Schválenie ruského Sputnika V pre EÚ viazne aj pre odkladanú inšpekciu

Inšpekciu Európskej liekovej agentúry (EMA), aby mohol byť Sputnik V registrovaný v Európe, Rusko opakovane odkladalo, uviedol veľvyslanec EÚ v Moskve. Ruská strana predpokladá, že by sa takáto inšpekcia mohla uskutočniť v decembri. Registrovanie vakcíny v prípade Svetovej zdravotníckej organitácie (WHO) je blízko, uviedol ruský minister zdravotníctva.

09.10.2021 06:15 , aktualizované: 12:11
vakcína, Rusko Foto: ,
Zdravotník v Moskve očkuje ruskou vakcínou Sputnik V.
debata (29)
Pozitivita testov

Graf znázorňuje, koľko % z vykonaných testov na COVID-19 bolo pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

12:10 Za posledný deň v Rusku zomrelo 968 ľudí v súvislosti s covidom, to je znova najvyššie číslo od vypuknutia pandémie. Rastú tiež denné prírastky infikovaných koronavírusom. Potom čo dva dni presahovali 27 000, vystúpil počet nakazených za uplynulých 24 hodín na 29 362. To je maximum od vlaňajšieho 24. decembra a druhá najvyššia hodnota od začiatku pandémie v krajine, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na ruský operatívne štáb.

Ten už štyri dni po sebe tiež hlási cez 900 úmrtí za deň v súvislosti s covidom. V piatok oznámil 27 246 nových prípadov a 936 úmrtí s touto chorobou.

„Čísla sú veľmi zlé a skutočne to vyvoláva obavy,“ vyhlásil hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. Hlavnou príčinou doteraz najvyššej úmrtnosti je podľa neho zlá zaočkovanosť. „Vírus je stále zhubnejší,“ povedal Peskov a dodal, že len očkovanie chráni pred smrťou.

Rusko sa v rebríčku úmrtí v súvislosti s covidom trvale pohybuje na popredných priečkach. Od začiatku pandémie zomrelo v najrozľahlejšej krajine sveta, kde žije približne 146 miliónov ľudí, 215 392 ľudí s touto chorobou, uviedla agentúra TASS.

Úrady v niektorých oblastiach zatiaľ obmedzili účasť na veľkých verejných podujatiach, vstup do divadiel, reštaurácií a ďalších miest, kam umožňujú prístup iba ľuďom, ktorí už podstúpili vakcináciu, nedávno prekonali covid alebo majú maximálne tri dni staré negatívne výsledky testu. Ruské médiá medzitým informovali, že rozsiahly a podfinancovaný zdravotnícky systém začína na niektorých miestach vykazovať známky preťaženia kvôli novej vlne pandémie.

10:03 V piatok malo na Slovensku pozitívny výsledok PCR testu 1 793 osôb, laboratóriá pritom vykonali 12 269 vyšetrení. Počet hospitalizovaných klesol o 9.

SR Sobrance RÚVZ Kontroly Koronavírus KEX Čítajte viac Pribudlo takmer 1 800 nakazených, covid má ďalších deväť obetí

9:29 Počet novonakazených koronavírusom bol v Českej republike za piatok 1017. Je to len o niečo viac než za štvrtok, keď bolo infikovaných 990 osôb. V porovnaní s minulým piatkom je toto číslo približne o 200 vyššie, píše spravodajský server Novinky.cz.

Počet nových prípadov prekročil 1000 už tento týždeň v utorok; naposledy boli takéto vysoké čísla v polovici mája.

Reprodukčné číslo sa za piatok zvýšilo na 1,3 zo štvrtkového 1,27. Incidenčné číslo, udávajúce priemerný počet nakazených za sedem dní na 100.000 obyvateľov, je aktuálne 54, sumarizujú Novinky.cz.

V českých nemocniciach je s chorobou covid 315 ľudí, z nich 64 vo vážnom stave. Zvyšujú sa počty úmrtí s koronavírusom, napríklad v stredu bolo päť obetí, deň predtým tri. Čísla o mŕtvych sa priebežne doplňujú. Ešte v polovici septembra bývala v kolónke úmrtí často nula, všímajú si Novinky.cz, on-line magazín denníka Právo.

8:56 V Brazílii od začiatku pandémie po nákaze koronavírusom zomrelo už viac ako 600 000 ľudí. Oznámilo to brazílske ministerstvo zdravotníctva. Jedinou ďalšou krajinou sveta, ktorá prekonala tento smutný míľnik, sú Spojené štáty. Od začiatku pandémie sa v Brazílii, kde žije 212 miliónov ľudí, preukázateľne nakazilo koronavírusom viac ako 21,5 milióna ľudí, z ktorých 600 425 zomrelo. V absolútnych počtoch nakazených je Brazília treťou najpostihnutejšou krajinou po Spojených štátoch a Indii. V počte koronavírusových úmrtí je Brazília po USA druhá.

8:32 Lotyšská vláda sa rozhodla zaviesť na nasledovné tri mesiace núdzový stav. Dôvodom je zhoršujúca sa epidemiologická situácia, a to rekordný počet osôb nakazených ochorením COVID-19 i nárast hospitalizácií, informovala podľa TASR agentúra Bloomberg s odvolaním sa na správy tamojších verejnoprávnych mé­dií.

Núdzový stav začne platiť od pondelka 11. októbra. Od tohto dňa budú mať v Lotyšsku zároveň povinnosť dať sa zaočkovať zamestnanci verejného sektora a začnú platiť aj mnohé reštrikcie zamerané na zníženie šírenia nákazy.

Ľudia, ktorí nie sú zaočkovaní ani covid neprekonali, budú od tohto dátumu môcť nakupovať len v obchodoch so základnými tovarmi a službami, uvádza lotyšská agentúra LETA. Takými sú podľa vyjadrenia vlády potraviny, lekárne, optiky, obchody s jedlom pre domáce zvieratá, drogérie, trafiky či čerpacie stanice. Tieto obchody budú zároveň musieť zabezpečiť, aby na jedného zákazníka pripadalo v ich prevádzke 25 metrov štvorcových.

Zvyšné obchody a prevádzky, zaradené do tzv. zelených zón, budú môcť navštevovať len zaočkovaní alebo ľudia, čo už covid prekonali. Tieto prevádzky budú musieť pre jedného zákazníka vyhradiť 15 metrov štvorcových. Povinnosť nosenia rúšok a dodržiavania vzájomných rozstupov pritom bude platiť aj v nich. Počas víkendov a sviatkov budú otvorené len obchody so základnými tovarmi a službami.

Vláda zároveň v súvislosti s epidemiologickou situáciou vyzvala zamestnancov verejného aj súkromného sektora, ktorým to ich práca dovoľuje, aby pracovali z domu. Vyučovanie na školách bude aj naďalej pokračovať prezenčnou formou. Žiakov však budú testovať minimálne raz týždenne, pričom rovnako ako učitelia, musia v triedach nosiť rúška. Školské exkurzie sa v období núdzového stavu konať nebudú.

Obmedzené budú aj kultúrne podujatia. Tie sa budú konať v tzv. zelenom režime, a teda pre zaočkovaných alebo ľudí, čo covid prekonali, pričom účasť na nich nesmie presiahnuť 60 percent kapacity miesta konania. Povinné na nich budú rúška.

V Lotyšsku zaznamenali za štvrtok 1752 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je v tejto krajine najviac od začiatku pandémie, uvádza Bloomberg.

7:29 Island pozastavil v piatok očkovanie proticovidovou vakcínou od spoločnosti Moderna. Ako dôvod uviedli tamojšie úrady mierne zvýšené riziko zápalu srdcového svalu. Informovala o tom podľa TASR agentúra AFP. Island tak v tejto súvislosti podnikol prísnejšie opatrenia v porovnaní so svojimi severskými susedmi, ktorí obmedzili očkovanie vakcínou od Moderny len pre určité vekové skupiny.

Podľa islandských zdravotníckych úradov bude na pokrytie dopytu po očkovaní v krajine momentálne postačujúca vakcína od spoločnosti Pfizer. Hlavný epidemiológ tak rozhodol, že na Islande sa nebude používať vakcína od Moderny. Ako uvádza AFP, táto skutočnosť už neovplyvní očkovaciu kampaň na ostrove s 370 000 oby­vateľmi, kde je plne zaočkovaných 88 percent ľudí starších ako 12 rokov.

Na Islande počas posledných dvoch mesiacov preočkovávali „takmer výlučne“ dávkou vakcíny od Moderny ľudí už zaočkovaných jednodávkovou vakcínou Janssen od spoločnosti Johnson & Johnson, ako aj starších občanov a ľudí s oslabenou imunitou, ktorí predtým dostali dve dávky inej proticovidovej vakcíny.

Švédsko a Fínsko odporučili tento týždeň pozastaviť očkovanie proticovidovou vakcínou od spoločnosti Moderna pre ľudí mladších ako 30 rokov. Dôvodom sú podľa nich dôkazy o zvýšenom riziku vedľajších účinkov tejto vakcíny. Išlo napríklad o riziko zápalu srdcového svalu či zápalu osrdcovníka. Dánsko a Nórsko takéto odporúčanie vydali pre osoby mladšie ako 18 rokov, pripomína AFP.

6:15 Rusko opakovane odkladá inšpekcie Európskej agentúry pre lieky (EMA), ktoré sú nevyhnutné pre registráciu ruskej vakcíny Sputnik V v Európskej únii, povedal v rozhovore so serverom RBK veľvyslanec EÚ v Moskve Markus Ederer. Očkovací preparát proti COVIDU-19, ktorým zdravotníci očkujú v Rusku a ďalších siedmich desiatkach krajín, v súčasnosti preskúmava EMA a tiež Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Rusko v minulosti obvinilo Západ, že jeho vlajkovú vakcínu proti COVIDU-19 nechce schváliť z politických dôvodov, podotkla agentúra Reuters.

„Ruská strana opakovane odkladá načasovanie inšpekcie požadovanej agentúrou EMA, čo proces spomaľuje. Také sú fakty. Je to technický, nie politický proces,“ uviedol Ederer.

„Keď ruskí predstavitelia hovoria o meškaniach a politizácii z európskej strany, zdá sa mi niekedy, že skôr hovoria o sebe, pretože práve oni túto otázku politizujú,“ poznamenal veľvyslanec.

Inšpektori EMA sú podľa neho voči prípadnému politickému tlaku imúnni. „S inšpektormi som sa stretol a tí, úprimne povedané, pracujú vo svojom vlastnom svete,“ povedal. Dodal, že v procese schvaľovania ruskej vakcíny podľa neho existuje množstvo nevyriešených otázok, k tým sa však nechcel vyjadrovať, keďže ide o „výsadu odborníkov“.

Ruské ministerstvo zdravotníctva agentúre TASS povedalo, že v súčasnej dobe sa dohovárajú detaily pre návštevu zástupcov únijného regulátora v Rusku a mohla by sa uskutočniť tento rok v decembri. Rezort ďalej informoval, že v septembri do EÚ zaslal dokumenty potrebné pre vzájomné uznávanie osvedčení o očkovaní proti COVIDU-19.

Ruský fond priamych investícií (RDIF), ktorý zodpovedá za marketing vakcíny Sputnik V v zahraničí, slová veľvyslanca EÚ v Rusku odmietol komentovať, píše agentúra Reuters, podľa ktorej sa zatiaľ nechcela vyjadriť ani EMA.

V prípade registrácie Sputnika V Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) boli odstránené všetky prekážky a pre úspešnú registráciu vakcíny zostáva dokončiť niekoľko administratívnych krokov, uviedol pred niekoľkými dňami ruský minister zdravotníctva Michail Muraško.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus