Poslanci posunuli reformu nemocníc do druhého čítania. Premiér vyzval na jej podporu

Reforma nemocníc ide do druhého čítania. Rozhodli o tom poslanci Národnej rady (NR) SR, ktorí v štvrtkovom hlasovaní podporili návrh zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. Za bolo 76 zo 145 prítomných poslancov, proti bolo 68, nikto sa nezdržal a jeden poslanec nehlasoval.

11.11.2021 17:42 , aktualizované: 19:36
heger lengvarský Foto: ,
Eduard Heger
debata (49)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Návrh zákona podporili poslanci strán Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) či Sloboda a Solidarita (SaS), neprítomná bola iba poslankyňa Vladimíra Marcinková. Za boli aj štyria nezaradení poslanci zo strany Za ľudí. Proti boli koaliční poslanci za klub Sme rodina (Boris Kollár sa zdržal hlasovania).

Cieľom zákona je zabezpečiť kvalitnú a dostupnú ústavnú starostlivosť pre pacienta. Predmetná koncepcia vychádza z prístupu Hodnota za peniaze.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽAON) sa spolu so zástupcami SaS a Za ľudí poďakovali poslancom, ktorí vo štvrtok posunuli reformu nemocníc do druhého čítania. Hovoria o kroku k zlepšeniu zdravotnej starostlivosti. Veria v úspech reformy aj v druhom čítaní.

„Zdravie je pre každého z nás najvyššou hodnotou,“ povedal premiér s tým, že je to aj najvyššou prioritou jeho vlády i tohto parlamentu. Poslancov, ktorí ju podporili, označil za hrdinov. Tvrdí, že legislatívna zmena má priniesť lepšiu zdravotnú starostlivosť. Poďakoval sa aj súčasnému ministrovi zdravotníctva, ktorý reformu predložil, i exministrovi Marekovi Krajčímu (OĽANO), ktorý podľa neho zmenu odštartoval.

Lengvarský prisľúbil, že so svojím tímom bude v reforme i rokovaniach s regiónmi pokračovať. Deklaroval, že budú pracovať na tom, aby priniesli ľuďom to, čo sľúbili, teda lepšiu zdravotnú starostlivosť. Krajčí je rád, že z balíka financií z fondu obnovy sa im podarilo vybojovať peniaze aj na tento účel. „Chceme investovať do každej jednej nemocnice. Nejdeme rušiť nemocnice. Naopak, reforma má priniesť pre pacienta lepšiu starostlivosť,“ deklaroval.

OĽANO, SaS i Za ľudí vítajú posun reformy do druhého čítania

Jana Bittó Cigániková (SaS) rozumie obavám občanov zo zmeny, no hovorí o zmene k lepšiemu. Juraj Šeliga (Za ľudí) skonštatoval, že 76 poslancov sa vo štvrtok rozhodlo správne, keď dali hlas lepšej zdravotnej starostlivosti. Poďakoval sa aj nezaradeným kolegom, ktorí boli medzi nimi.

Anna Záborská Čítajte viac Záborskej chýbal opäť jeden hlas. Interrupcie sa sprísňovať nebudú

Líder mimoparlamentného Hlasu-SD a nezaradený poslanec Peter Pellegrini si, naopak, myslí, že hoci Slovensko reformu potrebuje, výsledkom vládnej zmeny bude menej dostupná zdravotná starostlivosť v regiónoch. Trvá na tom, že stratifikácia nemocníc z dielne jeho vlády mala byť iná, pričom plánom bola výstavba a obnova špičkových koncových nemocníc s vysokou kvalitou. „Zároveň sa mali dva roky podrobne vyhodnocovať dáta o regionálnych nemocniciach, a nie od zeleného stola v Bratislave rušiť lôžka či celé oddelenia,“ reagoval s tým, že ide o nepoctivú a neférovú hru s občanmi.

Podľa Hegera ide o najdôležitejšiu reformu pre Slovensko

Premiér Heger vyzval vo štvrtok podvečer poslancov NR SR, aby podporili návrh reformy nemocníc. Označil ju za najdôležitejšiu reformu pre Slovensko, ktorá sa nekonala 17 rokov a má ísť na ňu vyše miliarda eur. Garantoval, že jeho cieľom je, aby sa zdravotníctvo dostalo na výrazne vyššiu kvalitatívnu úroveň. Verí, že poslanci si uvedomujú naliehavosť reformy zdravotníctva.

„Zdravotníctvo potrebuje zreformovať. Máte tu zákon, ktorý je v prvom čítaní a viem, že vy dobre viete, že prvé čítanie je o myšlienke zákona. Verím, že aj vy rozumiete, že slovenské zdravotníctvo zreformovať jednoznačne potrebuje,“ vyhlásil Heger v pléne NR SR.

Päť úrovní nemocníc

Podľa reformy by mali nemocnice fungovať na piatich úrovniach – komunitná, regionálna, komplexná, koncová a národná. Vzniknúť tak má zoptimalizovaná sieť nemocníc. Nemocnice, ktoré budú v zozname, majú mať nárok na úhradu z verejného zdravotného poistenia. MZ SR zdôrazňuje, že sa žiadna nemocnica rušiť nebude. Lôžka, ktoré pred pandémiou zostávali nevyužité, sa majú transformovať v horizonte niekoľkých rokov na základe presných analýz a dát na iný typ starostlivosti, ktorá dnes mnohým pacientom chýba, a preto sa ťažko vracajú do svojho normálneho života.

Lekári, sestry a ďalší zdravotnícki pracovníci budú podľa rezortu pracovať vďaka reforme s novými prístrojmi vo väčších tímoch, kde budú lepšie vedieť zvládať zdravotné komplikácie pacienta. Reforma by mala zvýšiť bezpečnosť a kvalitu zdravotnej starostlivosti.

Návrh zákona ráta aj s novým určením minimálnej siete poskytovateľov všeobecnej ambulantnej starostlivosti pre dospelých, ako aj pre deti a dorast. Cieľom má byť zlepšiť situáciu s nedostatkom lekárov pre obyvateľov v miestnej dostupnosti na úrovni okresov.

fico Čítajte aj Respirátorový masaker v parlamente. Zo sály vyhodili Fica, Mazureka aj Kotlebu

Ministerstvo chce ambulantnú sieť definovať na základe určených parametrov, výsledky má monitorovať a vyhodnocovať každý rok. Parametrami pre klasifikáciu okresov budú počet obyvateľov, ktorí nemajú zabezpečenú miestnu dostupnosť, kapacitná priepustnosť a demografická štruktúra lekárov. Vzniknúť by mala klasifikácia okresov na zabezpečené, rizikové, rizikovo nedostatkové a kriticky nedostatkové.

Tieto informácie by mal rezort poskytnúť lekárom, ktorí by mali záujem o zriadenie novej praxe. Napomôcť by to malo k rozhodnutiu, kde si zriadia ambulanciu. Pribudnúť by mohla aj možnosť finančnej podpory na zriaďovanie ambulancií v nedostatkových okresoch jednorazovým príspevkom približne 60 000 eur, ktoré majú smerovať z plánu obnovy a odolnosti. O ten by sa mohli uchádzať úplne noví lekári i existujúci poskytovatelia, u ktorých sa zamestná nový lekár, ktorý ešte nemá záujem zriadiť si vlastnú prax.

V ďalších fázach by sa mali riešiť podpora všeobecných ambulancií pre existujúcich poskytovateľov a definovanie novej koncepcie všeobecného lekárstva. Priniesť by mala rozšírenie kompetencií všeobecných lekárov aj sestier, či napríklad zníženie administratívnej záťaže.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #reforma zdravotníctva #Eduard Heger #reforma nemocníc