Kováčik zostáva vo väzbe, súd neprijal 70-tisícovú záruku

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik zostáva aj po deviatich mesiacov vo väzbe. Vo štvrtok o tom rozhodol Špecializovaný trestný súd v Pezinku, kde Kováčik čelí obžalobe za podporu zločineckej skupiny takáčovcov a prijímanie úplatku. Súd o vhodnosti jeho prepustenia nepresvedčila ani ponúkaná kaucia vo výške 70-tisíc eur.

15.07.2021 11:55 , aktualizované: 19:06
Dušan Kováčik Foto:
Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik prichádza v sprievode príslušníkov Zväzu väzenskej a justičnej stráže na súd v Pezinku
debata (142)

Samosudkyňa Pamela Záleská vo štvrtok krátko pred poludním prerušila šiesty deň hlavného pojednávania a svoje rozhodnutie vyhlásila po pätnástej hodine. Účel väzby podľa sudkyne nie je možné nahradiť dohľadom probačného a mediačného úradníka. Zároveň zamietla návrh obžalovaného na zloženie peňažnej záruky vo výške 70-tisíc eur, ako aj jeho písomný sľub.

Ešte v utorok sudkyňa informovala, že Kováčik žiada o prepustenie z väzby. Vo svojom návrhu tvrdí, že kolúzne aj preventívne dôvody jeho väzby už pominuli a navrhol ju nahradiť tzv. elektronickým monitorovacím zariadením. Ak by to nestačilo, Kováčik súdu ponúkol aj peňažnú záruku vo výške 70-tisíc eur. Tie by však museli uvoľniť z jeho majetku, ktorý mu bol po zadržaní zaistený.

„Vzhľadom na to, že na hlavnom pojednávaní boli vypočutí všetci kľúčoví svedkovia podľa obžaloby, tak ako ich navrhoval pán prokurátor, domnievam sa, že dôvod kolúznej väzby u mňa neexistuje,“ uviedol Kováčik.

Ako dodal, za deväť mesiacov vo väzbe a ani predtým sa nedopustil žiadneho kolúzneho správania a nemôže ani pokračovať v trestnej činnosti, keďže sa funkcie špeciálneho prokurátora už vlani v novembri vzdal.

„Pán prokurátor prednedávnom zaistil aj účty, keď manželka, ktorá sa stará o svojho 85-ročného otca, zostala prakticky bez prostriedkov, keďže na tie účty šiel môj aj jej plat. Moja kolúzna väzba je trestom aj pre moju rodinu,“ zdôraznil.

Dušan Kováčik, zadržanie, NAKA Čítajte viac Dušan Kováčik píše spoza mreží o väzbe: Kontrolovali ma každú pol hodinu

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek bol proti Kováčikovmu prepusteniu. Trvá na tom, že dôvody väzby naďalej trvajú. Odôvodňuje to tým, že doteraz nebolo v súdnom konaní skončené dokazovanie a obsah obžaloby podanej proti Kováčikovi sa podľa neho potvrdzuje.

Doplnil, že Kováčikovi boli vznesené obvinenia aj v ďalších dvoch veciach. Jeho žiadosť preto navrhol odmietnuť, rovnako ako nahradenie väzby či peňažnú záruku.

Okrem výpovede znalca a rozhodovaní o väzbe na pojednávaní odzneli aj návrhy na vypočutie ďalších svedkov. Prokurátor navrhol predvolať bývalého generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára.

Obhajoba zas navrhuje vypočuť predsedu Špecializovaného trestného súdu Jána Hrubalu, ktorý o väzbe Kudličku rozhodoval, ako aj sudcu Najvyššieho súdu Juraja Klimenta, ktorý sa zaoberal následným odvolaním Kudličku. Obhajoba chce vypočuť aj súčasného riaditeľa Slovenskej informačnej služby Michala Aláča, jeho väzobne stíhaného predchodcu Vladimíra Pčolinského či bývalého šéfa NAKA Branislava Zuriana.

Hlavné pojednávanie bude pokračovať 11. augusta. Vypovedať by mali okrem iných aj Jaromír Čižnár či bývalý policajný funkcionár Norbert Paksi.

paksi, kováčik Čítajte viac Paksi sa dohodol na vine a treste. Spolupracuje Kováčik s vyšetrovateľmi?

Bývalého špeciálneho prokurátora zadržala Národná kriminálna agentúra 22. októbra 2020 v rámci akcie Božie mlyny. Obvinili ho zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prijímania úplatku, zneužívania právomocí verejného činiteľa, ako aj ohrozenia utajenej a vyhradenej skutočnosti.

Špecializovaný trestný súd ho následne 25. októbra vzal do väzby z obavy pre pokračovanie v trestnej činnosti a z marenia vyšetrovania. Toto rozhodnutie potvrdil vlani 10. novembra aj Najvyšší súd. Ešte v ten deň sa preto svojej funkcie vzdal.

142 debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Kováčik