Bittó Cigániková: Potratový zákon ohrozuje zdravie žien a zastrašuje lekárov

Návrh zákon o pomoci tehotným ženám ohrozuje zdravie žien a zastrašuje lekárov, pasáže návrhu komplikujú prístup k interrupciám. Skonštatovala to predsedníčka zdravotníckeho výboru Národnej rady (NR) SR Jana Bittó Cigániková (SaS) počas diskusie o potratovom zákone z dielne Anny Záborskej (OĽANO).

09.11.2021 10:20 , aktualizované: 19:00
Jana Bittó Cigániková / Anna Záborská / Foto:
Vľavo poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SAS) a Anna Záborská (OĽaNO) počas rokovania parlamentu 9. novembra 2021 v Bratislave
debata (63)

„Predkladatelia zákona síce tvrdia, že ide o zákon pomoci ženám. V skutočnosti by sme ho však mohli nazvať pravým menom – zákon o ohrozovaní zdravia a života žien a o zastrašovaní lekárov,“ vyhlásila Bittó Cigániková. Podotkla, že potrebná je odborná diskusia. Tvrdí, že v zákone sú pasáže komplikujúce prístup k interrupciám či spôsobujúce psychické utrpenie ženám. Dodala, že predložený návrh porušuje aj ľudskoprávne medzinárodné záväzky.

Hlasovať sa má v stredu

Poslanci NR SR ukončili v utorok večer diskusiu k návrhu zákona na pomoc tehotným ženám. Hlasovať by o ňom mali v stredu po 11.00 h.

Bittó Cigániková predložila v diskusii 12 pozmeňujúcich návrhov, ktoré obsahujú 30 zmien, mieni napríklad ponechať pôvodnú 48-hodinovú lehotu pred podstúpením potratu, či zaviesť interrupčnú tabletku. Pozmeňujúce návrhy predložila už aj autorka zákona Anna Záborská (OĽANO), ako aj jej kolegovia z klubu. Tí chcú vypustiť obmedzenia či reštrikcie a prijať iba tú časť návrhu, ktorý je zameraný na ekonomickú a sociálnu pomoc. Pozmeňujúci návrh podal aj poslanec Jozef Hlinka (Sme rodina).

Za obmedzenie Bittó Cigániková považuje predĺženie lehoty pred podstúpením potratu. „Vraj čas na rozmyslenie. Veď ten žena má aj dnes a bez Záborskej návrhu. Môže rozmýšľať presne 12 týždňov,“ podotkla. Predĺžením lehoty sa podľa nej môže stať, že žena potrat nestihne. „A o to presne pani Záborskej ide,“ tvrdí Bittó Cigániková.

Lehotu preto navrhuje ponechať bez zmien, teda 48 hodín. Ak by jej kolegovia nesúhlasili, hovorí aj o iných variantoch, napríklad o 24-hodinovej lehote či jej úplnom zrušení. Z pôvodného návrhu tiež mieni odstrániť zrušenie vyhlášok, ktoré vykonávanie interrupcií upravujú.

Jedným z pozmeňujúcich návrhov chce doplniť do legislatívy tzv. interrupčnú tabletku. Tvrdí, že táto možnosť šetrí zdravie ženy. Ak to konzervatívni poslanci odmietajú, navrhuje umožniť využitie tohto spôsobu aspoň pre ženy po znásilnení či v prípadoch úmrtia plodu.

Predĺžiť navrhuje aj núdzové bývanie pre ženy na pol roka po tom, ako jej dieťa prijmú do škôlky či jaslí. Mala by tak dostať čas nájsť si prácu a príjem. „Nemôžeme s trojročným deckom vyhodiť ženu na ulicu,“ povedala. Príspevok pri narodení dieťaťa so zdravotným postihnutím chce Bittó Cigániková rozdeliť na 12 mesiacov. Okrem iného chce tiež zmeniť názov „materská dovolenka“ na „rodičovská starostlivosť“.

Cigániková prišla na rokovanie v tričku s nápisom #Anijednejwięcej

Poslanci Národnej rady začali dvanásty deň 48. schôdze parlamentu diskusiou k návrhu zákona o pomoci tehotným ženám.

Predsedníčka zdravotníckeho výboru Bittó Cigániková prišla na rokovanie parlamentu v tričku s nápisom #Anijednejwięcej. Obliekla si ho na protest proti prísnej potratovej legislatíve v Poľsku, v dôsledku ktorej tam koncom októbra zomrela 30-ročná žena.

Cigániková týmto spôsobom tiež reaguje aj na dnešnú oficiálnu návštevu poľského prezidenta Andrzeja Dudu na Slovensku.

Video: Cigániková: Tričko som si obliekla na protest proti prísnej potratovej legislatíve v Poľsku.

Video

Podľa návrhu zákona by sa mohla napríklad predĺžiť lehota na rozmyslenie o potrate zo 48 na 72 hodín, pôvodne to bolo 96 hodín. Zaviesť by sa mohol osobitný príspevok pri narodení dieťaťa so zdravotným znevýhodnením. Súčasťou návrhu je aj premenovanie umelého prerušenia na umelé ukončenie tehotenstva, ako aj zákaz reklamy na umelé potraty.

potrat Čítajte viac Až prestane biť srdce, počula Poľka, keď ju ešte mohla zachrániť interrupcia
63 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #interrupcie #potratový zákon #Jana Bittó Cigániková