K odvolávaniu Matoviča sa v utorok parlament nedostal

Začiatok mimoriadnej schôdze k odvolávaniu Igora Matoviča (OĽaNO) z kresla ministra financií sa dvakrát odkladal. Sálu napokon pred prvým hlasovaním opustili poslanci Smeru aj viacerí nezaradení poslanci Hlasu. Malo ísť o protest voči správaniu sa koalície.

29.06.2021 09:01 , aktualizované: 22:01
NR SR Foto: ,
Poslanci Smeru aj viacerí nezaradení poslanci Hlasu opustili sálu.
debata (259)

Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO) následne otvoril 34. schôdzu po viac ako hodinovom čakaní. Prítomných bolo však len 66 poslancov, vyhlásil preto ďalšiu prestávku. Pre otvorenie schôdze je potrebných 76 hlasov.

Ani druhé hlasovanie nebolo úspešné – prítomných bolo už len 53 poslancov. Grendel preto schôdzu presunul predbežne na stredu na 12:00 hod. Od 9:00 hod je pritom naplánovaná riadna schôdza parlamentu.

Nikto z 39 poslancov, ktorí sa podpísali pod mimoriadnu schôdzu tak v sále počas hlasovaní nebol. Podľa slov lídra Hlasu Petra Pellegriniho budú všetci prítomní v pléne v stredu 30. júna od 9:00. Pellegrini poukázal na to, že začiatok schôdze sa niekoľkokrát posúval, dôvod však nepozná.

Fico: OĽaNO je v neistote

„Budeme čakať, ako sa s týmto vysporiada predseda parlamentu,“ povedal Pellegrini. Odmieta, aby sa s opozíciou narábalo nekultúrne a nedôstojne. Podľa neho je koalícia v neistote a „snaží sa takýmto spôsobom oddialiť hlasovanie o osude Igora Matoviča".

Video

Predseda Smeru Robert Fico podotkol, že hnutie OĽaNO si nie je isté tým, ako zahlasuje poslanecký klub strany Sloboda a Solidarita (SaS).

Podľa predsedu poslaneckého klubu OĽaNO Michala Šipoša otvorenie schôdze sa naťahovalo preto, lebo podpredseda parlamentu Gábor Grendel mal technické problémy. Šipoš tvrdí, že odchod opozície z rokovacej sály je obštrukcia, poslanci podľa neho boli pripravení rokovať.

Šipoš však neodpovedal priamo na otázku, či sa Matovič stretol s poslaneckým klubom SaS. Je totiž pravdepodobné, že práve preto neboli v sále ani poslanci SaS.

Odvolávanie Matoviča z postu ministra iniciovali nezaradení poslanci okolo Pellegriniho, podporil to aj Smer a ďalší nezaradení poslanci.

Matovič podľa navrhovateľov nesie zodpovednosť za právny rozvrat štátu a jeho inštitúcií, nakladanie s financiami v čase plošného testovania a nakupovania vakcíny Sputnik, či konflikt vo vláde s koaličným partnerom Richardom Sulíkom (SaS). Minister podľa nich nesie politickú zodpovednosť aj za „nepripravenosť vlády na tretiu vlnu pandémie“. Skonštatovali, že vláda nezvláda ani ekonomickú a fiškálnu oblasť boja s koronakrízou.

Poslanci tiež kritizujú Matoviča za to, že ako predseda najsilnejšej koaličnej strany riadi túto vládu a bez jeho zvolenia sa v tomto štáte neudeje nič.

matovič Čítajte viac Lenč: Ak by Matoviča odvolali, padne vláda. Ale to sa asi nestane

Ešte predtým poslanci neschválili mimoriadnu schôdzu o zmluve medzi Slovenskou poštou a spoločnosťou Lama SK. Mimoriadne rokovanie inicioval Smer-SD, chcel na ňom požiadať vládu, aby zabezpečila, že pošta okamžite odstúpi od zmluvy so Lama SK.

Opoziční poslanci tiež chceli, aby vláda podľa navrhovaného uznesenia zabezpečila dôsledné prešetrenie, či nedošlo k uprednostneniu tejto súkromnej firmy pri verejnom obstarávaní. Smer-SD hovorí, že vláda sa mala dopustiť štátnej korupcie, ktorej cieľom bolo motivovať jedného z vypovedajúcich kajúcnikov v prebiehajúcich kauzách. Šéf strany Robert Fico totiž hovorí, že na spoločnosť Lama SK je prepojený tzv. kajúcnik a bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó.

Návrh tiež vychádzal zo správy Slovenskej informačnej služby (SIS), z ktorej podľa Smeru-SD vyplýva, že na Slovensku sa na báze tzv. univerzálnych svedkov a kajúcnikov manipulujú trestné konania v neprospech vybraných osôb.

vláda, matovič, Čítajte aj Vláda nesúhlasí s poslaneckým návrhom na odvolanie Matoviča

Sme rodina nepodporí schôdzu k pošte

Koaličné Sme rodina a SaS nepodporia program mimoriadnej schôdze parlamentu k zmluve Slovenskej pošty. Potvrdili to predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský a šéfka klubu SaS Anna Zemanová. Následné odvolávanie Matoviča Sme rodina tiež nepodporí, o presnom postupe majú v klube ešte rokovať.

Pčolinský nepredpokladá schválenie programu mimoriadnej schôdze k Slovenskej pošte a zmluve s firmou Lama SK. „Nemá to zmysel. Veci boli veľmi jasne vysvetlené. Čiže vykopávať otvorené dvere asi nie je práve najrozumnejšie,“ povedal. Zemanová potvrdila podobný postup za klub SaS.

pellegrini odvolanie Čítajte viac Opozícia žiada Matovičovu hlavu

V súvislosti s odvolávaním Matoviča Pčolinský uviedol, že Sme rodina nepodporí návrh opozície. „Sme stabilnou súčasťou vládnej koalície, nemyslím si, že by naši poslanci chceli odvolať akéhokoľvek člena vlády,“ povedal. Na otázku, či sa poslanci Sme rodina pri návrhu na jeho odvolanie zdržia, odpovedal, že o postupe budú ešte v klube diskutovať.

SaS a Za ľudí o odvolávaní Matoviča rokovali

Poslanci za SaS majú o postoji k odvolávaniu Matoviča rokovať v utorok večer na zasadnutí poslaneckého klubu. „V klube sú na to rôzne názory, ideme sa porozprávať o celkovom postupe,“ odpovedala poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS) na otázku, ako sa poslanci zachovajú pri hlasovaní.

Iniciovanie schôdze na vyslovenie nedôvery Matovičovi podporilo podľa Hlasu 39 opozičných poslancov. OĽANO už avizovalo, že za Matovičom stojí. Predseda poslaneckého klubu Michal Šipoš tvrdí, že zatiaľ nemá informáciu o tom, že by niekto z ich klubu chcel podporiť opozičný návrh na odvolanie Matoviča. Ak by však niekto z koaličných partnerov, napríklad strana SaS, hlasoval za tento návrh, bol by to podľa neho koniec súčasnej koalície.

„Zatiaľ nemám informácie, že by niekto nechcel podporiť Igora Matoviča. Zatiaľ mám informácie také, že poslanci budú hlasovať proti takémuto návrhu,“ povedal Šipoš.

Kollár a Valášek sú za

V súvislosti s tým, že SaS si pozvala Matoviča ešte na rokovanie klubu, uviedol, že tomu nerozumie a považuje to za politický folklór. Dodal, že je na koaličnom partnerovi, ako bude pri odvolávaní koaličného ministra postupovať. Hovorí, že si môžu vybrať, či chcú podporovať Petra Pellegriniho (nezaradený) a Roberta Fica (Smer-SD). „Ak si to vyberú, je to jasný odkaz pre Slovensko, s kým chcú do budúcna vládnuť a kto je pre nich prijateľný partner,“ poznamenal.

Fico neskôr uviedol, že všetkých 26 poslancov Smeru bude na schôdzi hlasovať za odvolanie Matoviča. Opozičný návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi financií totiž považuje za správny, preto ho v strane podporia.

Nezaradení poslanci a bývalí členovia Za ľudí Tomáš Valášek a Miroslav Kollár naopak informovali, že odvolávanie ministra financií podporia.

Poslanci NR SR z klubu Za ľudí popoludní rokovali o postoji k odvolávaniu ministra financií. Pre TASR to uviedla predsedníčka klubu Za ľudí Jana Žitňanská. Poslankyňa Viera Leščáková (Za ľudí) povedala, že bude hlasovať proti vysloveniu nedôvery Matovičovi. Jej kolegyňa Miriam Šuteková hovorí, že podporiť návrh na odvolanie by bolo to isté, ako sedieť v jednej vláde s opozičnými lídrami.

„Budeme k tomu ešte sedieť popoludní,“ odpovedala Žitňanská na otázku, ako sa zachová jej klub. Poslanec Za ľudí Tomáš Lehotský dodal, že o postupe sa budú rozprávať aj v rámci frakcie, ktorú vytvorili okolo ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej po vypuknutí rozkolu v strane Za ľudí. Poslanec Za ľudí Marek Hattas uviedol, že nebude hlasovať za odvolanie Matoviča.

Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR a líderka strany Za ľudí Veronika Remišová je proti opozičnému návrhu na vyslovenie nedôvery Matovičovi. Považuje tiež za nešťastné, že hlasovanie s opozíciou v tejto veci avizujú bývalí členovia strany Za ľudí a v súčasnosti nezaradení poslanci NR SR Kollár a Valášek.

„Verejnosť dnes vníma, že ľudia, ktorí sú zodpovední za rozklad štátu, robia všetko preto, aby vládu rozbili a dostali svojich ľudí späť k moci. Odmietam im v tom pomáhať a aj preto som proti podpore návrhu na odvolanie Igora Matoviča," priblížila predsedníčka Za ľudí.

Peter Kremský Čítajte viac Tendre na pošte kritizuje aj OĽANO, Kremský hovorí o mafii

© Autorské práva vyhradené

259 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská pošta #NR SR #odvolávanie #Igor Matovič #mimoriadna schôdza parlamentu