Mikulec: Prípad z Miloslavova bude vyšetrený

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) uistil, že prípad šikany z Miloslavova bude vyšetrený. Konanie polície preverí aj Úrad inšpekčnej služby (ÚIS).

18.01.2022 11:01 , aktualizované: 11:48
mikulec Foto:
Minister vnútra Roman Mikulec počas rokovania Výboru pre obranu a bezpečnosť k prípadu v Miloslavove.
debata (6)

Zaoberať sa má obdobím celých dvoch rokov, vzhľadom na informácie, že podnety o podobných incidentoch existovali skôr. Minister o tom informoval po utorkovom Výbore Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť, na ktorom o prípade informoval aj viceprezident Policajného zboru (PZ) Branko Kišš a riaditeľ Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave Viliam Adamec.

„V žiadnom prípade nebude tento prípad zametený pod koberec, ani to, že rodinný príslušník jednej z aktérok je príslušníkom PZ, nemá žiadny vplyv na vyšetrovanie,“ deklaroval Mikulec. Myslí si, že prípad bude v dohľadnej dobe uzavretý. Objekt, v ktorom k udalosti došlo, má byť zabezpečený tak, aby sa v ňom mládež nemohla stretávať. Podotkol, že pri prevencii šikany zohráva úlohu aj ministerstvo práce a rezort školstva.

Miloslavov Alžbetin Dvor šikana alkohol mladistvý gang Čítajte viac Psychologička o útoku v Miloslavove: Tínedžeri presiahli mieru sociálnej tolerovateľnosti

Podľa krajského riaditeľa nebol zatiaľ nikto obvinený. Nemyslí si, že by policajti na mieste niečo zanedbali.

Grendel: Stíhanie sa začalo už skôr

Podpredseda Národnej rady Gábor Grendel (OĽaNO) po rokovaní výboru uviedol, že trestné stíhanie v prípade sa začalo ešte pred jeho zverejnením. Grendel požiadal predsedu branno-bezpečnostného výboru NR SR Juraja Krúpu o zvolanie výboru, pretože od začiatku medializácie incidentu vznikali podľa neho pochybnosti o tom, či orgány činné v trestnom konaní urobili všetko pre vyšetrenie prípadu.

Ako poslanec doplnil, rokovanie výboru bolo z jeho pohľadu mimoriadne užitočné. „Za kľúčové považujem dva závery. Prvý, že úrad inšpekčnej služby preverí dva roky spätne, čo sa dialo v Miloslavove a či polícia náhodou v minulosti nezanedbala nejaké podnety od občanov v súvislosti s detskou šikanou. Druhý záver je ten, že trestné stíhanie vo veci začala polícia ihneď v prvú noc, keď sa incident stal a poškodená prvýkrát vypovedala,“ povedal Grendel s tým, že tento fakt trochu zanikol vo verejnej diskusii.

Záchranku zavolali podozriví, výhovorky mali nachystané

Predseda výboru informoval, že poslanci prijali uznesenie, v ktorom skonštatovali, že boli informovaní o priebehu vyšetrovania a o prístupe polície k incidentu. Poslanci kládli ministrovi a vedeniu polície otázky k priebehu vyšetrovania a k procesným úkonom. „Otázky sa týkali celého toho procesu, teda od momentu, keď bola privolaná policajná hliadka cez celé procesné úkony až po objasňovanie,“ pokračoval Krúpa.

shutterstock 1206760402 Čítajte viac Čo sa skrýva za detskou krutosťou? Agresor je často obeť niekde inde, vraví odborníčka

Vysvetlil, že záchranku k napadnutému dievčaťu zavolali podozrivé osoby. „Predtým, ako prišla záchranka, tam už bolo policajné vozidlo, ktoré našlo poškodenú a začali robiť prvé úkony. Podozrivé osoby už mali pripravenú nejakú výhovorku, ktorú poskytli policajtom na mieste. Policajti zabezpečili to, že boli vykonané dôkazy a poškodená osoba bola odvezená do nemocnice. Vzhľadom na to, že bola intoxikovaná, tak sa čakalo na jej výpoveď do skorých ranných hodín,“ uviedol Krúpa. Poslanci preverovali aj prepojenia medzi podozrivou a osobou, ktorá pracuje na polícii. „Vysvetlenie zo strany Policajného zboru bolo také, že tento incident vyšetruje krajské riaditeľstvo a vyšetrovanie je zabezpečené tak, aby sa osoba nemala ako dostať do styku z vyšetrovaním,“ uzavrel Krúpa.

Prípad šikany 11-ročného dievčaťa vyvolal pobúrenie v celej krajine. Zaoberá sa ním bratislavská krajská polícia. Maloletú mali podľa medializovaných informácií napadnúť, opiť a vyzliecť 2. januára v Miloslavove kamaráti. Incident si mali nakrútiť na telefón a zverejniť na sociálnych sieťach. Celé sa to malo odohrať v obci v areáli bývalého družstva. Na zverejnenom videu by mali byť 14-, 15– a 16-ročné deti.

Podľa medializovaných informácií by takýto prípad nemal byť jediný a táto skupina už mala zaútočiť na deti aj v minulosti.

Miloslavov, protest Čítajte viac Napadnutie v Miloslavove: Pomoc potrebuje obeť, ale aj útočníci
6 debata chyba
Viac na túto tému: #šikanovanie #Miloslavov #Roman Mikulec