Koronavírusová vlna zasiahla aj zaočkovaný sever Európy

Cez severské štáty, ktoré patria k premiantom zaočkovanosti, sa tiež valí koronavírusová vlna, preto sprísňujú opatrenia. Rastie počet nakazených. Od začiatku pandémie patria medzi štáty sveta, kde si koronavírus vyžiadal menej obetí ako inde, tak sa snažia tento trend udržať.

13.11.2021 07:35 , aktualizované: 20:22
Boris Johnson, koronavírus Foto: ,
Britský premiér Boris Johnson navštívil vakcinačné centrum v lekárni Sidcup.
debata (181)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

20:22 Tisíce obyvateľov Talianska demonštrovali v sobotu proti opatreniam vlády zameraným na zastavenie šírenia nového koronavírusu. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na talianske médiá.

Zhruba 4000 ľudí sa zhromaždilo v Miláne pri oblúku mieru Arco della Pace, uviedla tlačová agentúra ANSA. Na podujatí predniesol prejav Robert Kennedy Jr., synovec bývalého amerického prezidenta Johna F. Kennedyho, ktorý je odporcom očkovania proti covidu. Platili tam prísne pravidlá – ministerstvo vnútra tento týždeň rozhodlo, že demonštrácie sa musia konať na jednom mieste, respektíve ich účastníci sa môžu pohybovať len po určitých trasách. Talianska vláda tiež avizovala, že povolené budú iba demonštrácie v sede, a to mimo centier miest.

Protestujúci okrem iného odmietajú takzvané zelené pasy, ktoré sú podmienkou vstupu na niektoré podujatia či do istých priestorov. Niektorí z nich sú i proti samotnej vakcinácii. Covid pasy, čiže doklady o očkovaní, negatívnom teste alebo prekonaní ochorenia, vláda premiéra Maria Draghiho v polovici októbra rozšírila i na pracoviská.

17:53 V Rakúsku začne platiť celoštátny lockdown pre neočkovaných proti koronavírusu v noci na pondelok. Výnimku budú mať deti do 12 rokov. Vyplýva to z návrhu protipandemických opatrení rakúskej vlády, do ktorých mala možnosť nahliadnuť tlačová agentúra APA.

Rakúšania, ktorí nie sú zaočkovaní proti covidu, alebo toto ochorenie neprekonali, tak budú smieť svoj byt opustiť len z dôvodov, aké platili pri lockdowne i v minulosti. Pôjde napríklad o cestu do práce, k lekárovi či do iných zdravotníckych zariadení, zaistenie si nevyhnutných nákupov akými sú potraviny, telesný alebo psychický oddych či „uspokojenie základných náboženských potrieb“. Povolené bude takisto odísť z domu v prípade, že sa ľudia pôjdu dať zaočkovať.

Obmedzenia vychádzania pre nezaočkované osoby majú slúžiť na to, aby „zabránili kolapsu medicínskej starostlivosti“, uvádza sa v návrhu.

17:20 Primátor hlavného mesta SR Bratislavy Matúš Vallo bol pozitívne testovaný na nový koronavírus. Osobne o tom informuje na sociálnej sieti. „Pravidelne sa testujem. Vo štvrtok bol môj PCR test pozitívny,“ oznámil.

Uviedol, že je bez príznakov, pracuje z domu. „Všetci, ktorí boli v blízkom kontakte so mnou, sú v súlade s vyhláškou hygienikov už informovaní,“ vyhlásil. Oznámením o pozitívnom teste chce predísť špekuláciám.

Vallov pozitívny PCR test bol jedným zo 787, ktoré vo štvrtok laboratóriá zachytili v Bratislavskom kra­ji.

16:08 Najmenej päť protestujúcich vzali do väzby v holandskom meste Haag po tom, čo demonštrácia proti ohláseným novým pandemickým obmedzeniam v piatok večer vyústila do násilia. V sobotu o tom informovala tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na správu agentúry ANP.

Demonštranti sú obvinení z hádzania kameňov a petárd do policajtov a z ignorovania policajných pokynov počas protestnej akcie, ktorú príslušníci nakoniec rozohnali pomocou vodných diel.

Protesty sa začali krátko po tom, čo holandský premiér Mark Rutte oznámil sériu nových obmedzení, ktoré majú trvať tri týždne. Opatrenia majú pomôcť spomaliť šírenie nákazy koronavírusom, ktoré v Holandsku prudko silnie.

Predstavitelia vysvetľujú, že obmedzenia verejných zhromaždení a pohybu na otvorených priestranstvách sú potrebné, lebo krajina zaznamenáva vysoké počty nakazených a systém zdravotnej starostlivosti už začína byť preťažený.

Od soboty musia reštaurácie a supermarkety zatvárať o 20.00 h. Ostatné obchody či prevádzky môžu byť otvorené len do 18.00 h. Ľuďom úrady odporučili zachovávať vzdialenosť 1,5 metra od ostatných, aby sa minimalizovalo šírenie koronavírusu, a športové podujatia sa musia konať bez divákov, vrátane utorkového futbalového zápasu Holandska s Nórskom v kvalifikácii majstrovstiev sve­ta.

13:42 Nemecká kancelárka Angela Merkelová v sobotu vyhlásila, že zastavenie štvrtej vlny koronavírusu si vyžaduje „úsilie celého národa“, a znovu vyzvala ľudí, aby sa dali zaočkovať. Nákaza sa totiž opäť prudko šíri v celom Nemecku. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Najľudnatejšia krajina Európskej únie oficiálne zaznamenala za 24 hodín do štvrtka až 50 196 nových prípadov infekcie – bolo to prvýkrát, čo údaj presiahol hranicu 50-tisíc.

V sobotu Inštitút Roberta Kocha (RKI) hlásil za posledných 24 hodín 45 081 ďalších prípadov nákazy a 228 úmrtí.

„Táto situácia ma veľmi znepokojuje,“ povedala Merkelová vo svojom pravidelnom týždňovom podcaste. „Čakajú nás ťažké týždne. Musíme vyvinúť celonárodné úsilie…, aby sme zastavili vážnu jesennú a zimnú vlnu pandémie. Ak prejavíme solidaritu, ak budeme myslieť na vlastnú ochranu a budeme dbať o ostatných, môžeme svoju krajinu túto zimu do veľkej miery ušetriť,“ uviedla Merkelová.

8:46 Za piatok pribudlo v Českej republike 14 199 ľudí nakazených covidom. Je to asi o 5000 prípadov viac než pred týždňom a o necelých 4000 viac než vo štvrtok, píše spravodajský server iDNES.cz.

Reprodukčné číslo stúplo na 1,32 a sedemdňová incidencia na 661 nakazených na 100-tisíc obyvateľov. Pozitívny výsledok mal každý piaty PCR test, približuje uvedený zdroj.

Po jednodňovom poklese, keď za štvrtok pribudlo 10 411 novona­kazených, sa tak v piatok opäť potvrdil trend čísel atakujúcich hranicu 15-tisíc pozitívnych denne. Vyplýva to zo štatistiky českého ministerstva zdravotníctva.

Laboratóriá v piatok vyhodnotili 62 700 PCR testov, pozitívny výsledok malo 20,23 percenta z nich, teda asi každý piaty, spresňuje iDNES.cz

8:15 Úrady v Nemecku za posledných 24 hodín ohlásili 45 081 nových prípadov nákazy koronavírusom a 228 úmrtí súvisiacich s chorobou COVID-19. Oznámil to Inštitút Roberta Kocha (RKI). Počet nových prípadov tak na druhý deň za sebou klesol. Takzvaná sedemdňová incidencia, ktorá uvádza, koľko ľudí sa v priemere nakazilo na 100 000 obyvateľov za posledných sedem dní, však vystúpila na novú rekordnú úroveň 277,4.

Počet hospitalizovaných s COVIDOM-19 v sedemdňovom úhrne v prepočte na 100-tisíc obyvateľov sa v piatok zvýšil na 4,7 zo štvrtkových 4,65. Táto hodnota bola najvyššia v období minuloročných Vianoc, a to približne 15,5. Tento ukazovateľ je v súčasnosti kľúčový pre prípadné zavádzanie protiepidemických opatrení, avšak aj kvôli veľkým rozdielom medzi jednotlivými regiónmi nebolo na celonemeckej úrovni stanovené, akú hodnotu je nutné považovať za kritickú.

V Nemecku, ktoré má približne 83 miliónov obyvateľov, sa od začiatku pandémie preukázateľne nakazilo koronavírusom takmer päť miliónov ľudí a 97 617 z nich zomrelo. Z ochorenia sa zatiaľ vyliečilo takmer 4,5 milióna ľudí.

7:35 Dánsko, Nórsko a Island sprísňujú opatrenia proti koronavírusu. Podľa Univerzity Johnsa Hopkinsa má Nórsko 17,73 úmrtí pre koronavírus na 100-tisíc obyvateľov, Dánsko 47,35, Island len 9,41. Na porovnanie Slovensko 245,78, Česko 293,25, Maďarsko 324,99, Poľsko 206,80, Rakúsko 130,69.

Dánsko znovu zaviedlo elektronické covidové pasy, ktorými sa ľudia musia preukazovať napríklad pri vstupe do reštaurácií, nočných klubov či kaviarní. Podobne ako v ďalších európskych krajinách aj v Dánsku stúpajú denné prírastky nákaz koronavírusom. Zatiaľ čo v polovici septembra pribúdalo v tejto takmer šesťmiliónovej krajine denne okolo 200 infekcií, teraz je to 2 000 až 3 000 nákaz. Nórska vláda oznámila, že možnosť zavedenia covidových pasov nechá na jednotlivých obciach. S lockdownom krajina nepočíta.

Sprísnenie ohlásila aj vláda na Islande, kde sa od septembra denné počty novo nakazených zvýšili zhruba na sedemnásobok. Maximálny počet účastníkov hromadných akcií sa zníži z 500 na 50 a reštaurácie budú musieť večer zatvárať o hodinu skôr. Nové pravidlá platia od soboty prinajmenšom do 8. decembra.

Dánsky koronavírusový pas dokumentuje očkovanie, negatívny test na koronavírus alebo nedávne prekonanie choroby COVID-19. Príslušné aplikácie v mobiloch alebo ich papierovú verziu budú ľudia starší ako 15 rokov musieť ukazovať aj na vonkajších akciách, pokiaľ počet účastníkov presiahne 2 000.

„Covid-19 opäť začína mať vážne dopady na našu spoločnosť a zdravotné služby. Očakávam preto, že bude potrebné zaviesť opatrenia, ktoré reťazec nákaz prerušia,“ vyhlásila v pondelok dánska premiérka Mette Frederiksenová. Koronavírusová situácia sa v Dánsku zhoršuje, hoci 86 percent obyvateľov starších ako 12 rokov je podľa agentúry AP úplne očkovaných.

V Nórsku je úplne zaočkovaných 87 percent dospelých, pričom všetci občania starší ako 18 rokov budú mať budúci rok možnosť dostať tretiu dávku vakcíny, uviedol dnes nórsky premiér Jonas Gahr Störe. Doteraz Nórsko očkovalo treťou dávkou ľudí starších ako 65 rokov.

S uzáverami a ďalšími podobne striktnými opatreniami Nórsko nepočíta, v reakcii na stúpajúci počet prípadov nákazy a hospitalizácií ale budú môcť jednotlivé obce nariadiť používanie covidových pasov, povedal predseda vlády. Je to podľa neho spôsob, ako udržať v prevádzke bary a reštaurácie či športové a kultúrne zariadenia. Za posledný deň v Nórsku s 5,4 milióna obyvateľov pribudlo 2 006 nakazených.

181 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus