Najvyššiemu súdu chýbajú peniaze. Šikuta: Štát ohrozuje spravodlivosť

Chod Najvyššieho súdu (NS) SR je v súvislosti so spúšťaním novovytvoreného Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR výrazne ohrozený. Dôvodom majú byť chýbajúce finančné prostriedky. Informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

30.06.2021 19:03 , aktualizované: 19:36
šikuta Foto: ,
Predseda Najvyššieho súdu Ján Šikuta.
debata (10)

„Nie je fér, že spúšťanie Najvyššieho správneho súdu likviduje Najvyšší súd, čím štát priamo ohrozuje prístup občana k spravodlivosti,“ vyhlásil predseda NS SR Ján Šikuta. Kritizuje, že zatiaľ čo v novej súdnej inštancii bude pôsobiť deväť sudcov zo správneho kolégia NS SR, z rozpočtu NS SR by mali, podľa aktuálnych informácií, odísť financie zodpovedajúce počtu normovanému na 30 sudcov. Doplnil, že nie je nijakým spôsobom zohľadnené, že na NS SR ďalej zostane 11 sudcov špecialistov na správne právo. Týmto krokom došlo podľa jeho slov k porušeniu všetkých prísľubov zo strany štátu.

Chýbajú peniaze

„Vytváranie novej, bez pochýb potrebnej a dôležitej inštitúcie spôsobuje, že Najvyšší súd sa dostáva do vážnych finančných problémov, ktorých dôsledkom sa môže sťažiť prístup občana k spravodlivosti,“ spresnila hovorkyňa s tým, že NS SR sa dostal do stavu, keď mu chýbajú prostriedky na výkon súdnictva.

Vedenie NS SR apeluje na vládu, aby túto skutočnosť, ktorú ani jedna z inštitúcií nespôsobila a dopláca na ňu výlučne NS SR, nebrala na ľahkú váhu. „Justícia nedosiahne potrebnú mieru očisty a obnovy bez toho, aby jej vrcholná inštitúcia nebola schopná základného chodu. Najvyšší súd zároveň zdôrazňuje, že nežiada prostriedky nad pôvodne plánovaný rozpočet. Žiada výlučne prostriedky zodpovedajúce počtu sudcov a príslušnej administratívy, ktorých k dnešnému dňu skutočne má,“ doplnila hovorkyňa.

súd, exekútor, paragraf Čítajte viac Súdna rada: Najprv výber zmarili, teraz obnovili

Ministerka chce peniaze nájsť

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) v reakcii na Šikutoe slová uviedla, že je kľúčové, aby NS dostal dostatok finančných prostriedkov na to, aby mohol zabezpečovať agendu všeobecného súdnictva s dostatočným počtom sudcov a celým personálom.

Kolíková zdôraznila, že z NS SR odíde vznikom NSS SR kľúčová časť agendy, o ktorú bude odľahčený. Suma, o ktorú NS SR príde, „by mala zodpovedať na jednej strane tomu, že NS SR je oslobodený o celú agendu správneho súdnictva, ale, samozrejme, by mala zodpovedať aj faktu, koľko sudcov reálne aktuálne ostalo na NS SR“.

Je sudcov priveľa?

Pripustila, že počet sudcov, ktorí na tomto súde zostali, môže byť nadhodnotený. „Treba rešpektovať, že sudcovia sú zvolení fakticky na doživotie, a teda budú vykonávať výkon súdnictva na NS SR a prirodzene sa postupne NS SR dostane k optimálnemu a potrebnému počtu sudcov aj personálu, ktorý potrebuje na svoj výkon,“ podotkla. Ak je počet sudcov, ktorí zostali na NS SR, nadhodnotený, ministerka považuje za primerané, aby bol zo strany rezortu financií prísnejší postoj pri posúdení, koľko odborného personálu NS SR potrebuje.

Kolíková považuje za kľúčové, že na riadne vykonávanie celej agendy NSS SR počíta s 30 sudcami. „Som preto presvedčená, že by mal dostať rozpočet na 30 sudcov, pretože ak ich aj hneď nenaplní 30, tak ten chýbajúci počet (čo je momentálne deväť sudcov), by potenciálne mohol nahradiť zvýšením počtu odborného personálu,“ podotkla ministerka.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd SR #Najvyšší správny súd