Po očkovaní vakcínou od Moderny zomreli v Japonsku dvaja ľudia

Dvaja ľudia v Japonsku zomreli po tom, čo boli očkovaní vakcínou proti koronavírusu od firmy Moderna. Obaja dostali dávky zo šarže, ktorej používanie v krajine po správach o kontaminácii pozastavili.

28.08.2021 06:25 , aktualizované: 16:43
Japonsko / Moderna / Foto: ,
Injekčné striekačky s vakcínou proti covidu od spoločnosti Moderna v očkovacom stredisku v Tokiu
debata (143)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

16:43 V nemeckej metropole Berlín v sobotu protestovalo niekoľko tisíc ľudí proti vládnym nariadeniam súvisiacim s koronavírusom, a to aj napriek tomu, že nemecká polícia tieto protesty zakázala.

Polícia zakázala až deväť protestov, ktoré boli naplánované na túto sobotu, a to vrátane protestu hnutia Querdenker, ktoré je najvýraznejším nemeckým hnutím bojujúcim proti pandemickým opatreniam. Povolený bol len jeden protest plánovaný na sobotu a nedeľu, ktorého sa malo zúčastniť približne 500 ľudí. Napriek tomu sa však v Berlíne zhromaždili tisíce ľudí.

Polícia do ulíc Berlína preto rozmiestnila viac ako 2-tisíc policajtov, ktorí mali zareagovať na protestujúcich, ktorí sa v meste objavia aj napriek zákazu. Veľký dav ľudí však prilákal aj protest s názvom „Vlak lásky“, na ktorom jeho organizátori hrali techno hudbu. Tento protest bol však naopak zameraný na podporu vládnych opatrení, ktorých cieľom je spomaliť šírenie vírusu.

Protesty sa pritom konajú v čase, keď sa v Nemecku uvažuje o tom, či sa zavedú opatrenia na zvýhodnenie zaočkovaných ľudí. Podobné protesty sa v Nemecku odohrali aj začiatkom augusta. Tie však skončili početnými stretmi demonštrantov s políciou, ktoré viedli k zadržaniu stoviek ľudí. (ap, tasr)

15:07 V Nemecku je proti koronavírusu plne zaočkovaných už viac ako 60 percent obyvateľov. V sobotu to oznámilo nemecké ministerstvo zdravotníctva. Proti koronavírusu zaočkovali v Nemecku už približne 50 miliónov ľudí, čo predstavuje 60,1 percenta nemeckej populácie. Aspoň prvú dávku vakcíny pritom dostalo takmer 65 percent obyvateľov Nemecka, teda približne 54 miliónov ľudí.

Podľa ministerstva pritom len v piatok podali v krajine viac ako 213-tisíc dávok vakcín. „Každé jedno podanie očkovacej látky nám pomôže spoločne prekonať jeseň a zimu,“ píše sa v príspevku nemeckého ministra zdravotníctva Jensa Spahna na sociálnej sieti Twitter.

Najväčšiu mieru zaočkovanosti hlási nemecká spolková krajina Brémy, kde je plne zaočkovaných 70,2 percenta populácie a aspoň prvú dávku vakcíny tam dostalo 74,7 percenta obyvateľov. Najnižšiu mieru zaočkovanosti má naopak Sasko, kde je plne zaočkovaných 51,4 percenta populácie. Aspoň prvú dávku vakcíny tam dostalo 54,8 percenta obyvateľov.

V Nemecku od začiatku pandémie zaznamenali podľa dát Svetovej zdravotníckej organizácie viac ako 3,9 milióna prípadov nákazy koronavírusom a viac ako 92-tisíc tisíc úmrtí. (dpa, tasr)

14:37 Plytvanie potravinami a množstvo odpadu z nich sa v britských domácnostiach po uvoľnení obmedzení vrátilo na úroveň pred vypuknutím pandémie. Ukázala to tento týždeň správa organizácie WRAP, charitatívnej organizácie, ktorá podporuje environmentálnu udržateľnosť a recykláciu.

potraviny, zelenina, Čítajte viac Plytvanie potravinami v Británii sa vrátilo na úroveň pred pandémiou

13:41 Hospitalizácia je u ľudí nakazených delta variantom koronavírusu zhruba dvojnásobne pravdepodobnejšia ako u ľudí, ktorí sa nakazili skorším variantom. Naznačuje to štúdia výskumníkov z Anglického úradu na ochranu zdravia (Public Health England – PHE), ktorej výsledky v piatok vyšli v odbornom periodiku The Lancet Infectious Diseases.

Odborníci z PHE preskúmali viac ako 40-tisíc prípadov ochorenia covid-19 z obdobia od marca do mája, keď vo Veľkej Británii začal nárast infekcií delta variantom, a porovnali mieru hospitalizácií.

Výsledky boli podobné predbežným zisteniam škótskej štúdie, ktorá tiež naznačila, že delta variant spôsobuje viac hospitalizácií. Menej ako dve percentá sledovaných prípadov z prvej spomenutej štúdie pripadli na plne očkovaných ľudí.

Delta variant koronavírusu sa šíri rýchlejšie ako variant alfa, ktorý bol predtým rozšírený vo väčšine sveta. Či spôsobuje aj závažnejšie ochorenie covid-19, je nejasné a je náročné to zistiť, z časti aj preto, že sa delta začala šíriť, keď mnohé krajiny uvoľnili svoje pandemické opatrenia aj napriek tomu, že nemajú zaočkované veľké časti obyvateľstva. (sita, ap, thelancet.com)

13:23 V Indii podali v piatok viac ako desať miliónov dávok vakcíny proti covidu, čo je vôbec najvyšší počet zaznamenaný za jediný deň od začiatku očkovania v krajine. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

Predošlým denným rekordom bolo 9,2 milióna dávok. V Indii, druhej najľudnatejšej krajine sveta s vyše 1,3 miliardy obyvateľov, zomrelo počas vlny v máji a apríli viac ako 200-tisíc ľudí. Indická vláda si stanovila splniť cieľ zaočkovať do konca roka približne 1,1 miliardy dospelých obyvateľov. Očkovacie tempo spomaľuje nedostatok vakcín či administratívny zmätok. Zatiaľ je v krajine proti covidu úplne zaočkovaných iba 15 percent populácie.

V Indii evidovali v sobotu 46-tisíc novonakazených – najviac za posledné dva mesiace – a viac ako 500 obetí covidu. Vysoký počet nových prípadov hlásili v štáte Kérala.

Krajina doteraz zaznamenala 437 370 úmrtí v spojitosti s covidom a viac ako 32 miliónov infikovaných, čo je druhý najvyšší počet na svete po USA. Podľa expertov sú však skutočné počty nakazených a úmrtí pravdepodobne vyššie vzhľadom na neodhalenie alebo nenahlásenie mnohých prípadov. (afp, tasr)

10:33 Dvaja ľudia v Japonsku zomreli po tom, čo boli očkovaní vakcínou proti koronavírusu od firmy Moderna. Obaja dostali dávky zo šarže, ktorej používanie v krajine po správach o kontaminácii pozastavili. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

Muži, tridsiatnici, zomreli v auguste niekoľkých dní po tom, ako dostali druhú dávku vakcíny od Moderny, uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. Obom bola aplikovaná dávka z jednej z troch pozastavených výrobných šarží. Príčina smrti sa stále vyšetruje.

Japonsko vo štvrtok pozastavilo používanie 1,63 milióna dávok vakcín od Moderny, ktoré boli dodané do 863 očkovacích centier v rôznych častiach krajiny. Dôvodom boli správy o kontaminácii dávok z niekoľkých výrobných šarží.

Farmaceutická spoločnosť Takeda, ktorá v krajine zodpovedá za distribúciu a predaj tejto očkovacej látky, uviedla, že „z viacerých vakcinačných centier dostala správy o tom, že vo vnútri neotvorených ampuliek z určitých šarží (vakcíny) sa našli cudzie látky“.

Anglickojazyčný denník The Japan Times na svojej webstránke spresnil, že išlo o tri šarže vakcíny Moderna vyrobené v Španielsku na tej istej výrobnej linke v rovnakom čase. Japonská vláda a Moderna v súvislosti s pozastavením dávok vtedy uviedli, že bezpečnostné riziká zistené neboli a ide len o preventívne opatrenie.

Od mája, keď bola vakcína od Moderny v Japonsku schválená na núdzové použitie, bolo podľa údajov tamojšej vlády aplikovaných už viac ako desať miliónov jej dávok. Vláda podpísala s Modernou zmluvu o dodaní 50 miliónov dávok do konca septembra. Aktuálne ňou v Japonsku očkujú osoby od 12 rokov. (reuters, tasr, japantimes.co.jp)

10:03 Za piatok odhalilo PCR testovanie na Slovensku 122 nových prípadov koronavírusu pri 6 542 odobratých vzorkách (pozitivita 1,86 percenta). Nepribudlo žiadne úmrtie na covid, počet hospitalizácií stúpol o tri na 84.

Covid / Testovanie / Mobilné odborové miesto / Čítajte viac Pribudlo 122 prípadov covidu, počet hospitalizácií mierne stúpol

9:46 Rastúci počet nových prípadov covidu v Malajzii môže ešte viac zhoršiť problémy s nedostatkom polovodičov a ďalších komponentov, ktoré už mesiace brzdia výrobu áut a ohrozujú výrobcov elektroniky. Aj keď táto krajina v juhovýchodnej Ázii nemá v rámci výroby čipov taký veľký význam ako Taiwan, Južná Kórea alebo Japonsko, v uplynulých rokoch sa stala hlavným centrom testovania a balenia čipov.

počítač, procesor, CPU, mikroprocesor, čip, Intel Čítajte viac S čipmi bude ešte väčší problém, pandémia obmedzuje výrobu

9:39 Čínske veľvyslanectvo vo Washingtone v piatok kritizovalo zistenia amerických tajných služieb týkajúce sa pôvodu koronavírusu. Podľa veľvyslanectva správa „nesprávne“ tvrdí, že Čína naďalej bráni vyšetrovaniu. „Správa americkej spravodajskej komunity ukazuje, že USA sú odhodlané ísť chybnou cestou politickej manipulácie,“ uvádza sa v piatkovom vyhlásení veľvyslanectva.

Správa „je založená na prezumpcii viny a robí z Číny obetného baránka,“ dodalo veľvyslanectvo s tým, že takýto prístup môže „narušiť a sabotovať medzinárodnú spoluprácu v oblasti zisťovania pôvodu vírusu a boja proti pandémii“. (reuters, afp, tasr)

8:58 V Nemecku pribudlo za posledný deň 10 303 nových prípadov koronavírusu, informoval nemecký Inštitút Roberta Kocha. Incidencia, teda počet novo infikovaných na 100-tisíc obyvateľov za posledných sedem dní, je teraz na hodnote 72,1. Predchád­zajúci deň predstavovala 70,3 a ešte pred týždňom 51,6.

Epidemická situácia sa v Nemecku už dlhší čas zhoršuje. Ešte pred týždňom miestne zdravotné úrady nahlásili za deň 8 092 nových prípadov covidu. Za posledných 24 hodín zaznamenali 22 úmrtí súvisiacich s infekčnou chorobou, pred týždňom ich bolo 17.

Od začiatku pandémie Nemecko eviduje 3 924 131 pre­ukázaných prípadov nákazy a 92 118 úmrtí v súvislosti s covidom. Počet uzdravených odhaduje RKI na 3 723 200.

Incidencia bola doteraz pre nemecké úrady hlavným ukazovateľom pre zavádzanie či rušenie protiepidemických opatrení. Odteraz majú byť viac zohľadňované napríklad počty hospitalizovaných. Do Berlína bola na sobotu zvolaná séria demonštrácií proti karanténnym opatreniam. (čtk, rki)

8:18 Ruský štatistický úrad Rosstat v piatok uviedol, že v dôsledku nákazy novým koronavírusom zomrelo v júli v Rusku 50 421 ľudí, čo je viac ako dvojnásobok oficiálneho počtu, ktorý udáva ruská vláda. Podľa Rosstatu zomrelo v dôsledku covidu od apríla 2020 do júla 2021 v Rusku približne 365-tisíc ľudí, pričom najhorším mesiacom bol práve tohoročný júl. Aj celkový počet úmrtí je tak viac ako dvojnásobkom oficiálneho údaju vlády (približne 180-tisíc úmrtí), ktorý skôr v piatok zverejnil ruský operačný štáb.

Rusko je v počte prípadov nákazy štvrtou najhoršie zasiahnutou krajinou na svete, pričom momentálne zápasí s infekčnejším koronavírusovým variantom delta, ako aj pomalým tempom očkovania. Čísla, ktoré v piatok neskoro večer zverejnil Rosstat, vrhajú na epidemiologickú situáciu v krajine omnoho horšie svetlo než naznačovali oficiálne údaje vlády, podľa ktorých v júli v dôsledku nákazy zomrelo 23 349 Rusov.

Ruská vláda pritom započítava do svojich údajov len také prípady, pri ktorých bola nákaza koronavírusom zistená pomocou pitvy ako primárna príčina úmrtia. Rosstat naproti tomu chápe „úmrtie na koronavírus“ v širšom zmysle ako prípady súvisiace s nákazou.

Ruské úrady sú dlhodobo obviňované z bagatelizovania epidemiologickej situácie v krajine. Počet nových zaznamenávaných prípadov infekcie síce v Rusku v súčasnosti už klesá, krajina však v priebehu augusta zaznamenala niekoľko rekordných denných prírastkov úmrtí. Tamojšie úrady zároveň zápasia s nedôverou obyvateľov voči vakcinácii, pričom nezávislé prieskumy verejnej mienky naznačujú, že väčšina Rusov sa neplánuje dať zaočkovať.

Moskva, ktorá je v rámci Ruska považovaná za epicentrum nákazy, ako aj viaceré ďalšie regióny, zaviedli povinné očkovanie pre určité skupiny obyvateľstva. Občanov sa snažia stimulovať k vakcinácii aj rôznymi iniciatívami. Tieto opatrenia spočiatku urýchlili tempo očkovania v krajine; od polovice augusta však opäť stagnuje. (afp, reuters, tasr)

6:25 Americké tajné služby dosiahli „širokú dohodu“, že nový koronavírus nebol vyvinutý ako biologická zbraň. Komunita spravodajských zložiek Spojených štátov však na jeho pôvod jednotný názor zatiaľ nemá. Sú však presvedčení, že vedúci predstavitelia Číny o tomto víruse nevedeli skôr, než sa začala celosvetová pandémia.

Vyplýva to z odtajnenej správy zverejnenej v piatok, ktorej vypracovanie nariadil prezident USA Joe Biden a citovali z nej agentúry AFP a AP.

Štyri organizácie z prostredia amerických tajných služieb sa postavili za teóriu o prenose vírusu na človeka po kontakte so zvieraťom, jedna organizácia ako pravdepodobnú príčinu rozšírenia vírusu označila únik z laboratória a analytici z troch agentúr nedokázali dospieť k nijakému konkrétnemu záveru.

Šéf Bieleho domu Biden v piatok kritizoval Peking za zadržiavanie „rozhodujúcich informácií“ čo sa týka zistenia pôvodu vírusu, ktorému podľahlo dosiaľ takmer 4,5 milióna ľudí na svete. Vedcom a spravodajskej komunite totiž chýbajú klinické vzorky a epidemiologické dáta týkajúce sa prvotných prípadov covidu.

„V Čínskej ľudovej republike existujú rozhodujúce informácie o pôvode tejto pandémie, a napriek tomu vládni predstavitelia v Číne od začiatku pracujú na tom, aby medzinárodným vyšetrovateľom a členom celosvetovej komunity (oblasti) verejného zdravia bránili v prístupe k nim,“ uviedol Biden vo vyhlásení.

Dodal, že Peking naďalej odmieta výzvy na transparentnosť a nie je ochotný poskytnúť potrebné informácie napriek tomu, že počet obetí covidu stále stúpa. Zdôraznil ale, že Spojené štáty budú spolu so spojencami pokračovať v nátlaku na Peking, aby umožnil prístup k informáciám a spolupracoval so Svetovou zdravotníckou organizáciou. (afp, ap, tasr, čtk)

143 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus