V Poľsku budú telefonovať ľuďom, ktorí sa nedali očkovať

Na začiatku očkovania proti koronavírusu bolo viac záujemcov ako vakcín, teraz je to naopak. Štáty hľadajú spôsoby, ako dostať ľudí na očkovanie.

26.06.2021 06:55 , aktualizované: 21:17
Japonsko, očkovanie, koronavírus Foto: ,
Očkovanie vakcínou Moderna proti chorobe COVID-19 na letisku Haneda v Tokiu, ktoré spustila spoločnosť Japan Airlines.
debata (95)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:15 V Juhoafrickej republike zrejme začala prevažovať vysoko nákazlivá mutácia delta. Na tlačovej konferencii v JAR to v sobotu uviedol vedec Tulio de Oliveira, ktorý je členom odbornej poradnej komisie. Juhoafrická republika eviduje najviac potvrdených prípadov koronavírusovej nákazy a s ňou spojených úmrtí v Afrike. Krajina s viac ako 58 miliónmi obyvateľov teraz čelí tretej vlne nákazy, v piatok sa tam koronavírus potvrdil u ďalších viac ako 18 000 ľudí. Reprodukčné číslo v JAR je 1,3. To znamená, že 100 nakazených v priemere nakazí ďalších 130 ľudí. De Oliveira v tejto súvislosti poznamenal, že sa epidémia v krajine dostala do fázy exponenciálneho šírenia.

18:50 Rusko hlásilo v sobotu najvyšší denný prírastok nakazených koronavírusom od začiatku roka – pribudlo 21 600 nových prípadov infikovaných. Zdravotnícke úrady evidovali tiež 619 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19 – ide o najvyšší hlásený počet smrteľných obetí za jeden deň od konca decembra 2020.

Situácia je mimoriadne závažná v hlavnom meste Moskva, kde za uplynulých 24 hodín zaznamenali 8400 novonaka­zených, píše agentúra DPA. Starosta Moskvy Sergej Sobianin uviedol, že vysoko nákazlivý variant delta, ktorý prvýkrát zaznamenali v Indii, predstavuje takmer 90 percent nových prípadov v hlavnom meste.

Najviac obetí (107) hlásili z Petrohradu, kde sa hrajú i niektoré zápasy z Majstrovstiev Európy vo futbale. Podľa informácií miestnych médií sú petrohradské nemocnice preplnené covidovými pacientmi. Tamojšie úrady sú presvedčené, že futbalové majstrovstvá ani hospodárske fórum, ktoré sa konalo začiatkom júna, nemajú na epidemickú situáciu dosah.

Agentúra DPA upozorňuje, že v piatok napriek vysokému nárastu nakazených a obetí covidu oslavovali pred budovou slávneho Umeleckohisto­rického múzea Ermitáž v Petrohrade tisíce školákov ukončenie školskej dochádzky. Väčšina z nich sa pritom nechránila rúškom, uviedla rozhlasová stanica Echo Moskvy. Desiatky tisíc ľudí oslavovali a tancovali počas piatkovej noci takisto v uliciach centra Petrohradu, kde sa na rieke Neva konala ohňostrojová šou.

Ruský minister zdravotníctva Michail Muraško podľa agentúry Interfax oznámil, že do krajiny má byť doručených 2,5 milióna dávok domácej vakciny Sputnik Light, ktorá má posilniť očkovaciu kampaň.

15:41 Nový Zéland v sobotu na tri dni pozastavil tzv. cestovateľskú bublinu s Austráliou, vďaka ktorej mohli tamojší obyvatelia cestovať medzi oboma krajinami bez nutnosti po príchode absolvovať karanténu. Ako píše agentúra AFP, dôvodom je podľa novozélandskej vlády „viacero“ ohnísk nákazy nielen v Sydney, avšak i v austrálskych štátoch Viktória a Queensland a v Severnom teritóriu.

„Vzhľadom na vysokú mieru nákazlivosti tohto zrejme variantu delta a skutočnosť že (v Austrálii) je momentálne viacero lokálnych ohnísk, je (pozastavenie cestovateľskej bubliny) potrebné, aby sa COVID-19 nedostal na Nový Zéland,“ povedal novozélandský minister pre boj s COVID-19 Chris Hipkins. Nový Zéland v minulosti už päťkrát pozastavil tzv. cestovateľskú bublinu s rôznymi austrálskymi štátmi, nikdy predtým však s celou krajinou, pripomína AFP.

Nový Zéland, na ktorom žije približne päť miliónov ľudí, od vypuknutia pandémie zaznamenal 26 úmrtí súvisiacich s chorobou COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje. V celej Austrálii, ktorá má približne 25 miliónov obyvateľov, zaregistrovali od vypuknutia pandémie niečo cez 30 000 prípadov nákazy a 910 úmrtí.

15:08 Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) v piatok pridal varovanie k vakcínam proti koronavírusu od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna pre zvýšené riziko vzniku myokarditídy, čiže zápalového ochorenia srdcového svalu a perikarditídy, zápalového ochorenia osrdcovníka po vakcinácii. Informovala o tom agentúra Reuters.

Aktualizované varovanie pred vznikom neželaných vedľajších účinkov vakcinácie spomenutými mRNA očkovacími látkami – najmä po podaní druhej dávky – regulačný úrad prijal po rozsiahlom preskúmaní informácií a diskusiách odborníkov z Amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), ktoré prebehli v stredu. Ako uviedol FDA, zriedkavé symptómy uvedených zápalových ochorení srdca môžu nastať do niekoľkých dní po očkovaní. Do 11. júna bolo do systému VAERS, ktorý zhromažďuje nepriaznivé účinky po očkovaní, nahlásených viac ako 1200 prípadov myokarditídy a perikarditídy. Častejšie sa vyskytovali u mužov než u žien, a to týždeň po podaní druhej dávky vakcíny. Hospitalizovaných bolo v tejto súvislosti 309 pacientov mladších ako 30 rokov, pričom 295 z nich medzičasom z nemocnice prepustili. Celkovo bolo v USA aplikovaných zhruba 300 miliónov dávok mRNA vakcín.

12:49 Indonézia za piatok zaznamenala 21 095 nových prípadov koronavírusovej nákazy, čo je najviac od začiatku pandémie. Ďalších 358 ľudí zomrelo za rovnaký čas s chorobou COVID-19. Indonézia eviduje najvyšší počet koronavirových infekcií a úmrtí po chorobe COVID-19 v juhovýchodnej Ázii, píše Reuters. V krajine s 270 miliónmi obyvateľov sa od začiatku pandémie nákaza koronavírusom potvrdila u viac ako dvoch miliónov ľudí a 56 729 osôb tam po COVIDE-19 zomrelo.

Aktuálne strmý nárast počtu nakazených indonézske úrady pripisujú rozšíreniu nákazlivejšej varianty koronavírusu, ktorá je známa ako delta a bola prvýkrát odhalená v Indii. Podľa zistení vedcov tento variant už prevláda napríklad v desaťmiliónovej Jakarte.

Ve%ľa expertov však zo zhoršujúcej sa situácie viní tiež indonézske úrady a prístup verejnosti. Na konci ramadánu – moslimského pôstneho mesiaca, teda v prvej polovici mája, napríklad mnoho ľudí ignorovalo zákaz cestovania a vydalo sa za svojimi blízkymi, čo do určitej miery spôsobila vláda zlou komunikáciou a vysielaním zmätených signálov verejnosti. Rastúce počty nakazených pripisujú aj nedostatku testovania a trasovania.

10:55 V najľudnatejšom austrálskom meste Sydney a v jeho okolí zaviedli úrady od soboty dvojtýždňový lockdown po tom, ako sa počet prípadov nákazy novým typom koronavírusu v meste zvýšil na 80. V sobotu o tom podľa TASR informovala agentúra AFP.

Ako priblížila premiérka štátu Nový Južný Wales Gladys Berejiklianová, opatrenia začali platiť o 18.00 h miestneho času (10.00 h SELČ) a týkajú sa celého Sydney a jeho predmestí, ako aj neďalekej oblasti Central Coast a mesta Wollongong.

Toto nové ohnisko nákazlivejšieho variantu delta úrady spájajú s členmi posádky medzinárodného letu, ktorých z letiska prepravili do karanténneho zariadenia.

Úrady najprv zaviedli lockdown len pre niektoré časti Sydney, nové prípady nákazy sa však následne začali objavovať aj v ďalších štvrtiach. Viac ako päť miliónov ľudí, ktorých sa nové opatrenia týkajú, môžu nasledujúce dva týždne vyjsť z domu len za účelom nákupu nevyhnutného tovaru, športovania, návštevy lekára, školy alebo práce, avšak len v tom prípade, ak nemôžu pracovať z domu.

„Keď máte dočinenia s tak nákazlivým variantom, ako je delta, trojdňový lockdown nestačí – ak to chceme spraviť, musíme to spraviť poriadne,“ priblížila Berejiklianová.

„(Tento variant) je najmenej dvakrát taký nákazlivý, ako predchádzajúce varianty, takže sa musíme pripraviť na to, že nasledujúce dni môže pribudnúť veľa nových prípadov nákazy,“ dodala.

V celej Austrálii, ktorá má približne 25 miliónov obyvateľov, zaregistrovali od vypuknutia pandémie niečo cez 30.000 prípadov nákazy a 910 úmrtí.

8:25 V Nemecku za posledný deň pribudlo 592 nových prípadov koronavírusovej infekcie, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na Inštitút Roberta Kocha (RKI). Zomrelo ďalších 68 ľudí s koronavírusom. Pred týždňom RKI evidoval 1 108 novo nakazených a 99 mŕtvych.

V krajine s 83 miliónmi obyvateľov registruje RKI od začiatku epidémie viac ako 3,73 milióna nakazených. Celkový počet úmrtí spojených s COVIDOM-19 vzrástol na 90 746. Za uzdravených považuje RKI 3,6 milióna ľudí. Skutočné čísla môžu byť výrazne vyššie, pretože nie všetky prípady sa podarí rozpoznať.

V sedemdňovom úhrne pripadá teraz 5,9 nakazeného v prepočte na 100 000 obyvateľov, o týždeň skôr ich bolo 9,3 na 100 000 obyvateľov. Sedemdňové reprodukčné číslo k piatkovému večeru vzrástlo na 0,78 z 0,75 o deň skôr. Znamená to, že 100 nakazených nákazu „odovzdá“ v priemere 78 ďalším ľuďom.

Zlú správu pripravil RKI v piatok večer nemeckým turistom, ktorí sa chystajú na dovolenku do Portugalska. Označil ich za oblasť, kde sa vyskytuje variant vírusu, čo znamená, že navrátilci z tejto juhoeurópskej krajiny musia ísť na 14 dní do karantény. Rovnaké nariadenie vydala vláda aj pre návraty z Ruska.

6:55 Ľudí v Poľsku, ktorí sa ešte nenechali zaočkovať proti COVIDU-19, začínajú obvolávať pracovníci štátnej infolinky. Na tlačovej konferencii to uviedol minister zdravotníctva Adam Niedzielski s tým, že záujem o očkovanie medzi ľuďmi slabne.

Podľa Niedzielského sa napĺňajú jeho slová z minulosti, keď povedal, že v júni už nebudú čakať ľudia na vakcíny, ale vakcíny na ľudí. Vláda preto hľadá rôzne spôsoby, ako verejnosť o potrebnosti vakcinácia presvedčiť. Pracovníci infolinky v najbližšej dobe vykonajú milión hovorov, uviedol Niedzielski. Ľudia sa počas nich budú môcť rovno objednať na očkovanie.

V Poľsku sa v rámci pilotného projektu otvorilo osem očkovacích miest v nákupných centrách a vláda chce, aby sa ľudia mohli nechať očkovať aj v lekárňach. V 38-miliónovom Poľsku je proti COVIDU-19 úplne zaočkovaných viac ako 12 miliónov ľudí.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus