ŠÚKL: Zverejnenie zmluvy na nákup Sputnika V vyvracia obvinenia voči nám

Zverejnenie zmluvy k nákupu vakcíny Sputnik V jednoznačne vyvracia obvinenia voči predstaviteľom Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) z posledných týždňov. Povedala to hovorkyňa ústavu Magdaléna Jurkemíková s tým, že krok zo strany Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR vítajú.

30.04.2021 12:07 , aktualizované: 18:12
Igor Matovič Foto:
Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) počas tlačového brífingu k ruskej vakcíne Sputnik V, 15. apríla 2021
debata (461)

Štátny ústav tiež oceňuje, že v časti zmluvy sa uvádzajú požiadavky na dodanie dokumentácie. Opakovane skonštatoval, že k dodaniu dokumentácie v takomto formáte ani rozsahu nedošlo.

„Zmluva takisto hovorí, že Sputnik V predstavuje trademark, teda obchodnú značku spájajúcu rôzne vakcíny, čo bolo potvrdené aj výrokom, že zloženie a určité časti vakcíny môžu byť predmetom zmeny,“ doplnila hovorkyňa.

ŠÚKL v zmluve neidentifikoval podmienku, aby bola vakcína testovaná v OMCL laboratóriu. Poukázal preto na „viacnásobnú nepravdivú interpretáciu“. MZ SR zverejnilo zmluvu o nákupe vakcín Sputnik V vo štvrtok večer. Dostupná je v centrálnom registri zmlúv (CRZ). Zmluva na nákup vakcín je uzavretá na 19 900 000 ame­rických dolárov bez DPH.

Sankcií sa Lengvarský neobáva

O vakcínach Sputnik V, ktoré sú už na Slovensku, sa definitívne rozhodne až po výsledkoch z maďarských a ruských laboratórií. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) o tom informoval na piatkovej tlačovej konferencii. Sankcií za zverejnenie kontraktu sa neobáva, keďže k nemu došlo po dohode oboch strán.

Okolnosti podpisu zmluvy Lengvarský komentovať nechcel. „Čo sa týka ďalšieho osudu vakcín, ktoré tu máme, čaká sa na výsledky maďarského laboratória, ktoré ešte oficiálne nemáme. Ďalej sa bude čakať na výsledky z Ruska, to je otázka mesiaca,“ vysvetlil.

Na otázku, či Slovensko odkúpi všetky dva milióny dávok, ako bolo plánované, alebo odstúpi zmluvy, jednoznačne neodpovedal. „Ešte bude rokovanie s ruskou stranou, určite sa budú niektoré podmienky meniť,“ načrtol. V súvislosti s otázkami o efektívnosti zmluvy minister skonštatoval, že mu „bolo povedané, že ide o štandardný typ zmluvy“.

Zmluva na nákup vakcín Sputnik V je podľa exministra zdravotníctva Mareka Krajčího, ktorý ju podpísal, výhodná, a obsahuje nadštandardné klauzuly. Kontrakt takto hodnotí s prihliadnutím na zmluvy o iných registrovaných vakcínach na ochorenie COVID-19.

Spolu: Krajčí a Matovič by mali niesť hmotnú zodpovednosť

Po zverejnení zmluvy o nákupe vakcíny Sputnik V môžu Slovensku vzniknúť škody. Voči bývalému ministrovi zdravotníctva Marekovi Krajčímu a ministrovi financií Igorovi Matovičovi by preto mala byť vyvodená hmotná zodpovednosť. V stanovisku to uviedla mimoparlamentná strana Spolu.

Zo zmluvy o nákupe vakcín Sputnik V podľa strany vyplýva, že Slovensko je, bez ohľadu na to, či vakcíny použije alebo si ich objedná v dohodnutom množstve, povinné zaplatiť za ne 20 miliónov dolárov. „Dodávateľ navyše nezodpovedá za škody, ktoré vakcíny môžu spôsobiť,“ uviedol Pavel Nechala (Spolu). Podľa Nechalu bol navyše porušený zákon, keďže zmluva nebola bezprostredne po podpise zverejnená v centrálnom registri zmlúv.

Zdôraznil, že ak si bude ruská strana uplatňovať náhrady vyplývajúce zo zmluvy, Slovensku vzniknú hospodárske škody. „Preto by vláda mala pristúpiť k záväzku z programového vyhlásenia a uplatniť v tomto prípade hmotnú zodpovednosť verejných funkcionárov,“ poukázal Nechala.

V prípade, že Slovensku pre nákup ruskej vakcíny vzniknú škody, Matovič a Krajčí by mali podľa predsedu strany Spolu Juraja Hipša dobrovoľne pristúpiť k záväzku nahradiť prípadné škody. „Taktiež by bolo vhodné, aby vláda urýchlene pripravila zákonnú úpravu, aby sa uplatňovanie hmotnej zodpovednosti týkalo aj jej funkcionárov a jej funkčného obdobia,“ dodal Hipš.

Pellegrini: Zmluva k Sputniku je nevýhodná

Expremiér a líder mimoparlamentnej strany Hlas Peter Pellegrini považuje zmluvu k nákupu ruskej vakcíny Sputnik V za nevýhodnú a nerozumie, ako ju niekto mohol podpísať. Podotkol, že Igor Matovič pri rokovaniach o nákupe očkovacej látky z ruskej strany nielen potupil slovenskú diplomaciu a chránil záujmy cudzej krajiny, ale aj opovrhol našimi štátnymi orgánmi a hanil ich. Pellegrini to povedal na piatkovej tlačovej konferencii.

„Je to tak nevýhodná zmluva, že neviem, ako sa mohol niekto tak ponížiť a za SR túto zmluvu podpísať,“ vyhlásil Pellegrini. Zmluvou sa Slovensko podľa neho zaviazalo zaplatiť za milión dávok vakcíny bez ohľadu na to, či ich dovezieme.

Poukázal i na hrozbu miliónovej sankcie, ak by sa prezradili detaily zmluvy. Hovorí o neefektívnom narábaní s verejnými zdrojmi. Rovnako si myslí, že zmluva mala byť zverejnená v centrálnom registri zmlúv od začiatku. Hovorí o porušení zákona.

Na otázku, či by na mieste premiéra a ministra zdravotníctva očkoval ruskou vakcínou, odpovedal tým, že by zrejme pozastavil aktivity so Sputnikom a doriešil obchodnú aj zdravotnícku časť aktivít.

Poukázal na postoj ŠÚKL-u, ktorý hovoril, že nedostal od ruskej strany všetky potrebné informácie na posúdenie vakcíny. Argumentoval aj pochybnosťami o ruskej vakcíne, plynúcimi napríklad z vyjadrenia brazílskych úradov.

Brazília koronavírus povolenie zamietnutie Čítajte viac Rusi žalujú Brazílčanov pre neschválenie Sputnika

Časť vakcín, konkrétne 600 dávok vakcíny Sputnik V, si ruská strana zo Slovenska odviezla na vlastnú kontrolu v stredu ráno. Kontrola má trvať jeden mesiac a definitívne rozhodnutie o očkovaní Sputnikom u nás padne podľa rezortu zdravotníctva až po ukončení kontroly. Časť vakcín sa podľa slov ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽaNO) testuje v susednom Maďarsku.

Slovensko si objednalo dva milióny vakcín Sputnik V. Nákup vyvolal pnutie vo vládnej koalícii, ktoré vyústilo do rekonštrukcie kabinetu.

461 debata chyba
Viac na túto tému: #Štátny ústav pre kontrolu liečiv #Sputnik V #zmluva o Sputniku V