Premiér: Nemocnice sú pred kolapsom, už nemáme žiadnu voľnú ventiláciu

Nemocnice sú pred kolapsom, pľúcne ventilácie majú obsadené na 100 percent. Na sociálnej sieti to uviedol predseda vlády Eduard Heger (OĽANO).

18.11.2021 22:01
debata (528)

V súvislosti so zmenou COVID automatu, ktorý vo štvrtok schválila vláda, poznamenal, že bude len dočasný a podľa vývoja situácie sa opatrenia buď zmiernia, alebo ešte viac sprísnia. Poukázal na to, že nový COVID automat sprísňuje pravidlá najmä pre nezaočkovaných, ktorých je v nemocniciach drvivá väčšina – 80 percent.

„Vyčerpaní zdravotníci nás prosia, aby sme zasiahli, lebo nechcú viac rozhodovať o tom, koho napoja na pľúcnu ventiláciu a koho vystavia riziku smrti. Už máme na stole aj požiadavku na chladiarenský box pre mŕtvych,“ napísal premiér. Ďalším dôležitým faktom podľa Hegera je, že operácie a zákroky sa opätovne musia odkladať a ohrozené je zdravie každého občana.

Bez nazvu Čítajte viac Antirúškar z Piešťan má covid. Je na kyslíku vo vážnom stave

Premiér tvrdí, že zaočkovaní ľudia urobili všetko správne. „Dali sa zaočkovať, aby ochránili svoje zdravie, zdravie svojej rodiny, zdravie svojich kolegov a známych, zdravie ekonomiky, odľahčili zdravotný systém a teraz doplácajú na plné oddelenia nezaočkovaných,“ uviedol.

Zdôraznil, že nemocnice sú pre všetkých, aj pre zaočkovaných, preto je potrebné rastúcu vlnu spomaliť. „Žiaľ, svojimi životmi na to doplácajú hlavne nezaočkovaní a sú obete tých, ktorí nemilosrdne zneužívajú pandémiu na politické ciele. Neverte opozícii, že delíme ľudí na zaočkovaných a nezaočkovaných. Na zaočkovaných a nezaočkovaných rozdelil ľudí COVID. My v skutočnosti obe skupiny chránime,“ dodal predseda vlády.

VIDEO: Vláda schválila nové opatrenia na boj s covidom
Video
528 debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Heger #koronavírus