Zákaz vychádzania bude už len v noci, zavádza sa režim OTP vo vlakoch

Od piatka 17. decembra bude zákaz vychádzania platiť len v čase od 20.00 do 5.00 h. Výnimkami z nočného zákazu vychádzania bude napríklad cesta do a zo zamestnania, zdravotná starostlivosť či cesta do obchodov. Rovnako výnimka platí aj na cestu na účel starostlivosti o blízku osobu alebo príbuzného či na vycestovanie do zahraničia. V utorok o tom rozhodla vláda.

14.12.2021 15:05 , aktualizované: 19:11
lengvarský Foto: ,
Vladimír Lengvarský
debata (266)

Zo zákazu nočného vychádzania má výnimku cesta do a zo zamestnania, prípadne cesta na vykonávanie podnikateľskej a obdobnej činnosti v prípade, že nemôžu byť vykonávané ako práca z domácnosti.

VIDEO: Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský o aktuálnych opatreniach.
Video

Po 20.00 h je takisto možné zájsť do obchodu a prevádzok, ktoré poskytujú taxatívne vymedzené služby. Rovnako je povolená cesta (vrátane návratu) do zdravotníckeho zariadenia, cesta k lekárovi a od lekára i cesta s cieľom starostlivosti o blízku osobu vrátane cesty späť.

V nočných hodinách je tiež možné vyvetrať psa alebo mačku do vzdialenosti 500 metrov od bydliska, povolená je takisto cesta na účel starostlivosti o hospodárske zvieratá alebo cesta s cieľom poskytnutia veterinárnej starostlivosti vrátane cesty späť. Výnimku má takisto cesta na účel vycestovania do zahraničia a cesta späť pri návrate zo zahraničia. Obmedzenie sa nevzťahuje ani na osobu pri zabezpečovaní a presúvaní sa do zariadení sociálnych služieb a pri poskytovaní terénnej sociálnej služby a cestu späť.

SR Prešov OC koronavírus očkovanie Janssen POX Čítajte viac Záujemcovia o tretiu dávku sa môžu dať zaočkovať aj bez registrácie

Povolená pre očkovaných a tých, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 (režim OP), je tiež cesta na bohoslužbu alebo na náboženský úkon. Výnimku z nočného zákazu vychádzania majú aj držitelia poľovného lístka na účel plnenia opatrení proti šíreniu afrického moru ošípaných.

OTP režim v doprave

Pohyb pre neočkovaných, pre osoby, ktoré ochorenie COVID-19 neprekonali, a netestovaných vláda vo vlakoch a autobusoch obmedzuje od 17. decembra. Uviedol to po rokovaní vlády minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina).

„Akékoľvek opatrenie by sme prijali, potrebujeme ho prijať v súlade so zákonom a ústavou. To nebolo možné. Aj preto dnes vláda svojím uznesením obmedzila pohyb neočkovaných, neprekonaných a netestovaných v diaľkových vlakoch a diaľkových autobusoch,“ priblížil.

SR ZSSK vlaky Čítajte viac Pandémia zasahuje aj vlaky. Ako bude fungovať režim OTP pre železnice?

Takto sa podľa neho vyriešilo obmedzenie pohybu. „Ani hlavný hygienik, ani ja som nemal kompetenciu nariadiť OTP (očkovaný/tes­tovaný/prekona­ný) režim vo vlakoch a diaľkových autobusoch,“ povedal.

Železničná spoločnosť Slovensko je podľa jeho slov pripravená na kontrolu režimu OTP. „Ak sa to bude kontrolovať, tak to budú robiť vlakvedúci. Mám informáciu, že by to mohli kontrolovať aj príslušníci Policajného zboru od piatka 17. decembra,“ spresnil.

Dodal, že na vyhlášku o obmedzení pohybu vo vozidlách vlakov a autobusov sa nebude čakať. „Vyhláška nebude, bude sa to (riadiť) rozhodnutím vlády,“ uzavrel Doležal.

V režime OP otvoria knižnice, múzeá i prevádzky starostlivosti o telo

Knižnice, múzeá a galérie budú otvorené v režime OP, potvrdil ďalej Lengvarský. Minister informoval, že od piatka 17. decembra sa zoznam prevádzok otvorených v režime OP rozširuje aj o prevádzky služieb starostlivosti o telo, napríklad masážne a kozmetické salóny či soláriá. „Opatrenia upravia vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR, predpokladám, že už počas stredy budú zverejnené tak, aby mohli od piatka 17. decembra platiť,“ povedal.

Lengvarský vysvetlil, že úprava zákazu vychádzania, ktorý sa bude týkať len nočného času, znamená zníženie počtu výnimiek zo zákazu, povolené budú aj návštevy medzi blízkymi. Minister spolu so svojím tímom napriek uvoľneniu obmedzení apeloval na zodpovednosť a obozretnosť pred rizikom šírenia infekcie.

V platnosti ostáva zákaz zhromaždení

Aktualizované nariadenie ponecháva režim OTP v IC vlakoch, v rýchlikoch a diaľkových linkách autobusov, rovnako v platnosti ostáva zákaz zhromaždení viac ako šiestich osôb s výnimkou členov spoločnej domácnosti. Minister dopravy má zabezpečiť možnosť testovania na medzinárodných civilných letiskách.

Epidemiologická situácia na Slovensku sa v týchto dňoch podľa rezortu zdravotníctva stabilizovala a umožňuje uvoľniť nemocničné kapacity pred hroziacim nástupom epidemickej vlny. „Počty pozitívne testovaných PCR, ako aj antigénovými testami na Slovensku ostatné dni naďalej z vysokého vrcholu klesajú. Naďalej je však počet pozitívne testovaných osôb za ostatných sedem dní vysoko nad maximom druhej vlny,“ uvádza sa v materiáli s tým, že klesá aj pozitivita testov. Poklesli i výjazdy záchranárov k pacientom s COVID-19. V nemocniciach je však naďalej vysoký počet pacientov.

očkovanie koronavírus Čítajte viac Vírusu podľahlo viac než sto ľudí, pribudlo 4 762 infikovaných

Rezort zdravotníctva ďalej konštatuje, že nový variant omikron, zaznamenaný už aj na Slovensku, môže zásadnejšie ovplyvniť situáciu. Zákaz nočného vychádzania má znížiť mobilitu a eliminovať priestor na vytváranie rizikových sociálnych kontaktov. Začiatkom školských prázdnin, čerpaním dovoleniek či utlmením ekonomických aktivít v prevádzkach sa zníži denná mobilita a obmedzia sa sociálne kontakty v školách či na pracoviskách.

„Zároveň vzhľadom na vysoký počet výnimiek z dnes platného denného zákazu vychádzania bolo potrebné prehodnotiť aktuálne platný stav. Pri zavádzaní nočného vychádzania sa preto určujú len výnimky na aktivity, ktoré nie je možné realizovať striktne len v čase od 5.00 do 20.00 h,“ odôvodňuje rezort zdravotníctva. V prípade zhoršujúcej sa situácie má vláda bezodkladne prehodnotiť opatrenia.

Zákaz vychádzania nebude platiť pre 18 druhov prevádzok a služieb

Výnimku z obmedzenia pohybu tvorí obstaranie nevyhnutných životných potrieb v najbližšej maloobchodnej predajni. Celkovo 18 druhov prevádzok a služieb je presne definovaných v prílohe k uzneseniu vlády. Tieto nebudú obmedzené zákazom vychádzania.

Medzi maloobchodné predajne, prevádzky a iné zariadenia, ktoré majú mať výnimku zo zákazu vychádzania, patria prírodné liečebné kúpele alebo kúpeľné liečebne, lekárne, predajne a výdajne zdravotníckych pomôcok a očné optiky. Ďalej by mala výnimka platiť aj pre predajne s krmivom pre zvieratá a veterinárne ambulancie, predajne náhradných dielov motorových vozidiel, odťahové služby, práčovne a čistiarne odevov a čerpacie stanice pohonných hmôt a palív.

Dostupné by mali byť pohrebné služby, služby pohrebiska a krematória, služby technickej a emisnej kontroly vozidiel, zberné dvory, služby advokátov, notárov, súdnych exekútorov, správcov konkurzných podstát, mediátorov, dražobníkov, rozhodcov, znalcov, tlmočníkov a prekladateľov, a tiež taxislužby. Fungovať môžu tiež zariadenia spoločného stravovania na pracoviskách, v školských zariadeniach, školách, zariadeniach sociálnych služieb, zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately a v zdravotníckych zariadeniach.

Situácia sa mierne zlepšila

Epidemiologická situácia na Slovensku v súvislosti s pandémiou sa mierne zlepšila. Klesajú počty nových prípadov, mierne klesli počty hospitalizovaných, naopak, vzrástol počet ľudí na umelej pľúcnej ventilácii. Pokles bol zaznamenaný aj pri priemerných denných počtoch úmrtí. Po rokovaní vlády o tom informoval šéf Inštitútu zdravotných analýz (IZA) Matej Mišík, ktorý podotkol, že naďalej ide o veľmi vysoké čísla a nemocnice na Slovensku sú veľmi blízko svojich kapacitných limitov.

„Pokračoval aj pokles výjazdov záchraniek. Je to vidieť naprieč všetkými krajmi. Aj pri príjmoch do nemocníc zaznamenávame tento pokles. Stále platí, že približne 81 percent príjmov do nemocníc je u nezaočkovaných proti ochoreniu COVID-19,“ spresnil Mišík. Záťaž na nemocnice je podľa jeho slov regionálne odlišná.

V niektorých krajoch, napríklad v Bratislavskom, naďalej rastie. „Vo veľkej väčšine krajov však klesajú počty pacientov v nemocniciach. Práve to vnímame ako mimoriadne dôležité. Čím skôr uvoľniť priestor v nemocniciach v kontexte rizika, ktoré predstavuje variant omikron,“ poznamenal šéf IZA.

Pozor na omikron

Upozornil, že aj napriek pozitívnym číslam sme v nemocniciach naďalej na 82 percentách maxima, ktoré sme ako krajina dosiahli počas druhej vlny pandémie. „Stále do nemocníc prijímame stovky pacientov denne,“ povedal. V prípade očkovania proti ochoreniu COVID-19 spresnil, že po náraste poklesol záujem o prvé dávky.

Vakcína / Očkovanie / Pfizer / Čítajte viac Štúdia: Dve dávky Pfizeru chránia pred hospitalizáciou pri nákaze omikronom

Odborníci upozorňujú na variant omikron. „Je doteraz asi tým najinfekčnejším variantom, ktorý bol doteraz detekovaný,“ uviedol epidemiológ ministerstva zdravotníctva Martin Pavelka. Jediným riešením podľa neho je očkovanie proti ochorenia COVID-19 tých ľudí, ktorí sa ešte nezaočkovali, a zároveň tretia posilňujúca dávka u zaočkovaných. Upozornil, že epidémia ešte stále nie je na konci.

Pavelka upriamil pozornosť na krajiny ako Dánsko a Veľká Británia, kde skokovo narástli nové prípady ľudí, u ktorých bol potvrdený omikron. Podľa Pavelku sa aj na Slovensku prejde do niekoľkých týždňoch z prostredia delty do prostredia omikronu, ktorý bude v krajine dominantným.

Mišík konštatuje, že nárast počtu prípadov môže byť na Slovensku veľmi rýchly a razantný. "Mohlo by to veľmi zaťažovať nemocnice. Kapacitné rezervy v nemocniciach sú minimálne,“ povedal. Odporučil preto, aby sa ľudia pred vianočnými návštevami otestovali či izolovali.

266 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #koronavírus #pandemické opatrenia