EMA našla súvislosť medzi ochoreniami srdca a vakcínami Pfizer a Moderna

Výbor pre hodnotenie rizík liekov (PRAC) Európskej agentúry pre lieky (EMA) po preskúmaní všetkých dostupných údajov dospel k záveru, že existuje možná súvislosť medzi veľmi zriedkavými prípadmi myokarditídy a perikarditídy a vakcínami Pfizer/BioNTech a Moderna.

09.07.2021 06:00 , aktualizované: 22:15
vakcína moderna koronavírus Foto: ,
Vakcína proti covidu od spoločnosti Moderna
debata (312)
Pozitivita testov

Graf znázorňuje, koľko % z vykonaných testov na COVID-19 bolo pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:15 Starosta juhoafrickej metropoly Johannesburg sa v piatok stal najnovšou obeťou tretej vlny koronavírusu, ktorá trápi krajinu. Úrady sa preto ponáhľajú s očkovaním obyvateľstva, informovala tlačová agentúra AFP.

Starosta Geoff Makhubo, ktorý ochorel na COVID-19 minulý mesiac, zomrel na spôsobené komplikácie vo veku 53 rokov.

19:50 Izrael od budúceho týždňa opäť sprísňuje pravidlá pre cestujúcich vstupujúcich do krajiny, dôvodom je stúpanie počtu nakazených koronavírusom. V piatok o tom informovala tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na izraelské ministerstvo zdravotníctva.

Každý – vrátane úplne zaočkovaných a vyliečených z ochorenia COVID-19 – bude musieť pri vstupe do krajiny podstúpiť 24-hodinovú karanténu, alebo v nej byť aspoň dovtedy, kým nebude známy výsledok testu na koronavírus urobený na letisku.

19:19 Spojené kráľovstvo zaznamenalo v piatok takmer šesťmesačné maximum v počte nových prípadov nákazy koronavírusom, ktorý sa v súčasnosti šíri medzi mladšími vekovými skupinami. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Vládne údaje v piatok ukázali ďalších 35 707 laboratórne potvrdených prípadov infekcie, čo je najvyšší denný počet od 22. januára, keď bolo hlásených vyše 40-tisíc prípadov.

18:41 Kuba schválila v piatok prvýkrát na núdzové použitie svoju domácu vakcínu proti koronavírusovému ochoreniu COVID-19. Má názov Abdala, informovala agentúra AFP.

Úrady schválili vakcínu po tom, čo jej tvorcovia minulý mesiac oznámili, že jej účinnosť je po troch dávkach viac ako 92-percentná.

Kuba pracuje na piatich vakcínach a v máji začala očkovať svoju populáciu dvoma z nich – Abdala a Soberana 2, ktoré sú ešte stále predmetom klinických skúšok.

17:14 V Česku je už týždeň otvorená registrácia na očkovanie detí vo veku od 12 do 15 rokov a prihlásilo sa ich takmer 51-tisíc. Z nich približne 18.000 má už termín a prvú dávku vakcíny proti koronavírusu od konzorcia Pfizer/BioNTech dostalo 4747 z týchto detí. Informácie priniesol v piatok portál Novinky.cz.

Záujem rodičov je podľa oslovených nemocníc pomerne veľký, na niektorých miestach začína byť poradovník dlhý. Napríklad vo Fakultnej nemocnici Olomouc rodičia zaregistrovali takmer 1000 neplnoletých. Prvých 80 detí tam príde na rad už v piatok. Ďalší týždeň budú deti očkovať dva dni do týždňa, vždy okolo 100 detí za deň, spresnila vedúca marketingu nemocnice Veronika Jeřábková.

17:13 Francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran v piatok povedal, že delta variant koronavírusu bude pravdepodobne prevládajúcim variantom vo Francúzsku už cez víkend. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Napriek narastajúcej incidencii (miere nákazy) však Francúzsko nemusí nutne zažiť novú vlnu pandémie, dodal minister vo vyjadrení pre stanicu France Inter. Zhoršenie sa zaznamenáva len jeden týždeň, zdôraznil Véran. Človek môže podľa neho dúfať v dobré správy, ale zároveň musí zostať opatrný.

16:42 Premiéri krajín Vyšehradskej štvorky (V4) a Slovinska sa na piatkovom rokovaní v Ľubľane zhodli, že v súvislosti s novými variantmi koronavírusu je mimoriadne dôležité zvyšovať mieru zaočkovanosti obyvateľov. Po rokovaní zástupcov V4 a Slovinska to potvrdil premiér Eduard Heger. (tasr)

15:28 Rakúsko napriek šíreniu nákazlivejšieho koronavírusového variantu delta plánuje zrušiť od 22. júla povinnosť nosenia rúšok v niektorých obchodoch, oznámil v piatok kancelár Sebastian Kurz. Rúška zostanú od uvedeného termínu povinné len v obchodoch s tovarom každodennej potreby a prostriedkoch hromadnej dopravy, píše stanica ORF.

Kurz znova vyzval obyvateľov Rakúska, aby sa dali zaočkovať. Argumentoval slovami, že koronavírus v nasledujúcich rokoch nezmizne. „Len ten, kto je zaočkovaný, je chránený,“ povedal Kurz na tlačovej konferencii. „Očkovanie zostane dobrovoľné,“ vyhlásil Kurz s tým, že nikoho nebudú do očkovania nútiť, avšak „ako spolkový kancelár sa teším z každého, kto je chránený“. Kancelár avizoval, že dôjde k rozšíreniu očkovacej kampane – zriadia sa napríklad termíny bez predchádzajúcej registrácie. (tasr)

15:20 Prešovský samosprávny kraj (PSK) pokračuje cez víkend v očkovaní vo svojich veľkokapacitných očkovacích centrách. Okrem dospelých prvýkrát podá vakcínu aj deťom od 12 do 15 rokov. Záujemcov zaočkuje aj jednodávkovou vakcínou Johnson & Johnson, informoval v piatok Úrad PSK. Celkovo PSK dosiaľ proti covidu zaočkoval takmer 170-tisíc ľudí. (tasr)

13:56 Na cestu do krajín Európskej únie stačí plne zaočkovaným občanom Slovenska od 1. júla spravidla európsky covidpas. Niektoré krajiny však od cestujúcich okrem toho vopred vyžadujú registráciu. Najvoľnejšie podmienky pre vstup majú Maďarsko a Čierna Hora. (tasr)

13:45 Výbor pre hodnotenie rizík liekov (PRAC) Európskej agentúry pre lieky (EMA) po preskúmaní všetkých dostupných údajov dospel k záveru, že existuje možná súvislosť medzi veľmi zriedkavými prípadmi myokarditídy a perikarditídy a vakcínami Comirnaty (Pfizer/BioNTech) a Spikevax (Moderna).

Informovala o tom EMA v piatok na svojej internetovej stránke. (ema.europa.eu)

13:31 Pre cestu do Česka sa od piatka zmenili podmienky. Slováci môžu bezproblémovo vstúpiť do krajiny, ak sú zaočkovaní či ak prekonali covid. Test už nepotrebujú, podmienkou je vyplniť príjazdový formulár. Deti do šiestich rokov veku test mať nemusia, netreba im ani vyplnený príjazdový formulár. Ostatné osoby musia mať test. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí o tom informuje na webovej stránke. (mzv.sk)

12:50 Vo vietnamskej ekonomickej metropole Hočiminovo Mesto s takmer deviatimi miliónmi obyvateľov sa v piatok začal dvojtýždňový lockdown, ktorá má zastaviť doteraz najmasívnejší nárast prípadov covidu v tejto krajine ležiacej v juhovýchodnej Ázii. Počas lockdownu, ktorý vietnamské úrady nazývajú „sociálnou izoláciou“, budú môcť obyvatelia opustiť bydlisko iba za účelom nákupu potravín, liekov a v prípade núdze. Zavedený bol zákaz zhromažďovania viac ako dvoch osôb.

Prístup do Hočiminovho Mesta bol dočasne výrazne obmedzený: polícia zriadila na vjazdoch kontrolné stanovištia, na ktorých sa treba preukázať negatívnym výsledkom testu na koronavírus. Z Hočiminovho Mesta sa môže do metropoly Hanoj denne letecky prepraviť maximálne 1 700 cestujúcich. Železničná doprava medzi oboma najväčšími vietnamskými mestami bola pozastavená.

Vo Vietname počet registrovaných infekcií koronavírusom SARS-CoV-2 nedávno prudko stúpol na viac ako 9 400. Pritom ešte koncom apríla tam oficiálne zaznamenala menej ako 3-tisíc prípadov a vďaka svojim úspešným opatreniam na trasovaniu kontaktov a prísnym karanténnym opatreniam bol Vietnam dlho považovaný za vzor boja proti pandémii.

Vo Vietname, ktorý má takmer 100 miliónov obyvateľov, boli podané takmer štyri milióny dávok vakcín proti covidu. Vláda chce dosiahnuť kolektívnu imunitu do konca tohto alebo začiatku budúceho roka. Vietnam vyvíja aj svoje vlastné vakcíny. (afp, tasr)

10:45 V uplynulých 24 hodinách potvrdili v Maďarsku nákazu koronavírusom 44 ľuďom. V súvislosti s ochorením COVID-19 nikto nezomrel, informoval v piatok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu. Aktuálne je infikovaných 37 350 ľudí.

V nemocničnom ošetrení je 87 covidových pacientov, z ktorých 13 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Počet zaočkovaných proti covidu stúpol na vyše 5,5 milióna, pričom obe dávky podali už vyše 5,1 milióna ľuďom.

**10:10 Prostredníctvom 5671 vykonaných RT-PCR testov odhalili vo štvrtok na Slovensku 39 prípadov nákazy koronavírusom. Počet hospitalizovaných pacientov sa znížil o 14 na 101. Pribudla jedna obeť ochorenia COVID-19.

testovanie, AG test, pcr, MOM, koronavírus autobus Čítajte viac Pribudlo takmer 40 infikovaných, v nemocniciach máme opäť menej ľudí

8:53 V celej Afrike dosiaľ proti ochoreniu COVID-19 úplne zaočkovali iba 1,19 percenta populácie. Toto mimoriadne nízke číslo vyvoláva obavy najmä v súvislosti s treťou vlnou pandémie, informovala vo štvrtok agentúra DPA. „V tejto fáze pandémie je to príliš málo,“ uviedol riaditeľ Afrického centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (Africa CDC) John Nkengasong.

V Afrike hlásili začiatok tretej vlny pandémie už začiatkom mája. Počet nových prípadov tam stúpa už siedmy týždeň za sebou. Minulý týždeň bol pritom podľa WHO pre Afriku vôbec najhorším týždňom od začiatku pandémie. Zaznamenali tam počas neho viac ako 251 000 nových prípadov nákazy vírusom SARS-CoV-2, čo je až o 20 percent viac než v predchádzajúci týždeň.

6:50 Tuniské zdravotníctvo nezvláda nápor nových pacientov s ochorením COVID-19. Hovorkyňa tuniského ministerstva zdravotníctva vo štvrtok dokonca uviedla, že zdravotníctvo „skolabovalo“, pričom situáciu označila za „katastrofickú“, informovala agentúra AFP. Nemocnice v krajine zažívajú v posledných týždňoch nápor pacientov s covidom. Len v stredu pribudlo v tejto krajine 9823 nových prípadov nákazy a 134 úmrtí spojených s koronavírusom.

Podľa tuniského ministerstva zdravotníctva už nestačia na boj s koronavírusom ani poľné nemocnice vybudované v predchádzajúcich mesiacoch. Telá obetí covidu zdravotnícky personál nestíha prevážať z nemocničných lôžok do vyťažených márníc, uvádza AFP. Úplný lockdown platí pre narastajúci počet prípadov nákazy od 20. júna v šiestich regiónoch Tuniska. Čiastočný lockdown zase zaviedli aj v hlavnom meste Tunise, kde sa snažia zamedziť najmä zhromažďovaniu ľudí na plážach.

V Tunisku, ktoré má takmer 12 miliónov obyvateľov, sú plne zaočkované len štyri percentá obyvateľov, uvádza AFP. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WH) v krajine podali dokopy len necelé dve milióny dávok vakcín proti koronavírusu.

6:00 Spoločnosti Pfizer a BioNTech vo štvrtok večer oznámili, že regulačné úrady v Európe, USA aj inde vo svete požiadajú o povolenie očkovať aj treťou dávkou svojej vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Informovala o tom podľa TASR agentúra AFP.

K takémuto oznámeniu došlo po tom, ako údaje z prebiehajúcej štúdie odhalili, že po podaní tretej dávky vakcíny sa hladiny protilátok voči pôvodnému variantu kronavírusu aj tzv. variantu beta, prvýkrát zaznamenanému Juhoafrickej republike, zvýšia päť až desaťnásobne oproti podaniu len dvoch dávok.

Pfizer a BioNTech v spoločnom vyjadrení uviedli, že sa čoskoro chystajú zverejniť presnejšie údaje, a to aj v odbornom časopise. Plánujú ich potom „v nadchádzajúcich týždňoch predložiť americkému Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) i Európskej agentúre pre lieky (EMA) a ďalším regulačným orgánom“.

Spoločnosti očakávajú, že tretia dávka ich vakcíny bude obdobne – ako voči dvom zmieneným variantom – účinná aj v prípade vysoko nákazlivého variantu delta, ktorý zaznamenali prvýkrát v Indii, a momentálne sa už postupne stáva dominantným na celom svete.

Okrem toho však vyvíjajú aj špecifickú novú vakcínu účinnú práve voči tomuto variantu, ktorej prvá šarža sa vyrába v závode BioNTech-u v nemeckom meste Mainz, uvádza AFP. Spoločnosti očakávajú, že jej klinické štúdie by sa mohli začať v auguste.

Pfizer a BioNTech tiež informovali, že vzhľadom na údaje z Izraela týkajúce sa poklesu účinnosti ich vakcíny, ku ktorým došlo po šiestich mesiacoch od očkovania druhou dávkou, sa domnievajú, že po 6–12 mesiacov od podania druhej dávky by mohlo byť potrebné aj preočkovanie treťou dávkou.

V tejto súvislosti uviedli, že „ochrana voči závažnému priebehu ochorenia (COVID-19) zostala počas celých šiestich (skúmaných) mesiacov vysoká“, klesla však ochrana voči symptomatickému priebehu covidu. Pfizer a BioNTech pritom očakávajú, že objavovať sa naďalej budú stále nové a nové varianty koronavírusu.

312 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus