Počet hospitalizovaných stúpol, koronavírusu podľahlo ďalších desať ľudí

Počet hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň sa v pondelok zvýšil o 20 na 440. PCR testy odhalili 145 prípadov nákazy koronavírusom, laboratóriá otestovali 7086 vzoriek. Pribudlo tiež 10-tisíc zaočkovaných.

01.06.2021 10:05 , aktualizované: 15:52
rúška trh koronavírus Foto: ,
V prvom a v druhom stupni ostražitosti (žlté a oranžové okresy) od 31. mája 2021 je v interiéroch povolené nosiť namiesto respirátora rúško, v exteriéri sú rúška povinné len na hromadných podujatiach.
debata (27)

Uplynulý deň potvrdili aj ďalších 10 úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19. Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií.

Z takmer 58-tisíc vykonaných antigénových testov pribudlo ďalších 174 infikovaných, pozitivita je 0,3 %. Z PCR testov je za pondelok na hodnote 2,05 %. Z laboratórnych PCR vyšetrení bolo najviac pozitívne testovaných opäť v Žilinskom kraji, potvrdili tam 31 prípadov nákazy. Trenčiansky kraj eviduje 30 nakazených, Prešovský 27 a Bratislavský 18. V Trnavskom kraji potvrdili 14 pozitívne testovaných, Košickom 13, Nitrianskom 8 a Banskobystrickom 4.

Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

„Celkový počet zaočkovaných osôb prvou dávkou vakcíny je 1 734 453, za predchádzajúci deň pribudlo 10 003 zaočko­vaných. Druhú dávku vakcíny už dostalo 846 157 ľudí, uplynulý deň sa zaočkovalo 14 009 ľudí,“ informovalo Ministerstvo zdravotníctva SR.

V nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných 440 pacientov, z nich potvrdené ochorenie má 347 ľudí. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) je 43 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 40 osôb.

Celkový počet úmrtí „na COVID“ je 12 353 a celkový počet úmrtí „s COVIDom“ je 2 417.

počasie, jar, kočík Čítajte aj Slovensko je zase slobodnejšie. Aké obmedzenia platia vo vašom okrese od pondelka?

Útvar hodnoty za peniaze: Očkovanie je najlepším spôsobom, ako znížiť náklady pandémie

Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 je najlepším spôsobom, ako znížiť náklady pandémie. Tvrdí to Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) Ministerstva financií SR, uviedol to na sociálne sieti.

Vládni analytici vyčíslili, že Slovensko zaplatí za pandémiu 5,6 miliardy eur, teda približne 1260 na eur na dospelú osobu. Pritom očkovanie jedného dospelého na Slovensku stojí štát asi 40 eur.

ÚHP tvrdí, že pandémia bude mať negatívny vplyv na dlhodobý vývoj v dôsledku zavretých škôl, alebo vplyvom tzv. dlhého COVID-u. „Nezaočkovanie obyvateľov predstavuje výrazné riziko nielen pre zdravie, ale aj výrazné riziko vysokých nákladov pre ekonomiku,“ uviedli.

Na Slovensku je zaočkovaných aspoň prvou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 viac ako 31 percent populácie. Analytici však poukázali na to, že čakáreň na očkovanie sa vyprázdňuje. Z informácií dostupných na webe korona.gov.sk vyplýva, že na východnom Slovensku a na juhu stredného Slovenska je záujem o očkovanie najnižší.

Klus: Slováci môžu Česko navštíviť na 24 hodín bez akýchkoľvek podmienok

Občania a obyvatelia Slovenska môžu od utorka 1. júna na 24 hodín navštíviť Česko bez toho, aby museli vyplniť príjazdový formulár a ísť do karantény a na PCR test. Informoval o tom na sociálnej sieti štátny tajomník slovenského ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) Martin Klus.

České ministerstvo zdravotníctva v pondelok aktualizovalo ochranné opatrenia, z čoho podľa Klusa vyplývajú pre občanov Slovenska pri vstupe do ČR „viaceré výhody“.

„Občania a obyvatelia SR môžu cestovať do Česka aj z akýchkoľvek dôvodov, a to bez povinnosti vyplniť online príjazdový formulár pre vstupom do ČR či absolvovať po príchode do Česka izoláciu/PCR test, pokiaľ doba ich pobytu na území ČR nepresiahne 24 hodín,“ napísal Klus.

Štátny tajomník pripomenul, že od 1. júna môžu občania a obyvatelia SR cestovať do ČR aj za účelom turistiky, pokiaľ sa preukážu slovenským certifikátom o očkovaní, a to už po 22 dňoch od podania prvej dávky vakcíny. Môžu sa preukázať aj potvrdením o prekonanom ochorení COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami, alebo potvrdením o negatívnom výsledku antigénového testu, ktorý nesmie byť starší ako 72 hodín, alebo potvrdením o negatívnom PCR teste vykonanom v SR pred najviac 72 hodinami. Pred vstupom do ČR musia vyplniť online príjazdový formulár.

„Po príchode do ČR musia občania a obyvatelia SR zostať v izolácii do získania negatívneho výsledku PCR testu, ktorý musia absolvovať (na vlastné náklady) na území ČR,“ píše Klus. Povinnosť vyplniť príjazdový formulár platí v týchto prípadoch vždy.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus