Austrália povinne očkuje, Guatemala žiada pre nedodaný Sputnik od Ruska milióny

Ľudia, ktorí v Austrálii pracujú v karanténnych hoteloch a starajú sa o seniorov, majú byť povinne očkovaní proti koronavírusu.

29.06.2021 06:15 , aktualizované: 22:54
Austrália, koronavírus Foto: ,
Austrálčania v autách čakajú na testovanie na koronavírus v Sydney.
debata (97)
Pozitivita testov

Graf znázorňuje, koľko % z vykonaných testov na COVID-19 bolo pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:53 Guatemala vyzvala Rusko, aby jej vrátilo peniaze za nedodané dávky vakcíny proti covidu-19 Sputnik V. Oznámila to miestna ministerka zdravotníctva Amelia Floresová. Podľa tlače si tento latinskoamerický štát objednal v Rusku 16 miliónov dávok vakcíny, dodaná mu ale zatiaľ bola len malá časť. Za vakcíny Guatemala Rusku predbežne zaplatila 614 miliónov guatemalských quetzalov (zhruba 67 miliónov eur).

Ministerka uviedla, že Rusku dá päť dní, aby objasnilo svoje zámery. V prípade, že sa zaviaže vakcíny dodať, dostane na to 20 dní.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov uviedol, že Rusko zvažuje zrýchlenie dodávok vakcíny do latinskoamerického štátu a na tomto cieli pracuje.

Guatemala dostala prvú zásielku zhruba 50 000 vakcín z Ruska v máji. Celkovo tento latinskoamerický štát podal približne 900 000 dávok vakcíny proti covidu-19. Očkovanie má ukončené 158 000 osôb, čo je zhruba jedno percento guatemalskej populácie.

22:20 Nádejné výsledky dosiahla vakcína od spoločnosti Moderna v doposiaľ nerecenzovanej laboratórnej štúdii skúmajúcej jej efektivitu proti koronavírusovému variantu delta prvýkrát objavenému v Indii. Táto očkovacia látka vyvolala pri tomto variante o niečo slabšiu imunitnú odpoveď, ako pri pôvodnom variante vírusu SARS-CoV-2 objavenom vo Wu-chane. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters.

V štúdii realizovanej spoločnosťou Moderna výskumníci použili vzorky krvi od ôsmich dobrovoľníkov odobraté týždeň po tom, ako im bola podaná druhá dávka vakcíny.

Preparát od spoločnosti Moderna bol pri vytváraní protilátok proti variantu delta omnoho efektívnejší, než pri variante beta, ktorý sa prvýkrát objavil v Juhoafrickej republike (JAR).

„Tieto nové údaje povzbudzujú a posilňujú našu vieru v to, že vakcína od spoločnosti Moderna bude poskytovať ochranu aj pred novými variantmi koronavírusu,“ uviedol riaditeľ Moderny Stéphane Bancel.

V prípade troch mutácií variantu beta sa množstvo protilátok v porovnaní s pôvodným variantom koronavírusu znížilo šesť- až osemkrát. Pri indických variantoch delta a kapa to bolo iba 3,2– až 2,1-násobné zníženie.

Ruská vakcína Sputnik V je proti variantu delta účinná zhruba na 90 percent. Uviedol to Gamalejov vedecko-výskumný inštitút epidemiológie a mikrobiológie v Moskve, ktorý tento preparát vyvinul. Údaje o účinnosti Sputnika V boli vypočítané na základe informácií z digitálnych lekárskych záznamov a zo záznamov o očkovaní pacientov.

21:15 Okolo 100 000 dávok vakcín proti covidu-19 bolo minulý týždeň zničených v Estónsku potom, čo porucha chladenie spôsobila, že v mieste ich uskladnenia bolo cez 15 stupňov Celzia. Súčasne zlyhal poplachový systém, ktorý neupozornil na poruchu trvajúcu dlhšie ako 12 hodín. Na všetko sa prišlo až po tom, čo do chladiarne vstúpil zamestnanec, uviedla dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na estónske úrady.

