Očkovanie v USA sa značne spomalilo, Francúzi očakávajú štvrtú vlnu

Americká očkovacia kampaň sa prudko spomalila, zostáva veľa ľudí, ktorí sa nechcú nechať zaočkovať.

05.07.2021 08:00 , aktualizované: 20:45
Joe Biden, 4. júl, Deň nezávislosti Foto: ,
Prezident USA Joe Biden počas osláv Dňa nezávislosti 4. júla 2021. Oslavy boli okázalejšie ako vlani, keď naplno zúrila pandémia. Aj Biden zdôraznil, že nad vírusom získali Američania prevahu, ale nie je porazený a vyslovil obavy z mutácií ako je delta.
debata (48)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

20:44 V Moskve sa začali prvé testy ruskej vakcíny proti koronavírusu Sputnik V na mladých ľuďoch vo veku 12 až 17 rokov. Námestníčka moskovského starostu Anastasia Rakovová informovala, že prijali sto dobrovoľníkov, ktorí sa predtým nenakazili koronavírusom a nemajú zdravotné problémy, ktoré by im bránili v očkovaní. Mládež podľa nej dostane menšiu dávku Sputnika V, ako bežne dávajú dospelým.

Testy sa začínajú v čase, keď Rusko čelí prudkému nárastu koronavírusových infekcií a usiluje sa posilniť slabú zaočkovanosť obyvateľov. K minulému týždňu dostalo najmenej jednu dávku vakcíny len 23 miliónov ľudí, čo je len o niečo viac ako 15% zo 146-miliónového obyvateľstva krajiny.

Za uplynulý mesiac sa pritom denný prírastok nových nákaz viac ako zdvojnásobil. Začiatkom júna to bolo zhruba 9 000, v pondelok už štátna pracovná skupina pre koronavírus ohlásila prírastok 24 353 infekcií a 654 súvisiacich úm­rtí.

Od začiatku pandémie ruské úrady potvrdili viac ako 5,6 milióna prípadov nákazy koronavírusom a 138 579 úmrtí.

19:30 Zákon nebude od obyvateľov Británie od 19. júla vyžadovať nosenie rúšok v uzavretých verejných priestoroch a zachovávať odstup vo vzdialenosti najmenej jedného metra, povedal v pondelok britský premiér Boris Johnson. Informuje o tom podľa TASR agentúra AP. Johnson tak potvrdil plány opätovne otvoriť spoločnosť napriek nárastu počtu prípadov koronavírusu. Právne sankcie budú podľa neho nahradené „informovanými rozhodnutiami“ po tom, čo krajina vstúpi do konečnej fázy uvoľňovania lockdownu. Podľa neho by to malo platiť od 19. júla, finálne rozhodnutie o tom však padne 12. júla.

Na základe tohto rozhodnutia môžu Briti po niekoľkých mesiacoch odložiť rúška, aj keď v obchodoch a prevádzkovatelia dopravy môžu ich nosenie naďalej vyžadovať, pripomína AP. Môžu byť tiež odporúčané v niektorých uzavretých priestoroch.

V Británii zaznamenali viac než 128 000 úmrtí spojených s koronavírusom, čo je najvyšší počet obetí v západnej Európe, pripomína agentúra AFP. Krajina potvrdila, že súčasný nárast prípadov nákazy je spôsobený vysoko nákazlivým koronavírusovým variantom delta, ktorý prvýkrát objavili v Indii.

Variant delta je v súčasnosti v Británii za takmer všetkými prípadmi ochorenia COVID-19, masová vakcinácia však zastavila nárast počtu hospitalizácií či úmrtí.

18:44 Grécke úrady chcú dosiahnuť kolektívnu imunitu proti koronavírusu čo najskôr najmä v oblastiach, ktoré sú obľúbené u turistov. Počet zaočkovaných obyvateľov je však oveľa nižší, než by bolo potrebné na dosiahnutie tohto cieľa, uviedol v pondelok grécky spravodajský server Ekathimerini.com. Podľa expertov by krajina dosiahla kolektívnu imunitu pri zaočkovaní 70 percent obyvateľstva. Podľa dostupných údajov však Grécko nie je ani na polceste k tomuto cieľu.

Grécka vláda sa teraz usiluje čo najviac urýchliť vakcináciu v turistických destináciách a predovšetkým v oblastiach, kde je úroveň skepticizmu voči očkovaniu najvyššia, pripomína server. Predstavitelia gréckeho ministerstva zdravotníctva preto navštívili dovolenkový ostrov Kréta, kde sa očakáva prudký nárast počtu príchodov turistov po 15. júli. Obe dávky vakcíny proti ochoreniu COVID-19 prijalo doposiaľ 30,2 percenta Grékov. Aspoň jednu dávku očkovacej látky dostalo 43,1 percenta z 10,7 milióna obyvateľov Grécka.

Krajina prednedávnom pristúpila k uvoľňovaniu protipandemických opatrení vďaka klesajúcemu počtu nových prípadov nákazy, počas uplynulých dní však vzrástli obavy z rozšírenia vysoko nákazlivého koronavírusového variantu delta.

16:08 Krízový štáb Moskovskej štátnej univerzity (MGU) od pondelka neumožní prístup na miesto výkonu práce zamestnancom, ktorí nie sú zaočkovaní proti koronavírusu, informoval podľa TASR portál Meduza.io a televízna stanica Dožď. Podľa vyhlásenia krízového štábu MGU budú mať prístup na miesto výkonu práce iba zamestnanci, ktorí boli zaočkovaní aspoň prvou dávkou vakcíny proti koronavírusu, prekonali ochorenie COVID-19 alebo im zdravotný stav nedovoľuje dať sa zaočkovať.

Vedenie MGU v júni oznámilo, že v súvislosti s nariadením moskovského starostu Sergeja Sobianina a hlavnej hygieničky Moskvy Jeleny Andrejevovej je očkovanie povinné a zaočkovať sa musí najmenej 60 percent pracovníkov univerzity. Nie je známe, koľko zamestnancov MGU je zaočkovaných, univerzita však otvorila vlastné vakcinačné miesto, na ktorom sa môžu nechať zamestnanci a študenti univerzity zaočkovať. Portál Meduza.io uvádza, že na univerzite podľa oficiálnych štatistík pracuje 10 784 učiteľov a vedeckých pracovníkom, počet technických zamestnancov však nie je známy.

Úrady v ruskej metropole Moskva a okolitej oblasti 16. júna vyhlásili očkovanie proti ochoreniu COVID-19 za povinné pre ľudí pracujúcich v maloobchode, školstve, oblasti zdravotnej starostlivosti, verejnej doprave a ďalších zamestnaniach, ktoré poskytujú služby veľkému počtu osôb. Prvou dávkou vakcíny sa pritom zamestnanci týchto sfér musia nechať zaočkovať najneskôr do 15. júla. Zamestnávateľ následne musí nezaočkovaným osobám zamedziť prístup na miesto výkonu práce alebo mu navrhnúť prácu z domu.

15:23 Štvrtá vlna pandémie koronavírusu by vo Francúzsku mohla prísť už koncom júla, uviedol v pondelok hovorca francúzskej vlády Gabriel Attal. Informuje o tom agentúra AFP. „V posledných týždňoch naberá pandémia znova na sile,“ uviedol Attal a zároveň zopakoval nedeľňajšie varovanie francúzskeho ministra zdravotníctva Oliviera Vérana, podľa ktorého existuje „možnosť“, že štvrtá vlna pandémie zasiahne krajinu už koncom tohto mesiaca.

„Videli sme explóziu (prípadov ochorenia COVID-19), ktorá prišla veľmi rýchlo po tom, ako sa objavili prvé varovné signály a teraz tieto signály vidíme aj v našej krajine,“ uviedol Attal. Obavy z ďalšej vlny pandémie vo Francúzsku spôsobuje najmä rozširujúci sa variant delta, ktorý v súčasnosti predstavuje 30 percent nových prípadov nákazy koronavírusom. Francúzsko v nedeľu zaznamenalo 2600 nových prípadov koronavírusu, čo je o niečo viac než v predchádzajúcich dňoch, ale naďalej je to výrazne menej než v apríli, keď krajina denne evidovala až 35.000 nových prípadov nákazy.

Záujem o očkovanie vo Francúzsku nie je taký vysoký, ako by si vláda predstavovala. V súčasnosti je plne zaočkovaných len 36 percent obyvateľov krajiny. Francúzsky premiér Jean Castex chce tento týždeň v parlamente rokovať o požiadavkách na očkovanie proti koronavírusu u pracovníkov zdravotníctva, ako aj zamestnancov zariadení určených na starostlivosť o dôchodcov. Miera zaočkovanosti zdravotníckeho personálu sa v krajine zastavila na hodnote 64 percent, uvádza AFP.

13:03 Luxemburského premiéra Xaviera Bettela hospitalizovali po tom, ako mal pred týždňom pozitívny test na ochorenie COVID-19. Hospitalizácia je preventívne opatrenie a predseda luxemburskej vlády je v nemocnici na pozorovaní. Nemenovaný predstaviteľ vlády uviedol, že ho tam vzali v nedeľu a zatiaľ nemajú žiadne nové informácie.

Štyridsaťosemročný Bettel oznámil, že mal pozitívny test krátko po tom, ako sa zúčastnil na samite lídrov Európskej únie. Najprv mal len mierne príznaky. Organizátori samitu uviedli, že sú presvedčení, že sa dvojdňové podujatie uskutočnilo za prísneho dodržiavania preventívnych opatrení. Zatiaľ nikto ďalší z lídrov neoznámil pozitívny test.

11:55 Za nedeľu pribudlo v Českej republike 105 nových prípadov infekcie koronavírusom SARS-CoV-2. Píše o tom spravodajský server Novinky.cz s odvolaním sa na oficiálne údaje českého ministerstva zdravotníctva. Ide o takmer dvojnásobok počtu pozitívnych testov zachytených v rovnaký deň pred týždňom, keď bolo evidovaných 56 novonakazených, sumarizujú Novinky, on-line magazín denníka Právo.

Za sobotu tento víkend bolo nových infekcií evidovaných 124. Reprodukčné, číslo – ktoré udáva, koľko ďalších ľudí nakazí jeden infikovaný jedinec –, k pondelkovému ránu v Česku mierne kleslo, na 1,31 z nedeľnej hodnoty 1,33. Stále sa však pohybuje nad kritickou kľúčovou hodnotou 1,0, čo znamená, že epidémia sa šíri. Ak je toto tzv. číslo R pod 1,0, epidémia je na ústupe, vysvetľujú Novinky.cz.

8:00 Americký prezident Joe Biden v nedeľu pri príležitosti osláv Dňa nezávislosti USA poznamenal, že koronavírus – napriek veľkému pokroku v boji proti pandémii – ešte „nebol porazený“. „Nad vírusom sme získali prevahu,“ povedal Biden pred veľkým, jasajúcim davom na Južnom trávniku Bieleho domu. Vzápätí však zdôraznil, že „COVID-19 nebol porazený. Všetci vieme, že sa vyskytli silné varianty, ako napríklad delta variant“.

Americký prezident si zároveň uctil pamiatku viac ako 600 000 obetí choroby COVID-19 v USA. Biden však vo svojom prejave zvolil prevažne optimistický tón, všíma si AFP. „Za posledný rok sme prežili niektoré z našich najtemnejších dní,“ povedal Biden. „Teraz nás však čaká naša najlepšia budúcnosť,“ dodal.

Z parku National Mall v centre hlavného mesta Washington veľké davy sledovali tradičný ohňostroj. Vlani, keď každý deň pribúdalo 50 000 nových prípadov nákazy, boli oslavy Dňa nezávislosti skromnejšie, pripomína AFP.

Napriek optimistickej atmosfére osláv je Bidenova administratíva podľa vlastných slov znepokojená počtom ľudí, ktorí sa nechcú dať zaočkovať. Ako pripomína spravodajská stanica CNN, americkej vláde sa nepodarilo splniť cieľ zaočkovať do 4. júla aspoň prvou dávkou proticovidovej vakcíny 70 percent dospelých obyvateľov USA. Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) doteraz dostalo aspoň jednu dávku 67 percent dospelých Američanov.

Biden a jeho poradcovia si pomaly začínajú uvedomovať, že zaočkovať celú krajinu bude trvať celé jeho funkčné obdobie – a že v častiach USA s nízkou mierou zaočkovanosti sa budú priebežne vyskytovať ohniská nákazy, komentuje CNN.

Americká očkovacia kampaň v ostatných mesiacoch prudko spomalila, všíma si DPA. Momentálne sa každý deň v USA zaočkuje v priemere milión ľudí, teda výrazne menej ako pred niekoľkými mesiacmi, keď každý deň dostali vakcínu tri milióny osôb.

V USA evidujú každý deň približne 13 000 nových prípadov nákazy. V južanských štátoch, kde je miera očkovania nižšia, sa počet nových prípadov postupne zvyšuje, čo odborníci pripisujú nákazlivejšiemu delta variantu.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus