Uvoľnená Británia má aj plán B, ktorý ráta s kovid pasmi

Británia aj v čase mutácie delta má minimum reštriktívnych opatrení. V prípade zhoršenia situácie však má pripravený plán B. Ten ráta s kovid pasmi, rúškami či s prácou z domu.

15.09.2021 08:45 , aktualizované: 19:43
debata (20)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

19:43 Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že prijala rozhodnutie o rovnocennosti digitálnych osvedčení COVID-19 vydaných siedmimi krajinami a správnymi územiami mimo hraníc EÚ – Albánskom, Andorrou, Faerskými ostrovmi, Izraelom, Monakom, Marokom a Panamou.

V stredu nadobudlo účinnosť rozhodnutie o vzájomnom uznávaní digitálnych osvedčení COVID-19, ktoré boli vydané úradmi v Albánsku, Andorre, na Faerských ostrovoch, v Izraeli, Monaku, Maroku a Paname. Tie sú odteraz rovnocenné s covidpasmi vydávanými v členských krajinách EÚ. Výsledkom bude, že sedem uvedených krajín bude prepojených so systémom EÚ a osvedčenia vydávané v Únii budú na ich území akceptované za rovnakých podmienok ako doma.

Eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders v tejto súvislosti uviedol, že je to situácia výhodná pre všetkých: občania môžu využívať svoje právo na voľný pohyb v rámci Únie aj mimo nej a podniky, ako aj odvetvie dopravy môžu začať kompenzovať straty za posledné mesiace.

„Od júna bolo vydaných viac ako 420 miliónov osvedčení EÚ. Preto vítam, že sa k nášmu úspešnému systému pripája stále viac krajín mimo Únie. Na systéme digitálneho certifikátu COVID EU, ktorý funguje ako medzinárodný štandard, sa v súčasnosti zúčastňuje 42 krajín – 27 členských štátov EÚ a 15 krajín mimo Únie,“ opísal situáciu komisár.

Reynders zároveň dodal, že spolupráca s inými tretími krajinami na prepojení systému covidpasov pokračuje.

15:12 Nezaočkovaným zdravotníckym pracovníkom vo Francúzsku hrozí od stredy pozastavenie činnosti. Prezident Emmanuel Macron v júli nariadil, že všetci zamestnanci v zdravotníctve musia do 15. septembra dostať aspoň jednu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19.

Väčšina európskych vlád sa síce vyhla nariadeniu povinného očkovania, no po tom, ako vo francúzskych ošetrovateľských domovoch zomreli desaťtisíce ľudí, Macron skonštatoval, že očkovanie je nevyhnutné pre všetkých pracovníkov v zdravotníckych zariadeniach či domovoch dôchodcov a všetkých pracovníkov alebo dobrovoľníkov, ktorí sa starajú o starších ľudí alebo chorých doma.

Odhaduje sa, že vo Francúzsku sa dosiaľ dalo zaočkovať takmer 90 % tamojších zdravotníckych pracovníkov, a prieskumy verejnej mienky naznačujú, že väčšina ľudí toto povinné očkovanie podporuje. Proti nariadeniu však v ostatných týždňoch protestovali vo francúzskych mestách tisícky ľudí.

Nezaočkovaných je stále približne 300-tisíc pracovníkov a niektoré nemocnice sa obávajú, že nedostatok personálu zvýši nápor na zdravotnícky systém. V prípade, že zdravotnícki pracovníci nepodstúpia nariadenú vakcináciu, hrozí im pozastavenie platov alebo práceneschopnosť.

Ak zdravotnícki pracovníci dostali iba jednu dávku vakcíny, musia každé tri dni podstúpiť test na prítomnosť koronavírusu až dovtedy, kým nebudú úplne zaočkovaní. Zákonom stanovený termín na úplné zaočkovanie zdravotníckych pracovníkov je 15. október.

Vo Francúzsku dosiaľ zaočkovali minimálne prvou dávkou približne 87 % dospelej populácie a 83 % už absolvovalo kompletnú vakcináciu.

12:50 V Nemecku za posledných 24 hodín pribudlo 12 455 novo nakazených koronavírusom. Vyplýva to zo štatistiky Inštitútu Roberta Kocha (RKI), ktorý pred týždňom zaznamenal 13 565 nových prípadov. Klesla aj takzvaná sedemdňová incidencia, teda počet novo infikovaných na 100 000 obyvateľov za posledných sedem dní. Dosiahla hodnotu 77,9, zatiaľ čo pred týždňom bola 82,7.

V zhruba 83-miliónovom Nemecku sa koronavírusom od začiatku epidémie nakazilo približne 4,1 milióna ľudí. Takmer 3,9 milióna ľudí sa uzdravilo. Komplikáciám spojeným s COVIDOM-19 v krajine podľahlo 92 796 pacientov, z toho 83 za posledných 24 hodín. Pred týždňom Nemecko hlásilo 35 úmrtí.

Počet novo hospitalizovaných pacientov s COVIDOM-19 za sedem posledných dní na 100 000 obyvateľov v Nemecku je 1,86. Pri doterajšom maxime okolo minuloročných Vianoc bol ukazovateľ na úrovni 15,5.

11:07 Česko zaznamenalo v utorok 553 pozitívne testovaných, čo je menej ako pred týždňom o 29 ľudí. Reprodukčné číslo koronavírusovej nákazy kleslo na hodnotu 1,11. V nemoc­niciach je s COVID-19 umiestnených 145 ľudí, z toho 25 v ťažkom stave. Vyplýva to z informácií českého ministerstva zdravotníctva.

10:07 Za utorok pribudlo na Slovensku 760 nakazených koronavírusom, čo je najviac od 23. apríla, keď laboratóriá odhalili 841 infikovaných. V uplynulý deň laboratóriá vykonali 8 928 testov.

koronavírus, očkovanie, vakcína Čítajte viac Pribudlo najviac nakazených od apríla, covid má ďalšie štyri obete

8:45 V súčasnosti sa britská vláda riadi takzvaným plánom A, ktorý sa spolieha podľa premiéra Borisa Johnsona na ďalšie očkovanie a rozumný prístup ľudí k noseniu rúšok, dodržiavaniu rozostupov a testovanie.

Plán B by podľa premiéra mohol prísť na rad počas jesene a zimy, ak by sa situácia výrazne zhoršila. Vláda si necháva „v zálohe“, ako uviedol Johnson, možnosť zaviesť covidové pasy, povinné rúška a prácu z domova.

Británia je tento rok v septembri v „neporovnateľne lepšej pozícii“, než bola presne pred rokom, uviedol premiér Johnson na tlačovej konferencii. Hoci počty novo nakazených sú vyššie ako pred rokom, vysoký podiel obyvateľov je už naočkovaný alebo má proti chorobe protilátky, povedal premiér. Preto podľa neho stačia malé zmeny pre dosiahnutie veľkých výsledkov bez nutnosti uzávery. Ak by došlo na ďalšie obmedzenia, vláda ich nezavedie všetky naraz, ale postupne, dodal Johnson.

Dôvodom pre prechod na prísnejší plán B by bol vyšší počet hospitalizovaných v pomere k počtu nakazených, rastúci počet hospitalizácií alebo preťaženia zdravotného systému, uviedol hlavný poradca britskej vlády pre boj s koronavírusom Chris Whitty. Kombinácia zimy a varianty delta by tiež mohla viesť k plánu B, uviedol Whitty.

Británia, ktorá má 67 miliónov obyvateľov, ohlásila 26 628 novo nakazených a 185 úmrtí. Celková bilancia od začiatku pandémie je 7,28 milióna nakazených a 157 669 úmrtí. Dokončené očkovanie má 44,1 milióna obyvateľov Británie.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus