Odborníci WHO odporúčajú tretiu dávku pre ľudí s oslabenou imunitou

Podľa odborníkov zo Svetovej zdravotníckej organizácie by sa mali krajiny spočiatku zamerať na to, aby v čo najvyššej miere zaočkovali svoju populácii dvoma dávkami, a až potom začali podávať tretiu dávku, začínajúc od najstarších vekových skupín.

11.10.2021 05:55 , aktualizované: 22:15
koronavírus, Austrália Foto: ,
Ľudia vychádzajú zo stanice metra, dlhý lockdown v Sydney sa skončil.
debata (53)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:15 Rusko v pondelok zaznamenalo 29 409 nových prípadov ochorenia COVID-19, čo bolo najvyššie číslo v tomto kalendárnom roku a iba o trochu menej ako rekord dosiahnutý vlani v decembri. Úrady potvrdili aj 957 súvisiacich úmrtí, čo bolo takmer toľko ako maximum zaznamenané počas uplynulého víkendu, keď zaevidovali 968 obetí.

V Rusku v ostatných týždňoch v súvislosti s koronavírusom prudko narastá infikovanosť i úmrtnosť. Spôsobuje to predovšetkým pomalé očkovanie a neochota Kremľa sprísniť obmedzenia.

Rusko už má najvyšší počet obetí koronavírusu v Európe – podľa vládnej pracovnej skupiny viac ako 217-tisíc. Štátna štatistická agentúra, ktorá používa iný spôsob počítania, vrátane prípadov, keď koronavírus nebol považovaný za hlavnú príčinu smrti, eviduje približne 418-tisíc úmrtí osôb s ochorením COVID-19.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vyjadril znepokojenie nad nárastom počtu infekcií a úmrtí. Poznamenal, že nemocnice v niektorých regiónoch majú takmer plné kapacity. „Úroveň zaočkovanosti, ktorú máme, je príliš nízka, neprípustne nízka. Preto máme takú vysokú úmrtnosť,“ povedal.

19:26 Odborníci zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v pondelok odporučili posilňovaciu dávku vakcín proti ochoreniu COVID-19 schválených WHO pre ľudí s oslabeným imunitným systémom. Informovala o tom agentúra AFP. Strategická poradná skupina odborníkov (SAGE) pôsobiaca pri WHO odporučila preočkovanie treťou dávkou povolených očkovacích látok všetkým osobám so stredne a silne oslabenou imunitou.

SAGE takisto navrhuje tretiu dávku pre osoby staršie ako 60 rokov, ktoré boli plne zaočkované čínskymi vakcínami od spoločností Sinovac a Sinopharm. Experti zároveň zdôraznili, že preočkovanie celej populácie dodatočnou dávkou neodporúčajú.

Odborníci dodali, že krajiny by sa mali spočiatku zamerať na to, aby v čo najvyššej miere zaočkovali svoju populácii dvoma dávkami, a až potom začali podávať tretiu dávku, začínajúc od najstarších vekových skupín.

17:38 Thajsko od 1. novembra opäť otvorí svoje hranice pre zaočkovaných návštevníkov, ktorí prichádzajú letecky z krajín s nízkym rizikom nákazy koronavírusom. Oznámil to tamojší premiér Prajut Čanóčchá, informovala agentúra AFP.

Do Thajska pred pandémiou COVID-19 prichádzalo každoročne takmer 40 miliónov návštevníkov a cestovný ruch sa podieľal na HDP krajiny takmer 20 percentami, pripomína AFP.

K desiatim krajinám považovaným za nízkorizikové patria Británia, Spojené štáty, Čína, Nemecko či Singapur.

„Keď (turisti) pricestujú, mali by predložiť (negatívny) test na covid… a po príchode sa ešte raz otestovať,“ uviedol Prajut. Po preukázaní negatívneho výsledku testu sa môžu podľa jeho slov voľne pohybovať po krajine ako Thajčania.

Ide tak o výrazne uvoľnenie súčasných obmedzení platných pre zaočkovaných turistov, ktorí musia v hoteli absolvovať najmenej sedemdňovú karanténu.

Návštevníci, ktorí neprichádzajú z krajín s nízkym rizikom nákazy, sú takisto vítaní, „ale musia zostať v karanténe“, dodal Prajut s tým, že v decembri budú na zoznam „zelených“ krajín zaradené aj ďalšie štáty.

Thajsko taktiež plánuje do 1. decembra znova povoliť predaj alkoholu v reštauráciách a opätovne otvoriť zábavné podniky, uviedol predseda vlády, píše agentúra Reuters.

V tejto ázijskej krajine zaznamenali od začiatku pandémie viac ako 1,7 milióna nakazených a tiež 17 751 obetí covidu.

17:33 Situácia v školách v Hriňovej v Detvianskom okrese je v posledných týždňoch pre šírenie koronavírusu komplikovanejšia. Pre TASR to v pondelok uviedol primátor Hriňovej Stanislav Horník. Ako dodal, žiaci niektorých tried sa vzdelávali dištančným spôsobom, pretože triedy boli v karanténe. Aktuálne sa toto opatrenie týka jednej triedy šiesteho ročníka v Základnej škole s materskou školou Školská v Hriňovej. Pripomenul tiež, že žiaci deviateho ročníka Základnej školy s materskou školou Krivec v Hriňovej od tohto pondelka nastúpili na prezenčnú výučbu.

Mestský úrad v Hriňovej je pre stránky otvorený bez obmedzení, v rámci protipandemických opatrení je vstup s respirátorom FFP2. V karanténe zostáva jeden zamestnanec, ukončil primátor.

16:32 Každý deň v tomto týždni plánuje Košický samosprávny kraj (KSK) očkovať záujemcov o vakcínu proti COVID-19. Výjazdové očkovacie jednotky majú byť od pondelka do nedele (17. 10.) v rôznych mestách. K dispozícii budú aj štyri stále očkovacie kóje v nákupných centrách, z toho tri v Košiciach a jedna v Spišskej Novej Vsi. KSK o tom informuje na svojej webovej stránke s tým, že je pripravený začať očkovať aj treťou dávkou.

Očkovanie treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 podľa KSK spustia po spresnení podmienok Ministerstvom zdravotníctva SR. Ako prvých by mali zaočkovať klientov zariadení sociálnych služieb, ľudí s výrazne oslabenou imunitou či pacientov po transplantácii orgánov, onkologických pacientov alebo osoby s chronickými chorobami.

Čo sa týka očkovacieho autobusu, v teréne bude v určených dňoch v Rožňave, Trebišove, Dobšinej, Kráľovskom Chlmci, Čiernej nad Tisou, Veľkých Kapušanoch aj v Michalovciach. „Naďalej platí, že záujem obyvateľov o očkovanie môžu hlásiť starostovia a primátori z obcí a miest v celom kraji. Rovnako môžu o vakcináciu žiakov a zamestnancov požiadať stredné školy,“ dodáva KSK s tým, že doposiaľ podali viac ako 266.000 vakcín proti ochoreniu COVID-19. Z toho viac ako 40.000 prostred­níctvom výjazdovej služby.

Zároveň pripomína, že v nedeľu bude otvorené aj veľkokapacitné očkovacie centrum (VOC) v Košiciach. Zdravotníci budú očkovať záujemcov aj bez registrácie. Harmonogram výjazdových jednotiek, ako aj bližšie informácie o očkovaní vo VOC sú zverejnené na webovej stránke KSK.

15:57 Prešovský samosprávny kraj uplynulý očkovací týždeň podal spolu 703 vakcín proti covidu, pričom celkovo ich už aplikoval 199 144. Najbliž­šie sa bude očkovať v utorok v Lučivnej a Štrbe, kde by sa malo prvou dávkou vakcíny zaočkovať spolu 100 ľudí.

V stredu pokračuje očkovanie v obciach Bijacovce a Spišské Bystré, v ktorých budú mať mobilné očkovacie tímy k dispozícii 100 jednodávkových vakcín proti covidu. Cez víkend je naplánované ďalšie očkovanie v obchodných centrách, a to v nedeľu v Prešove aj v Poprade. (tasr)

15:01 Zaočkovaní Slováci nemusia pred cestou do Spojeného kráľovstva absolvovať test na covid. Sú však povinní otestovať sa deň po príchode do krajiny, pričom test treba objednať vopred. Slovenské ministerstvo zahraničia o tom informuje na svojom webe.

Cestujúci, ktorí nie sú plne zaočkovaní, sa musia otestovať ešte pred cestou a po vstupe do Spojeného kráľovstva nastúpiť na desaťdňovú karanténu. „Rovnako tak si musia ešte pred cestou zakúpiť testy na druhý a ôsmy deň po príchode,“ priblížil rezort diplomacie.

Karanténu možno opustiť po získaní negatívneho výsledku testu, ktorý možno absolvovať na piaty deň pobytu v prípade, že aj výsledok testu z druhého bol negatívny. „Naďalej zostáva povinnosť absolvovať test aj na ôsmy deň,“ dodalo ministerstvo. (mzv.sk)

14:27 Brazílskemu prezidentovi Jairovi Bolsonarovi sa nepáči, že ho nepustili na futbalový zápas. Bolsonaro prezradil, že si chcel v nedeľu pozrieť duel najvyššej brazílskej súťaže medzi FC Santos a Gremiom (1:0), no návštevu štadióna musel oželieť, pretože nie je zaočkovaný.

„Prečo je potrebný očkovací preukaz? Chcel som vidieť naživo hrať Santos a povedali mi, že musím byť zaočkovaný. Prečo by to tak malo byť?“ citovala brazílskeho prezidenta agentúra AP.

Podľa vedenia Santosu Bolsonaro nežiadal klub o návštevu stretnutia. Brazílske úrady umožnili tento týždeň naplniť štadióny na ligových zápasoch na 30 percent kapacity, všetci diváci však musia byť zaočkovaní a mať negatívny test na koronavírus.

Bolsonaro čelí vo svojej krajine kritike za reakciu jeho vlády na koronavírusovú pandémiu, ktorá v tejto najväčšej latinskoamerickej krajine zabila už takmer 600 000 ľudí. Jeho postup už vyšetruje aj tamojší senát.

14:15 Farmaceutická spoločnosť Merck & Co. požiadala americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), aby schválil na núdzové použitie jej liek proti ochoreniu COVID-19 s názvom molnupiravir.

Ako píše agentúra AP, ak regulačný úrad žiadosti vyhovie – čo by sa mohlo stať v priebehu niekoľkých týždňov -, pôjde o prvé schválené antivirotikum na liečenie ochorenia COVID-19 na svete.

Spoločnosť vo vyhlásení uviedla, že spolu s partnerskou firmou Ridgeback Biotherapeutics podala žiadosť o schválenie „experimentálneho perorálneho antivirotika na liečbu dospelých osôb s miernym až stredne vážnym priebehom covidu, ktorým hrozí vážny priebeh ochorenia alebo hospitalizácia“.

Merck podľa vlastného vyjadrenia spolupracuje s regulačnými úradmi na celom svete, aby ich mohol v priebehu najbližších mesiacov požiadať o schválenie lieku na núdzové použitie alebo o povolenie na jeho uvedenie na trh.

Tento liek má slúžiť na zmiernenie príznakov covidu, urýchlenie uzdravovacieho procesu, čo by malo znížiť vyťaženie nemocníc a pomôcť zastaviť šírenie nákazy najmä v chudobnejších krajinách, ktorých zdravotné systémy nedisponujú potrebnými kapacitami.

Firma Merck tento mesiac zverejnila výsledky klinických štúdií, podľa ktorých jej liek proti covidu v počiatočnom štádiu nákazy znižuje riziko hospitalizácie alebo úmrtia pacienta nakazeného koronavírusom o polovicu. Do konca roku chce Merck vyrobiť desať miliónov dávok tohto lieku. Vláda USA sa zaviazala, že v prípade, ak liek schváli FDA, kúpi od spoločnosti 1,7 milióna dávok molnupiraviru.

Hoci americkí predstavitelia naďalej tvrdia, že najlepšou cestou ochrany proti covidu je očkovanie, vzhľadom na vysoký počet obyvateľov USA, ktorí sa zatiaľ zaočkovať nedali, budú na zastavenie ďalších vĺn pandémie potrebné i účinné lieky.

12:46 Deti vo veku od päť do 11 rokov budú na Slovensku očkovať v troch vyhradených centrách. Pôjde o Národný ústav detských chorôb v Bratislave, ďalej o Univerzitnú nemocnicu Martin a Detskú fakultnú nemocnicu v Košiciach. Vyplýva to z usmernenia Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR k očkovaniu detí v tejto vekovej kategórii, ktoré rezort zverejnil na svojom webe.

Ministerstvo priblížilo, že o očkovanie môže požiadať len zákonný zástupca. Musí ísť o vysoko rizikové dieťa, u ktorého by prekonanie ochorenia COVID-19 mohlo viesť k vážnemu poškodeniu zdravia, výraznému zhoršeniu základného ochorenia a prípadnej smrti.

Rezort zdravotníctva uviedol, že za rizikové považuje neurovývinové ochorenia, chronické pľúcne ochorenia, závažné poruchy imunity, aktívne onkologické ochorenia, chronické srdcové zlyhávanie a pľúcnu hypertenziu, vážnu formu anémie, ale aj iné ochorenia. Tie však musí zvážiť lekár špecialista.

O očkovanie môže požiadať aj zákonný zástupca dieťaťa, ktorého ochorenie COVID-19 by predstavovalo veľmi vysoké epidemiologické riziko pre rizikové dieťa žijúce s ním v spoločnej domácnosti, uviedlo MZ SR v usmernení.

Očkovanie sa bude v troch centrách naviazaných na ambulancie pre očkovanie rizikových detí realizovať len na základe pridelenia termínu prostredníctvom stránky korona.gov.sk.

Na očkovanie detí v tejto vekovej kategórii budú mať vyhradené hodiny.

12:15 Nemecko i Švajčiarsko spoplatnili antigénové rýchlotesty na koronavírus. Informovala o tom agentúra DPA s tým, že presnejšie PCR testy budú naďalej hradené štátom.

Obyvatelia Nemecka sa mohli dať od marca testovať na covid zdarma. Toto právo budú mať naďalej ľudia, ktorí sa nemôžu dať zaočkovať, ako aj deti do 12 rokov.

V rámci prechodného obdobia, ktoré potrvá do 31. decembra, budú mať nárok na najmenej jeden bezplatný test za týždeň navyše i tehotné ženy a mládež vo veku 12–17 rokov. Zdarma budú do uvedeného termínu takisto testovať ľudí, ktorí potrebujú test na ukončenie karantény v dôsledku nákazy covidom.

O zmenách rozhodla vláda dosluhujúcej kancelárky Angely Merkelovej spolu s premiérmi 16 spolkových krajín vzhľadom na možnosť vakcinácie, ktorú majú všetci občania.

Vo Švajčiarsku zostávajú od pondelka testy na covid bezplatné pre mladých ľudí do 16 rokov, ako aj pre ľudí, ktorí sú zaočkovaní len prvou dávkou vakcíny, osoby s podozrením na infekciu či tých, čo sa nemôžu dať zaočkovať zo zdravotných dôvodov. Spoplatnené nebudú ani programy pravidelného testovania na školách a v podnikoch.

Keďže vo Švajčiarsku je aktuálne kompletne zaočkovaných len takmer 60 percent obyvateľstva, spustila vláda novú vakcinačnú iniciatívu vrátane vytvorenia 50 mobilných jednotiek, ktoré ponúkajú podanie očkovacej látky bez registrácie. Tamojší minister zdravotníctva navrhol i odmeňovanie ľudí, ktorí iných presvedčia, aby sa dali zaočkovať, a to voucherom v hodnote 50 frankov (46 eur).

V Nemecku i Švajčiarsku sa potvrdením o očkovaní, prekonaní ochorenia COVID-19 alebo negatívnym výsledkom testu musia ľudia preukazovať vo vnútorných priestoroch reštaurácií, kultúrnych i rekreačných zariadeniach a na podujatiach v uzavretých lokalitách.

11:42 Od nedele 10. októbra je Slovenská republika z hľadiska pandémie zaradená Rumunskom na zoznam červených, teda rizikových krajín. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR o tom informuje na svojej webovej stránke.

Pre Slovákov cestujúcich do Rumunska to znamená povinnosť podrobiť sa povinnej 14-dňovej karanténe. Výnimky z karantény majú plne zaočkované osoby, u ktorých od plného zaočkovania uplynulo minimálne desať dní, ďalej osoby, ktoré v posledných 180 dňoch prekonali covid, osoby, ktoré do troch dní krajinou tranzitujú a majú negatívny test, alebo deti do 12 rokov.

V Rumunsku platí tzv. covid automat, ktorý rozdeľuje regióny a v nich jednotlivé opatrenia podľa farby semaforu, teda podľa závažnosti epidemickej situácie. Tá sa postupne zhoršuje a dochádza aj k reštriktívnym opatreniam, akými sú zákaz vychádzania po 20. hodine, zatváranie reštaurácií a podobne. (mzv.sk)

10:25 V uplynulých troch dňoch pribudlo v Maďarsku 2046 nakazených novým druhom koronavírusu, kým počas víkendu pred týždňom to bolo 1492 novonaka­zených. V súvislosti s covidom zomrelo tento víkend 28 chorých, informoval v pondelok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov­.hu.

Od vypuknutia pandémie koronavírusu sa v tejto stredoeurópskej krajine infikovalo dovedna 829 456 osôb a s covidom zomrelo 30 303 pacientov. Aktuálne je nakazených 10 143 ľudí. S covidom je hospitalizovaných 715 pacientov, z ktorých 109 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

Počet zaočkovaných proti covidu prekročil v Maďarsku 5,9 milióna ľudí, z nich takmer 5,7 milióna dostalo dve dávky vakcíny a 898-tisíc tri dávky. (koronavirus.gov­.hu, tasr)

10:04 Za nedeľu odhalilo PCR testovanie na Slovensku 402 nových prípadov koronavírusu pri 2 819 vykonaných testoch (pozitivita 14,2 percenta). Pribudli štyri úmrtia na covid, počet hospitalizácií stúpol o jednu na 788.

Covid-19 Čítajte viac Covidu podľahli ďalšie štyri osoby, pozitivita PCR testovania dosiahla 14 percent

5:55 V austrálskom štáte Nový Južný Wales a jeho hlavnom meste Sydney, kde žije vyše päť miliónov ľudí, sa v pondelok po 106 dňoch skončil lockdown zavedený na zastavenie šírenia koronavírusovej pandémie. Počas tohto obdobia odhalili testy 63 000 nakazených a v súvislosti s koronavírusom bolo zaznamenaných viac ako 430 úmrtí, uviedla agentúra DPA.

Lockdown bol ukončený po tom, čo minulý týždeň bolo plne zaočkovaných viac ako 70 percent populácie nad 16 rokov. V celej Austrálii je v súčasnosti zaočkovaných necelých 62 percent obyvateľov.

Ukončenie lockdownu označil premiér Nového Južného Walesu Dominic Perrottet za „veľký deň“. Od pondelka sa rušia mnohé obmedzenia. Plne očkovaní ľudia sa okrem iného môžu stretávať v skupinách do 30 osôb. Kaderníci môžu opäť obsluhovať zákazníkov, otvárajú sa aj múzeá, fitnes štúdia a kiná.

Hromadné podujatia však zostávajú zakázané. V najbližších týždňoch nebudú otvorené ani všetky školy.

Obyvatelia Sydney oslavujú koniec uzávery. V baroch a obchodoch, ktoré otvorili len kvôli tejto príležitosti už o polnoci, sa tvorili rady. Mnohí ďalší ľudia si užívali plánované stretnutia a návštevy u príbuzných a priateľov. Protipandemické opatrenia zakazovali návštevy v domácnostiach a cestovanie za hranicu päť kilometrov od domova, čo veľa rodín rozdelilo. Väčšina obmedzení však bola teraz pre úplne očkovaných zmiernená, napísal spravodajský server BBC.

„Bolo to ťažkých 100 dní,“ konštatoval premiér štátu Dominic Perrottet. Varoval, že Nový Južný Wales čaká nárast novo nakazených koronavírusom, na ktorý sa tamojší zdravotnícky systém už niekoľko týždňov pripravuje. „Budeme svedkami toho, ako pribúda hospitalizovaných (…), ale musíme sa naučiť žiť s vírusom,“ povedal.

Od 18. októbra sa postupne začnú vracať žiaci do škôl. Až bude zaočkovaných 80 percent obyvateľov starších ako 16 rokov, otvoria sa čiastočne nočné kluby. Pre tých, ktorí nie sú äplne zaočkovaní, bude platiť prísna uzávera až do 1. decembra.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus