Analytik Bošňák v Ide o pravdu: Omikron prekročil naše hranice. V štatistikách to nenájdete

Nový variant omikron má vlastné pravidlá. „Semafor alebo lockdown sú zbytočné. Pri príznakoch treba zostať doma, a izolovať sa od seniorov nad 60 rokov,“ povedal v Ide o pravdu analytik Ivan Bošňák z iniciatívy Dáta bez pátosu.

12.01.2022 06:01
debata (79)

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Ivana Bošňáka v relácii Ide o pravdu.

Video
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Opatrenia z predchádzajúcich vĺn koronavírusu na nový variant omikron neplatia. Šíri sa veľmi rýchlo, a nemá čas na prepínanie semaforu. Prudký nárast ochorení na COVID-19 za posledný týždeň zaznamenali okresy v pohraničných oblastiach (Stropkov, Námestovo, Stará Ľubovňa, Tvrdošín, Senica, Dunajská Streda).

„Omikron zasiahol pohraničné okresy, a bude sa rýchlo šíriť ďalej,“ konštatoval v relácii Ide o pravdu analytik Ivan Bošňák z iniciatívy Dáta bez pátosu.

Svoje tvrdenie opiera o fakt, že variant delta je na ústupe, a prudký nárast napríklad v okrese Námestovo (o 161 percent za týždeň) mohol spôsobiť len variant omikron. Prečo tento fakt nezaznamenali pravidelné štatistiky? Tie udávajú počet nakazených omikronom doteraz na Slovensku len približne 100 prípadov.

„Nemáme kapacity na testovanie omikronu, a presné údaje ani nebudeme mať, lebo je to veľmi drahé,“ povedal v relácii Ide o pravdu analytik Bošňák.

V prípade omikronu sa podľa neho zrejme budeme spoliehať na dáta, ktoré zverejnia susedné štáty. Bošňák zdôraznil, že treba navýšiť kapacitu testovania v regiónoch, kde sa omikron rozširuje.

„Navyše treba testovať v nemocniciach a na pracoviskách,“ do­dal.

Analytik je presvedčený, že variant omikron má vlastné pravidlá, a efektívne opatrenia z predchádzajúcich vĺn pandémie „obchádza“. „Semafor alebo lockdown sú zbytočné. Pri príznakoch treba zostať doma, a izolovať sa od seniorov nad 60 rokov,“ upresnil. Za dobré riešenie ako sa chrániť považuje prácu z domu, testovanie a izoláciu. Podobnú stratégiu zvolili aj viaceré štáty Európskej únie. Bošňák je presvedčený, že v prípade pandémie variantu omikron treba za každých okolností zachovať školskú dochádzku, pretože žiaci podľa neho nesú slabú „nálož“ infekcie, a dokážu sa s chorobou veľmi rýchlo vysporiadať. Prihovára sa za skrátenie karantény, ale aj navýšenie pandemickej PN na 100 percent mzdy.

Aké je porovnanie štatistík variantu delta s predchádzajúcimi vlnami pandémie? Bolo rozhodnutie vlády a parlamentu odmeniť dôchodcov za očkovanie úspešné? Bude variant omikron znamenať koniec pandémie koronavírusu? Pozrite si reláciu Ide o pravdu s analytikom Ivanom Bošńákom z iniciatívy Dáta bez pátosu.

© Autorské práva vyhradené

79 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu #Ivan Bošňák #Dáta bez pátosu