Briti kompletne zaočkovali polovicu dospelých

Tri štvrtiny dospelej populácie Veľkej Británie už dostalo aspoň jednu dávku vakcíny proti koronavírusu. Obe dávky vakcíny dostalo 49,5 percenta dospelých obyvateľov krajiny.

02.06.2021 06:15 , aktualizované: 22:15
debata (73)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:14 Francúzsko bude od 15. júna očkovať proti covidu tiež deti od 12 do 18 rokov, podmienkou bude súhlas rodičov. Informoval prezident Emmanuel Macron. Svoj súhlas s týmto zámerom dnes oznámil tiež francúzsky zdravotnícky úrad HAS, oficiálne stanovisko ale vydá až vo štvrtok. Čaká s ním na rozhodnutie Európskej agentúry pre lieky (EMA), ktorá by mala oznámiť schválenie použitia vakcíny Pfizer/BioNTech pre túto vekovú skupinu, píše agentúra AFP. Zámer použiť práve vakcínu americko-nemeckého konzorcia dnes potvrdil tiež minister zdravotníctva Olivier Verano.

Macron uviedol, že Francúzsko už naočkovalo prvou dávkou vakcíny viac ako polovicu dospelých obyvateľov, čo považuje za „skutočný míľnik“. Spoluobčanov ale zároveň vyzval, aby zostali „veľmi opatrní“, pretože v niektorých regiónoch epidémia opäť silnie. Postihnutý je najmä juhozápad krajiny, na ktorom dnes Macron začal svoje šesťtýždňové turné po francúzskych regiónoch.

Francúzsko dnes druhý deň po sebe ohlásilo menej ako 10 000 novo nakazených vírusom SARS-CoV-2, čo sa stalo prvýkrát od septembra. Denné prírastky pod túto hranicu pravidelne klesajú v pondelky kvôli oneskoreniu v doručovaní výsledkov po víkende, ale uprostred týždňa je to menej obvyklé. Dnes ohlásilo Francúzsko za predchádzajúci deň 8 743 nových prípadov, v utorok to bolo 9 848 prípadov, uvádza Reuters. V pondelok hlásilo Francúzsko 1 211 potvrdených prípadov infekcie, čo bol najnižší údaj od polovice augusta. Naďalej klesajú tiež počty hospitalizovaných na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

21:50 Rozhodnutie švajčiarskych úradov neakreditovať na nadchádzajúci americko-ruský samit novinárov, ktorí sú proti covidu očkovaní ruskou vakcínou Sputnik V, neovplyvní odhodlanie Moskvy uskutočniť schôdzku Vladimira Putina a Joea Bidena v Ženeve. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov podľa denníka Vedomosti vyhlásil, že o inom mieste schôdzky sa v súčasnosti neuvažuje. Obaja prezidenti sa majú zísť 16. júna v Ženeve.

lavrov Čítajte viac Lavrov: Samit Putin-Biden neprinesie zásadný prelom

Švajčiarske ministerstvo zahraničia dnes podľa denníka oznámilo redakciám, že pre získanie akreditácie na ženevský samit je nevyhnutné predložiť buď potvrdenie o úplnom očkovaní proti covidu, doklad o negatívnom výsledku PCR či antigénneho testu alebo doklad, že sa novinár vyliečil z covidu. Neskôr ministerstvo upresnilo, že na samit bude uznávať len očkovanie vakcínami schválenými Európskou úniou či Švajčiarskom. Medzi nimi Sputnik V nefiguruje, dodali Vedomosti.

Schôdzka v Ženeve bude prvým rusko-americkým samitom od júla 2018, kedy sa Putin v Helsinkách stretol s Bidenovým predchodcom v Bielom dome Donaldom Trumpom.

21:31 Na Cypre sa od piatka uľahčí cestovanie medzi gréckou a tureckou časťou ostrova po tom, ako obe strany súhlasili s uvoľnením protipandemických opatrení a otvorením všetkých hraničných priechodov.

Predstavitelia mierovej misie OSN (UNFICYP) na Cypre v stredu oznámili, že pri vstupe do ktorejkoľvek časti ostrova už nebude potrebné absolvovať povinnú karanténu a stačiť bude iba negatívny výsledok antigénového alebo PCR testu nie starší ako sedem dní. Cieľom je uľahčiť turistom pohyb po ostrove bez obmedzení, opätovné navštevovanie ľuďom, ktorí sa v dôsledku pandémie nevideli niekoľko mesiacov.

Cyprus je rozdelený od roku 1974, keď tam došlo k povstaniu cyperských Grékov a následnej vojenskej intervencii Turecka. V južnej časti Cypru žije prevažne etnicky grécke obyvateľstvo, zatiaľ čo sever krajiny obývajú prevažne etnickí Turci.

Suverenitu Tureckom okupovanej časti Cypru, tzv. Severocyperskej tureckej republiky, uznáva iba Ankara. Cyprus sa v roku 2004 stal členskou krajinou Európskej únie.

20:41 Portugalsko od 14. júna predĺži otváraciu dobu reštaurácií a zruší povinnosť pracovať z domu, oznámil premiér António Costa. Kým doteraz mohli kaviarne a reštaurácie obsluhovať hostí do 22:30, od polovice júna sa budú zatvárať až hodinu po polnoci. Od rovnakého dátumu bude mestská hromadná doprava opäť fungovať na sto percent svojej kapacity, píše agentúra Reuters. Naopak bary a nočné kluby zostanú uzavreté najmenej do konca augusta. Povinné je aj ďalej nosenie rúšok na verejnosti v miestach s vysokou koncentráciou ľudí.

Hoci práca z domu už v Portugalsku nebude povinná, premiér odporučil, aby v nej ľudia na dobrovoľnej báze pokračovali. V krajine už tiež nebudú platiť žiadne obmedzenia pre otváraciu dobu obchodov. Pri splnení kapacitných podmienok sa budú môcť konať kultúrne podujatia, budú však musieť končiť pred polnocou. Od 14. júna sa otvoria aj športoviská pre amatérskych športovcov, avšak len s obmedzenou kapacitou.

Opatrenia budú prísnejšie v obciach, kde je vyšší výskyt covidu. Hoci epidémie v Portugalsku pomaly poľavuje, denné počty nakazených v posledných dňoch mierne stúpli. Najviac nových prípadov je v metropole Lisabon a v jej bezprostrednom o­kolí.

Od začiatku pandémie sa v desaťmiliónovom Portugalsku nakazilo takmer 850 000 ľudí, komplikáciám spojeným s covidom podľahlo viac ako 17 000 ľudí. Prvú dávku očkovania dostalo 5,7 milióna ľudí, obe dve dávky majú takmer dva milióny ľudí.

19:50 Tri štvrtiny dospelej populácie Veľkej Británie už dostalo aspoň jednu dávku vakcíny proti koronavírusu. Podľa údajov, ktoré v stredu zverejnili predstavitelia britského zdravotníctva, až 75,2 percenta Britov vo veku nad 18 rokov dostalo jednu dávku očkovacej látky. Obe dávky vakcíny dostalo 49,5 percenta dospelých obyvateľov krajiny.

Britský minister zdravotníctva Matt Hancock uviedol, že dosiahnutie tejto hranice necelých šesť mesiacov od 8. decembra, kedy v Británii podali prvú vakcínu proti koronavírusu, je „neuveriteľný krok vpred". Šéf rezortu zdravotníctva dodal, že kľúčom k vysokej ochote dať sa zaočkovať bolo zabezpečenie, že proces je spravodlivý tým, že sa vakcíny najprv poskytli starším a najviac ohrozeným ľuďom.

19:02 Holandská vláda v stredu rozhodla, že vakcína Janssen proti COVID-19, vyvinutá spoločnosťou Johnson&Johnson v holandskom meste Leiden, bude vyňatá z národného očkovacieho programu. Spravodajský server DutchNews.nl spresnil, že došlo k tomu kvôli obavám, že vakcína Janssen môže spôsobiť veľmi zriedkavé krvné zrazeniny.

Holandská rada pre zdravotníctvo tento krok odporučila aj napriek tomu, že v Holandsku zatiaľ neboli hlásené žiadne správy o komplikáciách spojených s tvorbou krvných zrazenín po očkovaní touto vakcínou.

Avšak informácie, ktoré sú v súčasnosti k dispozícii, poukazujú na to, že problémy s touto vektorovou vakcínou sú v určitých vekových skupinách podobné ako v prípade vakcíny od AstraZeneca a že najviac hlásených prípadov je medzi mladými ľuďmi.

18:53 Izrael plánuje na budúci týždeň začať proti chorobe COVID-19 očkovať už aj deti vo veku 12 – 15 rokov. V stredu to oznámilo tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

Ako píše agentúra DPA, rezort po zdĺhavých konzultáciách dospel k záveru, že nebezpečenstvo možnej infekcie koronavírusom prevažuje nad rizikom možných vedľajších účinkov vakcíny.

„Prípady myokarditídy (zápalového ochorenia srdcového svalu) sa u 16 až 19-ročných očkovaných vyskytli veľmi zriedkavo a väčšinou prebehli bez komplikácií,“ uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Vzhľadom na veľmi nízky počet infekcii v židovskom štáte odporúča rezort zdravia momentálne očkovanie vysokorizikovým pacientom a ich príbuzným, ako aj mladým členom rodín, ktoré plánujú vycestovať do zahraničia.

18:16 Britský premiér Boris Johnson v stredu vyhlásil, že v dátach o vývoji pandemickej situácie nevidí nič, čo by mohlo spôsobiť odklad ukončenia karanténnych opatrení naplánované na 21. júna. Poznamenal však, že na konečné rozhodnutie je potrebné počkať „o niečo dlhšie“, informovala televízia Sky News.

„V dátach v tomto okamihu nevidím nič, čo by nám bránilo pokračovať v otváraní 21. júna štvrtou fázou,“ povedal Johnson v Londýne v sídle svojho úradu na Downing Street. „Musíme však byť obozretní, pretože údaje ONS (britského štatistického úradu) ukazujú nárast počtu nakazených,“ varoval.

Podľa Johnsona je to však očakávaný vývoj: „Vedeli sme, že sa to stane. Nezabúdajte, že sme vždy tvrdili, že kroky na otváranie (krajiny), ktoré podnikneme, povedú k nárastu infikovaných.“

17:55 Členské krajiny EÚ sa v stredu v Bruseli na úrovni veľvyslancov dohodli, že pridajú Japonsko na zoznam tretích krajín, z ktorých môžu cestujúci, aj nezaočkovaní, vstúpiť na územie Európskej únie. Uviedla tlačová agentúra Belga.

Zoznam „bezpečných“ krajín z pohľadu protipandemických opatrení je pravidelne aktualizovaný a momentálne sa na ňom nachádza osem krajín. Okrem Japonska sa ňom ocitla aj Austrália, Izrael, Južná Kórea, Nový Zéland, Rwanda, Singapur a Thajsko. Týždenník Politico v tejto súvislosti upozornil, že na „zelenom zozname“ EÚ ani tento raz nefiguruje Spojené kráľovstvo.

EÚ pre pandémiu ochorenia COVID-19 už rok zostavuje užší – pravidelne aktualizovaný – zoznam tretích krajín, ktorých obyvatelia môžu cestovať do Európy. Zoznam zohľadňuje epidemiologickú situáciu tretích krajín, pokroky v očkovacej kampani, počet vykonaných testov na koronavírus a mieru ich spoľahlivosti.

13:34 Do Chorvátska môžu turisti z krajín Európskej únie a schengenského priestoru pricestovať od stredy 2. júna bez následnej povinnosti podstúpiť karanténu či preukázať sa negatívnym testom už 22 dní po zaočkovaní prvou dávkou vakcíny proti koronavírusu. O jednoduchších podmienkach vstupu do krajiny informovalo tamojšie ministerstvo pre cestovný ruch, píše agentúra APA.

Dosiaľ sa povinnosť absolvovať karanténu alebo negatívny test pri príchode do Chorvátska nevyžadovala len od osôb, ktorým boli podané už obe dávky očkovacej látky.

Pricestovať tak po novom môžu do krajiny ľudia zaočkovaní vakcínami Pfizer/BioNTech, Moderna a Sputnik v období od 22 do najviac 42 dní po podaní prvej dávky, pričom v prípade vakcíny od spoločnosti AstraZeneca je to 22 – 84 dní po prvej dávke.

12:49 Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn v stredu zdôraznil potrebu včasnej prípravy na možnú štvrtú vlnu pandémie COVID-19. Počas tohtoročného leta chce na rozdiel od vlaňajška o možných rizikách a stratégiách, ako zabrániť vypuknutiu ďalšej zdravotnej krízy, hovoriť vo výraznom predstihu. Informovala o tom agentúra DPA.

„Rozhovory s odborníkmi z Inštitútu Roberta Kocha (RKI) som už začal,“ povedal Spahn v relácii Morgenmagazin stanice ZDF. Skorá príprava na možnú ďalšiu vlnu pandémie je podľa neho dôležitá, keďže minulý rok sa situácia rapídne zhoršila po letných prázdninách, keď začali v septembri a októbri pribúdať vysoké počty nakazených a zároveň vláda rýchlo neprijala patričné reštrikcie na zastavenie šírenia nákazy.

12:27 Najvyšší správny súd Českej republiky (NSS) v stredu rozhodol, že plošné uzatvorenie materských a základných škôl, ku ktorému došlo v apríli na základe pokynu ministerstva zdravotníctva, bolo nezákonné, informoval portál Novinky.cz.

„Oba senáty správneho súdu vydali dňa 2. 6. 2021 rozsudky, v ktorých konštatovali nezákonnosť napadnutých ustanovení oboch mimoriadnych opatrení,“ oznámil súd a dodal, že opatrenia nie je potrebné rušiť, keďže ich platnosť medzičasom vypršala.

Súd pritom poukázal na pandemický zákon, ktorý „upravil iba omedzenie výučby a inej prevádzky vysokých škôl“, zatiaľ čo o obmedzení výučby a prevádzky materských, základných a stredných škôl sa zákon nezmieňuje. Prevádzka týchto škôl tak mohla byť podľa súdu obmedzená iba prostredníctvom zákona o ochrane verejného zdravia.

12:05 Izraelské ministerstvo zdravotníctva v utorok uviedlo, že malý počet prípadov zápalového ochorenia srdcového svalu, ktoré v krajine zaznamenali prevažne u mladých mužov zaočkovaných vakcínou proti koronavírusu od spoločností Pfizer a BioNTech, pravdepodobne súvisí s vakcináciou. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.

Od decembra 2020 do mája 2021 evidovali v Izraeli 275 prípadov tohto ochorenia, a to spomedzi viac než piatich miliónov zaočkovaných, uviedol rezort zdravotníctva s odvolaním sa na výsledky štúdie troch odborných tímov, ktorú dal vypracovať.

Väčšina z pacientov s problémom zápalu srdca strávila v nemocnici najviac štyri dni a 95 percent z nich bolo označených za ľahké prípady.

Štúdia odhalila, že „existuje možná spojitosť medzi podaním druhej dávky vakcíny (Pfizer) a objavením sa myokarditídy u mužov vo veku 16 – 30 rokov“, uvádza sa vo vyhlásení. V uvedenej skupine ľudí sa totiž zápal srdcového svalu objavoval častejšie než u iných skupín.

11:57 Za posledných 24 hodín pribudlo v Maďarsku 275 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čo je o 101 viac než predošlý deň. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 13 pacientov, kým v utorok evidovali 28 úmrtí, informoval v stredu operačný štáb na svojej stránke koronavirus.gov.hu.

V nemocničnom ošetrení je 837 ľudí s covidom – oproti utorňajšiemu dňu o 110 menej. Počet pacientov napojených na umelú pľúcnu ventiláciu klesol za deň o desať na 90.

11:56 Indická mutácia vírusu SARS-CoV-2 je už prítomná prakticky v celej Európe vrátane Maďarska, povedal v stredu v rozhovore pre komerčnú televíziu TV2 primár Ústavu hematológie a infektológie Juhopeštianskej nemocnice Centrum János Szlávik.

Podľa jeho slov sa táto mutácia koronavírusu medzi ľuďmi šíri rýchlejšie ako klasické vírusy, avšak nie je nebezpečnejšia. „Zdá sa, že trocha viac ohrozuje deti, aj keď nespôsobuje vážnejšie ochorenie,“ dodal Szlávik.

11:33 Belgické cestovné osvedčenie o COVID-19, ktoré občanom krajiny umožní využívať systém Európskej únie na uľahčenie voľného pohybu počas pandémie, bude k dispozícii najskôr od 17. júna. Uviedol v stredu internetový denník The Brussels Times.

Belgičania cez aplikáciu Covidsafe.be získajú QR kód, ktorý úradom ostatných členských krajín potvrdí, či bol niekto zaočkovaný schválenou vakcínou proti COVID-19, či má negatívny PCR test nie starší ako 72 hodín alebo či počas predošlých šiestich mesiacov prekonal koronavírusové ochorenie. Občania Belgicka tým získajú digitálne osvedčenia EÚ o COVID-19, takzvaný COVID pas. Využívať ho budú môcť od 1. júla a to na obdobie 12 mesiacov.

11:19 V Poľsku je plne zaočkovaných už viac ako sedem miliónov ľudí. Pre zlepšujúcu sa epidemiologickú situáciu oznámila v stredu vláda ďalšie uvoľňovanie opatrení, informovala agentúra PAP.

Za plne zaočkovaných sa považujú tí, čo dostali buď obe dávky vakcín spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca, alebo jednodávkovú vakcínu Janssen od firmy Johnson & Johnson.

V 38-miliónovom Poľsku spustili očkovanie proti koronavírusu v decembri minulého roka. Krajina získala 23,6 milióna dávok vakcín od rôznych výrobcov.

Od pondelka 7. júna začína Poľsko očkovať aj deti vo veku od 12 do 15 rokov. Toto rozhodnutie prišlo po tom, ako Európska komisia (EK) v pondelok oficiálne schválila použitie vakcíny od americko-nemeckého konzorcia Pfizer/BioNTech pre deti v tejto vekovej kategórii v členských štátoch EÚ.

10:22 Ruské ministerstvo zdravotníctva v stredu zaregistrovalo nový liek určený na liečbu a prevenciu zápalu pľúc. Leitragin je prvým liekom na prevenciu a potlačenie cytokínovej búrky, ktorú spôsobuje covid.

„Ministerstvo zdravotníctva Ruskej federácie zaregistrovalo 25. mája inhalačný liek "Leitragin“ vyvinutý Federálnou medicínsko-biologickou agentúrou. Nový liek je určený na liečbu a prevenciu pneumónie, ktorá sťažuje priebeh novej koronavírusovej infekcie (Covid-19)," píše sa vo vyhlásení agentúry, ktorá liek vyvinula.

Na klinických testoch sa zúčastnilo 320 pacientov s miernymi symptómami a u žiadneho účastníka sa nevyvinul ťažký priebeh ochorenia. Pacienti, ktorým podali liek Leitragin, sa z ochorenia vyliečili za osem dní, pričom v súčasnosti je štandardná dĺžka liečby 14 dní. (tass, tasr)

10:10 Prostredníctvom 5 256 vykonaných RT-PCR testov odhalili v utorok na Slovensku 124 nových prípadov koronavírusu. Pribudlo 13 obetí. Počet hospitalizovaných klesol o 28 pacientov. Uplynulý deň dostalo prvú dávku vakcíny takmer 16-tisíc osôb.

koronavírus, Covid-19, testovanie, Čítajte viac Počet hospitalizovaných klesol, laboratóriá potvrdili 124 nových prípadov

9:36 Lockdown v austrálskom meste Melbourne súvisiaci s pandémiou koronavírusu predĺžia o týždeň. Vo zvyšku austrálskeho štátu Viktória budú obmedzenia v piatok uvoľnené, potvrdil tamojší premiér James Merlino. V Melbourne môžu obyvatelia opustiť svoje domovy len v prípade cesty do práce, na nákup, s cieľom športovej aktivity alebo cesty na očkovanie proti covidu. Zákaz platí aj pre cestovanie z iných častí štátu Viktória do Melbourne.

V celej Viktórii zaviedli od 28. mája na sedem dní prísny lockdown po desiatkach nových prípadov nákazy koronavírusom. Momentálne je v štáte ešte 60 aktívnych prípadov, spresnil Merlino. Vlani platil v Melbourne mesiac trvajúci lockdown s prísnymi opatreniami.

Austrália so svojimi 25 miliónmi obyvateľov zvládla pandémiu vďaka mimoriadne prísnym opatreniam doposiaľ dobre. V celej krajine potvrdili spolu 30-tisíc prípadov, v spojitosti s covidom zomrelo 910 ľudí. Hranice Austrálie sú uzatvorené od marca 2020. Napriek tomu sa ozývajú hlasy kritikov, pretože očkovacia kampaň napreduje pomaly a vláda pravdepodobne umožní medzinárodné cestovanie až v roku 2022. (dpa, tasr)

8:45 India za posledných 24 hodín zaznamenala ďalších 132 788 prípadov koronavírusu. Je to o niečo viac, než juhoázijská krajina oznámila v utorok, keď bol denný prírastok najnižší od 8. apríla. V súvislosti s covidom zomrelo ďalších 3 207 pacientov.

Od začiatku pandémie sa v krajine s 1,3 miliardy obyvateľov koronavírus preukázal u 28,3 milióna osôb, z ktorých 335 102 zomrelo. To je v absolútnych počtoch nakazených druhý najhorší výsledok na svete za Spojenými štátmi, v počte mŕtvych celosvetovo tretí najhorší po USA a Brazílii.

V prepočte na 100-tisíc obyvateľov v Indii pribúda zhruba rovnako nakazených ako v niektorých európskych krajinách. Mierne vyššiu dennú bilanciu hlási podľa štatistík denníka The New York Times napríklad Belgicko, Slovinsko či Grécko. Podľa odborníkov ale oficiálne štatistiky zachytávajú len zlomok skutočného množstva nakazených a mŕtvych v Indii. (reuters, čtk)

6:38 Svetoví lídri musia prijať „nový záväzok“ o rovnomernejšej distribúcii vakcín proti koronavírusu SARS-CoV-2, aby sa ním vyvolaná pandémia dostala pod kontrolu. Vo svojom spoločnom vyhlásení to uviedli šéfovia štyroch hlavných svetových organizácií.

Vedúci predstavitelia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), Svetovej banky (SB), Medzinárodného menového fondu (MMF) a Svetovej obchodnej organizácie (WTO) vyslovili predpoklad, že práve „diery“ v očkovacích programoch viedli k vzniku variantov koronavírusu, ktoré v rozvojových krajinách spôsobili nové ohniská nákazy.

„Je zrejmé, že k úplnému zotaveniu z pandémie choroby covid-19 nedôjde bez ukončenia zdravotnej krízy,“ píše sa v spoločnom článku zverejnenom denníkom The Washington Post. Jeho autori upozorňujú, že „kľúčom k obom je prístup k očkovaniu“.

Skupinu siedmich najbohatších ekonomík sveta (G7) preto lídri svetových organizácií vyzvali, aby sa na svojom summite, ktorý sa uskutoční koncom júna v Spojenom kráľovstve, dohodli na „zintenzívnenej koordinovanej stratégii na zaočkovanie sveta podporenej novým financovaním“. Vedúci predstavitelia štyroch organizácií, ktorí v utorok vystúpili na tlačovej konferencii, apelovali na krajiny G7, aby financovali takýto plán – vo výške 50 miliárd dolárov – a pomohli tak odstrániť spomínané nerovnosti a urýchliť koniec pandémie. (afp, tasr)

6:15 Brazílsky regulačný úrad pre lieky (Anvisa) opäť zváži povolenie dovozu ruskej vakcíny Sputnik V proti covidu, informovala v stredu agentúra TASS.

„Predstavenstvo spoločnosti Anvisa bude mať v piatok (4. júna) mimoriadne otvorené zasadanie. Vedenie zváži žiadosti o dovoz a distribúciu vakcín Covaxin a Sputnik V na núdzové použitie,“ uviedol brazílsky regulačný úrad vo vyhlásení, z ktorého citoval TASS.

Úrad Anvisa v apríli zamietol žiadosť niekoľkých federálnych štátov o umožnenie dovozu ruskej vakcíny. Podľa úradu by použitie vakcíny mohlo viesť k zdravotným ťažkostiam. Ruský tvorca vakcíny Sputnik V následne oznámil, že zažaluje brazílsky regulačný úrad za očierňovanie.

„Tvorca Sputnika V podniká v Brazílii právne kroky proti Anvise za očierňovanie, pretože vedome šíri nepravdivé a nepresné informácie,“ uviedol na oficiálnom twitterovom účte Sputnika V Gamalejov vedecko-výskumný inštitút epidemiológie a mikrobiológie v Moskve, ktorý vakcínu vyvinul.

Moskovský inštitút konštatoval, že rozhodnutie brazílskeho regulačného orgánu „má, žiaľ, politický charakter“ a že jeho tvrdenia nemajú vedecký základ.

Jedno z tvrdení brazílskeho úradu sa týkalo zistenia, že bunky, ktoré sa používajú na kultiváciu adenovírusu vo vakcíne, umožňujú, aby sa adenovírus nadmerne replikoval.

Brazílsky úrad vyslovil obavy, že ak by sa takáto vakcína použila, mohlo by to viesť k zdravotným komplikáciám a v krajnom prípade až k smrti. Platí to najmä pre ľudí s oslabeným imunitným systémom a respiračnými ochoreniami.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus