Očkovať v ambulanciách chce zatiaľ 64 lekárov

Do systému očkovania proti COVID-19 v ambulanciách sa zatiaľ prihlásilo 64 lekárov. Informoval štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Kamil Száz.

24.06.2021 11:39 , aktualizované: 16:15
debata (19)

Prihlasovanie pre všeobecných lekárov a pediatrov do systému očkovania je možné na stránke rezortu zdravotníctva od stredy. Ako uviedla prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska Monika Palušková, prioritou je dostať očkovanie k ľuďom, ktorí nevedia alebo nemôžu prísť do očkovacieho centra. Ďalším cieľom je tiež doočkovať zamestnancov a klientov zariadení sociálnych služieb.

Na očkovanie v ambulanciách sa bude prihlasovať priamo u lekárov, záujemcovia sa tak nebudú štandardne hlásiť cez stránku korona.gov.sk. Lekári budú svojich pacientov očkovať len od prvej dávky. Ak teda ľudia dostali prvú dávku vakcíny vo vakcinačnom centre, nemôžu sa na druhú dostaviť do ambulancie. Ako ďalej vysvetlila Monika Palušková, lekári si budú môcť svojich pacientov objednávať podľa zaužívaného systému, nemusia tak zavádzať nový systém objednávania. Objednávať sa na očkovanie bude možné telefonicky či emailom, lekári prípadne môžu osloviť svojich pacientov cez miestny rozhlas. Odmeny za očkovanie budú lekári dostávať rovnako ako vo vakcinačnom centre, odmena je vo výške 7,50 eura.

Sľubujú si veľa od pediatrov

Ako konštatovala hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová, pediatri poznajú svojich pacientov od narodenia a deti sú na nich zvyknuté. „Preto očkovanie v ambulanciách považujeme za veľmi dôležité zvlášť v týchto vekových kategóriách. Prosím rodičov, aby sa v prípade, že chcú nechať svoje deti zaočkovať, ohlásili u svojho pediatra,“ uviedla s tým, že rovnakým spôsobom sa môžu dospelí hlásiť u svojich všeobecných lekárov.

K štvrtku je v čakárni vo veku od 12 do 16 rokov 8 525 záujemcov o očkovanie. Informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Deti od 12 rokov sa na očkovanie môžu prihlásiť od 7. júna, určená je pre ne vakcína od Pfizer/BioNTech. Osoby mladšie ako 18 rokov musia priniesť na očkovanie informovaný súhlas podpísaný zákonným zástupcom.

Rezort zdravotníctva chce podľa jeho šéfa Vladimíra Lengvarského nájsť všetky spôsoby, ako očkovanie čo najviac priblížiť k ľuďom. Všeobecných lekárov aj pediatrov preto minister požiadal o pomoc pri očkovaní. Zároveň ubezpečil, že prípadné vedľajšie účinky po očkovaní naďalej znáša štát.

prezidentka Zuzana Čaputová, vyhlásenie Čítajte viac Za šesť týždňov môže delta ovládnuť Slovensko, potvrdili ďalšie tri prípady

Zostane stovka „momiek“

Száz rovnako informoval, že od 1. júla by na Slovensku malo fungovať asi 100 mobilných odberových miest (MOM). Väčšine z nich sa končia zmluvy s rezortom zdravotníctva 30. júna.

Ministerstvo už v minulosti avizovalo, že na týchto miestach by sa mali vykonávať aj PCR, aj antigénové testy. Prisľúbilo vytvoriť mapu.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #očkovanie proti covidu