EMA schválila vakcínu od Pfizer/BioNTech pre deti od 12 do 15 rokov

Európska lieková agentúra odporučila používanie vakcíny proti koronavírusu Comirnaty od konzorcia Pfizer-BioNTech aj u mladých ľudí vo veku od 12 do 15 rokov. Vakcínou v EÚ zatiaľ očkujú ľudí od 16 rokov.

28.05.2021 06:15 , aktualizované: 22:46
debata (1)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:25 Dvom Islanďanom sa podarilo vystúpiť na vrchol Mount Everestu aj napriek nákaze koronavírusom. Informovala agentúra AFP. Islandskí horolezci Sigurdur Sveinsson a Heimir Hallgrímsson začali mať podozrenie, že sa infikovali koronavírusom, keď dosiahli nadmorskú výšku 7000 metrov. Pred výstupom boli obaja negatívne testovaní na prítomnosť koronavírusu. „V tom čase a na tom mieste sme sa nemali ako otestovať,“ napísali horolezci v príspevku zverejnenom na webstránke organizácie Umhyggja.

Dvojica dosiahla vrchol Mount Everestu v pondelok skoro ráno miestneho času. „Počas zostupu sme obaja začali pociťovať vyčerpanie, kašlali sme a necítili sme sa dobre. Keď sme opúšťali jeden z táborov, Sigiho pľúca na tom boli zle a potreboval kyslík,“ píše sa v príspevku. Napriek všetkým ťažkostiam sa im však podarilo nakoniec v stredu dostať späť do základného tábora, kde ich oboch otestovali a potvrdili nákazu covidom.

V posledných týždňoch zo základného tábora pod Mount Everestom evakuovali pre nákazu koronavírusom už viac ako 30 horolezcov. Nepálske úrady však naďalej popierajú, že sa na Evereste nachádzajú infikovaní ľudia.

23:05 Cyprus, Litva a Švédsko od pondelka už nebudú medzi krajinami s veľmi vysokou mierou rizika koronavírusovej nákazy a návrat z nich do Česka sa zjednoduší – posunú sa do tzv. červených štátov, pričom zmeny nastanú aj pri ďalších krajinách. Podstúpiť test na COVID-19 pred vstupom na územie Česka je povinné už len pri návrate z krajín patriacich do tmavočervenej kategórie. Patrí do nej menšia časť členských štátov Európskej únie a tiež väčšina tretích krajín, ako aj Británia.

ČR / Česká republika / Hranica / Čítajte viac Česko mení cestovný semafor, Slovensko bude červené

22:45 Malajzia oznámila v piatok zavedenie celoštátneho lockdownu s cieľom zamedziť prudkému nárastu nových prípadov nákazy koronavírusom, ktorý dohnal tamojší zdravotnícky systém na pokraj jeho kapacít, informovala agentúra AFP. Úrady z rekordných denných nárastov počtu novoinfikovaných v tejto prevažne moslimskej krajine vinia nákazlivejšie varianty koronavírusu SARS-CoV-2, ako aj zhromaždenia súvisiace s posvätným mesiacom ramadán a sviatkom íd al-fitr (13. máj).

Po zverejnení piatkovej rekordnej bilancie (8290 nových prípadov nákazy) malajzijský premiér Muhyiddin Yassin oznámil, že od utorka bude v krajine platiť „úplny lockdown“. To znamená „úplne zavretie všetkých sociálnych a ekonomických sektorov“, pričom otvorené zostanú len obchody a zariadenia považované za nevyhnutné, priblížil premiér. Obmedzenia budú platiť najmenej do 14. júna. Táto ázijská krajina s 32 miliónmi obyvateľov zaznamenala dosiaľ 549 514 prípadov nákazy a 2552 súvisiacich úm­rtí.

22:04 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) upozornila, že snahy odhaliť pôvod pandémie koronavírusu brzdí politika, a vyhlásila, že vedci potrebujú priestor na prácu pri riešení tejto záhady. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. „Žiadame, aby sa veda oddelila od politiky a aby ste nás nechali hľadať odpovede v korektnej, pozitívnej atmosfére,“ povedal pred novinármi šéf programu WHO pre núdzové situácie Michael Ryan. „Celý tento proces je otrávený politikou,“ upozornil.

WHO, zdravotnícka agentúra OSN, je pod čoraz väčším tlakom, aby podnikla nové, hĺbkovejšie vyšetrovanie, odkiaľ ochorenie COVID-19 pochádza, ale zatiaľ nie je stanovený časový rámec pre ďalšiu fázu vyšetrovania. Prezident USA Joe Biden tento týždeň nariadil americkým tajným službám, aby vyšetrili, či sa koronavírus objavil v Číne zo zvieracieho zdroja, alebo nešťastnou náhodou unikol z laboratória.

21:33 Holandsko v rámci veľkého uvoľňovania protikoronaví­rusových opatrení otvorí interiéry reštaurácii, kiná a múzea. V piatok to potvrdil holandský premiér Mark Rutte, ktorý zároveň oznámil „koniec lockdownu“, informovala agentúra AFP.

„Uvoľnenia začnú platiť 5. júna, tento dátum prakticky značí aj koniec lockdownu. Vypočítavame riziko, v prípade, ak by čísla budúci týždeň opäť stúpli, máme tu celkom inú situáciu, ale podľa pandemickej komisie je to nepravdepodobné,“ uviedol Rutte. Uvoľnenie opatrení príde pre priaznivú epidemiologickú situáciu o päť dní skôr, ako sa pôvodne plánovalo. Vláda tak chce pomôcť reštauráciam a kultúrnemu sektoru a umožniť im začať zarábať čo najskôr.

21:09 Spolu 572 kahancov, zoskupených do tejto číslovky, zapálili v piatok podvečer v Trnave na Námestí sv. Mikuláša ako pripomienku 572 doterajších obetí pandémie COVID-19 v trnavskej nemocnici. Na spomienkovej udalosti sa zúčastnilo okolo šiestich desiatok Trnavčanov, ktorí predtým boli na zádušnej omši za zosnulých v Bazilike sv. Mikuláša.

Medzi účastníkmi nechýbali tiež rodinní príslušníci Trnavčanov, ktorí podľahli ochoreniu, ani tí, ktorým sa podarilo z ochorenia vyliečiť. K nim patrí i exprimátor Trnavy Štefan Bošnák. Vo Fakultnej nemocnici Trnava bol hospitalizovaný s veľmi ťažkým priebehom ochorenia 51 dní. „V nemocnici som videl, aké nesmierne úsilie vynakladal celý zdravotnícky personál na záchranu zdravia a životov hospitalizovaných. Som im vďačný za seba i všetkých, ktorí sa vrátili po prekonaní ochorenia do života,“ povedal.

Spomienku pripravilo Okresné centrum KDH v Trnave v spolupráci s občianskym združením Naše MesTTo.

20:15 Spojené štáty oznámili, že vážne uvažujú nad vytvorením očkovacích pasov pre Američanov cestujúcich do zahraničia. „Veľmi podrobne sa tým zaoberáme,“ povedal minister pre vnútornú bezpečnosť Alejandro Mayorkas o nápade vytvoriť špeciálny doklad pre zaočkovaných Američanov, ktorí chcú cestovať do zahraničia, keďže dobré tempo očkovania umožňuje Európe a ďalším oblastiam sveta začať sa zbavovať pandemických obmedzení.

Európska únia pracuje na zavedení cestovného dokladu o zaočkovaní pre toto leto, takže bude môcť privítať túžobne očakávaných turistov – a niektoré členské krajiny EÚ plánujú zaviesť certifikáty aj na národnej úrovni. Tento nápad je však v USA vnímaný sporne. Niektoré konzervatívne štáty ako Florida a Texas odmietajú myšlienku cestovných očkovacích dokladov z toho dôvodu, že by porušoval základné ľudské práva.

19:08 Rakúsko uvoľní v najbližších týždňoch ďalšie obmedzenia zavedené v boji proti šíreniu koronavírusu. Od 10. júna nebude potrebné nosenie rúšok v exteriéri, budú sa môcť znova stretávať viacerí ľudia a pre cestujúcich z menej rizikových krajín odpadne povinnosť registrovať sa pred vstupom na rakúske územie.

Kancelár Sebastian Kurz po rozhovoroch oznámil okrem iného, že povinnosť elektronicky sa zaregistrovať bude platiť len pre cestujúcich z krajín s vysokým výskytom nákazy alebo s rozšírenými variantmi koronavírusu. V platnosti aj pre ostatných zostane povinnosť predložiť negatívny výsledok testu na koronavírus, doklad o očkovaní alebo potvrdenie o uzdravení sa z covidu.

Od 10. júna budú môcť mať gastronomické prevádzky otvorené do 24.00 h namiesto doterajších 22.00 h. Stretnúť sa v nich bude môcť osem osôb vnútri alebo 16 vonku spolu s deťmi, minimálny odstup od iných skupín sa zníži z dvoch na jeden meter. Pri podujatiach môžu byť miesta na sedenie obsadené na 75 percent namiesto 50 percent.

18:39 Veľká Británia schválila na použitie jednodávkovú vakcínu od spoločnosti Janssen, farmaceutickej divízie americkej firmy Johnson & Johnson (J&J). Ide o štvrtú schválenú vakcínu v krajine, informovali agentúra AP a britská stanica Sky News. „Je to ďalší spôsob, ako podporiť náš mimoriadne úspešný očkovací program, ktorý doteraz zachránil viac ako 13 000 životov. Znamená to, že máme schválenú štvrtú bezpečnú a účinnú vakcínu, ktorá nám pomôže ochrániť ľudí pre týmto strašným vírusom,“ vyhlásil britský minister zdravotníctva Matt Hancock.

Minister tiež uviedol, že britská vláda sa rozhodla objednať 20 miliónov dávok jednodávkovej vakcíny od spoločnosti Janssen. Okrem vakcíny Janssen v Británii schválili na použitie aj vakcíny od spoločností AstraZeneca, Moderna a Pfizer/BioNTech. Agentúra AP uvádza, že v krajine doteraz zaočkovali oboma vakcína približne 35 percent populácie a viac ako 58 percent Britov už dostalo aspoň jednu dávku vakcíny.

17:55 Pandémia koronavírusovej choroby COVID-19 sa v Európe neskočí, pokiaľ nebude zaočkovaných najmenej 70 percent ľudí. Vyhlásil to v piatok regionálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu Hans Kluge. „Pandémia sa skončí, keď dosiahneme minimálne 70-percentný rozsah vakcinácie,“ uviedol Kluge pre tlačovú agentúru AFP, pričom vyjadril poľutovanie nad tým, že miera očkovania v Európe je stále „príliš nízka“.

Kluge sa podľa vlastných slov obáva vyššej úrovne nákazlivosti indického a britského variantu nového koronavírusu. „Vieme napríklad, že B.1617 (indický variant) je prenosnejší ako B.117 (britský variant), ktorý už bol prenosnejší ako predchádzajúci,“ povedal Kluge.

17:20 Európska agentúra pre lieky (EMA) schválila v piatok použitie vakcíny od americko-nemeckého konzorcia Pfizer/BioNTech pre deti vo veku od 12 do 15 rokov. EMA o tom informovala na Twitteri. Ako píše agentúra AFP, ide o prvú očkovaciu látku proti chorobe COVID-19 schválenú v Európskej únii (EÚ) pre túto vekovú kategóriu. EMA začala posudzovať použitie vakcíny na tento účel začiatkom mája.

Rozhodnutie tohto regulačného úradu EÚ je založené na štúdii viac ako 2000 detí v Spojených štátoch, ktorá preukázala, že vakcína je bezpečná a efektívna, priblížila agentúra AP. Výskumníci budú zdravie účastníkov tejto štúdie sledovať ešte ďalšie dva roky. Konzorcium Pfizer/BioNTech koncom marca oznámilo, že jeho vakcína proti koronavírusu má vo vekovej kategórii 12–15 rokov 100-percentnú účinnosť pri prevencii symptomatického priebehu pľúcnej choroby COVID-19. Doteraz túto vakcínu v EÚ podávali len osobám nad 16 rokov.

16:50 Dánska vláda v piatok predstavila svoj digitálny „korona pas“. Ten umožní ľuďom cestovať do zahraničia a v rámci Dánska navštevovať kaderníctva, tetovacie salóny, stravovať sa v interiéroch reštaurácií a navštevovať iné miesta, kde je ho za potreby.

„Korona pas, ktorý vám dnes predstavujeme, možno používať od prvého júla, keď bude možné cestovať po Európskej únii,“ vyjadril sa na margo novinky minister financií Nicolai Wammen. Aplikácia obsahuje QR kód a zelenú lištu, ak je osoba zaočkovaná dvoma dávkami vakcíny alebo nedávno mala negatívny test na koronavírus. Ľudia sa ňou pri vstupe na letiská, prístavy, vlakové stanice, či do kaderníctiev a reštaurácií budú musieť preukázať, prípadne si nechať naskenovať kód

15:57 Maďarsko identifikovalo dva prípady variantu koronavírusu prvýkrát zisteného v Indii, oznámil predstaviteľ vlády poverený očkovaním obyvateľstva v krajine István György. Citovala ho tlačová agentúra Reuters.

Maďarsko zasiahla pandémia veľmi vážne a podľa údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa má najviac úmrtí na ochorenie COVID-19 na 100 000 obyvateľov. Obzvlášť smrtiaca tretia vlna pandémie sa zmiernila po spustení razantnej kampane očkovania.

„V Maďarsku je prítomný indický variant, podľa odborníkov nemôžeme vylúčiť vznik novej vlny pandémie,“ povedal na tlačovej konferencii György, štátny tajomník úradu vlády a šéf vládnej pracovnej skupiny pre očkovanie.

Šéfka maďarského Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová dodala, že jeden z dvoch pacientov sa už z nákazy vyliečil. Trasovaním kontaktov sa nepodarilo stanoviť, ako sa obaja ľudia infikovali. Ani jeden z nich nebol v poslednom čase v zahraničí, napísala agentúra Reuters. (tasr)

13:51 Vedci a odborníci odporúčajú počas leta dodržiavať letné pandemické desatoro. To by malo pomôcť udržať zlepšujúcu sa epidemiologickú situáciu v súvislosti s koronavírusom. Informoval o tom hovorca iniciatívy Veda pomáha Richard Kollár.

„Pravdepodobne nás čaká príjemné leto s veľmi miernymi epidemickými opatreniami. Avšak riziko príchodu ďalšej pandemickej vlny na jeho konci alebo na jeseň nemožno úplne vylúčiť. Môžeme ho znížiť apríchod vlny tak oddialiť, či vlnu zmenšiť. Vyzývame preto všetkých, aby dodržiavali ‚letné pandemické desatoro‘,“ povedal za iniciatívu.

Slovenskú vládu žiadajú, aby zabezpečila počas leta dostatočný monitoring epidemickej situácie na Slovensku s cieľom zabrániť nepozorovanému nástupu pandemickej vlny, a teda efektívne potlačili ohniská, ktoré budú vznikať.

Vedci odporúčajú pri ľuďoch, ktorí sa infikujú v zahraničí, promptné sekvenovanie ich vzoriek, aby sa včas vedelo o prichádzajúcich nových variantoch infekcie. Odporúčajú aj pravidelný podrobný monitoring epidemickej situácie krajín, s ktorými máme silné väzby v pohybe osôb. Sú to naši susedia, Česká republika, Rakúsko, Maďarsko, Poľsko a najmä Ukrajina, ale aj Srbsko, Veľká Británia, Írsko a Nemecko, či obľúbené dovolenkové destinácie – Chorvátsko, Grécko, Taliansko, Turecko, Španielsko, Maledivy a Egypt.

Vládu tiež vyzývajú na čo najväčšie zaočkovanie obyvateľov Slovenska čo najbližšie k ich bydlisku pomocou výjazdových vakcinačných tímov a v čase, ktorý si občania sami vyberú. Odporúčame aj možnosť očkovať sa priamo v ich ambulanciách. Vláda má podľa vedcov zabezpečiť nákup účinných antivirotických liečiv, a to vpredstihu.

Iniciatíva v rámci desatora tiež vyzýva ľudí, aby sa dali zaočkovať a tiež aby cestovali po Slovensku, športovali, stretávali sa najmä vonku, dodržiavali zásady rúško – odstup – ruky, aby si pred podujatím dali robiť testy a vyhýbali sa neovereným informáciám. (tasr)

13:35 Spoločnosť Facebook už nebude na svojich platformách odstraňovať príspevky s tvrdeniami, že vírus spôsobujúci ochorenie COVID-19 je ľudskej výroby. Vo svojom vyhlásení firma uviedla, že sa tak rozhodla na základe súčasných vyšetrovaní pôvodu COVID-19 a po konzultácii s odborníkmi v oblasti verejného zdravia. Od začiatku pandémie Facebook menil, čo bude v spojitosti s ňou povoľovať a zakazovať. Vo februári oznámil, že zakáže viacero tvrdení, okrem iného aj to, že COVID-19 pochádza z čínskeho laboratória. Ďalšie sporné tvrdenia sa týkali napríklad falošných domnienok, že vakcíny nie sú účinné a že sú toxické.

„Pokračujeme v spolupráci so zdravotníckymi odborníkmi, aby sme udržali tempo s vyvíjajúcou sa povahou pandémie, a ako sa objavujú nové fakty a trendy, pravidelne aktualizujeme naše pravidlá,“ uviedol vo vyhlásení viceprezident Facebooku pre integritu Guy Rosen.

Vo svete rastie tlak na vyšetrovanie pôvodu pandémie, vrátane možnosti, že koronavírus je laboratórneho pôvodu. Americký prezident Joe Biden v stredu požiadal tamojšiu spravodajskú komunitu, aby „zdvojnásobila“ svoje úsilie pri vyšetrovaní pôvodu pandémie COVID-19. (sita)

13:12 Štvrtina respondentov si myslí, že život už nikdy nebude taký, aký bol pred pandémiou koronavírusu. Takmer polovica očakáva návrat k životu, ako sme ho poznali pred koronakrízou, do dvoch rokov. Vyplýva to z najnovších výsledkov kontinuálneho prieskumu Ako sa máte, Slovensko?, ktorý realizovali v máji 2021.

„Odpoveď ‚život už nikdy nebude taký, ako predtým‘ si častejšie vyberali ženy, ľudia, ktorí nie sú spokojní so svojím životom, a respondenti, ktorí opisujú svoj zdravotný stav ako zlý,“ spresnili v prieskume. Dodali, že túto možnosť si častejšie vyberali aj starší ľudia a respondenti nespokojní s postupom vlády pri zvládaní epidémie koronavírusu.

Od návštevy kina alebo cesty na dovolenku lietadlom odrádza strach pred nákazou menej ľudí ako pred rokom v máji. Z prieskumu vyplýva, že kým v máji 2020 by od letu na dovolenku lietadlom kamaráta úplne alebo skôr odrádzali takmer dve tretiny z opýtaných, v máji 2021 by to bolo už len 37,4 percenta opýtaných. Podobný posun nastal pri otázke, či odporučiť kamarátovi návštevu kina.

„Nie je prekvapujúce, že sa respondenti po 14 mesiacoch pandémie a dlhých mesiacoch zimného lockdownu k návratu do normálneho života v podobe návštevy kina či cesty lietadlom ponáhľajú rýchlejšie ako pred rokom na konci prvej skúsenosti s protipandemickými obmedzeniami,“ zdôraznil Miloslav Bahna zo Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV).

Menej opatrné odporúčania kamarátom dávajú respondenti, ktorí sa koronavírusu obávajú menej, a ľudia, ktorí sa neplánujú dať zaočkovať. „Naopak, zaočkovaní respondenti sú opatrnejší. Cestu lietadlom či návštevu kina odporúčajú častejšie aj respondenti, ktorí sú nespokojní s postupom vlády pri zvládaní koronavírusu a voliči strán ĽSNS a Republika,“ spresnili.

Prieskum iniciovali prieskumná spoločnosť MNFORCE, komunikačná agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom SAV a Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV. Jeho najnovšiu časť realizovali od 14. do 20. mája na vzorke 1000 ľudí. Výsledky sú reprezentatívne pre online populáciu Slovenska. (tasr)

11:55 Bulharsko od 1. mája oficiálne spustilo letnú turistickú sezónu 2021 a je pripravené prijímať plne zaočkovaných návštevníkov, avšak i ľudí s negatívnym testom na prítomnosť koronavírusu alebo osoby, ktoré chorobu COVID-19 prekonali. Pre TASR to uviedlo bulharské veľvyslanectvo v SR. „Za plné zaočkovanie sa považuje vhodný počet dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19, ktorými sú Pfizer-Biontech, AstraZeneca AB, SK Bioscience Co Ltd, Moderna, Janssen-Cilag International NV, Serum Institute of India, Sinopharm, Sinovac Biotech Ltd., Sputnik V.,“ priblížilo veľvyslanectvo. Od dátumu poslednej dávky vakcíny musí zároveň uplynúť minimálne 14 dní.

Osoba sa musí preukázať očkovacím certifikátom, ktorý obsahuje celé meno osoby podľa dokladu totožnosti, s ktorým cestuje, dátum narodenia, dátumy podania príslušných dávok vakcíny, obchodný názov a číslo šarže vakcíny, meno výrobcu/držiteľa rozhodnutia o registrácii, krajinu, kde bolo vydaný, a názov vydávajúceho príslušného orgánu. Certifikáty vydávané ministerstvom zdravotníctva SR všetky tieto údaje obsahujú.

Nezaočkované osoby môžu do Bulharska cestovať buď s potvrdením o negatívnom PCR teste nie starším ako 72 hodín, alebo s negatívnym výsledkom antigénového testu nie starším ako 48 hodín.

Cez hranice však bulharské úrady pustia aj ľudí s potvrdením o pozitívnom výsledku antigénového či PCR testu starým minimálne 15 a maximálne 180 dní.

Potvrdenia o výsledkoch testov musia obsahovať „meno a priezvisko osoby zhodné s dokladom totožnosti, s ktorým cestuje, údaje o laboratóriu, ktoré vykonalo testovanie (názov, adresu alebo iné kontaktné údaje), dátum testovania a metódu testovania (PCR),“ priblížilo veľvyslanectvo. Vstup do Bulharska majú zatiaľ aj naďalej zakázaný cestujúci z Indie, Brazílie a niektorých krajín a území v Afrike.

10:08 Za štvrtok odhalilo PCR testovanie na Slovensku 96 nových prípadov koronavírusu z 4 182 testov (pozitivita 2,29 percenta). Pribudlo ďalších 13 úmrtí na pľúcnu formu covidu, celkovo už tomuto infekčnému vírusovému ochoreniu podľahlo 12 333 osôb.

Covid-19 / Koronavírus / Čítajte viac V nemocniciach je vyše 400 ľudí s covidom, pribudlo 13 úmrtí

10:03 Afrika urgentne potrebuje 20 miliónov dávok vakcíny od spoločnosti AstraZeneca, aby sa zaistilo, že sa u obyvateľov zaočkovaných prvou dávkou tejto očkovacej látky dodrží osem-, respektíve 12-týždňový interval na podanie druhej dávky. Uviedla to Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), z ktorej vyhlásenia citovala v piatok agentúra AFP.

Podľa štvrtkového vyjadrenia WHO africké krajiny naliehavo potrebujú ďalších 200 miliónov dávok akejkoľvek vakcíny proti covidu, aby sa im do septembra podarilo zaočkovať aspoň desať percent populácie tohto kontinentu.

Do Afriky doposiaľ dorazilo len približne 28 miliónov dávok vakcín proti covidu od rôznych výrobcov, čo v prepočte na množstvo obyvateľov predstavuje menej ako dve dávky na 100 ľudí. Celosvetovo však bolo podaných už zhruba 1,5 miliardy dávok proticovidových vakcín, píše AFP.

9:51 Počet potvrdených prípadov infekcie novým druhom koronavírusu na Ukrajine sa za uplynulých 24 hodín zvýšil o 3306 na celkovo 2 196 673. Vyplýva to z piatkových údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO).

Chorobe COVID-19, ktorú uvedený koronavírus SARS-CoV-2 spôsobuje, podľahlo za tento čas ďalších 156 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie stúpol na 50 232.

8:19 Podujatia za účasti verejnosti je možné organizovať aj v čase pandémie koronavírusu. Vyplýva to zo série testov vykonaných v Holandsku, informuje agentúra DPA.

Výsledky testov preukázali, že sa koncerty, konferencie, športové zápasy a divadelné predstavenia môžu konať za dodržania stanovených podmienok, oznámila vo štvrtok v Haagu organizácia Fieldlab Evenementen.

Počas uplynulých niekoľkých mesiacov v Holandsku testovali riziko šírenia vírusu na rôznych hromadných podujatiach. Išlo o konferenciu, koncerty, futbalový zápas, divadelné predstavenia, hudobný festival, ale aj minulotýždňovú pesničkovú súťaž Eurovízia, ktorá sa konala v Rotterdame. Celý pilotný projekt prebiehal pod dohľadom expertov.

Na každom z týchto podujatí museli návštevníci predložiť negatívny test na koronavírus. Zároveň platili aj ďalšie požiadavky ako nosenie rúšok, pričom sa analyzovalo správanie návštevníkov v interiéri. Vedci napríklad skúmali, ako ďaleko sa kvapôčky šíria pri speve, tanci alebo kriku. Zisťovali tiež riziko infekcie pri státí, sedení a vo väčších skupinách.

7:50 Česká republika, Maďarsko a Rakúsko budú uznávať slovenské očkovacie certifikáty, uviedol v piatok minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. TASR o tom informoval hovorca MZVEZ SR Juraj Tomaga.

„Som rád, že máme prvé výsledky: po mojom rokovaní s maďarským kolegom P. Szijjártóm, budú naši južní susedia uznávať slovenské očkovacie certifikáty, to isté platí aj v prípade Česka a Rakúska,“ vyhlásil minister Korčok. Nešpecifikoval pritom, odkedy ich tieto krajiny začnú uznávať.

Do Rakúska však budú môcť občania SR vstúpiť len s platným platným certifikátom o zaočkovaní s vakcínami registrovanými Európskou agentúrou pre lieky (EMA) alebo Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO), povedal Korčok.

„Tí občania, ktorí budú očkovaní vakcínou Sputnik V, budú pri vstupe do Rakúska naďalej podliehať platným obmedzeniam, teda budú sa musieť preukázať testom respektíve doložiť potvrdenie o prekonaní ochorenia COVID-19,“ uzavrel šéf slovenskej diplomacie s tým, že Rakúsko bude uznávať aj WHO schválenú čínsku vakcínu Sinopharm.

6:15 Španielske ministerstvo zdravotníctva v súvislosti s očkovaním látkou od britsko-švédskej spoločnosti AstraZeneca potvrdilo štyri úmrtia. Piaty prípad stále skúma, uviedla agentúra EuropaPress.

Celkovo úrady zaznamenali 20 vážnych prípadov anomálnych krvných zrazenín. Priemerný vek ľudí, ktorí mali túto komplikáciu, je 43 rokov. V krajine bolo podaných na päť miliónov dávok tejto očkovacej látky proti COVIDU-19.

Ministerstvo zdravotníctva tiež vyzvalo očkovacích koordinátorov v jednotlivých regiónoch, aby dodržiavali odporúčania, podľa ktorého by ľudia mladší ako 60 rokov mali dostať vakcínu od spoločnosti Pfizer a BioNTech alebo Moderna. To platí aj pre osoby, ktoré dostali pri prvej dávke preparát od britsko-švédskej firmy. Podľa stanice TVE sa vláda a regióny minulý týždeň dohodli na tom, že niektoré prioritné skupiny, napríklad hasiči alebo učitelia, si budú môcť vybrať, akým preparátom budú chcieť dokončiť svoje očkovanie.

Španielsky prístup je nie je v súlade s odporúčaním Európskej agentúry pre lieky (EMA). Podľa nej by ľudia, ktorí dostali pri prvej dávke očkovania preparát od britsko-švédskej spoločnosti, nemali pri druhej dávke meniť očkovaciu látku. Podľa španielskeho ministerstva zdravotníctva ale kombinácia zaručuje u ľudí mladších ako 60 rokov väčšiu bezpečnosť. Poukazuje tiež na výsledky prieskumu CombiVacS realizovaného madridským ústavom ISCIII. Štúdia tvrdí, že kombinácia liekov od spoločnosti AstraZeneca pri prvej dávke a prípravku od spoločností Pfizer a BioNTech pri druhej dávke vyvoláva silnejšiu imunitnú odozvu, než použitie preparátu AstraZeneca pri oboch dávkach.

EMA už skôr uviedla, že napriek možným komplikáciám spočívajúcim v anomálnom výskyte krvných zrazenín prínos prípravku od britsko-švédskej spoločnosti prevažuje nad možnými rizikami.

V Španielsku bolo doteraz podaných 25,3 milióna dávok vakcín proti COVIDU-19. Obe dávky dostalo 8,5 milióna ľudí, čo je zhruba 18 percent populácie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus