Premiér vyzval na zodpovednosť. Vyhlásenie lokálneho núdzového stavu je v hre

Epidemiologická situácia na Slovensku je vážna, premiér Eduard Heger (OĽaNO) je však presvedčený, že Slovensko ju zvládne. "Musíme ju zvládnuť a my ju aj zvládneme," ubezpečil na tlačovej konferencii po stredajšom rokovaní vlády, ktorá sa zaoberala sprísnením a aktualizovaním pandemických pravidiel.

10.11.2021 12:28 , aktualizované: 19:13
Eduard Heger Foto: ,
Premiér Eduard Heger počas tlačového brífingu k novým opatreniam na zamedzenie šírenia koronavírusu, 10. november 2021
debata (424)

Heger tiež vyzval nezaočkovaných ľudí, aby sa poradili so svojim lekárom a ak môžu, dali sa zaočkovať proti covidu. Vyzval tiež ľudí, aby sa správali zodpovedne. K výzve nezaočkovaným sa pridala aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Heger uviedol, že nezaočkovaní zamestnanci sa budú musieť testovať, zamestnávateľom pri testovaní pomôže štát. Podrobnosti budú podľa predsedu vlády známe v priebehu niekoľkých dní.

Video: Premiér Heger a ministri Kolíková a Lengvarský po rokovaní vlády.

Video

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) zdôraznil dominantný podiel nezaočkovaných pri hospitalizáciách pacientov s potvrdeným covidom. „Vzhľadom na to, aké máme štatistiky, naďalej 700-tisíc osôb nad 50 rokov máme nezaočkovaných, tento fakt môže mať na šírenie koronavírusu fatálne následky,“ upozornil.

Krátkodobé prognózy hovoria, že do dvoch týždňov bude v slovenských nemocniciach 3-tisíc pacientov s koronavírusom, z nich 300 si bude vyžadovať podporu umelej ventilácie, vyhlásil Lengvarský s tým, že ak tento rast nezastavíme, prekročíme maximá z druhej vlny pandémie. To podľa ministra bude viesť k výraznému obmedzeniu až zastaveniu bielej medicíny a k sekundárnym stratám na životoch z nevykonávania zdravotnej starostlivosti.

Eduard Heger, Igor Matovič Čítajte viac Lockdown pre nezaočkovaných. Vláda opäť mení pravidlá

Rokovanie o pandemických opatreniach

O vládnom návrhu týkajúcom sa pandemických opatrení budú poslanci Národnej rady rokovať od štvrtka od 9.00 h. Vláda doručila parlamentu novelizáciu zákonov v súvislosti s treťou vlnou pandémie. Parlament by sa mal návrhom zaoberať v skrátenom legislatívnom konaní.

Návrh novej legislatívy hovorí napríklad o možnosti, že by sa zamestnanec musel pri vstupe do práce preukázať potvrdením o očkovaní proti covidu, potvrdením o prekonaní ochorenia alebo negatívnym výsledkom testu. Po odsúhlasení zrýchleného režimu by mali poslanci pristúpiť k prvému čítaniu. Následne by mali zasadnúť výbory. V druhom čítaní by mali návrh prerokovať v piatok.

Právne úpravy umožnia i zmeny pre zaočkovaných v čiernych okresoch

V prípade nadobudnutia účinnosti legislatívnych zmien, týkajúcich sa pandemických opatrení, sa bude meniť covid automat a vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva, ktoré by mali priniesť v čiernych okresoch aj možnosť vstupu zaočkovaných do reštaurácií či hotelov, uviedol ďalej minister zdravotníctva.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková dodala, že legislatívne zmeny ako právny rámec majú byť účinné dňom vyhlásenia, pričom pripomenula, že sa majú schvaľovať v skrátenom legislatívnom konaní. Je preto možné, že nadobudnú účinnosť už tento piatok, čo naznačila ministerka. Verí, že prijatie legislatívnych úprav bude mať podporu naprieč celou koalíciou.

Lokálny núdzový stav

Pred stredajším rokovaním kabinetu premiér uviedol, že vláda bude rokovať aj o vyhlásení lokálneho núdzového stavu. Heger odmietol úvahy, že kabinet zjemňuje pandemické odporúčania odborníkov. Tvrdí, že pracujú s výsledkami konzília, sú pre neho dôležité a chce sa nimi riadiť.

Minister práce Milan Krajniak zo Sme rodina po rokovaní kabinetu uviedol, že návrh na vyhlásenie lokálneho núdzového stavu predložený nebol. „Diskusia bola o tom, že možno sa budú musieť v nemocniciach prijať nejaké opatrenia, no zatiaľ sa ukazuje, že sa to dá riešiť iným spôsobom,“ povedal.

Myslí si, že legislatívne návrhy schválené vládou korešpondujú s odporúčaniami konzília odborníkov. „Tu na vláde boli dvaja zástupcovia konzília a mám pocit, že schválené návrhy brali pozitívne, nemyslím si, žeby sme nerešpektovali odporúčania konzília,“ uviedol.

Sprísnenie opatrení zamedzujúcich väčšej mobilite vidí v tom, že legislatívne úpravy umožňujú efektívnejšiu a intenzívnejšiu kontrolu dodržiavania platných nariadení Úradu verejného zdravotníctva.

Video: Heger potvrdil, že vyhlásenie lokálneho núdzového stavu je v hre.

Video

Práve jeho vyhlášky majú spresniť legislatívny rámec opatrení, ktoré schválila vláda. Krajniak potvrdil, že členovia Sme rodina vo vláde boli proti tomu, aby sa pandemická PN dostala na úroveň štandardnej, priznal, že v diskusii padali rôzne argumenty.

Milan Krajniak Čítajte viac Krajniak: Nerušme pandemickú PN, ľudia ju nezneužívajú

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) by podporil núdzový stav. Ako vysvetlil, volá po ňom minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO). „Samozrejme, že by som tam dal výnimku pri jednotlivých prevádzkach pre zaočkovaných ľudí. Zaočkovaní by mali mať slobodní vstup do reštaurácii,“ uviedol. Šéf rezortu obrany zároveň povedal, že núdzový stav by aj jemu uľahčil nasadenie vojakov na pomoc v boji proti pandémii koronavírusu.

Na rozdiel od premiéra, ktorý je presvedčený, že ešte v stredu padne definitívne rozhodnutie o opatreniach, Naď upozorňuje, že stále rokujú aj odborníci. „Veľmi ma bude zaujímať, čo povedia premiér a minister zdravotníctva, určite však nebudem blokovať opatrenia, ktoré budú smerovať k rešpektovaniu názoru odborníkov,“ zdôraznil. Na otázku, prečo na vláde v tomto prípade nedochádza ku konsenzu, odpovedal, že je potrebné za tým hľadať "tých istých, tú istú stranu, ktorá to bola aj minulý rok“.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) sa chce núdzovému stavu vyhnúť. Namiesto toho vyzýva k tomu, aby sa iné zákony prispôsobili tak, že sa bude dať na Slovensku fungovať bez vyhlásenia núdzového stavu. „Odporúčania konzília odborníkov v plnom rozsahu nepodporíme tak či tak, keďže niektoré opatrenia nevnímam ako účelné, ale ako drastické," ozrejmil Sulík.

Video: Je koalícia naklonená núdzovému stavu?

Video

Vicepremiérka a ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) povedala, že na rokovaní vláda podporí všetko, na čom sa koaličná rada dohodla, medzi inými aj výhody pre očkovaných. „Väčšina opatrení, ktoré navrhovalo konzílium, by sa mala pretaviť do praxe vrátane opatrení, aby zamestnávateľ mohol skontrolovať zamestnancov,“ podotkla. Návrh na zavedenie lokálneho lockdownu Remišová nevidela.

© Autorské práva vyhradené

424 debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Heger #koronavírus #lokálny núdzový stav #Hegerova vláda