Zelenskyj krajanom: Vypnite sociálne siete, zapnite mozog a zaočkujte sa

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj naliehal v piatok na svojich krajanov, aby "zapli mozog" a dali sa očkovať proti covidu, zatiaľ čo tamojšie zdravotnícke úrady hlásili rekordný prírastok nových prípadov infekcie.

29.10.2021 06:25 , aktualizované: 23:08
Volodymyr Zelenskyj Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
debata (111)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:08 Maďarská vláda e-mailom vyzve ľudí zaočkovaných dvoma dávkami vakcíny proti ochoreniu COVID-19, aby sa nechali zaočkovať aj treťou dávkou. Podľa agentúry MTI o tom v piatok informoval štátny tajomník úradu vlády Csaba Dömötör.

V e-mailovej správe upozornia zaočkovaných, že po niekoľkých mesiacoch imunita získaná očkovacou látkou môže oslabnúť, čo podľa štátneho tajomníka platí pre všetky vakcíny.

Dömötör zdôraznil, že Maďarsko bolo medzi prvými krajinami, ktoré umožnili podať tretiu dávku vakcíny, pričom z doposiaľ 5,95 milióna zaočkovaných dostalo tretiu dávku už 1,191 milióna osôb. „Oni sú podstatne viac chránení pred ťažkým priebehom ochorenia spôsobovaným novým druhom koronavírusu,“ do­dal.

20:40 Do Európskeho parlamentu (EP) budú môcť onedlho vstupovať len osoby, ktoré sú zaočkované proti covidu, ktoré absolvovali test alebo sa z tohto ochorenia zotavili. Od 3. novembra musí každý predložiť digitálny COVID certifikát EÚ, oznámil EP v piatok večer. Týka sa to aj poslancov a novinárov, píše agentúra DPA.

Nové pravidlo bude v platnosti pre budovy europarlamentu vo Francúzsku, Belgicku a Luxembursku. V prípade predkladania výsledkov testu bude uznávaný negatívny PCR test z týchto troch krajín, ktorý nebude starší ako 48 hodín.

Toto opatrenie umožní poslancom EP vrátiť sa k osobným pracovným stretnutiam a súčasne naďalej zaistiť bezpečnosť, uvádza sa v tlačovej správe EP. Rozhodnutie podľa nej zohľadňuje, že Európsky parlament je inštitúciou, v ktorej sa schádzajú poslanci a ďalší aktéri pravidelne cestujúci z rôznych členských krajín EÚ. Opatrenie prihliada tiež na odlišnú mieru zaočkovanosti v 27 štátoch eurobloku.

19:16 Juhoafrická republika (JAR) schválila začatie klinického testovania vakcíny proti COVID-19 vo forme tablety. Uviedla to v piatok izraelská farmaceutická spoločnosť Oramed, ktorá perorálnu očkovaciu látku vyvinula. Správu priniesla agentúra AFP.

Dcérska spoločnosť Oramedu s názvom Oravax Medical „získala licenciu začať v JAR zaraďovať pacientov do testovacej fázy perorálnej vakcíny“, uviedla spoločnosť vo vyhlásení.

AFP pripomenula, že v Juhoafrickej republike sa odohralo viacero klinických štúdií súvisiacich s vakcínami proti koronavírusu, tentoraz sa však prvýkrát testuje vakcína vo forme tabletky.

„Orálna vakcína proti COVID-19 môže eliminovať niekoľko bariér. Môže prispieť k rýchlejšej a širšej distribúcii očkovacích látok a potenciálne môže umožniť ľuďom aplikovať si vakcínu aj doma,“ uviedol výkonný riaditeľ Oramedu Nadav Kidron.

18:27 Košický samosprávny kraj (KSK) počas pilotného týždňa očkovania treťou dávkou podal vakcínu proti ochoreniu COVID-19 viac ako 1200 ľuďom. Informuje o tom na svojej webovej stránke s tým, že očkovali vo veľkokapacitnom očkovacom centre v Košiciach aj v zariadeniach sociálnych služieb.

Výjazdové tímy zaočkovali takmer 600 klientov aj zamestnancov v zariadeniach sociálnych služieb Via Lux v Barci, Bethesda senior v košickom Lorinčíku, Jasanima a Subsidium v Rožňave, Domko v Košiciach, Lúč v Šemši a Patria v Drienovci. „Vakcinácia prebehla po konzultácii s lekárom, ktorý posúdil ich zdravotný stav. Niektorí klienti budú zaočkovaní priebežne, a to pre zdravotné dôvody,“ uvádza KSK.

Možnosť zaočkovať sa budú mať záujemcovia aj v najbližších dňoch. V sobotu (30. 10.) vo Veľkých Kapušanoch a v košickej mestskej časti Nad Jazerom. V nedeľu (31. 10.) bude očkovací autobus pristavený v Michalovciach. Mestá, obce, stredné školy či zariadenia sociálnych služieb môžu záujem o vakcináciu naďalej hlásiť KSK priebežne.

18:07 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj naliehal v piatok na svojich krajanov, aby si „zapli mozog“ a dali sa očkovať proti covidu, zatiaľ čo tamojšie zdravotnícke úrady hlásili rekordný prírastok nových prípadov infekcie. Za posledných 24 hodín pribudlo na Ukrajine 26 870 novoin­fikovaných, čo je najviac od vypuknutia koronavírusovej pandémie. „Všetkých prosím, aby vypli sociálne siete a zapli si mozog,“ uviedol Zelenskyj.

„Musíme sa zaočkovať,“ povedal ukrajinský prezident počas návštevy juhoukrajinského mesta Odesa. „Je to jediné riešenie,“ dodal. Napriek tomu, že Ukrajina schválila na použitie tri vakcíny – AstraZeneca, Pfizer a čínsky CoronaVac – je plne zaočkovaných len približne 20 percent obyvateľov.

Úrady tejto 41-miliónovej krajiny mali spočiatku problém s nedostatočnými dodávkami vakcín a nedarilo sa im presvedčiť ľudí, aby sa dali zaočkovať. Vláda v Kyjeve však nedávno zaviedla nové, prísnejšie pravidlá, ktoré obmedzujú neočkovaných. Očkovací program sa odvtedy výrazne zrýchlil, denne príjme proticovidovú vakcínu v priemere 290-tisíc ľudí. (afp, tasr)

Ukrajinec Valerij, ktorý sa nakazil covidom,... Foto: SITA/AP, Evgeniy Maloletka
Covid / Koronavírus / Kyslíková maska / Kyslík / Ukrajinec Valerij, ktorý sa nakazil covidom, dýcha kyslík na infekčnom oddelení v meste Kramatorsk v doneckom regióne, 18. októbra 2021. Pár dní po vytvorení tohto snímku koronavírusu podľahol

„Dnes už máme dobré tempo (očkovania), aj tak sa však počet prípadov a úmrtí zvyšuje,“ upozornil Zelenskyj a vyzval ľudí, aby sa dali zaočkovať. Na Ukrajine od začiatku pandémie zaznamenali celkovo vyše 2,8 milióna prípadov nákazy a 66-tisíc súvisiacich úmrtí.

15:18 Nemecká vláda od nedele zaradí Slovensko medzi rizikové krajiny z hľadiska šírenia koronavírusu. Naopak, rizikovým už nebude Izrael. Vyplýva to z aktualizovaného zoznamu rizikových krajín, o ktorom v piatok informoval spravodajský server RedaktionsNetzwerk Deutschland.

Ako ďalej server uvádza, napriek prísnym opatreniam na vstupe na územie SR sa v krajine opäť začala výrazne šíriť nákaza. Za uplynulých sedem dní zaznamenali na Slovensku 434 prípadov na 100-tisíc obyvateľov. Cestujúci zo Slovenska bez očkovania či prekonania ochorenia budú teraz musieť v Nemecku podstúpiť karanténu, ktorá môže trvať až desať dní.

Najskôr na piaty deň budú môcť podstúpiť test na covid. Testy sú zdarma. Do karantény musia aj deti – tie pod 12 rokov sa však nemusia testovať, karanténa u nich končí automaticky po piatich dňoch. Pri príjazde zo Slovenska do Nemecka bude zároveň platiť aj povinnosť vyplniť digitálny formulár, do ktorého je potrebné priložiť potvrdenie o negatívnom teste, očkovaní či prekonaní ochorenia. (tasr)

14:55 Viac ako 2-tisíc turistov v čínskom administratívnom celku Vnútromongolská autonómna oblasť poslali úrady na dvojtýždňovú karanténu do hotelov po tom, ako tam zaznamenali nové prípady covidu. Tento krok je reakciu na správy o výskyte covidu na tomto turistami obľúbenom riedko zaľudnenom území.

Regionálna vláda oznámila, že 2 428 turistov bolo umiestnených pod dohľad v hoteloch v tamojších mestách Pao-tchou (Bugat hot) a E-er-tuo-s' (Ordos). Autonómna oblasť hlásila v piatok 19 prípadov lokálneho prenosu nákazy. Čína na zvládanie pandémie využíva takéto karanténne obmedzenia, ako aj ďalšie opatrenia vrátane povinného nosenia rúšok, elektronického trasovania kontaktov, hromadného testovania, obmedzovania pohybu osôb, či očkovania.

Štvormiliónové mesto Lan-čou v strednej časti Číny, zaviedlo v utorok lockdown v dôsledku nárastu prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Lan-čou je metropolou provinice Kan-su, ktorá má spoločné hranice s Vnútorným Mongolskom.

Pre desaťtisíce ľudí v severnej Číne platia už od pondelka prísne nariadenia nevychádzať z domu, keďže pred zimnými olympijskými hrami v Pekingu sa tamojšie úrady snažia zastaviť šírenie koronavírusu. Čína zaznamenala prvé prípady koronavírusu v meste Wu-chan na konci roka 2019. Odvtedy hlásili z územia krajiny viac ako 91-tisíc prípadov nákazy a 4 636 úmrtí. (ap, tasr)

14:48 Zväz maďarských odborov považuje za dôležité očkovanie proti covidu, avšak rozhodnutie vlády preniesť zodpovednosť za povinné očkovanie zamestnancov na zamestnávateľov považuje zväz na neprijateľné, píše sa vo vyhlásení odborárov, ktoré zverejnila v piatok agentúra MTI.

„Kabinet mal zavedenie povinného očkovania konzultovať s odborármi,“ zdôraznili odborári, podľa ktorých týmto opatrením zostalo mnoho otvorených otázok. V zmysle nariadenia vlády v prípade, ak sa zamestnávateľ nepodriadi povinnosti zaočkovať sa, môže mu zamestnávateľ dať neplatené voľno, a ak sa takýto stav nezmení do jedného roka, môže ho zamestnávateľ prepustiť.

Podľa odborárov to však naráža na viaceré problémy, napríklad doposiaľ o neplatené voľno mohol požiadať iba zamestnanec. Takéto opatrenia poskytujú zamestnávateľom sporný nástroj, ktorý môžu zneužiť na vlnu prepúšťania, varuje zväz. Vláda vo štvrtok rozhodla, že zamestnávatelia môžu predpísať svojim zamestnancom povinné očkovanie proti covidu. (mti, tasr)

13:44 Pandémia koronavírusu v roku 2020 spôsobila pokles v migrácii do krajín Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) o 30 percent. Migračné prúdy boli najnižšie od roku 2003. Uvádza sa to v správe OECD publikovanej vo štvrtok.

Pokles bol zaznamenaný pri všetkých druhoch migrácie, najviac u migrácie z rodinných dôvodov. Sťahovanie za prácou pokleslo o 24 percent. Aj geografické presuny zamestnancov v rámci firiem sa znížili o 53 percent.

Pandémia podľa správy zmazala doterajší pokrok krajín OECD v začleňovaní prisťahovalcov do spoločnosti. „Vlády by mali koordinovane konať, aby odvrátili trvalé dôsledky pandémie na integráciu migrantov, inak by to mohlo mať negatívne ekonomické následky a ohroziť spoločenskú súdržnosť,“ uvádza sa v stanovisku OECD.

Správa upozorňuje aj na prehĺbenie nerovností, ktoré sa prejavilo v prepúšťaní zamestnancov na základe ich pôvodu – prisťahovalcov prepúšťali z práce o viac než 3 percentá častejšie než domácich zamestnancov. Odstránenie nerovností v zamestnanosti medzi cudzincami a domácimi by pritom mohlo v tretine krajín zvýšiť celkový fiškálny príspevok migrantov k HDP o viac ako jednu tretinu percentuálneho bo­du.

Fiškálne vplyvy migrantov sa v krajinách OECD líšia, celkovo však platí, že migranti platia na daniach a odvodoch viac, než od štátu dostávajú v podobe zdravotnej starostlivosti, vzdelania a sociálnych dávok.

Podľa OECD by mali vlády zahrnúť situáciu migrantov na pracovnom trhu do svojich popandemických plánov obnovy. Zamerať by sa mali tiež na ich lepšiu integráciu, ale aj zdravotnú starostlivosť pre nich, vzdelávanie a bývanie. Viac pozornosti by mali venovať aj oblastiam s vysokou koncentráciou migrantov. Usídľovanie sa v getách môže mať z dlhodobého hľadiska pre nich negatívne dôsledky pri učení sa miestneho jazyka či prístupe k lepšej práci, a to hlavne pre ženy. Segregácia môže ovplyvniť aj druhú generáciu prisťahovalcov, upozorňuje OECD. (oecd.org, tasr)

12:38 V Rakúsku pribudlo za uplynulých 24 hodín 5 861 prípadov nákazy novým koronavírusom. Naposledy bola päťtisícová hranica počtu novoinfikovaných v tejto krajine prekročená vlani v novembri počas druhej vlny pandémie. Piatkový prírastok novoinfikovaných je výrazne vyšší ako priemer za predošlých sedem dní (3 996 nových prípadov).

Vyše 5-tisíc nakazených (5 526) evidovali v Rakúsku naposledy vlani 26. novembra. Za posledných 24 hodín bolo vykonaných 149 650 testov PCR, ich pozitivita dosiahla 3,92 percenta. Počet pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti sa v Rakúsku zvýšil o 15 na 280. V nemocniciach je s ochorením hospitalizovaných 1 370 ľudí, čo je o 81 viac ako vo štvrtok. Za posledný deň pribudlo i 17 obetí, čím doterajší počet úmrtí súvisiacich s koronavírusom stúpol na 11 333.

Sedemdňová incidencia, teda počet nakazených na 100-tisíc obyvateľov, sa zvýšila na 313,1. V celom Rakúsku evidujú aktuálne 39 843 potvrdených aktívnych prípadov covidu. Najmenej jednu dávku vakcíny dostalo 5 879 490 ľudí, čo je 65,8 percenta obyvateľstva. Plne zaočkovaných je 5 583 040 ľudí, teda 62,5 percenta Rakúšanov.

Takmer v celom Rakúsku aktuálne platí veľmi vysoké riziko nákazy koronavírusom. V oranžovej farbe covidového semaforu (vysoké riziko nákazy) zostali už len dve spolkové krajiny – Viedeň a Burgenland. Ostatné sú sfarbené na červeno. (apa, tasr)

12:33 Školy v európskych krajinách by mali počas nadchádzajúcej zimy zostať aj napriek šíriacemu sa koronavírusu otvorené. Mali by však dodržiavať náležité preventívne opatrenia, uviedla v piatok európska sekcia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) so sídlom v Kodani.

„Vlaňajšie rozsiahle zatváranie škôl, ktoré narušilo vzdelávanie miliónov detí a dospievajúcich, narobilo viac škôd než osohu, najmä čo sa týka duševného zdravia a spoločenských vzťahov detí. Nesmieme zopakovať tie isté chyby,“ uviedol Hans Kluge, riaditeľ WHO pre európsky región, ktorý zahŕňa 53 krajín vrátane Ruska či Turecka.

zväčšiť Riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie pre... Foto: SITA/AP, Andreea ALexandru
Hans Kluge / WHO / Riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie pre Európu Hans Kluge

V priebehu minulého týzdňa zaznamenala WHO markantný nárast nakazených koronavírusom vo viac než polovici štátov európskeho regiónu, a to vo všetkých vekových skupinách obyvateľstva. V ostatných svetových regiónoch počet infikovaných, naopak, už niekoľko týždňov klesá.

WHO však zdôraznila, že aj v prípade znovuzavádzania epidemiologických reštrikcií by malo byť zatváranie škôl a prerušovanie prezenčného vzdelávacieho procesu až krajnou možnosťou. Pri uvoľňovaní opatrení by sa, naopak, školy mali otvárať ako prvé, odporúča európska sekcia zdravotníckej agentúry OSN.

V školách by sa však mali dodržiavať preventívne i represívne opatrenia proti šíreniu vírusu – vrátane dodržiavania fyzických rozstupov, častého umývania rúk, nosenia rúšok, adekvátneho vetrania a zintenzívnenia testovania –, a to najmä v oblastiach s nepriaznivou epidemiologickou situáciou.

„Dlhodobé záujmy detí musia byť prioritou… Máme účinnejšie nástroje, aby sme čelili súčasnému nárastu počtu infikovaných, než je zatváranie škôl,“ zdôraznil Kluge vo vyhlásení zverejnenom na webovej stránke európskej sekcie WHO.

Medzi odporúčaniami, ktoré by mali zaistiť fungovanie škôl aj počas blížiacej sa zimy, je i zaočkovanie učiteľov a študentov vo veku 12–17 rokov, ktorí trpia vážnymi ochoreniami alebo sú v kontakte s dospelými s oslabenou imunitou. WHO pre túto vekovú kategóriu zatiaľ odporúča len vakcínu od konzorcia Pfizer/BioNTech. K ostatným očkovacím látkam sa vyjadrí, až keď bude dostupných viac údajov z klinických štúdií. (tasr, euro.who.int)

12:21 Rusko už jedenásty deň po sebe hlási rekordný počet obetí koronavírusu. Za posledných 24 hodín pribudlo 1 163 mŕtvych a 39 849 nakazených, z toho 7 511 v Moskve. Vo štvrtok Rusko hlásilo 1 159 obetí a viac ako 40-tisíc nových prípadov nákazy. Rýchle šírenie vírusu prinútilo ruské úrady obnoviť niektoré protiepidemické opatrenia. V prvom novembrovom týždni bude v celej krajine pracovné voľno.

V Moskve, kde je epidemická situácia najhoršia, začala už vo štvrtok platiť čiastočná uzávera. Otvorené zostali iba obchody s nevyhnutne potrebným tovarom ako sú lekárne a supermarkety. Zatvorené sú aj školy a škôlky. Väčšina štátnych inštitúcií aj súkromných prevádzok je uzavretých.

Reštaurácie a kaviarne môžu jedlo predávať iba so sebou. Múzeá, divadlá či koncertné sály sú prístupné iba pre tých, ktorí sa môžu preukázať digitálnym kódom o očkovaní alebo o prekonaní covidu. Tieto opatrenia majú platiť do siedmeho novembra. (čtk, reuters)

11:41 V Poľsku zaznamenali za uplynulých 24 hodín do piatkového rána 9 387 nových prípadov nákazy koronavírusom a 102 úmrtí. Vo štvrtok hlásili tamojšie úrady 8 378 prípadov infekcie, vyplýva z údajov poľského ministerstva zdravotníctva. Najnovší denný prírastok je najvyšším od 24. apríla.

Od vypuknutia pandémie zaznamenali v Poľsku celkovo už 3 008 294 prípadov nákazy, pričom ochoreniu podľahlo v krajine 76 875 ľudí. Hospitalizovaných je aktuálne 6 175 pacientov, čo je oproti 5 863 pacientom z predchádzajúceho dňa nárast. Na umelú pľúcnu ventiláciu je napojených 521 ľudí, Poľsko má k dispozícii dovedna 1 045 pľúcnych ventilátorov.

V karanténe sa nachádza 287 770 ľudí. Zatiaľ sa z covidu vyliečilo celkovo 2 697 544 ľudí. V Poľsku podali už celkovo 38 951 997 dávok proticovidových vakcín; plne zaočkovaných je viac ako 19 miliónov Poliakov. (pap, tvn24.pl, gov.pl, tasr)

10:52 Úrady v Juhoafrickej republike (JAR) počas budúcotýždňových komunálnych volieb ponúknu občanom možnosť zaočkovať sa proti covidu priamo vo volebných miestnostiach. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

JAR je v rámci Afriky krajinou najviac postihnutou pandémiou nového typu koronavírusu. Celkovo tam zaznamenali už viac než 2,9 milióna nakazených a 89.000 úmrtí.

Úroveň vakcinácie v JAR je však stále nízka: plne zaočkovaných je zatiaľ len vyše 12 miliónov ľudí, čo predstavuje zhruba 30 percent dospelej populácie. Úrady majú ambíciu, aby sa toto číslo do konca novembra zvýšilo na 40 percent.

Vláda chce na tento účel využiť aj pondelkové voľby starostov a poslancov miestnych zastupiteľstiev. V približne tisícke z 23.000 volebných miestností budú mať voliči po odovzdaní svojich hlasov možnosť dať sa zaočkovať proti koronavírusu.

Vakcinácia sa sústredí na oblasti s obzvlášť nízkym počtom zaočkovaných. Volebná komisia sa pokúšala voľby – s ohľadom na šírenie vírusu – odložiť, s čím však nesúhlasil tamojší ústavný súd.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok vyzvala na zvýšenie tempa vakcinácie proti covidu v Afrike. Ak sa to nepodarí, bude do konca roka len päť afrických krajín, ktoré budú mať do konca roka 40-percentnú úroveň zaočkovanosti, píše AFP.

10:28 V Česku vo štvrtok zaznamenali najvyšší počet nových prípadov nákazy koronavírusom od marca – 4348. Počty hospitalizovaných i úmrtí sú zároveň najvyššie od mája. Zhoršujúca sa situácia zvýšila záujem o očkovanie, ktorý je najvyšší od augusta, informovala v piatok televízia Nova.

Minulý štvrtok evidovali v ČR 3640 nových prípadov nákazy. V nemocniciach je teraz 1304 pacientov s covidom, z nich 172 je vo vážnom stave. Pred týždňom bolo v nemocniciach s covidom 821 ľudí, z toho 122 s ťažkým priebehom.

Najhoršia situácia so šírením covidu je v okrese Prostějov s 558 nakazenými na 100 000 obyvateľov za týždeň. Nasledujú okres Ostrava-mesto (509) a České Budějovice (503). V stredu zaočkovali ďalších 41 220 ľudí, čo je najviac od 24. augusta. Plne očkovaných je v ČR 6,1 milióna ľudí.

10:10 Vo štvrtok malo na Slovensku pozitívny výsledok PCR testu 4 587 osôb, laboratóriá pritom vykonali 17 338 vyšetrení. Počet hospitalizovaných sa zvýšil o 37, v nemocniciach tak leží 1 421 pacientov. Za uplynulý deň pribudlo 23 obetí covidu, celkovo ich je už 13-tisíc. Zaočkovať sa nechalo 1 695 ľudí.

vakcína očkovanie Čítajte viac Covid na Slovensku zabil už 13-tisíc ľudí, pribudlo takmer 4 600 nakazených

9:28 V ostrovnom kráľovstve Tonga, ležiacom v južnom Pacifiku, zaznamenali prvý prípad nákazy koronavírusom. Oznámil to v piatok tamojší premiér Pohiva Tu'i'onetoa, ktorého citovala agentúra DPA. Prítomnosť vírusu potvrdili u jedného z cestujúcich repatriačného letu z Nového Zélandu, ktorý je od Tongy vzdialený zhruba 2300 kilometrov. Nakazenú osobu aj ďalších 214 pasažierov ihneď po stredajšom prílete umiestnili do karantény.

Odľahlé tichomorské kráľovstvo po vypuknutí pandémie ochorenia COVID-19 uzavrelo svoje hranice, vďaka čomu tam prvý prípad nákazy zaznamenali až teraz.

Repatriačný let bol určený pre sezónnych pracovníkov z Tongy a predstaviteľov tamojšieho olympijského tímu, ktorí uviazli na Novom Zélande v auguste, keď sa vracali z olympiády v Japonsku. Tonžské úrady im celé týždne odmietali dať povolenie na návrat do vlasti pre obavy zo zavlečenia vírusu.

Premiér Tu'i'onetoa v piatok informoval obyvateľov o prvom prípade infekcie na súostroví a vyzval ich, aby sa dali zaočkovať a pripravili sa na zavedenie možných obmedzení. Na Tonge je plne zaočkovaných 31 percent obyvateľov, ktorí dostali pozvánku, zatiaľ čo 48 percent dostalo aspoň prvú dávku.

8:35 Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) nahlásili v súvislosti s očkovaním proti koronavírusu k štvrtku 8820 podozrení na nežiaduce účinky. Z celkového počtu hlásení vyhodnotili 1067 z nich ako závažné.

ŠÚKL tiež uzavrel k štvrtku dva ďalšie prípady úmrtia v súvislosti s očkovaním na prevenciu ochorenia COVID-19. Ako ústav uviedol, v prvom prípade išlo o už medializovaný prípad muža vo veku 67 rokov, očkovaného vakcínou Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech. V druhom prípade išlo o ženu vo veku 68 rokov, ktorá bola očkovaná vakcínou Vaxzevria.

Bratislava Očkovanie NFŠ Centrum Koronavírus Čítajte viac ŠÚKL uzavrel ďalšie dve úmrtia súvisiace s očkovaním

6:25 Druhý najvyšší denný nárast infikovaných od prepuknutia epidémie vo štvrtok zaznamenalo Slovensko, absolútne denné maximum nakazených má Ukrajina. Rusko vo štvrtok opäť prekonalo denné maximum mŕtvych s COVIDOM-19. Situácia je nepriaznivá aj v Nemecku, Rakúsku aj Česku. Čísla sa prudko zhoršujú aj v Dánsku a v Nórsku. Maďarsko a ukrajinský Kyjev zavádzajú nové prísnejšie protiepidemické opatrenia.

V Rusku už štrnásť dní pribúda denne najmenej 30 000 zistených prípadov a rýchle šírenie vírusu núti ruské úrady obnoviť čiastočnú uzáveru. V prvom novembrovom týždni bude v krajine pracovné voľno. V Moskve, kde je epidemická situácia najhoršia, začala platiť čiastočná uzávera. Otvorené sú len obchody s potrebným tovarom a lekárne.

Epidemická situácia sa zhoršuje aj na Ukrajine. V krajine sa za minulý deň nákaza preukázala u 26 071 ľudí, čo je najvyšší denný nárast od začiatku epidémie. Za to isté obdobie zomrelo 576 pacientov. Minister zdravotníctva Viktor Ljaško povedal, že Ukrajina má najvyššie údaje vo všetkých ukazovateľoch – pokiaľ ide o počty nakazených, hospitalizovaných aj mŕtvych. Kyjevský starosta Vitalij Kličko v televízii oznámil sprísnenie opatrení v metropole. V reštauráciách, telocvičniach a verejnej doprave ľudia budú musieť byť schopní predložiť potvrdenie o očkovaní alebo negatívny test.

Rýchly rozmach infekcie zažíva aj Rakúsko, kde vo štvrtok druhýkrát v rade denná bilancia nových prípadov nákazy prekonala hranicu 4 000. Ide o najvyššie čísla za posledný takmer rok, viac nakazených bolo naposledy vlani v novembri. V nemocniciach je aktuálne 1 289 ľudí s COVIDOM-19, z toho 265 na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Rakúsko pritom nadviazalo sprísňovanie reštrikcií práve na počet ťažkých prípadov COVIDU-19 a ďalšie opatrenia pribudnú vo chvíli, keď počet pacientov na JIS prekročí tri stovky.

Epidémia silnie aj v Nemecku, za stredu tam pribudlo 28 037 ľudí nakazených, pred týždňom to bolo 16 077 novo infikovaných. V sedemdňovom úhrne pripadá približne 130 novo nakazených v prepočte na 100 000 obyvateľov, v stredu ráno táto hodnota predstavovala 118 a pred týždňom 85,6.

Dánsko a Nórsko tento týždeň zaznamenávajú silný vzostup počtu nových prípadov koronavírusovej nákazy. Nórske úrady uviedli, že počas zimy očakávajú ďalšiu vlnu pandémie. V Nórsku sa počet prípadov v porovnaní s minulým týždňom zvýšil o polovicu, v Dánsku sa viac ako zdvojnásobil. Oba škandinávske štáty sa ale spoliehajú, že vďaka vysokej zaočkovanosti obyvateľov bude podstatne menej hospitalizácií a prípadov ťažkého priebehu choroby.

Laboratóriá na Slovensku v stredu potvrdili 4 981 infikovaných, čo je najviac nových prípadov od konca minulého roka. Zároveň išlo o druhý najvyšší denný prírastok nakazených od prepuknutia epidémie. Napriek rýchlejšiemu šíreniu infekcie záujem o očkovanie proti COVIDU-19 v krajine výraznejšie nestúpa. Slovensko v súvislosti s rýchlejším šírením koronavírusovej infekcie postupne sprísňuje protiepidemické obmedzenia. Na rozdiel od predchádzajúcich vĺn nákazy poprední politici teraz odmietajú opätovné vyhlásenie núdzového stavu, ktorý by umožnil napríklad výrazne obmedziť voľný pohyb ľudí.

Maďarská vláda za zhoršujúcej sa epidemickej situácie v krajine ohlásila zavedenie povinného nosenia rúšok vo verejnej doprave a ďalšie protiepidemické opatrenia, platiť začnú v pondelok. Šéf kancelárie premiéra Viktora Orbána Gergely Gulyás okrem iného uviedol, že od zamestnancov štátnych inštitúcií bude vyžadované očkovanie. S ochorením je v nemocniciach v zhruba desaťmiliónovom Maďarsku takmer 2 000 ľudí.

V Česku v stredu pribudlo 5 824 potvrdených prípadov koronaviru, zhruba o 2 550 viac ako pred týždňom. V nemocniciach je s kovidom takmer 1 300 pacientov, najviac od 17. mája. Počet hospitalizovaných v ťažkom stave ale mierne klesol na 167 ľudí. Za posledných sedem dní pripadá v krajine na 100 000 obyvateľov 270 nakazených. Očkovanie v stredu podstúpilo najviac ľudí od 24. augusta, bolo ich takmer 40-tisíc.

111 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus