Až 20 nemocníc žiada o zriadenie triážnych stanov

Ministerstvo zdravotníctva eviduje požiadavku od 20 nemocníc na prípravu zriadenia takzvaného triážneho stanu pred urgentným príjmom. Rezort je v kontakte so zástupcami Hasičského a záchranného zboru, ktorí deklarovali maximálnu kapacitu na zriadenie 24 triážnych stanov, potvrdila hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

31.01.2022 15:53
Triáž Foto: ,
debata (4)

Aktuálne sú dva stany už zriadené pred fakultnými nemocnicami v Nitre a v Banskej Bystrici. „Zdravotnícke zariadenia si tieto stany postavili vo vlastnej réžii. Spomínané dva stany aktuálne nie sú v prevádzke, avšak sú pripravené v prípade potreby plniť funkciu triážneho stanu,“ priblížila Eliášová.

Uistila, že odborníci na ministerstve zdravotníctva pozorne sledujú vývoj epidemickej situácie a v predstihu nastavujú kroky. „Možno zároveň skonštatovať, že na výzvu rezortu sa prihlásilo na pomoc zdravotníckym zariadeniam viac ako 300 študentov medicíny a ošetrovateľstva, ktorí budú v priebehu februára pomáhať v teréne,“ doplnila Eliášová.

Ministerstvo zdravotníctva zatiaľ nevydalo pokyn na vytvorenie triážnych stanov. Na účel triáže pacientov sa môžu okrem stanov vyčleniť aj budovy. V prvom kole by mali mať triáž pacientov najmä fakultné a univerzitné nemocnice a potom by malo byť vybratých 19 menších nemocníc.

ARO Nemocnica sv. Cyrila a Metoda doktor pacien pľúcna ventilácia Čítajte viac Čo je to triáž? Keď musia lekári rozhodnúť, kto dostane šancu prežiť
4 debata chyba
Viac na túto tému: #triáž