Polícia počas protestov v Bratislave obmedzila na osobnej slobode niekoľko osôb

Polícia počas stredajších protestov v Bratislave obmedzila na osobnej slobode z viacerých dôvodov celkovo deväť osôb. Situáciu v hlavnom meste naďalej monitoruje. Informoval o tom bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

17.11.2021 13:35 , aktualizované: 21:53
protest policajt polícia Foto: ,
Účastníci sa presúvajú počas protestu organizovanom hnutím Republika proti vláde a pandemickým obmedzeniam, 17. november 2021.
debata (37)

„Na osobnej slobode bolo v priebehu dnešného dňa obmedzených celkovo deväť osôb, a to z dôvodu neuposlúchnutia výzvy verejného činiteľa a verbálneho urážania policajtov, z dôvodu napadnutia iného účastníka zhromaždenia pred budovou Národnej rady (NR) SR, z dôvodu dvoch útokov na verejného činiteľa v súvislosti s použitím pyrotechnického predmetu, ako aj poškodenia služobného motorového vozidla,“ uviedol Szeiff.

Ďalej konštatoval, že krajská polícia pripravila v súvislosti s protestami v Bratislave bezpečnostné opatrenia a situáciu celý čas monitorovala. Hliadky podľa jeho slov dohliadali na bezpečnosť aj počas presunov protestujúcich zo Šafárikovho námestia na Námestie slobody, spred Národnej rady SR na Hodžovo námestie a späť na Námestie slobody.

protest úrad vlády polícia Čítajte viac Protestujúci pred úradom vlády použili pyrotechniku, zranili sa dvaja policajti

Poukázal aj na incident spred Úradu vlády (ÚV) SR, kde došlo k zraneniu dvoch policajtov – jedného mestského a jedného štátneho. Mestská polícia na sociálnej sieti doplnila, že k zraneniu došlo po tom, ako priamo medzi policajtov niekto z protestujúcich hodil pyrotechniku. „Na mieste vytiahol z davu člen Útvaru zásahovej jednotky a kynológie podozrivého, ktorý hodil medzi policajtov dymovnicu. Ďalších páchateľov bude stotožňovať Policajný zbor z kamerových záznamov mestského kamerového systému,“ priblížila mestská polícia.

Doplnila, že počas stredajších protestov riešila niekoľko situácií, keď sa jednotlivci či skupiny pokúšali narušiť pokojný priebeh zhromaždení. „Jednou z nich bola napríklad aj skupina približne desiatich chuligánov, ktorá krátko po 17.00 h na Námestí Alexandra Dubčeka napadla nič netušiaceho muža s fotoaparátom, ktorý sa pohyboval v dave,“ uviedla mestská polícia s tým, že voči skupinke spolu s príslušníkmi Policajného zboru ihneď zasiahla.

Video

S ľuďmi, ktorí sa rozhodli ísť na protesty, mali komunikovať aj policajti Antikonfliktného tímu Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave. „Ich snahou bude konštruktívne komunikovať so zúčastnenými, predchádzať prípadným konfliktným a agresívnym prejavom správania,“ uviedli pred protestami policajti.

Bratislavskí policajti apelovali na osoby, ktoré sa na týchto zhromaždeniach plánujú zúčastniť, aby so sebou nebrali pyrotechnické výrobky, chladné alebo strelné zbrane, prípadne iné predmety, ktoré by bolo možné využiť na útok.

VIDEO: Hamran: Ak bude 17. novembra narušený verejný poriadok, polícia bude konať.
Video
37 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #polícia #protesty #mestská polícia