Vakcína AstraZeneca musí byť uchovávaná pri teplote medzi dvoma až ôsmimi stupňami Celzia a tak bolo v sklade znehodnotený okolo 68 000 jej dávok. Súčasne bolo zničených najmenej 32 000 dávok iných vakcín.

„Takéto prípady sú neprijateľné,“ uviedla Kati Kusminová zo štátnej správy nehnuteľností, ktorá incident vyšetrovala. Prešetriť nehodu má ešte nezávislá komisia. Zničené vakcíny mali byť väčšinou darované do zahraničia, takže očkovanie v krajine by podľa estónskej televízie malo pokračovať bez narušenia. Skladovacie priestory, v ktorých boli látky uchovávané, sú ešte len štyri roky staré, a tak bol výpadok chladenia prekvapením.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal pred dvoma týždňami uviedol, že Estónsko daruje Ukrajine 200 000 vakcín proti covidu, pripomenul Reuters.

Aspoň jednu dávku vakcíny dostala v Estónsku polovica dospelej populácie, čo je pod európskym priemerom, činiacim 58,7 percenta.

Opozícia kritizuje vládu za neporiadky pri skladovaní vakcín aj pomalé tempo očkovania: Estónsko sprvu patrilo k najrýchlejšie očkujúcim krajinám v Európskej únii, v súčasnosti sa však prepadlo do poslednej tretiny, uviedol server Delfi.ee.

19:54 Od budúceho týždňa sú naplánované očkovacie výjazdy do rómskych osád. Uviedol to minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) v online relácii televízie Joj Analýzy Na hrane. Dodal, že na tejto akcii spolupracovali s Ministerstvom zdravotníctva a splnomocnenkyňou vlády SR pre rómske komunity Andreou Bučkovou. Očkovať by chceli obyvateľov nad 12 rokov.

Minister tiež podotkol, že od septembra by mohol byť práve v týchto oblastiach problém so šírením ochorenia COVID-19. Zároveň zdôraznil, že očkovanie nie je o dovolenke, ale o bezpečnosti života a bezpečnosti na školách, aby sa deti mohli stretávať s kamarátmi a čerpať v školách vedomosti.

17:58 V Írsku budú môcť do interiérov pohostinstiev vstupovať iba ľudia plne zaočkovaní proti novému druhu koronavírusu alebo tí, ktorí toto ochorenie už prekonali. Cieľom tohto opatrenia je zamedziť šíreniu koronavírusového variantu delta, oznámil v utorok podľa agentúry AFP írsky premiér Micheál Martin.

Írska vláda taktiež posunula plánovaný dátum zrušenia zákazu konzumácie jedla a nápojov v interiéroch barov, reštaurácií či kaviarní. Namiesto avizovaného 5. júla by k tomu podľa írskych médií malo dôjsť až o dva týždne neskôr, teda 19. júla.

17:05 Organizácie reprezentujúce najväčšie európske letecké spoločnosti varovali, že spustenie digitálnych koronavírusových preukazov spôsobí chaos a dlhé rady na letiskách, ak sa celý systém lepšie neskoordinuje a nezjednoduší.

Európske cestovné pasy majú vstúpiť do platnosti vo štvrtok 1. júla a prostredníctvom QR kódu poskytujú osvedčenie o očkovaní, prekonaní covidu alebo negatívnom teste. Medzinárodná rada letísk (ACI) a tiež spoločnosť Airlines for Europe (A4E), Medzinárodné združenie leteckých dopravcov (IATA) a Združenie leteckých spoločností európskych regiónov (ERA) však v tejto súvislosti v liste adresovanom lídrom EÚ upozornili na „znepokojujúcu zmes prístupov“ zo strany rôznych európskych krajín.

„So zintenzívnením osobnej prepravy v nasledujúcich týždňoch je hrozba chaosu na európskych letiskách reálna,“ uvádza sa v spoločnom liste leteckých spoločností zaslanom v pondelok. „Vysoká miera fragmentácie a odlišností v implementácii digitálneho certifikátu…, ako aj duplikovanie kontrol dokumentov v niekoľkých štátoch je alarmujúca,“ varujú.

17:02 Európska komisia (EK) v utorok zverejnila usmernenia EÚ, ktorými sa má zaistiť bezpečné obnovenie činností v kultúrnych a kreatívnych odvetviach v celej EÚ.

Cieľom nových usmernení je ponúknuť v tejto oblasti koordinovaný prístup v súlade s vnútroštátnymi, regionálnymi a miestnymi podmienkami.

Konkrétne sa odporúčajú tieto opatrenia a postupy: zrušenie obmedzení by malo byť postupné, zo začiatku s obmedzeným počtom účastníkov, aby bolo možné posúdiť epidemiologickú situáciu; kultúrne zariadenia by mali mať plán pripravenosti s opatreniami v prípade zistenia infekcií COVID-19; zamestnanci kultúrnych zariadení by mali byť cielene informovaní a absolvovať školenie, aby sa minimalizovali riziká infekcie; malo by sa propagovať očkovanie osôb pracujúcich v prostredí kultúry, kvôli ich ochrane ako aj ochrane publika.

16:38 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok priznal, že Rusku sa nepodarí do jesene zaočkovať proti novému koronavírusu 60 percent populácie, ako sa pôvodne plánovalo.

„Je očividné, že sa nepodarí zaočkovať 60 percent (obyvateľov). Iba tento týždeň začal viac alebo menej rásť počet ľudí, ktorí sa chcú dať zaočkovať. Doposiaľ bolo dynamika očkovanie nanešťastie nízka,“ uviedol Peskov, citovaný informovala agentúra Interfax.

Osemnásteho januára, keď v Rusku spustili masovú očkovaciu kampaň, hlavná hygienička Anna Popovová vyhlásila, že do jesene môže byť zaočkovaných až 60 percent obyvateľov.

Momentálne je v Rusku plne očkovaných len 11,5 percenta obyvateľov. Prvú dávku niektorej z registrovaných vakcín podľa ruského ministra zdravotníctva dostalo približne 23 miliónov ľudí.

16:27 Indonézia je už v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu na pokraji „katastrofy“, a to čiastočne z dôvodu šírenia variantu delta. Uviedol to v utorok Červený kríž, pričom túto ázijskú krajinu vyzval, aby zintenzívnila svoju očkovaciu kampaň aj testovanie, informuje agentúra DPA.

Indonézske lekárske združenie tento týždeň varovalo, že zdravotníctvo na ostrove Jáva už takmer kolabuje a mnohé z tamojších nemocníc pacientov už neprijímajú.

„Každý deň vidíme, ako tento variant delta Indonéziu posúva stále viac na pokraj covidovej katastrofy,“ povedal Jan Gelfand, šéf indonézskej pobočky Medzinárodnej federácie Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRC). „Potrebujeme prijatie bleskových krokov na celom svete, aby krajiny ako Indonézia mali prístup k vakcínam potrebným na odvrátenie desaťtisícov úmrtí,“ dodal ďalej vo vyhlásení.

14:41 Vo svete do utorka podali celkovo už viac ako tri miliardy dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na oficiálne zdroje.

Podanie prvej miliardy dávok trvalo 20 týždňov. Tempo očkovania sa však zrýchlilo a tretia miliarda zo všetkých dávok bola ľuďom vpichnutá v priebehu štyroch týždňov.

13:47 Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že stratégia EÚ o liekoch proti COVID-19 prináša prvé výsledky, a predstavila zoznam prvých piatich liekov, ktoré by čoskoro mohli byť dostupné na liečbu pacientov s koronavírusom v celej EÚ.

Štyri z piatich nových liečiv sú monoklonálne protilátky, ktoré sú predmetom priebežného skúmania Európskou agentúrou pre lieky (EMA). Ďalším liekom je imunosupresívum, ktoré už má povolenie na uvedenie na trh a ktoré by sa mohlo rozšíriť tak, aby zahŕňalo aj liečbu pacientov s ochorením COVID-19.

Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová upozornila, že očkovanie v EÚ postupuje čoraz rýchlejšie, vírus však zrejme nezmizne a pacienti budú potrebovať bezpečnú a účinnú liečbu. „Našim cieľom je identifikovať ďalších potenciálnych sľubných kandidátov na liečbu a do konca roka autorizovať najmenej tri nové lieky,“ odkázala komisárka.

12:35 Cyprus umožní od stredy protikoronavírusové očkovanie obyvateľov vo vekovej kategórii 16 a 17 rokov. Vakcinácia tejto vekovej skupiny však bude možná len s písomným súhlasom rodičov, uviedli v utorok miestne úrady. Informuje o tom agentúra DPA.

Rezort zdravotníctva na Cypre medzitým skúma, či je možné očkovací proces otvoriť aj pre obyvateľov nižších vekových kategórií, aby sa v septembri v krajine mohli otvoriť školy bez obmedzení v súvislosti s pandémiou koronavírusu, uviedol najväčší cyperský denník Fileleutheros. Za uplynulé týždne totiž zaznamenali na Cypre 30 percent nových prípadov nákazy koronavírusom práve medzi mladistvými, pripomína DPA.

11:53 V Rusku zaznamenali v utorok za posledných 24 hodín 652 úmrtí v súvislosti s koronavírusovou infekciou SARS-CoV-2, čo je najviac od začiatku pandémie. Celkovo v Rusku evidujú 134 545 úmrtí v súvislosti s koronavírusom, informovali agentúry TASS a Interfax.

Najviac úmrtí za posledných 24 hodín zaznamenali v Moskve, kde zomrelo 121 ľudí, a v Petrohrade, kde zomrelo 119 ľudí, čo je taktiež najviac od začiatku pandémie v tomto meste.

Doteraz zomrelo v Rusko v súvislosti s koronavírusom za deň najviac 635 ľudí, a to vlani 24. decembra.

Za posledných 24 hodín zaznamenali v Rusku 20.616 prípadov nákazy koronavírusom, vyliečilo sa 14.697 ľudí. Celkovo sa v krajine infekciou SARS-CoV-2 nakazilo už takmer 5,5 milióna obyvateľov.

11:20 Vo Francúzsku a v Nemecku v posledných týždňoch zaznamenali nárast počtu prípadov nákazy koronavírusovým variantom delta, ktorý predtým prvýkrát zaznamenali v Indii. Počet takýto prípadov sa v oboch krajinách zdvojnásobil. V utorok o tom informovala agentúra Reuters.

Vo Francúzsku tvorí variant delta v súčasnosti približne 20 percent všetkých prípadov nákazy koronavírusom, pričom minulý týždeň tvoril okolo deväť až desať percent.

„Variant delta sa postupne stáva (vo Francúzsku) dominantným, tak ako v celkom svete, kedže je nákazlivejší,“ uviedol francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran.

10:53 Hongkong od 1. júla zakáže všetky lety prichádzajúce zo Spojeného kráľovstva s cieľom obmedziť šírenie variantu delta koronavírusu SARS-CoV-2, informovala v utorok na svojej webovej stránke stanica BBC. Hongkonské úrady označili Britániu za „vysoko rizikovú krajinu“, čo predstavuje najvyšší v stupeň v rámci opatrení v oblasti cestovania. Zákaz vstúpi do platnosti od štvrtka 1. júla a bude sa týkať všetkých leteckých pasažierov prichádzajúcich zo Spojeného kráľovstva.

Osoby, ktoré v nedávnom období strávili v Británii viac než dve hodiny, nebudú pustené na palubu žiadnych letov smerujúcich do Hongkongu. Lety smerujúce z tohto územia do Británie však opatrenie nezasiahne. Úrady uviedli, že rozhodnutie bolo prijaté na základe nedávneho zhoršenia pandemickej situácie v Británii, kde sa šíri variant vírusu s označením delta.

10:15 Prostredníctvom 5588 vykonaných RT-PCR testov odhalili v pondelok na Slovensku 43 prípadov nákazy koronavírusom. Pribudla jedna obeť. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií. Za uplynulý deň pribudlo tiež 100 pozitívne testovaných osôb antigénovými testami.

Kecerovce Očkovanie Komunity Marginalizované rómovia Čítajte viac PCR testy odhalili 43 pozitívnych, v nemocniciach máme menej ľudí

9:33 V pondelok pribudlo v Česku 157 nakazených koronavírusom. To je o 39 viac než pred týždňom. Informoval o tom v utorok spravodajský portál Novinky.cz. Číslo R, ktoré udáva, koľko ľudí infikuje jeden pozitívne testovaný, v pondelok stúplo na hodnotu 0,97. Za nedeľu to bolo 0,89.

Aktuálne hospitalizovaných je 59 pacientov; vo vážnom stave sa nachádza sedem ľudí. Pacientov nad 65 rokov za pondelok pribudlo desať. Incidenčné číslo – udávajúce priemerný počet nakazených za sedem dní na 100 000 obyvateľov – je na hodnote 7, píše spravodajský server iDNES.cz.

V pondelok podali v Česku 108.217 dávok vakcíny proti covidu. Celkový počet podaných dávok v krajine sa tak zvýšil na takmer 8,01 milióna.

8:42 Tretia vlna pandémie už nebude taká ťažká, ako bola tá druhá. Uviedol to vedec Pavol Čekan, ktorému prezidentka Zuzana Čaputová udelila v nedeľu štátne vyznamenanie – Rad Ľudovíta Štúra II. triedy. Tvrdí, že cena nepatrí iba jemu, ale všetkým vedcom, ktorí sa pričinili o zvládanie pandémie na Slovensku.

Sila tretej vlny bude záležať od toho, aká bude zaočkovanosť, ako sa Slovensko pripraví na efektívnejšie trasovanie a testovanie, aká bude liečba a ako budú ľudia dodržiavať opatrenia. „Stále verím, že tretia vlna bude trošku ľahšia. Budeme mať deti v školách a ekonomika bude otvorenejšia,“ poznamenal vedec.

Čekan hovorí, že na Slovensku je zlá podpora vedy a výskumu. „Keby bola lepšia, tak by sme to pocítili,“ podotkol. Vedec poukázal aj na odchod vedcov do zahraničia. Verí, že „odliv“ vedcov sa podarí nejako zvrátiť a slovenskí vedci sa vrátia na Slovensko. „Dlho sa o tom hovorí a málo sa deje. Dúfame, že si to Slovensko všimne, buď z plánu obnovy alebo bude veda a výskum v budúcnosti viac podporovaná,“ skonštatoval.

Vyznamenanie vníma Čekan ako veľké zadosťučinenie a záväzok do budúcnosti. „Toto ocenenie je pre všetkých ostatných vedcov, ja sa necítim byť jediným adresátom,“ povedal.

Čekan už od základnej školy vedel, že sa chce venovať prírodným vedám. Vysokú školu vyštudoval v zahraničí. Robil odborného asistenta na Rockefellerovej univerzite v New Yorku. V nej sa venoval RNA biológii a molekulárnej patológii a tiež spolupracoval na vývoji nových patentovaných diagnostických metód. Neskôr pracoval v americkom Národnom onkologickom inštitúte ako výskumný pracovník. Po návrate na Slovensko založil v roku 2016 biotechno­logickú spoločnosť MultiplexDX, ktorá výrazne posúva diagnostiku rakoviny. Počas pandémie Čekan participoval na projekte výroby PCR testu na detekciu nového koronavírusu. (tas­r)

8:32 Nemecko v dôsledku rozsiahleho šírenia koronavírusového variantu delta v utorok zaradilo Portugalsko a Rusko medzi oblasti so zvlášť vysokým rizikom nákazy. Do platnosti tak vstúpil zákaz prepravy z týchto krajín pre letecké spoločnosti a autobusové i vlakové podniky. Odteraz môžu z Portugalska a Ruska prepravovať cez hranice len nemeckých občanov alebo cudzincov s trvalým bydliskom v Nemecku.

Pre tých, čo môžu pricestovať, platí 14-dňová povinná karanténa, ktorá sa nesmie skrátiť ani negatívnym testom na koronavírus. Povinná karanténa platí aj pre zaočkovaných a tých, ktorí covid už prekonali.

Portugalsko je v priebehu uplynulých niekoľkých týždňov prvou členskou krajinou EÚ, ktorú zaradili do kategórie oblastí s najväčším rizikom. Rozhodnutie Berlína sa dotkne aj nemeckých turistov. Zvlášť obľúbené portugalské letovisko Algarve ešte ani raz nebolo zaradené medzi oblasti s najnižším rizikom.

S Ruskom a Portugalskom stúpol počet oblastí s najväčším rizikom nákazy zo 14 na 16. V Európe je okrem Portugalska zasiahnutá ešte Británia; ostatné rizikové oblasti sú v Ázii, Afrike a Latinskej Amerike. (dpa, tasr)

7:58 Najnovšie výskumy naznačujú, že kombináciou dávky vakcíny Oxford/AstraZeneca s očkovacou látkou Pfizer/BioNTech sa vytvára silná imunitná odpoveď proti koronavírusu SARS-CoV-2. Vedci Oxfordskej univerzity v rámci štúdie Com-COV skúmali možnosť podať človeku dve dávky vakcíny od rôznych výrobcov. Tieto vakcíny boli podané s odstupom štyroch týždňov.

Koronavírus / Covid / Vakcíny / Očkovanie / Čítajte viac Kombinácia vakcín AstraZeneca a Pfizer generuje "robustnú imunitnú reakciu"

7:18 V Bratislave zaočkovali proti covidu už takmer 200 ľudí bez domova i zo zraniteľných komunít. Oznámil to primátor hlavného mesta Matúš Vallo. Išlo o nízkoprahové mobilné očkovanie a koncom minulého týždňa ho realizovali v dennom centre Domec občianskeho združenia Vagus a v útulku organizácie Domov pre každého. Zaočkovať sa tu prišlo 79 ľudí.

„Klientom a klientkám s prípadnými nežiaducimi vedľajšími účinkami sme poskytli po očkovaní starostlivosť v priestoroch mestského karanténneho mestečka na Hradskej, kde je k dispozícii tím sociálnych pracovníkov a zdravotníkov. Očkovalo sa vakcínou Janssen od spoločnosti Johnson & Johnson,“ spresnilo hlavné mesto na sociálnej sieti.

Vakcináciu zorganizoval intervenčný tím Ministerstva zdravotníctva v spolupráci so Záchrannou zdravotnou službou a za spoluúčasti neziskových organizácií. Pri prvom júnovom očkovaní bolo proti covidu zaočkovaných 118 klientov organizácií Odyseus v takzvanom vrakunskom Pentagone, v dennom centre Domov sv. Jána z Boha a v nocľahárni Depaul Slovensko. Aj touto cestou sa podľa magistrátu posilňuje kolektívna imunita Bratislavy. Očkovanie proti covidu je zároveň dostupné aj zraniteľným skupinám obyvateľstva.

Bratislavská samospráva tvrdí, že Bratislava má ako jediné mesto na Slovensku šancu dosiahnuť kolektívnu imunitu proti koronavírusu. Na tento cieľ je potrebné, aby bolo zaočkovaných aspoň 75 percent obyvateľov Bratislavy. Aktuálne je v hlavnom meste zhruba 53 percent obyvateľov zaočkovaných prvou dávkou a 40 percent druhou dávkou vakcíny. (tasr)

6:15 Viacero austrálskych štátov a miest sprísnilo opatrenia proti šíreniu koronavírusu po tom, keď sa v krajine objavilo niekoľko ohnísk nákazy. Východoaustrálske Sydney vyhlásilo minulý piatok dvojtýždňovú prísnu uzáveru, v meste Darwin na severe krajiny bol lockdown predĺžený do piatku. Štáty Queensland a Južná Austrália znovu zaviedli povinnosť nosiť na verejnosti rúška a obmedzili zhromažďovanie. Rovnaká povinnosť platí aj v Canberre, hoci tá zatiaľ nehlási žiadny prípad infekcie.

Austrálsky premiér Scott Morrison pre nárast prípadov choroby COVID-19 v Austrálii zvolal schôdzku lídrov jednotlivých štátov a teritórií. Tí okrem iného rozhodli o zavedení povinného očkovania pre pracovníkov starajúcich sa o seniorov a pre zamestnancov karanténnych hotelov. Niektorí experti podľa agentúry AP uviedli, že Austrália čelí zatiaľ najnebezpečnejšej situácii od začiatku pandémie.

Prípady infekcie vysoko nákazlivej mutácie koronavírusu, ktorá bola prvýkrát odhalená v Indii a je známa ako delta, už zaregistrovalo päť z ôsmich austrálskych štátov a teritórií. Práve karanténne hotely, kde bývajú ľudia po návrate zo zahraničia, sú uvádzané ako najčastejší zdroj nákazy. „Mutácia delta predstavuje úplne inú výzvu ako tie, ktorým sme čelili v minulosti,“ vyhlásil Morrison.

V boji s koronavírusom bola Austrália doteraz úspešnejšia ako mnoho iných štátov s vyspelými ekonomikami. Podarilo sa jej to vďaka rýchlemu uzavretiu hraníc, dôslednému trasovaniu kontaktov a krátkym prísnym uzáverám. Od začiatku pandémie krajina s viac ako 25 miliónmi obyvateľov zaznamenala len niečo viac ako 30 400 prípadov koronavírusovej nákazy a 910 ľudí tam v dôsledku covidu zomrelo.

Nová ohniska nákazy z posledných dní ale pritiahli pozornosť k pomalému postupu vakcinácie v krajine, kde je úplne očkovaných zatiaľ len päť percent ľudí. Väčšina nových prípadov nákazy je podľa agentúry AP spájaná s vodičom, ktorý mal 16. júna pozitívny test na mutáciu delta. Nakazil sa zrejme od zahraničnej posádky lietadla, ktorú viezol zo sydneyského letiska, a neskôr zrejme infikoval ďalších pasažierov. Muž nebol očkovaný a údajne nenosil rúško. Počet prípadov v Sydney od tej doby vzrástol na 128. V pondelok bolo zaznamenaných 18 nových prípadov, v nedeľu 30 a v sobotu 29. Miestne úrady varovali, že dvojtýždňová uzávera vyhlásená v piatok ešte ďalších päť dní situáciu nezlepší. Jeden prípad spojený s ohniskom v Sydney oznámil štát Západná Austrália.

Sedem prípadov mutácie delta eviduje aj odľahlé Severné územie s metropolou Darwin. Tam sa nákaza rozšírila v zlatej bani. Jeden z nakazených potom odcestoval do štátu Queensland, kde sa infikovali ďalší dvaja ľudia. Úrady sa teraz snažia po celej krajine nájsť 900 zamestnancov bane, ktorí mohli byť nakazení.

97 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus