Omikron už prevláda aj v Rakúsku či Portugalsku

Variant omikron sa stále viac rozširuje v Európe. Dominantnú úlohu prebral aj u susedov v Rakúsku. Portugalsko reaguje sprísnením opatrení.

27.12.2021 06:10 , aktualizované: 22:28
Belgicko, koronavírus, omikron Foto: ,
Pouličný predavač predáva sladkosti v belgickom meste Gent v stredu 22. decembra 2021.
debata (113)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:28 Koronavírus v týchto dňoch poriadne skomplikoval fungovanie globálnej leteckej dopravy a viacerým ľuďom pokazil obdobie vianočných sviatkov. Na množstvo zrušených letov doplatili tisícky ľudí.

Ako uviedol portál FlightAware mapujúci lety v reálnom čase, v priebehu pondelka bolo zrušených viac ako 2 200 plánovaných letov, pričom najviac zasiahnuté boli destinácie v USA a Číne. Viaceré americké aerolinky tvrdia, že obmedzenie prevádzky bolo spôsobené pozitívnymi testami na koronavírus alebo povinnou izoláciou u mnohých členov posádok.

Celkovo bolo na svete počas predĺženého vianočného víkendu, ktorý sa začal v piatok, zrušených viac ako 8-tisíc letov. Hoci tento počet predstavuje iba malé percento z celkového počtu letov, je vyšší ako zvyčajne a navyše prichádza v období, keď veľa ľudí cestuje, aby mohli stráviť čas s rodinou a priateľmi. (sita, flightaware.com)

22:18 Rakúske úrady v nedeľu odmietli vpustiť na svoje územie vyše 100 turistov z Británie, pretože nemali platný test na koronavírus ani posilňovaciu dávku očkovania proti covidu. Turisti prileteli na letisko v Innsbrucku a väčšina z nich sa obratom vrátila domov.

Zhruba 40 ľudí ale nastúpilo do karantény v hoteli. Od soboty Rakúsko výrazne sprísnilo pravidlá pre vstup z krajín s významným výskytom variantu omikron, medzi ktorými je aj Británia.

Podľa vyjadrenia letiska v Innsbrucku mnohí turisti nemali správne informácie o platnosti negatívneho testu. Domnievali sa, že platí 72 hodín, v Rakúsku to je však iba 48 hodín. Podľa britskej tlače väčšina zo 40 Britov, ktorí skončili v nedeľu v hotelovej karanténe, v pondelok odcestovala späť do vlasti. (apa, čtk)

21:47 Laboratória v Anglicku odhalili 25. decembra rekordných 113 628 prípadov infekcie koronavírusom SARS-CoV-2, protiepidemické opatrenia tam však vláda v tomto roku už nesprísni, informovala v pondelok spravodajská stanica Sky News.

Britská vláda aktualizovala v pondelok svoje covidové štatistky, a to po prvý raz od piatka. Z nich vyplýva, že 25. decembra pribudlo v Anglicku vôbec najviac nakazených od vypuknutia pandémie. V druhý sviatok vianočný zdravotníci nahlásili 103 558 pozitívnych testov a v pondelok 98 515. Tieto najnovšie štatistiky však stále nie sú kompletné – chýbajú v nich údaje zo Škótska aj Severného Írska.

Minister zdravotníctva Sajid Javid v pondelok napriek nárastu vylúčil, že by v Anglicku zaviedli nové obmedzenia pred koncom tohto roka. Ľudia by podľa šéfa rezortu zdravotníctva mali byť aj naďalej „opatrní“ a pred účasťou na novoročných oslavách si spraviť antigénový test.

Vlády v Škótsku, Severnom Írsku a Walese sa však na základe rovnakých údajov rozhodli zakročiť, a to obmedzením maximálneho povoleného počtu návštev medzi domácnosťami či aj zatvorením nočných klubov.

Anglicko sa momentálne riadi súborom opatrení, ktoré britský premiér Boris Johnson označil za „plán B“. Nosenie rúšok je povinné na väčšine verejných miest vrátane divadiel a kín. Od pondelka 13. decembra vláda tiež v Anglicku nariadila prácu z domu ľuďom, ktorí na to majú podmienky. Na vstup do nočných klubov a na podujatia s hromadnou účasťou je potrebný certifikát potvrdzujúci očkovanie alebo negatívny test.

Javid nevylúčil možnosť zavedenia reštrikcií v novom roku s tým, že vláda sa vtedy rozhodne na základe epidemickej situácie. Minister tiež poznamenal, že v súvislosti s novým variantom omikron síce stále „panuje veľa neistoty“, zároveň sa však v ostatných dňoch objavili pozitívne správy, že môže spôsobovať miernejší priebeh ochorenia ako variant delta. Vysokonákazlivý variant omikron je podľa odhadov britských odborníkov v súčasnosti zodpovedný za „zhruba 90 percent“ všetkých prípadov nákazy v Anglicku, dodal Javid. (news.sky.com, tas­r)

21:30 Francúzska vláda od 3. januára nariadi prácu z domu vo všetkých firmách, kde to charakter práce umožňuje. Zamestnanci majú pracovať z domu tri až štyri dni v týždni. Toto nariadenie bude platiť tri týždne a je jedným zo súboru opatrení, ktoré francúzska vláda zavádza v snahe o zastavenie piatej vlny koronavírusu.

Ako v pondelok informoval premiér Jean Castex, epidemická situácia vo Francúzsku je v súvislosti so šírením variantu omikron „mimoriadne napätá“ a existuje riziko, že do začiatku januára bude denne aj 250-tisíc nových prípadov nákazy.

Premiér zdôraznil, že „rozhodujúcim prvkom“ v boji s covidom „je a zostáva očkovanie“. Potvrdil, že ľudia, ktorí sú momentálne hospitalizovaní s covidom, sú prevažne neočkovaní. Informoval, že vláda po porade s odborníkmi rozhodla, že odstup medzi druhou a treťou dávkou očkovania proti covidu sa skráti na tri mesiace. Doteraz to boli štyri mesiace.

Minister zdravotníctva Olivier Véran na spoločnej tlačovej konferencii s Castexom pripustil, že vláda je „úplne otvorená“ perspektíve očkovania štvrtou dávkou proticovidovej vakcíny. Dodal však, že zatiaľ sú úvahy na túto tému predčasné. Pokiaľ ide o oslavy na prelome rokov, Castex oznámil, že 31. decembra vo Francúzsku nebude zákaz vychádzania.

Prípadné hromadné podujatia však budú podliehať obmedzeniam: v interiéri na nich môže byť maximálne 2-tisíc ľudí, v exteriéri najviac 5-tisíc osôb. Koncerty, na ktorých publikum nesedí, sú zakázané. Vo všetkých kinách, divadlách, športových zariadeniach a vo verejnej doprave vrátane diaľkovej bude zakázaná konzumácia nápojov a jedla, oznámil Castex. „Konzumácia v baroch a kaviarňach po stojačky už nebude možná. Zákazník bude musieť sedieť pri stole,“ avizoval.

Francúzsky premiér tiež uviedol, že vyučovanie na školách sa po prázdninách obnoví 3. januára. Upozornil tiež, že vláda plánuje zvýšiť tresty za falošné očkovacie preukazy. (francetvinfo­.fr, tasr)

21:18 Dánske aj islandské zdravotnícke úrady hlásili v pondelok rekordný nárast v počte prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý je pripisovaný vysokonákazlivému variantu omikron.

Dánske úrady hlásili za uplynulých 24 hodín 16.164 nových prípadov infekcie – je to vôbec prvý raz od vypuknutia pandémie, keď toto číslo prekročilo hranicu 15-tisíc. Táto krajina s 5,8 milióna obyvateľmi má momentálne najvyššiu incidenciu covidu na svete – na 100-tisíc osôb tam pripadá 1612 nakazených.

Hospitalizácie v Dánsku síce stúpajú, stále ich je však menej ako v januári, a to najmä vďaka vysokej miere zaočkovanosti obyvateľov. Dánsko ešte vo štvrtok oznámilo, že cudzinci budú pri vstupe do krajiny požiadaní o predloženie negatívneho testu na koronavírus bez ohľadu na stav zaočkovania.

Island hlásil za posledný deň 672 nových prípadov infekcie. Tamojší zdravotníci pritom ešte do polovice decembra nikdy za deň nezaevidovali viac než 200 prípadov.

Miera infekcií bola v Dánsku a na Islande pred príchodom variantu omikronu medzi najnižšími v Európe. Tento kontinent v súčasnosti zažíva ďalšiu vlnu covidu, a to práve v dôsledku variantu omikron. V Európe sa nachádza všetkých päť krajín s momentálne najvyššou sedemdňovou incidenciou nákazy na svete. (afp, tasr)

20:28 Na tradičnom novoročnom koncerte vo Viedni sa bude môcť zúčastniť 1. januára najviac tisíc divákov. Dôvodom je šírenie vysokonákazlivého koronavírusového variantu omikron. Koncert Viedenských filharmonikov je vypredaný a nové obmedzenia znamenajú, že 700 držiteľov lístkov sa na ňom nebude môcť zúčastniť. Lístky im však budú platiť o rok neskôr.

Nové opatrenia sa týkajú aj piatkového silvestrovského koncertu, ako aj štvrtkovej generálky. Sprísnené protiepidemické opatrenia, ktoré rakúska vláda oznámila minulý týždeň, vstúpili do platnosti v pondelok. Organizátori podujatí s viac ako tisíc návštevníkmi musia od ľudí vyžadovať potvrdenie o absolvovaní podania posilňovacej dávky proticovidovej vakcíny, ako aj negatívny výsledok PCR testu.

Viedenská filharmónia sa preto rozhodla obmedziť počet návštevníkov na tisíc, aby tak umožnila vstup aj pre ľudí bez tretej dávky vakcíny. Viedenské valčíky, polky a marše pod vedením dirigenta Daniela Barenboima budú vysielať televízne stanice vo viac ako 90 krajinách sveta. Nový variant omikron od nedele prevláda medzi infekčnými prípadmi nákazy, ktoré testy potvrdili vo Viedni.

V nedeľu zaznamenali v Rakúsku celkovo len 1 717 nových prípadov nákazy, čo súvisí aj s výrazne nižším počtom testov počas vianočných sviatkov. Sedemdňová incidencia sa znížila na 166,9 prípadu na 100-tisíc obyvateľov. Vo Viedni a v spolkovej krajine Burgenland tento ukazovateľ však už znova mierne stúpa. (dpa, tasr)

19:40 Grécka vláda v pondelok oznámila, že po Novom roku opäť sprísni proticovidové opatrenia. Rozhodla sa tak po tom, ako v krajine potvrdili najvyšší denný počet prípadov infekcie koronavírusom od začiatku pandémie – takmer 9 300.

Minister zdravotníctva Thanos Plevris oznámil, že od 3. januára bude povinné nosenie respirátorov alebo dvoch vrstiev rúšok v obchodoch a prostriedkoch verejnej dopravy. Zábavné podniky budú musieť zatvoriť najneskôr o polnoci, kapacita hľadiska na futbalových štadiónoch sa zníži na desať percent a v štátnej správe sa rozšíri práca z domu, pričom sa zmenia aj úradné hodiny. Do domovov opatrovateľských služieb budú vpúšťať iba návštevy s negatívnym PCR testom na koronavírus.

„Variant omikron sa objavuje už po celej krajine, najmä v metropolitnej oblasti Atén, kde sme zaznamenali značný nárast prípadov,“ uviedol minister zdravotníctva. Dodal, že nové opatrenia vstúpia do platnosti až po Novom roku, keďže ich skoršie zavedenie by ľudí nabádalo k okamžitému zintenzívneniu kontaktov.

Grécka vláda predtým sprísnila opatrenia s účinnosťou od 24. decembra do 3. januára. Okrem iného zakázala všetky verejné oslavy počas vianočných a novoročných sviatkov a opätovne zaviedla aj povinné nosenie rúšok vonku.

V Grécku je proti covidu plne zaočkovaných 80 percent obyvateľstva. Tretiu, tzv. posilňovaciu dávku, vakcíny dosiaľ dostala takmer tretina Grékov. (ap, tasr)

18:04 Pre šírenie koronavírusového variantu omikron sa najbližšie zrejme neuskutoční tradičný fašiangový sprievod na takzvaný Ružový pondelok (pred Popolcovou stredou) v nemeckom Kolíne nad Rýnom. Ide o jedno z najznámejších fašiangových podujatí v Nemecku, ktoré za bežných okolností priláka státisíce ľudí.

Kabaretné predstavenia Stunksitzung, ktoré tiež patria ku koloritu kolínskeho karnevalu, zrušili už druhý rok po sebe. „Celkovo 46 predstavení bolo takmer úplne vypredaných. Predalo sa viac než 50-tisíc lístkov,“ informovali v pondelok organizátori. Účinkujúci strávili takmer pol roka prípravou podujatia, avšak jeho usporiadanie v súčasnej situácii by nebolo bezpečné, dodali organizátori.

Pre pandémiu sa nebude konať ani tradičná trojkráľová Ľadová stávka v Brémach, oznámil v pondelok riaditeľ podujatia Patrick Wendisch. Ľadová stávka sa v Brémach koná každoročne 6. januára napoludnie už takmer 200 rokov.

Predmetom stávky je, či rieka Vesera „stojí, alebo plynie“ – teda či zamrzla, alebo nie. Arbitrom je krajčír, ktorý má cez rieku prejsť s horúcou žehličkou a suchou nohou. Keďže Vesera už viac než polstoročie nezamrzla, krajčír prechádza na druhú stranu na loďke. (dpa, tasr)

17:35 Polícia vo vianočnom období od 23. do 26. decembra odhalila 514 porušení epidemiologických opatrení. V rámci 13 396 kontrol policajti skontrolovali 18 144 osôb. Do akcie nasadili 7 426 príslušníkov Policajného zboru, informovalo na sociálnej sieti Ministerstvo vnútra.

Z 514 priestupkov a deliktov išlo v troch prípadoch o porušenie lekárom stanovenej karantény. Porušenie povinnosti nosenia rúška zaznamenali policajti v 117 prípadoch. Dve prevádzky otvorili napriek zákazu. V 390 prípadoch občania porušili zákaz vychádzania.

„Policajti napomenuli 196 osôb, uložili 277 pokút vo výške 8285 eur, 19 prípadov postúpili na príslušné regionálne úrady verejného zdravotníctva SR a 22 prípadov je ešte v riešení,“ doplnil rezort.

17:32 Počet pacientov s covidom v nemocniciach na Zemplíne naďalej klesá. Obsadenosť covidových lôžok sa za desať dní znížila v piatich zariadeniach o 41. Podľa PR špecialistky siete nemocníc Svet zdravia Bianky Krejčíovej, počet pacientov hospitalizovaných s koronavírusom sa oproti 17. decembru najvýraznejšie, o 14, znížil v nemocnici v Michalovciach, kde ich bolo v pondelok v opatere zdravotníkov 45. Šiesti z nich potrebujú podporu umelej pľúcnej ventilácie.

O 12 sa znížila obsadenosť covidových lôžok vo vranovskej nemocnici, kde je aktuálne hospitalizovaných 16 pacientov s covidom. Umelá pľúcna ventilácia tu pomáha dýchať trom z nich. Z 27 na 16 klesol počet hospitalizovaných na covidovom oddelení v nemocnici v Humennom, na ventilácii sú tu napojení traja pacienti.

Najnižší pokles, o štyroch pacientov na covidových lôžkach eviduje trebišovská nemocnica, kde sa zdravotníci starajú o 40 pacientov, pričom napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu si vyžaduje zdravotný stav troch z nich.

Ako doplnil riaditeľ mestskej Nemocnice Snina Andrej Kulan, počet pacientov hospitalizovaných s koronavírusom tu po dlhom období klesol pod 40. Zariadenie ich aktuálne eviduje 33, pomoc umelej pľúcnej ventilácie potrebujú dvaja. (tasr)

15:45 V predvianočnom období policajné hliadky v Trnavskom kraji kontrolovali dodržiavanie protipandemických opatrení, najmä nočného zákazu vychádzania. Od 17. do 22. decembra riešili 69 osôb, ktoré opatrenia nedodržali, niektorí tvrdili, že o nich ani nevedeli. Informovala o tom krajská policajná hovorkyňa v Trnave Zlatica Antalová.

Zákaz vychádzania podľa hovorkyne porušilo 62 osôb, policajné hliadky polovicu priestupkov vyriešili napomenutím, pokuty uložili v 31 prípadoch a jednu osobu nahlásili na príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva. Ďalších šesť previnilcov si nenasadilo respirátor, čo vyriešili napomenutím. U jedného človeka zistili porušenie stanovenej karantény. Prípad posunuli hygienikom.

15:42 Záujemcovia o očkovanie proti ochoreniu COVID-19 v Nitrianskom kraji si môžu prísť po vakcínu cez sviatky aj medzi nimi. Zaočkovať sa môžu napríklad v novozámockej a levickej nemocnici.

Nemocnica Agel Levice očkuje v utorok (28. 12.) v čase od 7.30 do 15.00 h. „Veľkokapacitné očkovacie centrum potom bude v dňoch 29. až 31. decembra zatvorené,“ informovala nemocnica.

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Nových Zámkoch bude očkovať proti ochoreniu COVID-19 cez pracovné dni aj počas sviatkov. Na Silvestra a na Nový rok tam bude vakcinačné centrum otvorené od 8. do 16. hodiny.

13:59 Ruskí lekári majú na budúci rok znova dostať bonus ako uznanie za službu počas koronavírusovej pandémie, uvádza sa v pondelkovom vyhlásení Kremľa. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Bonusy nariadil ruský prezident Vladimir Putin, ale vo vyhlásení sa nenachádzali podrobnosti o tom, akú vysokú sumu peňazí zdravotnícky personál dostane.

Bonus pre lekárov a zdravotníkov slúžiacich počas novoročných sviatkov bude zdvojnásobený.

Predtým boli nemocničným lekárom vyplácané bonusové sumy v prepočte približne 51 dolárov za službu a ošetrujúcemu personálu 34 dolárov. Podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy sa však v priebehu tohto roka objavilo mnoho sťažností, že bonusy neboli vyplatené.

Šírenie koronavírusu naďalej sťažuje život v Rusku, hoci počty denných prípadov nákazy v posledných mesiacoch klesali.

12:40 Riaditeľ Regionálneho úradu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu Hans Kluge očakáva, že WHO čoskoro schváli ruskú vakcínu proti koronavírusu Sputnik V. Zároveň odmietol tvrdenia, že schvaľovací proces sa predĺžil z dôvodu jeho politizácie. Povedal to v rozhovore pre agentúra TASS, ktorý zverejnili v pondelok.

Ruský fond priamych investícií (RFPM) – ktorý podporil vývoj Sputnika V v ruskom Gamalejovom štátnom vedeckom inštitúte – podľa Klugeho podpísal všetky právnické dokumenty potrebné na schválenie vakcíny na núdzové použitie ešte v októbri.

WHO však stále nemá k dispozícii všetky údaje potrebné na ukončenie procesu schvaľovania.

„Predstavitelia WHO a RFPM sa stretli koncom novembra, aby prediskutovali nutnosť poskytnutia ďalších údajov týkajúcich sa kvality, bezpečnosti a účinnosti vakcíny… Poskytnutie týchto údajov sa očakáva do konca decembra 2021 a verím, že čoskoro po tom bude proces (schvaľovania) ukončený,“ uviedol Kluge.

10:28 Počet mŕtvych v súvislosti s chorobou covid-19 na celom svete podľa údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa (JHU) prekročil 5,4 milióna. Predposledných 100-tisíc mŕtvych pribudlo za 12 dní, naposledy to bolo 16 dní. Najviac obetí na životoch od začiatku pandémie evidujú v absolútnych číslach Spojené štáty, kde podľa údajov JHU zomrelo vyše 816-tisíc ľudí. Nasledujú Brazília (618 000 mŕtvych), India (480 000), Mexiko (298 000) a Rusko (298 000).

Najviac obetí na počet obyvateľov (na 100 000) vykazuje Peru (6 069), nasledujú Bulharsko (4 433), Bosna a Hercegovina (4 065), Maďarsko (3 976), Čierna Hora (3 811), Severná Macedónsko (3 795) a Gruzínsko (3 395).

10:07 V nedeľu odhalili PCR testy na Slovensku 1 221 ľudí nakazených koronavírusom. Pribudlo 47 obetí ochorenia COVID-19. Počet hospitalizovaných vzrástol o jednu osobu.

testovanie Covid Čítajte viac Na Slovensku pribudlo 1221 prípadov nákazy koronavírusom a 47 obetí

9:26 Austrália zaznamenala prvý prípad úmrtia v súvislosti s koronavírusovým variantom omikron. V krajine tiež opäť stúpa počet nových prípadov nákazy. Miestne úrady však napriek tomu zatiaľ odmietajú pristúpiť k ráznejšiemu sprísňovaniu pandemických opatrení, najmä k zavedeniu ďalšieho lockdownu, pretože počet hospitalizácii zostáva nízky, informovala agentúra Reuters.

Zosnulým je muž-osemdesiatnik, ktorý mal niekoľko pridružených ochorení. Úrady však neposkytli bližšie údaje týkajúce sa smrti tohto muža okrem toho, že sa infikoval v domove dôchodcov a zomrel v nemocnici v Sydney.

„Je to prvé známe úmrtie v štáte Nový Južný Wales, ktoré súvisí s variantom omikron,“ uviedla epidemiologička tohto austrálskeho štátu Christine Selveyová.

Toto úmrtie bolo jedným zo šiestich úmrtí súvisiacich s koronavírusom, ktoré v pondelok v Austrálii zaevidovali. Za uplynulých 24 hodín tam tiež pribudlo vyše 9400 nových prípadov nákazy. Všetky úmrtia, ako aj väčšina nových prípadov pritom boli zaznamenané v najľudnatejších štátoch Nový Južný Wales a Viktória, ktoré dovedna obýva vyše polovica austrálskej populácie.

Počet prípadov v Austrálii začal stúpať po tom, ako začala austrálska vláda uvoľňovať opatrenia spojené s cestovaním v rámci krajiny a povolila tiež návrat Austrálčanov zo zahraničia bez toho, aby museli ísť do karantény.

„Napriek tomu, že stúpa počet prípadov… nemá to vplyv na náš nemocničný systém,“ uviedla Annastacia Palaszczuková, premiérka austrálskeho štátu Queensland, v ktorom v pondelok pribudlo 784 novonakazených, pričom hospitalizovaní sú iba štyria ľudia.

8:54 Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril počet očkovacích dní proti COVID-19. Očkovať sa bude na Národnom futbalovom štadióne (NFŠ) od utorka do štvrtka (28. 12. – 30. 12.). Jeden očkovací deň pribudne vo štvrtok aj v Malackách. Samospráva reaguje na zvýšený dopyt obyvateľov.

Začiatkom januára pribudnú ďalšie štyri dni, a to 4. januára, 7. až 8. januára a 10. januára. „Aj napriek tomu, že všetci by sme chceli cez vianočné sviatky oddychovať, zodpovednosť nám to nedovolí. Preto očkujeme aj medzi sviatkami a po Novom roku,“ uviedol predseda BSK Juraj Droba.

Vo veľkokapacitnom očkovacom centre na NFŠ podávajú prvú, druhú aj tretiu dávku vakcíny Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech. Najväčší záujem je o tretiu dávku. Samosprávny kraj ňou očkuje záujemcov, ktorí majú viac ako 18 rokov a od očkovania druhou dávkou vakcíny od spoločností AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna alebo Sputnik V uplynuli viac ako tri mesiace alebo od očkovania prvou dávkou vakcíny od Johnson & Johnson uplynulo viac ako osem týždňov.

BSK aktuálne očkuje len vopred zaregistrovaných ľudí, a to buď cez štátny systém Národného centra zdravotníckych informácií, alebo cez vlastný rezervačný systém, kde si môže záujemca vybrať dátum aj čas. Rezervovať si termín je možné na internetovej stránke.

8:21 Čína zaznamenala svoj najvyšší tohtoročný počet komunitných prípadov nákazy koronavírusom, a to 162. Úrady hlásili 150 nových prípadov v meste Si-an, ktoré po zistení niekoľkých desiatok infikovaných ľudí zaviedlo minulý týždeň pre 13 miliónov svojich obyvateľov lockdown.

Pravidlá lockdownu v Si-ane znamenajú, že ľudia môžu odísť z domu len vo výnimočných prípadoch. Každá rodina si môže vybrať jedného člena, ktorý chodí nakupovať každý druhý deň. Celé obyvateľstvo mesta bolo zároveň už niekoľkokrát testované.

V rámci svojej politiky nulovej tolerancie koronavírusu uplatňuje Čína prísne opatrenia a zatiaľ sa jej počas pandémie darilo udržať koronavírus pod kontrolou.

Pandemická situácia v Číne bola viac než rok oveľa lepšia než v mnohých ďalších krajinách – každodenný život a ekonomika sa do veľkej miery vrátili do normálu.

Avšak infekčnejší variant delta viedol od jesene k vzniku viacerých ohnísk nákazy a nový variant omikron je pokladaný za ešte nákazlivejší.

Úrady zatiaľ neoznámili nijaké prípady omikronu medzi infikovanými v Si-ane. Peking má o päť týždňov hostiť zimné olympijské hry, pripomína DPA.

7:31 Na druhý sviatok vianočný pribudlo v Českej republike 2 011 nových prípadov nákazy koronavírusom. Vyplýva to z údajov zverejnených na webe českého ministerstva zdravotníctva, informoval spravodajský server Novinky.cz.

Zaznamenaný nárast je skoro o polovicu nižší než pred týždňom. Počas vianočných sviatkov však výrazne klesol aj počet vykonaných testov — oproti predchádzajúcej nedeli o zhruba 37 percent.

Tempo šírenia koronavírusu sa v ČR spomaľuje už približne od konca novembra. Denné prírastky sa vtedy vyšplhali až na takmer 28 000 prípadov, čo bol vôbec najvyšší nárast od začiatku pandémie.

Už skoro tri týždne klesá aj tzv. incidenčné číslo, udávajúce pomer nových prípadov za týždeň na 100 000 obyvateľov, ktoré sa k pondelku znížilo z 396 na 379.

Pokračuje aj pokles počtu pacientov hospitalizovaných s covidom. V nedeľu ich bolo 2 943, čo je zhruba o dve pätiny menej než pred týždňom. V ťažkom stave bolo 660 z nich.

V Česku o polnoci zo soboty na nedeľu skončil núdzový stav, ktorý pre zhoršujúcu sa epidemickú situáciu vyhlásila vláda 26. novembra. Reštaurácie, bary, diskotéky, kasína a obdobné prevádzky už nemusia zatvárať o 22.00 h. Prestal tiež platiť zákaz konzumácie alkoholu na verejnosti.

V ČR dosiaľ laboratóriá potvrdili 2 447 758 prípadov nákazy koronavírusom. V súvislosti s covidom v krajine počas pandémie zomrelo 35 805 ľudí.

7:10 V Nemecku sa za posledný deň potvrdilo 13 908 nových prípadov nákazy koronavírusom, a počet infikovaných od začiatku pandémie tak prekročil hranicu siedmich miliónov. Informoval o tom Inštitút Roberta Kocha (RKI). Sedemdňová incidencia, ktorá udáva počet nakazených na 100 000 obyvateľov za uplynulý týždeň, dnes oproti nedeľu ľahko stúpla na 222,7, pred týždňom bola na hodnote 315,4.

RKI v posledných dňoch opakovane upozorňuje, že počas vianočných sviatkov a na prelome roku laboratóriá vykonávajú oveľa menej testov, takže údaje o nakazených najskôr nezodpovedajú reálnej epidemickej situácii v krajine. Klesajúca sedemdňová incidencia však znamená, že pandémia ustupuje. Na prelome novembra a decembra sa incidencia pohybovala okolo hodnoty 450.

V Nemecku, ktoré má približne 83 miliónov obyvateľov, už kvôli covidu-19 zomrelo vyše 110-tisíc ľudí. Za posledných 24 hodín pribudlo 69 úmrtí, pred týždňom bolo obetí 180.

Napriek klesajúcim počtom nakazených niektoré nemecké spolkové krajiny ďalej sprísňujú opatrenia. Odo dneška platia nové pravidlá napríklad v Dolnom Sasku, Bádensku-Württembersku, Brandenbursku a Meklenbursku-Prednom Pomoransku. V poslednej menovanej spolkovej krajine sa zatvárajú kiná, divadlá, múzeá aj vnútorné priestory športovísk.

6:53 Počas predĺženého vianočného víkendu bolo na celom svete zrušených približne 8300 letov a ďalšie desaťtisíce ich meškali. Rušenie letov najvýraznejšie postihlo Spojené štáty. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na údaje monitorovacej stránky Flightaware.com.

Výpadky letovej dopravy spôsobilo predovšetkým šírenie vysokonákazlivého variantu omikron, keďže v dôsledku pozitívneho výsledku testu zo služieb alebo pre kontakt s takouto osobou vypadli mnohí piloti, letušky a ďalší technický personál.

Táto situácia prinútila spoločnosti Lufthansa, Delta, United Airlines, JetBlue, Alaska Airlines a mnoho ďalších dopravcov, aby rušili lety v dňoch okolo Vianoc, keď majú zvyčajne najviac klientov.

Cestovný chaos v Spojených štátoch, kde bolo od piatku do nedele odvolaných asi 3000 prichádza­júcich alebo odchádzajúcich letov, komplikuje ešte aj nepriaznivé počasie na západe krajiny, ktoré spôsobuje zmätok na cestách a iných pozemných trasách.

Okrem amerických aeroliniek výpadky zrejme najviac postihli letecké spoločnosti z Číny, uviedla stanica BBC.

Rušenie časti letov prispieva k frustrácii z pandémie u mnohých ľudí, ktorí sa chceli alebo chcú cez sviatky stretnúť so svojimi rodinami po tom, čo boli minuloročné Vianoce výrazne obmedzené. Mnohí ľudia si však naplánovali cesty ešte pred ešte pred vypuknutím najnovšej vlny pandémie spôsobenej variantom omikron, ktorý sa medzičasom stal dominantným v Spojených štátoch aj v mnohých ďalších krajinách.

Hromadné rušenie plánovaných letov bude zrejme pokračovať aj v priebehu pondelka, keďže už v skorých ranných hodinách bolo po celom svete hlásených okolo 2000 odvolaných alebo zmeškaných letov. Takmer 300 zrušených letov už bolo avizovaných aj na utorok.

6:10 Nový omikron variant koronavírusu už od nedele prevláda medzi infekčnými prípadmi nákazy, ktoré testy potvrdili vo Viedni. Správu priniesol denník Der Standard, pre ktorý túto informáciu popoludní potvrdilo vedenie rakúskej metropoly. „Vychádzali sme z toho, že sa omikron presadí okolo vianočných sviatkov. To sa teraz aj stalo,“ uviedol hovorca člena mestskej rady zodpovedného za rezort zdravotníctva Petra Hackera.

V nedeľu zaregistrovali vo Viedni 552 nových aktívnych prípadov infekcie variantom omikron, čo je mierne nad polovicou celkového počtu. Podľa údajov mesta bol ich podiel medzi infekčnými prípadmi nákazy pred týždňom ešte približne 30 percent. Vedenie mesta sa domnieva, že je takýchto prípadov v skutočnosti viac, keďže počas sviatkov sú údaje nahlasované aj s dvojdňovým oneskorením.

Vo Viedni tiež predpokladajú, že napriek chýbajúcim oficiálnym číslam je variant omikron už dominantným v celom Rakúsku. Vývoj v súvislosti s jeho šírením môže podľa Der Standard znamenať, že krajina už dosiahla spodnú časť infekčnej krivky a prvé známky očakávanej piatej vlny epidémie by sa mohli objaviť ešte pred koncom roka.

V nedeľu zaznamenali v Rakúsku celkovo len 1 717 nových prípadov nákazy, čo súvisí aj s výrazne nižším počtom testov počas vianočných sviatkov. Sedemdňová incidencia sa znížila na 166,9 prípadu na 100 000 obyvateľov. Vo Viedni a v spolkovej krajine Burgenland tento ukazovateľ však už znova mierne stúpa, píše Der Standard.

V krajine súčasne klesajú počty hospitalizovaných. V nedeľu bolo v rakúskych nemocniciach 823 pacientov s covidom na „normálnych“ lôžkach, čo je o 1946 menej ako 30. novembra, a 383 na jednotkách intenzívnej starostlivosti, teda o 287 menej než na vrchole štvrtej vlny pred približne troma týždňami.

V Portugalsku už tiež začal prevažovať koronavírusový variant omikron. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady. Za posledných 24 hodín Portugalsko zaznamenalo 12 943 nových nákaz koronavírusom, čo je najvyšší údaj od konca januára. Prírastky úmrtí v krajine, ktorá patrí k najzaočkovanejším na svete, ale zostávajú naďalej nízke. Za posledný deň zomrelo v súvislosti s covidom 11 ľudí.

„Variant omikron je v Portugalsku už dominantný. Odhadom predstavoval 22. decembra 61,5 percenta prípadov nákazy,“ uviedlo v tlačovom vyhlásení bez ďalších podrobností portugalské generálne riaditeľstvo pre zdravie.

Portugalsko sa rozhodlo kvôli stúpajúcemu počtu infekcií na Vianoce zaviesť obmedzenia, ktoré pôvodne chystalo od januára. Najmenej do 9. januára budú zatvorené nočné bary a diskotéky. Test na koronavírus bude potrebný aj pre ubytovanie v hoteloch či pri vstupe do divadiel alebo kín. Na Vianoce, na Silvestra a na Nový rok bude potrebný negatívny test aj pre vstup do reštaurácií. Na Silvestra sa bude smieť vonku zhlukovať najviac desať ľudí a bude zakázaná konzumácia alkoholu na verejnosti.

113 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus