dávky.

V Poľsku zaznamenali do piatkového rána za posledných 24 hodín 30 546 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 497 súvisiacich úm­rtí.

S potvrdeným ochorením COVID-19 je v Poľsku aktuálne hospitalizovaných 31 955 ľudí, z toho 3 157 pacientov je na pľúcnej ventilácii. Poľské nemocnice majú v súčasnosti k dispozícii viac ako 10 400 voľných lôžok pre pacientov s covidom.

11:55 V čínskom meste Žuej-li na hraniciach s Mjanmarskom začali v piatok 5-dňovú vakcinačnú kampaň, počas ktorej chcú zaočkovať celú 300-tisícovú populáciu.

zväčšiť V čínskom meste Žuej-li ako v prvom v krajine... Foto: SITA/AP
čína, očkovanie V čínskom meste Žuej-li ako v prvom v krajine vôbec zaočkujú celú populáciu, pôjde o takmer 300-tisíc ľudí.

V spomenutom meste nedávno prepuklo ohnisko nákazy COVID-19. Podľa čínskej štátnej televízie CCTV v Žuej-li od utorka potvrdili 16 pozitívnych prípadov. Dvanásť zachytili u Číňanov, zvyšné štyri u štátnych príslušníkov neďalekého Mjanmarska.

Miestny predstaviteľ komunistickej strany pre CCTV uviedol, že do Žuej-li už dorazilo 159-tisíc dávok vakcíny.

Čína do značnej miery eliminovala lokálny prenos ochorenia COVID-19 a zakaždým, keď sa objaví nové ohnisko, rýchlo zavádza prísne opatrenia. Až doteraz sa však nestalo, že by sa v najľudnatejšej krajine sveta odhodlali k zaočkovaniu celého mesta.

10:57 Očkovanie proti koronavírusu prebieha v Maďarsku vyhovujúcim tempom, preto bude po veľkonočných sviatkoch možné zmierňovať karanténne opatrenia. Povedal to predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió.

Jeden až dva dni po sviatkoch bude zaočkovaných už dva a pol milióna ľudí, preto bude plánovaným spôsobom bude možné otvoriť obchody a sektor služieb, dodal Orbán. Zdôraznil ale, že počet zákazníkov v jednotlivých obchodoch a zariadeniach služieb bude obmedzený v závislosti od ich rozlohy.

„Ak si niekto myslí, že britskú mutáciu koronavírusu je možné zastaviť zákazmi a zatváraním, mýli sa – je ju možné iba spomaliť. To, čo fungovalo v prvej a druhej vlne, v prípade tohto variantu vírusu už nefunguje,“ zdôraznil.

Do budúceho piatka budú podľa jeho slov môcť byť zaočkovaní všetci zaregistrovaní vo veku nad 65 rokov a nastane obdobie, keď bude k dispozícii viac očkovacích látok než registrovaných žiadateľov o očkovanie.

Za posledných 24 hodín potvrdili v Maďarsku 9 055 nových prípadov nákazy, čím celkový počet infikovaných od začiatku pandémie stúpol na 670 776. V sú­vislosti s COVID-19 pribudlo 267 úmrtí. Počet obetí pandémie tak stúpol na 21 262, vyplýva z údajov operačného štábu zverejnených v piatok na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Aktuálne je nakazených 236 144 ľudí. V nemocniciach je hospitalizovaných 11 747 pacientov s covidom, z nich 1467 je odkázaných na podporu umelej pľúcnej ventilácie.

Prvou dávkou vakcíny zaočkovali doposiaľ 2 156 680 osôb, obe dávky dostalo už 863 195 z nich. Z ochorenia sa zotavilo 413 370 ľudí.

9:49 Ukrajina zaznamenala počas štvrtka ďalší najvyšší denný prírastok nakazených covidom a aj počtu zomrelých pacientov na túto chorobu. Infikovaných pribudlo 19 893 a úmrtí 433, informoval podľa médií minister zdravotníctva Maksym Stepanov.

Počet pacientov, ktorí chorobe podľahli, pritom v krajine s približne 42 miliónmi obyvateľov dosiahol maximá od začiatku pandémie už tretí deň po sebe. Predchádzajúci rekord zaznamenaný počas stredy predstavoval 421. S dnešným novým údajom tak na Ukrajine zomrelo celkom 33 679 ľudí infikovaných koronavírusom.

Nové denne potvrdené prípady nákazy rastú na Ukrajine v rekordných číslach v posledných týždňoch. Od prvého výskytu tejto infekcie v krajine sa doteraz nakazilo najmenej 1,71 milióna ľudí.

Minister Stepanov dnes tiež upozornil na rastúce množstvo pacientov, ktorých kvôli covidu každý deň prijímajú v nemocniciach. Počas štvrtka ich bolo hospitalizovaných 5 040, čo je doteraz najviac. Podobný počet chorých v ukrajinských nemocniciach pribudol aj v stredu.

O príčinách tak prudkého nárastu počtu infikovaných aj úmrtí Stepanov nehovoril. Vo štvrtok večer sa zmienil o tom, že v krajine už boli zistené prvé prípady nákazy agresívnejšou juhoafrickou mutáciou.

9:35 V Česku pribudlo za štvrtok 6 207 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je približne o 1 700 menej ako pred týždňom. Vyplýva to z údajov českého ministerstva zdravotníctva zverejnených v piatok.

V českých nemocniciach je aktuálne 7 052 pacientov, z ktorých 1 563 je v ťažkom stave a na jednotkách intenzívnej starostlivosti ich leží 1504. V porovnaní s predošlým týždňom prepustili 1 100 pacientov a počet hospitalizovaných sa tak dostal na najnižšiu úroveň od 22. februára, píše denník iDNES.cz.

V ČR podľa ministerstva zdravotníctva od začiatku pandémie potvrdili 1 545 865 prípadov nákazy koronavírusom a 1 374 823 vyli­ečených. Na následky ochorenia COVID-19 zomrelo 26 765 ľudí. Proti koronavírusu už v ČR zaočkovali 1 762 007 osôb, z ktorých obe dávky vakcíny dostalo 544 000 ľudí.

Rizikové skóre protiepidemického systému PES je už druhý deň za sebou na úrovni 55 zo 100 možných a zodpovedá tak tretiemu z piatich stupňov pohotovosti, hoci celoštátne stále platí najvyšší piaty stupeň. Reprodukčné číslo udávajúce koľko ľudí môže nakazený človek infikovať, je na úrovni 0,848.

8:41 Brazília zaznamenala počas uplynulých 24 hodín 91 097 novo potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a 3 769 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje brazílskeho ministerstva zdravotníctva. Tieto údaje len tesne zaostávajú za rekordami z minulých dní. Najväčšie brazílske mesto zvýšilo úsilie o vyprázdnenie starých hrobov, aby na cintorínoch vytvorilo priestor pre prudko rastúci počet obetí COVIDU-19. Radnica v Sao Paule tento týždeň zaznamenala rekordný počet pohrebov, v utorok ich bolo 419, uviedol Reuters. Premiestňovanie pozostatkov je podľa vyjadrenia radnice bežnou záležitosťou v prevádzke cintorínov. Ale v súčasnosti je o to naliehavejšia, že krajina prežíva najhoršie chvíle od začiatku pandémie.

Krajiny v regióne znepokojuje skutočnosť, že Brazília sa stala živnou pôdou pre nové varianty koronavírusu, pretože aj napriek rýchlemu šíreniu infekcie brazílsky prezident Jair Bolsonaro odmieta podporovať nosenie rúšok a ďalšie opatrenia proti šíreniu nákazy. Odborníci na infekčné choroby varujú, že vzhľadom na slabé obmedzenie pohybu a pomalé očkovanie sa situácia bude len zhoršovať. Svetová zdravotnícka organizácia vo štvrtok uviedla, že brazílske nemocnice sú v kritickej situácii a mnoho jednotiek intenzívnej starostlivosti je zaplnených na 90 percent.

8:00 Počet aktívnych prípadov koronavírusovej nákazy v Izraeli klesol na najnižšiu úroveň od vlaňajšieho júna a ľudí hospitalizovaných s vážnym priebehom choroby COVID-19 je najmenej za posledné tri mesiace. Informoval o tom v piatok spravodajský web The Times of Israel. Počty novo nakazených v zhruba deväťmiliónovej krajine naďalej klesajú vďaka úspešnej vakcinačnej kampani.

Obe dávky vakcíny proti covidu už dostalo približne 4,7 milióna ľudí, teda viac ako polovica populácie. Zhruba 5,2 milióna Izraelčanov už má aspoň jednu dávku. Zaočkovanosť rizikových skupín je ale ešte vyššia. Obe dávky vakcíny dostalo viac ako 80 percent ľudí starších ako 50 rokov a vyše 90 percent občanov starších ako 70 rokov.

Od začiatku pandémie sa nákaza koronavírusom v Izraeli potvrdila u viac ako 833 000 ľudí a 6 214 tam po chorobe COVID-19 zomrelo.

Počty nových prípadov nákazy, podiel pozitívne testovaných, počty aktívnych prípadov a reprodukčné číslo v krajine už niekoľko týždňov klesajú. V stredu počet pacientov s vážnym priebehom COVIDU-19 klesol na 396, čo bolo najmenej od vlaňajšieho decembra. Vo štvrtok ich krajina evidovala 385. Aktívnych prípadov koronavírusovej infekcie krajina teraz hlási 7 200, čo je podľa údajov ministerstva zdravotníctva najmenej za posledných deväť mesiacov.

Izrael začal uvoľňovať tretiu plošnú uzáveru vo februári a teraz je väčšina jeho ekonomiky opäť otvorená. Verejnosti za určitých podmienok okrem iného opäť sprístupnili reštaurácie a kultúrne podujatia a obyvatelia sa môžu v krajine voľne pohybovať viac-menej bez obmedzenia.

Izrael očkuje obyvateľov od 16 rokov a takmer výhradne sa tam používa vakcína od spoločností Pfizer/BioNTech. V stredu izraelské ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že začne očkovať občanov vo veku 12 až 15 rokov, len čo tento zámer schvália americkí a európski regulátori.

Farmaceutická spoločnosť Pfizer v stredu oznámila, že jej vakcína sa v klinických testoch ukázala ako bezpečná a vysoko účinná u mladých vo veku 12 až 15 rokov. Závery vychádzajú z predbežných údajov o testovaní. Riaditeľ Pfizeru Albert Bourla vyjadril nádej, že deti od 12 rokov budú môcť vakcínu dostať už na jeseň. Minulý týždeň spoločnosť oznámila, že začala klinické testy svojej vakcíny na deťoch mladších 11 rokov.

242 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus