Preruší František koaličné hádky? Asi len na tri dni

Smer útočí na koalíciu a posilňuje si pozíciu. „Robert Fico je pán politik, či sa nám to páči alebo nie,“ povedal Marián Repa v podcaste.

11.09.2021 06:00
debata (51)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Návšteva pápeža Františka je pre Slovensko mimoriadnou udalosťou. A takou by mala byť aj pre politikov, bez ohľadu na ich rozpory. „Uvidíme, či zložia zbrane a stíchnu,“ znela nepriama prosba komentátora Mariána Repu v podcaste Počúvajte pravdu. Prirodzene ju adresoval rozhádanej koalícii, ktorá rieši odchod poslancov okolo Márie Kolíkovej zo strany Za ľudí do SaS.

V hre je nielen ministerské kreslo Kolíkovej, ale aj pokračovanie koalície. V akom formáte a v akom zložení? „Najčistejším riešením je nová koaličná zmluva, tentoraz trojkoalície,“ povedal komentátor denníka Pravda.

Vychádza najmä z dramatického poklesu počtu poslancov v klube strany Za ľudí, kde zostali len štyria. „Veronika Remišová stratila legitimitu byť súčasťou koalície ako samostatná strana,“ vysvetlil Repa.

Odchod Kolíkovej frakcie k liberálom, alebo prípadný presun Remišovej do hnutia OĽaNO označil predovšetkým za snahu „oboch dám zachrániť vlastné ministerské kreslá.“ Celá situácia je podľa komentátora v rukách šéfa OĽaNO Igora Matoviča, ktorý nešetrí kritikou na adresu Márie Kolíkovej. Nechá ju šéfovať rezortu spravodlivosti aj naďalej? „Napokon sa lídri dohodnú, a koalície prežije. A to napriek odporu Matoviča,“ predpovedá Repa.

Hádky a rozbroje vo vnútri koalície využíva opozícia. Smer sa po celý týždeň snažil odvolávať ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). Zasadnutie parlamentu sa síce nepodarilo viackrát otvoriť, a odvolávanie je presunuté na ďalšiu schôdzu NR SR, ale Smer neprehráva.

„Naopak, posilňuje si pozíciu, lebo Robert Fico vie prečo útočí. Je to pán politik, či sa nám to páči alebo nie,“ konštatoval komentátor v podcaste.

Do protikladu posúva mimoparlamentnú stranu Hlas, ktorej postavenie podľa neho pomaly slabne. „Peter Pellegrini sa nechal učičíkať rýchlym nárastom popularity,“ dodal. Návrh na odvolávanie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej, ktorý avizuje Hlas, hodnotí Repa ako snahu dobehnúť Smer.

Zostane Mária Kolíková vo vláde? Vyhovie Igor Matovič podmienke Richarda Sulíka, alebo ho vyženie z koalície? Nalaďte si podcast Počúvajte pravdu s komentátorom Mariánom Repom.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #podcast #Počúvajte Pravdu