Droba v Ide o pravdu: Pandémia potvrdila význam samosprávy. Pomáhali sme rýchlejšie a lepšie ako štát

Liberálna SaS by mohla po ďalších voľbách zostavovať vládu. Tvrdí to v relácii Ide o pravdu župan Juraj Droba, a dodáva: „ Sulík neodíde do Austrálie, bude dobrý premiér“. On sám sa do vlády nechystá, chce byť opäť županom.

07.02.2022 16:45
debata (55)

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Juraja Drobu v relácii Ide o pravdu.

Video

Na jeseň si Slováci prvýkrát vyskúšajú spojené voľby do samospráv. Voliť budú predstaviteľov nielen miest a obcí, ale aj vyšších územných celkov.

„Urobiť voľby v jeden deň bolo rozumné rozhodnutie, ktoré zvýši volebnú účasť,“ povedal v relácii Ide o pravdu Juraj Droba (SaS), predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).

Bol prvým županom, ktorý oficiálne ohlásil svoju kandidatúru na ďalšie volebné obdobie. Návrat do „vysokej“ politiky odmietol s tým, že práca pre región je preňho zmysluplnejšia.

Droba kandiduje za materskú stranu SaS, nevylučuje ale podporu ďalších politických subjektov. „Netajíme sa, že ideologicky je nám najbližšie Progresívne Slovensko,“ to bolo maximum, ktoré bol ochotný prezradiť. Zhodnotil postavenie liberálov v súčasnej vládnej koalícii, a zverejnil informácie ohľadom naštrbeného vzťahu šéfa SaS Richarda Sulíka s Igorom Matovičom (OĽaNO).

„Po voľbách som sa snažil byť medzi nimi mediátorom, a je mi ľúto, že sa to nepodarilo. Ich zmierenie je nereálne,“ konštatoval Droba. Napriek napätiu medzi oboma lídrami, je optimista. „Koalícia sa nerozpadne. Teraz je mediátorom premiér Heger, a on si Sulíka a Matoviča uprace,“ vysvetlil.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

V relácii si vypočujete bratislavského župana Juraja Drobu hovoriť k téme nedávneho zlyhania prímestskej autobusovej dopravy. Odmietol akýkoľvek podiel viny na celej situácii, pretože BSK si podľa neho splnila všetky povinnosti ohľadom výberu nového prepravcu. „Zlý zákon o verejnom obstarávaní, a súperenie medzi dvomi súkromnými firmami. To sú príčiny problému, nie my,“ vysvetlil Droba.

Mali by sa samosprávne kraje zrušiť, alebo by mali naopak dostať nové právomoci? Prečo sa samospráve darilo viac počas pandémie ako štátu? Išla by SaS do vlády so Smerom a Hlasom? Aké nové bývanie pre seniorov chystá bratislavský župan? Dostane najbohatší región peniaze z eurofondov? Pozrite si reláciu Ide o pravdu s Jurajom Drobom, šéfom BSK.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Droba #Ide o pravdu