Rakúšania sa už musia povinne očkovať, v Európe sú raritou

V sobotu začal v Rakúsku platiť zákon o povinnom očkovaní proti koronavírusu, v piatok ho podpísal prezident. Pre členskú krajinu Európskej únie ide o bezprecedentné opatrenie.

05.02.2022 07:55 , aktualizované: 15:17
Rakúsko, očkovanie, COVID-19 Foto: ,
Ľudia kráčajú po schodoch s nápisom COVID-19 vo Viedni v piatok 4. februára 2022. Všeobecnú očkovaciu povinnosť Rakúsko schválilo ako prvá krajina v rámci Európskej únie.
debata (127)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

15:17 Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v sobotu oznámil, že sa v Pekingu stretol s čínskym premiérom Li Kche-čchiangom, s ktorým sa rozprávali o pandémii COVID-19 vrátane vyšetrovania jej pôvodu. TASR túto informáciu prevzala od agentúry AFP.

Tedros, ktorý do čínskej metropoly pricestoval na zimné olympijské hry, zverejnil na Twitteri fotografiu zachytávajúcu jeho stretnutie s Li Kche-čchiangom.

„S potešením som sa stretol s Li Kche-čchiangom. Diskutovali sme o potrebe ofenzívneho úsilia ohľadom spravodlivosti (prerozdeľovania) vakcín v tomto roku, aby sa zaočkovalo 70 percent celej populácie (na svete),“ uviedol šéf WHO.

„Hovorili sme tiež o potrebe silnejšej spolupráce čo sa týka pôvodu covidu založenej na vede a dôkazoch,“ doplnil. Privítal tiež podporu premiéra Číny ohľadom posilnenia pozície WHO a diskusiu týkajúcu sa zvyšovania globálnej pripravenosti na prípadnú ďalšiu pandémiu.

13:53 Počet potvrdených prípadov koronavírusovej infekcie v Rusku za uplynulých 24 hodín vzrástol o 177 282 a opäť prekonal len deň staré maximum. Celkom 714 pacientov s covidom-19 za posledný deň zomrelo, čo je najviac od polovice januára. Oznámili to dnes tlačové agentúry s odvolaním sa na vládny krízový štáb.

Denné prírastky nakazených v krajine rekordne rastú už 16. deň v rade, čo úrady vysvetľujú šírením nákazlivejšieho variantu omikron. Za posledný deň nemocnice prijali 18 032 infikovaných pacientov.

V krajine s približne 146 miliónmi obyvateľov sa od začiatku pandémie nakazilo viac ako 12,63 milióna ľudí, z ktorých podľa vládneho štábu 334 753 nákaze podľahlo. Viac ako 10,5 milióna ľudí sa z choroby uzdravilo.

10:20 Prostredníctvom 37 141 vykonaných RT-PCR testov odhalili v piatok na Slovensku 19 577 prípadov nákazy koronavírusom. Pribudlo 17 obetí. Viac sa dočítate tu.

8:38 Počet osôb, ktoré v Spojených štátoch podľahli koronavírusovému ochoreniu COVID-19, prekročil v piatok číslo 90-tisíc, oznámila Univerzita Johnsa Hopkinsa (JHU) so sídlom v Baltimore.

TASR o tom informovala na základe správ prevzatých od tlačovej agentúry AFP.

Táto bilancia dosiahla úroveň 800-tisíc vlani v polovici decembra. Hoci nové prípady infekcie súvisiace s koronavírusovým variantom omikron ubúdajú, denný počet úmrtí stále stúpa; aktuálne je to v priemere 2400 pacientov, vyplýva z vládnych údajov.

„Počet hospitalizácií zostáva vysoký, čo v niektorých oblastiach krajiny privádza kapacitu a pracovné sily nášho zdravotného systému na okraj možností,“ povedala riaditeľka Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) Rochelle Walenská.

Úmrtie na covid zvyčajne prichádza niekoľko týždňov po tom, ako sa osoba infikuje koronavírusom, čo vysvetľuje, prečo k prudkému nárastu úmrtí dochádza neskôr ako k nárastu nových prípadov nákazy.

8:31 Existuje veľmi reálna možnosť, že Britániu zasiahnu v budúcnosti ďalšie veľké vlny koronavírusu. Vo vyhlásení to v piatok uviedli epidemiológovia, ktorí modelujú pandémiu pre potreby vlády, keď tvorí odporúčania, informovala tlačová agentúra Reuters.

Britský premiér Boris Johnson pritom zrušil pandemické obmedzenia v Anglicku a vyhlásil, že pandémia sa síce ešte neskončila, ale Británia sa musí naučiť s koronavírusom žiť.

Vedecká skupina pre modelovanie pandemickej chrípky, Operačná podskupina (SPI-M-O), vo vyhlásení napísala, že najväčším neznámym faktorom v strednodobom výhľade je výskyt nových variantov koronavírusu, ako aj slabnúca imunita obyvateľstva.

„Veľké budúce vlny nákazy, ktoré si vyžadujú aktívne manažovanie, aby sa zabránilo škodlivému tlaku na systém zdravotnej starostlivosti, sú prinajmenšom reálnou možnosťou (existuje o tom vysoká istota),“ uviedla SPI-M-O vo vyhlásení.

8:29 V Česku odhalili laboratóriá za piatok dokopy 28 658 prípadov nákazy koronavírusom, pričom u 5150 z nich je podozrenie na reinfekciu – opakovanú nákazu. Denný prírastok je oveľa nižší ako v rovnaký deň pred týždňom, keď pribudlo vyše 47-tisíc infikovaných. TASR o tom informuje na základe údajov zverejnených v piatok ráno na webovej stránke českého ministerstva zdravotníctva.

Hodnota sedemdňovej incidencie, teda počtu nakazených pripadajúcich na 100-tisíc obyvateľov, klesla z 2404 na 2230. Nemocničnú starostlivosť potrebovalo v piatok 3120 ľudí s covidom, čo je oproti štvrtku pokles o 51. Vo vážnom stave je 202 z nich. Ešte pred dvoma týždňami však bolo hospitalizovaných 1644 ľudí a minulý piatok 2363.

7:55 V Rakúsku začalo v sobotu platiť pre všetky osoby od 18 rokov povinné očkovanie proti koronavírusovému ochoreniu COVID-19, v opačnom prípade im hrozí vysoká pokuta. Pre členskú krajinu Európskej únie ide o bezprecedentné opatrenie, informuje tlačová agentúra AFP.

Nové opatrenie, ktoré dolná komora parlamentu (Národná rada) schválila 20. januára, vo štvrtok podporila aj horná komora – Spolková rada. Zákon v piatok podpísal rakúsky prezident Alexander Van der Bellen. Bola to kulminácia procesu, ktorý sa začal vlani v novembri na pozadí rýchlo sa šíriaceho variantu omikron. Vláda sa rozhodla presadiť tvrdší prístup aj napriek kritike.

„Žiadna iná krajina v Európe nenasleduje náš príklad povinnej vakcinácie,“ vyhlásil Manuel Krautgartner, ktorý viedol kampaň proti tomuto novému prístupu rakúskej vlády.

V susednom Nemecku sa o podobnom zákone presadzovanom novým kancelárom Olafom Scholzom diskutovalo v januári v Spolkovom sneme – dolnej komore parlamentu -, ale vzhľadom na rozpory medzi politikmi k výraznejšiemu posunu zatiaľ nedošlo.

Miera zaočkovanosti v Rakúsku sa však ani napriek avizovanému prísnemu opatreniu nezvýšila a je stále pod úrovňou, akú registrujú úrady vo Francúzsku alebo v Španielsku.

Povinné očkovanie proti covidu sa bude týkať všetkých osôb starších ako 18 rokov s trvalým pobytom v Rakúsku. Výnimku budú mať tehotné ženy, ľudia, ktorým v očkovaní bráni ich zdravotný stav, a tí, ktorí sa nakazili vírusom za uplynulých 180 dní.

Kontroly začne polícia vykonávať v polovici marca, pričom výška pokuty sa pohybuje od 600 do 3600 eur. Ak sa prichytená osoba nechá zaočkovať do dvoch týždňov, finančné sankcie budú zrušené, dopĺňa AFP. Nezaočkovaní Rakúšania sú momentálne vylúčení zo stravovacích, športových a kultúrnych zariadení.

Všeobecnú očkovaciu povinnosť Rakúsko schválilo ako prvá krajina v rámci Európskej únie.

Návrh zákona vypracovala vládna koalícia zložená z konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a Zelených spoločne s dvoma z troch opozičných strán – sociálnymi demokratmi z SPÖ a liberálmi zo strany NEOS. Proti tomuto kroku ostro vystupovala krajne pravicová Slobodná strana Rakúska (FPÖ).

127 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus