Čaputová je za posilnenie prítomnosti síl NATO na Slovensku

Politické vedenie Ruska chce Ukrajinu aj Slovensko pripraviť o slobodu rozhodovať o vlastnom osude, tvrdí prezidentka Zuzana Čaputová. "Toto nie je právo, s ktorým môžeme hazardovať a nechať si ho zobrať. Keď raz toto právo uprieme Ukrajine, kde je záruka, že raz nepríde aj na nás?“ upozornila vo vyhlásení.

01.02.2022 15:03 , aktualizované: 18:40
Zuzana Čaputová Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová počas prejavu k situácii na Ukrajine, 1. februára 2022
debata (2433)

Napätá situácia podľa nej volá nie po siláckych slovách, ale po rozumných krokoch a pevných postojoch. Hlava štátu vyzvala na jednotu, na pomoc Ukrajine, pripravenosť nášho krízového manažmentu a rozlišovanie medzi faktami a propagandou.

Prezidentka pripomenula, že Rusko má v súčasnosti pri hraniciach s Ukrajinou 100-tisíc vojakov. Naopak, NATO má pri hraniciach s Ruskom len päťtisíc príslušníkov ozbrojených síl, medzi nimi aj slovenských vojakov v Lotyšsku.

„Niečo podobné sme zažili už v minulosti. V roku 2014 prišlo tak blízko k hraniciam Ukrajiny menšie množstvo vojakov ako teraz, a títo zabrali polostrov Krym a pomohli separatistom odtrhnúť časť Donbasu od zvyšku Ukrajiny. Preto je aj dnes namieste veľká ostražitosť a obzvlášť v takýchto napätých momentoch je treba mať jasno v tom, čo presne sa deje a ako sa nás to dotýka,“ zdôraznila Čaputová.

Video: Vyhlásenie prezidentky Zuzany Čaputovej v súvislosti so situáciou na Ukrajine.

Video

Prezidentka uznala, že Rusko má svoje legitímne obavy a práva ako každá iná krajina. Medzi ruskými požiadavkami sú podľa nej aj také, ktoré si zaslúžia pozorné vypočutie, ako napríklad návrh na zákaz niektorých zbraňových systémov v Európe. A preto má podľa jej slov zmysel viesť aj ďalej dialóg s Ruskom.

Hlavné ruské požiadavky na nové bezpečnostné záruky predložené v decembri USA a NATO sú aj podľa prezidentky neakceptovateľné. Rusko žiada, aby sa nielen Ukrajina, ale všetky štáty, ktoré čo len uvažujú nad možnosťou raz vstúpiť do NATO, tohto práva navždy vzdali. Žiada tiež, aby bez súhlasu Ruska neboli na území postkomunistických krajín rozmiestňované vojská a technika NATO.

„Znamenalo by to, že záväzok aliancie prísť nám na pomoc v čase krízy by sa stal prázdnym sľubom,“ zdôraznila prezidentka, ktorá zároveň odmietla aj návrat k časom, keď si veľmoci delili sféry vplyvu. „Slovensko nikdy nemalo takú slobodu rozhodovania nad vlastným osudom a taký vplyv na dianie v Európe, aký má cez členstvo v EÚ a v aliancii. Toto nie je právo, s ktorým môžeme hazardovať a nechať si ho zobrať,“ upozornila.

Peter Pellegrini Čítajte viac Prezidentka svojím vyhlásením priliala olej do ohňa, tvrdí Pellegrini

Ukrajina si preto podľa nej zaslúži pomoc. „Pomôžme Ukrajine, lebo tým pomáhame sebe a pomáhame mieru. Nedajme dôvod myslieť si, že sa podarí rozštiepiť Slovensko a Európu na priaznivcov a oponentov Moskvy. Toto nie je čas na politikárčenie. Chcem veriť, že mier v Európe je niečo, na čom sa zhodnú všetky politické strany a všetci rozumní ľudia,“ povedala.

Napriek tomu však vyzvala aj na dôkladné preverenie obranných spôsobilostí Slovenska a posilnenie prítomnosti spojencov na domácej pôde. Len minulý týždeň boli totiž medializované správy, že NATO by mohlo aj na Slovensko vyslať 1 000-členné medzinárodné jednotky. „Som presvedčená, že posilnenie obrany našej východnej hranice, ako aj celého tzv. východného krídla NATO spojeneckými silami je preto aj v našom vlastnom záujme,“ zdôraznila.

Jaroslav Naď Čítajte viac Naď dohodu s USA podpíše asi už vo štvrtok

Na záver hlava štátu pripomenula, že väčšia časť Slovákov viní z napätia na ukrajinsko-ruských hraniciach skôr NATO ako Rusko. „Nestrácajme súdnosť, zachovajme pokoj a rozlišujme kriticky medzi faktami a propagandou. Nie je ani provokáciou jasne sa postaviť na obranu princípov a pravidiel, ktoré zabezpečujú mier v Európe pre všetkých. Naopak, je to práve naša rozhodnosť, jednota a odhodlanie, ktoré môžu pomôcť tomu, že sa vyhneme najhoršiemu,“ dodala.

Kým predstavitelia vládnej koalície sa s jej zahraničnopoli­tickými postojmi v tejto téme jednoznačne stotožňujú, opozícia reagovala kriticky. „Prezidentka Zuzana Čaputová a vládni politici sú hlboko pod vplyvom americkej administratívy a ignorujú elementárne fakty,“ vyhlásil líder opozičného Smeru Robert Fico. „Prezidentka vo svojom vystúpení k aktuálnej napätej medzinárodnej situácii absolútne zlyhala. Hájila skôr svoj prezidentský záujem než záujem občanov,“ pridal sa aj líder strany Hlas Peter Pellegrini.

© Autorské práva vyhradené

2k+ debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Ukrajina #Zuzana Čaputová