Vláda schválila svoje programové vyhlásenie. Tvrdí, že neumožní návrat starých časov

Vláda v stredu schválila svoj 131-stranový program. Kabinetu ho predložil premiér Eduard Heger (OĽaNO). Programové vyhlásenie vlády následne predloží na rokovanie Národnej rady a požiada parlament o dôveru.

28.04.2021 13:43 , aktualizované: 16:19
Eduard Heger Foto:
Premiér Eduard Heger odpovedá na otázky novinárov počas príchodu na rokovanie vlády.
debata (72)

„Parlamentné voľby v roku 2020 sa uskutočnili v tieni nájomných vrážd novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, čím vyvrcholilo dlhé obdobie privilégií oligarchie, korumpovania sudcov, prokurátorov i policajtov,“ píše sa v úvode Programového vyhlásenia vlády.

Video: Kollár: Zostávame pri starom programe vlády, aby sme to vedeli spustiť.

Video

Ďalej vláda konštatuje, že koaličné strany prebrali krajinu v situácii, keď svet ochromila pandémia „nevídaných rozmerov“. „Vírus Covid-19 vyvolal masívnu mobilizáciu ľudských i materiálnych zdrojov,“ pokračuje ďalej vláda.

Tvrdí, že počas prvého roka pandémie sa cielenými opatreniami stlmil rast nezamestnanosti a pokles kúpnej sily občanov. „Vzhľadom na absenciu finančných rezerv a pokles rozpočtových príjmov sa nárast výdavkov na protipandemické opatrenia premietol do rastu verejného dlhu,“ hovorí PVV s tým, že vláda chce v blízkej budúcnosti toto riziko znížiť.

Ďalej sa pochválila, že v prvom roku sa podarilo presadiť systémové zmeny v oblasti súdnictva, sociálnej oblasti a zlepšovaní podnikateľského prostredia. Z eurofondov sa na boj proti pandémii uvoľnili finančné prostriedky vo výške 1,1 mld. eur. Smerovali na podporu udržania pracovných miest, malých a stredných podnikov, financovanie systému zdravotnej starostlivosti a integrovaného záchranného systému.

Vláda sa pochválila, že sa jej podarilo zvýšiť čerpanie o 1,98 mld eur a zabrániť prepadu finančných prostriedkov z eurofondov pri šiestich najväčších operačných programoch. A pripomenula, že v minulých rokoch Slovensko nenávratne prišlo o vyše 150 miliónov eur.

Hneď v úvode spomína aj Plán obnovy a odolnosti SR, ktorý „je cestovnou mapou k lepšiemu Slovensku“. Pričom za najťažšiu úlohu považuje „pretaviť navrhované reformy a investície do reality, osobitne to platí pre školstvo a zdravotníctvo“.

Eduard Heger Čítajte viac Vláda schválila plán obnovy. Ide do Bruselu

„Po mimoriadne náročnom roku sme sa ocitli na politickej križovatke a opäť sa vyberáme cestou zodpovednosti a plnenia záväzkov voči občanom,“ pokračuje vláda. „Vláda SR neumožní návrat starých časov,“ tvrdí súčasný kabinet. A sľubuje vytvárať podmienky na očistu spoločnosti od korupcie, kriminálnych sietí, „ktoré cudzopasia na verejnom majetku“.

Sľubuje, že bude pokračovať v zlepšovaní podnikateľského prostredia, posilní konkurencieschop­nosť priemyslu a ekologicky čisté výroby.

Programové vyhlásenie vlády má 18 kapitol. Venuje sa boju proti korupcii, zaisteniu bezpečnosti, obrannej politike, zlepšeniu starostlivosti a zdravia obyvateľstva, ochrane pracovných miest, informatizácii, vzdelávaniu, doprave, ochrane životného prostredia, zvýšeniu potravinovej sebestačnosti či kultúre.

Bittó Cigániková vyhlásenie nepodporí

Poslankyňa a predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS) nové programové vyhlásenie nepodporí. Zdôvodňuje to tým, že v materiáli sa nachádza bod o vytvorení unitárneho systému zdravotného poistenia.

„Nebudem hlasovať za unitárny systém v žiadnom prípade, to je pre mňa červená čiara,“ povedala. Ako ďalej uviedla, nikto ju nepresvedčí, že pokiaľ bude existovať „jeden štátny moloch“ bez akejkoľvek motivácie sa zlepšovať, bude sa zlepšovať kvalita služieb.

Zdôraznila, že úlohou nie je likvidovať konkurenčné zdravotné poisťovne, ale nastaviť systém tak, aby zisk mohli mať zdravotné poisťovne naviazaný na konkrétny merateľný prínos pre pacienta, ako napríklad časová dostupnosť.

Bittó Cigániková nepodpísala ani PVV v prvej vláde pod vedením vtedajšieho premiéra Igora Matoviča, a to z rovnakého dôvodu.

Smer nedá vláde jediný hlas

Opozičný Smer nedá jediný hlas súčasnej vládnej zostave. Vyhlásil to predseda strany Robert Fico na stredajšej tlačovej konferencii. Na mimoriadnej schôdzi Národnej rady k programovému vyhláseniu vlády plánuje Smer predložiť vlastné uznesenie.

Chce, aby parlament nevyslovil dôveru vláde a požaduje tri ďalšie veci ako zrušenie plošného testovania, okamžité hlasovanie o predlžovaní núdzového stavu a zriadenie akejsi parlamentnej komisie na preskúmanie zodpovednosti za negatívne javy v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu.

„Budeme na tejto schôdzi aktívni a predložíme v súvislosti s PVV vlastný návrh uznesenia,“ informoval Fico. Uznesenie má konštatovať nevyslovenie dôvery vláde Eduarda Hegera (OĽANO). V súvislosti s požiadavkou zrušiť plošné testovanie tvrdí, že len na nákup testov sa minulo 500 miliónov eur. Takéto pravidelné testovanie označil za „šikanujúce občanov“ a za nezmyselné. „Robia to len preto, lebo sa pri tom nakradli,“ tvrdí.

Na čele parlamentnej komisie, ktorej vytvorenie Smer navrhuje, má podľa Fica stáť opozícia. Vytvoriť sa má na základe pomerného rozdelenia mandátov v zmysle výsledkov volieb. „Táto komisia by mala prešetriť všetky súvislosti a zodpovednosť vládnych činiteľov v roku 2020 a 2021 za negatívne javy, ktoré sa na Slovensku vyskytli v súvislosti s pandémiou,“ povedal a ako príklad uviedol zbytočné úmrtia či mrhanie financiami.

Treťou požiadavkou Smeru je, aby sa počas rokovania NR SR o vládnom programe hlasovalo aj o odsúhlasení predĺženia núdzového stavu. Fico nevidí dôvod, aby sa s tým čakalo 20 dní.

Mimoriadna schôdza bude v piatok

Mimoriadna schôdza Národnej rady k Programovému vyhláseniu vlády by mala byť v piatok (30. 4.). Premiér Eduard Heger (OĽaNO) má na nej predstúpiť pred parlament, predložiť program rekonštruovaného kabinetu a požiadať snemovňu o dôveru. Schôdza sa má začať o 9.00 h.

Uviedli to niektorí poslanci. Rátajú s tým aj predsedovia viacerých poslaneckých klubov. Schôdza by mala trvať predbežne do 19.00 h, pokračovať by mala v pondelok (3. 5.) ráno.

Podľa Ústavy SR musí vláda po svojom menovaní do 30 dní predstúpiť pred parlament aj s programom a požiadať o dôveru. Hegerov kabinet menovala prezidentka Zuzana Čaputová 1. apríla. Na získanie dôvery potrebuje kabinet aspoň 76 hlasov poslancov.

Vláda  Eduarda Hegera Čítajte viac Prezidentka Čaputová vymenovala vládu na čele s Hegerom

V parlamente sa k vládnemu programu očakáva diskusia. Pri schvaľovaní programu kabinetu Igora Matoviča (OĽaNO) trvala diskusia okolo piatich dní a zapojilo sa do nej okolo 70 rečníkov. Po rekonštrukcii vlády v roku 2018, kedy Roberta Fica na premiérskom poste vystriedal Peter Pellegrini, sa do diskusie prihlásilo písomne 39 rečníkov z radov vtedajšej opozície.

Program vlády kritizovali najmä preto, že sa v ňom po odchode Fica nič nezmenilo, ani neaktualizovalo. V roku 2016, keď o dôveru NR SR žiadal Ficov kabinet, zasadala snemovňa šesť dní.

Igor Daniš Čítajte viac Prvoaprílová vláda

© Autorské práva vyhradené

72 debata chyba
Viac na túto tému: #programové vyhlásenie vlády